Krstenje deteta

Nisu ga oni krstili, krstio ga popa :per::p

Eeee moja Hellen, u današnje vreme popovima je jedino važno da pokupe novac,
božemeprosti ne vide više ljude, već novčanice na dve noge.. Ni ne pitaju ko je kršten
a ko nije :(

Pa mi pitali,kaze nije bitno.....onda pola ljudi i pored svoje volje nebi mogli da se krste.
Bas ako budete u mogucnosti pitajte nekog svestenika.

Nisu ga oni krstili, krstio ga popa :per::p

Eeee moja Hellen, u današnje vreme popovima je jedino važno da pokupe novac,
božemeprosti ne vide više ljude, već novčanice na dve noge.. Ni ne pitaju ko je kršten
a ko nije :(

А што сад тако причаш кад жена лепо каже да ништа није требало да се плати?
И Векси на овој страници исто то рече...:confused:

Kako u vreme komunizma,mnogi svesteniku nisu dali prici kuci a kamoli da im dozvole da im krsti decu,i sta kako su ta deca kasnije iz svojih razloga htela da se krste a nisu mogli da nateraju roditelje da urade isto,ostali su nekrsteni???

Danas bi se baš svađala? Ko ti je stao na žulj?

Pusti te priče iz doba socijalizma, krstila sam se pre par godina i tražio je otvoreno četiri hiljade,
a pride i za "malog što peva" dve hiljade...
Brat je krstio decu s proleća, takođe nije bilo "koliko daš" nego je tražena konkretna cifra
sa popustom za dvoje dece!!!

Svestenici imaju prilicnu " autonomiju" pri odredjivanju cena za svoje usluge i lako je moguce sresti svestenika koji ne bi naplatio ni dinar za krstenje a isto tako sresti i nekoga ko bi uzeo i poslednju paru od siromaha. Ono sto nije pravedno je to sto za to osudjujemo crkvu, govorimo protiv religije, cak otvoreno ustajemo protiv hriscanstva. Kao da parosi nisu ljudi i kao da njihova pohlepa ili skromnost treba da budu presudni za moje verovanje ili neverovanje. Kao kad bih ispisala dete iz skole i izjasnila se protiv skolovanja uopste jer je npr. neki profesor trazio sumu od 200 E da bi ucenik imao prolaznu ocenu.

Pusti te priče iz doba socijalizma, krstila sam se pre par godina i tražio je otvoreno četiri hiljade,
Brat je krstio decu s proleća, takođe nije bilo "koliko daš" nego je tražena konkretna cifra

Inace mi smo bili iznenadjeni kad je receno nesto kum,nesto roditelji!!!! Ocekivali smo puno vise odnosno konkretnu cifru posto smo znali da crkva tj. bas ta ima _tarifu_
i bila je oko 4 hiljade!!! mi se u startu nismo dogovorili oko cene a i ocekivali smo svestenika iz nase parohije a desilo nam se da je dosao sasvim neko drugi,odnosno svestenik iz crkve u kojoj smo krstili Petra. Pa je i sa placanjem ispalo tako kako je ispalo. U PRINCIPU DANASNJI SVESTENICI SU OBICNI LOVATORI.I nije u redu to sto imaju cenovnik i kako onda sirotinja da se krsti a oni su danas jedini pravi vernici.

Није ни требало да се крстиш....:roll:...ако то тако доживљаваш...

Колико потрошимо сваке године на дечији рођендан, на крканлуке, месишта, торте и напијања?
Ако ти је много да ЈЕДНОМ У ЖИВОТУ даш одређену суму за нешто тако битно као што је крштење и ако ћеш због тога да бесниш и презиреш свештенике - поштеније би било да не изиграваш верника и да лепо останеш некрштена. :confused:

Svestenici imaju prilicnu " autonomiju" pri odredjivanju cena za svoje usluge i lako je moguce sresti svestenika koji ne bi naplatio ni dinar za krstenje a isto tako sresti i nekoga ko bi uzeo i poslednju paru od siromaha. Ono sto nije pravedno je to sto za to osudjujemo crkvu, govorimo protiv religije, cak otvoreno ustajemo protiv hriscanstva. Kao da parosi nisu ljudi i kao da njihova pohlepa ili skromnost treba da budu presudni za moje verovanje ili neverovanje. Kao kad bih ispisala dete iz skole i izjasnila se protiv skolovanja uopste jer je npr. neki profesor trazio sumu od 200 E da bi ucenik imao prolaznu ocenu.

krštenje nije usluga da bi se naplaćivalo, već je prema crkvenim pravilima potreba
slažem se da naplaćivanje krštenja ne treba da bude razlog ni opravdanje za naše ne verovanje ili neodlazak u crkvu
sveštenici primaju platu, imaju socijalno i zdravstveno osiguranje i imaju godišnji odmor, tako da je naplaćivanje krštenja meni jako slično sa tim što profesori uzimaju pare da bi dali 2 učeniku a još više na uzimanje para pacijentima za zdravstvene usluge ( ilečenje je potreba a ne usluga)

П.С.

Када неко изнесе мишљење које се дрругоме не свиђа - то још увек није свађа, то је само другачије мишљење.;):)

Naravno da nije svađa, ali ne vidim zašto onda imaš potrebu za vređanjem ispod žita?
Nisam izjednačila bezobrazluk sveštenstva sa religijom niti želim da mi se to imputira.
O tome kakav sam ja vernik ne možeš da sudiš ti, a još manje da procenjuješ
da li je trebalo ili nije trebalo da se krstim.

Jednostavno, alergična sam na bezobrazluk i otimačinu.
Ko je slep kod očiju i voli da takav bude, nije moj problem.

krštenje nije usluga da bi se naplaćivalo, već je prema crkvenim pravilima potreba
slažem se da naplaćivanje krštenja ne treba da bude razlog ni opravdanje za naše ne verovanje ili neodlazak u crkvu
sveštenici primaju platu, imaju socijalno i zdravstveno osiguranje i imaju godišnji odmor, tako da je naplaćivanje krštenja meni jako slično sa tim što profesori uzimaju pare da bi dali 2 učeniku a još više na uzimanje para pacijentima za zdravstvene usluge ( ilečenje je potreba a ne usluga)

Kako da se izrazim drugacije? Da kazem "Svestenik naplacuje tu potrebu?" :eek::eek::eek: I ljekarska pomoc naziva se usluga , ne postoji u srpskom jeziku drugaciji naziv.

Ja nisam krštena,mm jeste,dete nismo krstili jer želimo da on sam,kad poraste, odluči da li želi ili ne. Ja par puta i nisam bila kuma jer nisam krštena,prosto nemam tu potrebu i glupo mi je da se krstim samo da bi nekome mogla da budem kuma. Slažem se da ne može da škodi,ali to nisam ja. Verujem da postoji NEŠTO,ali ne na način na koji propagira crkve. Ali da se razumemo,poštujem i ne pljujem po onima što veruju.
Moje sestre od tetke su deca vojnog lica,kod njih se nikad nije slavila slava,poštovalo se ali ne i slavilo. Kad su počele da kumuju i da se udaju krstile su se,uz unapred određenu tarifu od str popa. Jedna se udala za čoveka čija porodica je sva u toj priči crkve,pa je naprasno postala veliki vernik,a druga je udata za čoveka koji nije iz te priče pa samim tim nije dublje zalazila u pitanja vere,dalje od tog čina krštenja koji je obavila. Ali je sina krstila sa pričom kako su sve njene drugarice to uradile pa hoće i ona. To je po meni glup razlog,ili želiš i veruješ ili ne,a ne zato što je to sad moderno.

Ne secam se koliko smo tacno dali, ali mozda oko 2.000 dinara sadasnjih.
Nista preterano
I od srca BI trebali da bude od srca
To sto su mnogi u crkvi podlegli bolestima pastve nije bas za pohvalu.............

Није ни требало да се крстиш....:roll:...ако то тако доживљаваш...

Колико потрошимо сваке године на дечији рођендан, на крканлуке, месишта, торте и напијања?
Ако ти је много да ЈЕДНОМ У ЖИВОТУ даш одређену суму за нешто тако битно као што је крштење и ако ћеш због тога да бесниш и презиреш свештенике - поштеније би било да не изиграваш верника и да лепо останеш некрштена. :confused:

Pa nije tako. Svestenik nije kelner niti je crkva kafana. Problem je bas u toj odredjenoj sumi - ta suma u crkvi mora biti u najgorem slucaju "koliko date" a ne "krstenje sa pevanjem i citanjem Biblije - 8000". Mislim, to mi je stvarno odurno. I zvuci mi ko "10 s lukom". A to, budimo iskreni, svestenici tj. cike u mantijama (za "biti svestenik" je po meni potrebno vise), rade i na krstenjima i na sahranama.

Pa nije tako. Svestenik nije kelner niti je crkva kafana. Problem je bas u toj odredjenoj sumi - ta suma u crkvi mora biti u najgorem slucaju "koliko date" a ne "krstenje sa pevanjem i citanjem Biblije - 8000". Mislim, to mi je stvarno odurno. I zvuci mi ko "10 s lukom". A to, budimo iskreni, svestenici tj. cike u mantijama (za "biti svestenik" je po meni potrebno vise), rade i na krstenjima i na sahranama.

Јесте, само много људи је овде рекло да НИШТА нису платили за крштење, или да је речено ''симболично - колико даш'' (на пример, мени су тако рекли) и само један пример је дат да је неки свештеник тражио 4000 динара (8000 нико није спомињао)...а опет се као генерални закључак о цркви и свештенству сервира: ПОПОВИ СУ НАРОДНЕ ГУЛИКОЖЕ! :confused:

И мене је једном одрао водоинсталатер па не причам на све стране како су сви водоинсталатери народне гуликоже! :lol:

Ја не могу да се сетим да ли сам и колико платила за крштење деце, али знам да је било много гостију на крштењу, да дадосмо за прасе, пиће, торте...силне новце.
И сад, као, то је О.К., а платити нечији посао је скупо? :dash:

Nije stvar u tome da li je skupo ili nije - to je nesto sto se radi jednom, ako se naravno uopste radi. Druga stvar je da li je u redu davati, jer pretpostavljam da te pare idu svesteniku u dzep, a on ima vec odredjenu platu. Ne dajem ni lekarima ni profesorima mito, pa ne bih ni svesteniku dodatno.
Ali naravno, kao sto ima pohlepnih, ima i onih svestenika koji nisu alavi na pare, pa je moguce naci nekog takvog i tu (se) krstiti.

Back