KRPELJ

Što, sudeći po linku, zapravo znači da greške nije ni bilo. još samo da nisu bacili tog krpelja.... uuuuh, samo da čovek nije miran :(
Hvala svima na odgovorima :ok:
Sledećih možda nedelju dana neću biti u mogućnosti da se konektujem na internet, ali čim sredimo taj problemčić, javiću kako je mališa :)
Još jednom - hvala svima i držite nam palčeve :) :ok:

Eto, da se javim, red je.
Dakle, posle dve kutije sinacilina, crvenilo je počelo da prolazi. Medjutim, pre neki dan se vratilo, možda i izraženije i intenzivnije nego što je bilo. Uz to, mališa je počeo da se žali da ga bole zglobovi, pa sve češće na glavobolju i bol u mišićima ruku i nogu.
I da nije tih simptoma, svakako bi išao na infektivnu da vadi krv. Eto, to smo uradili danas, rezultati će biti za 8 dana, zakazana kontrola. Dr kaže da, najverovatnije, krpelj jeste bio zaražen, ali zvanično će moći da potvrdi tek kada vidi rezultate krvi. Kaže da je dobro što je dobio taj sinacilin i da treba da se vidi šta je lek uradio, i kakva će terapija posle biti potrebna. Na naše pitanje šta da očekujemo, rekao je - u najgorem slučaju 20-tak injekcija i biće sve ok.
Taman sam se, kao i svi mi, ponadala da je sve ok i da je džabe dignuta panika, kad ono ipak ima nešto. Srećom nije uzelo maha, na vreme smo reagovali. Vidjala sam ja ljude sa komplikacijama od te lajmske bolesti, godinama se leče i nikada se ne vrate na staro, pa sam se prilično uplašila. Uh, biće sve u redu, mlad je, dete, jak organizam, a na vreme je odveden lekaru... mora da bude u redu :)

Eto, da se javim, red je.
Dakle, posle dve kutije sinacilina, crvenilo je počelo da prolazi. Medjutim, pre neki dan se vratilo, možda i izraženije i intenzivnije nego što je bilo. Uz to, mališa je počeo da se žali da ga bole zglobovi, pa sve češće na glavobolju i bol u mišićima ruku i nogu.
I da nije tih simptoma, svakako bi išao na infektivnu da vadi krv. Eto, to smo uradili danas, rezultati će biti za 8 dana, zakazana kontrola. Dr kaže da, najverovatnije, krpelj jeste bio zaražen, ali zvanično će moći da potvrdi tek kada vidi rezultate krvi. Kaže da je dobro što je dobio taj sinacilin i da treba da se vidi šta je lek uradio, i kakva će terapija posle biti potrebna. Na naše pitanje šta da očekujemo, rekao je - u najgorem slučaju 20-tak injekcija i biće sve ok.
Taman sam se, kao i svi mi, ponadala da je sve ok i da je džabe dignuta panika, kad ono ipak ima nešto. Srećom nije uzelo maha, na vreme smo reagovali. Vidjala sam ja ljude sa komplikacijama od te lajmske bolesti, godinama se leče i nikada se ne vrate na staro, pa sam se prilično uplašila. Uh, biće sve u redu, mlad je, dete, jak organizam, a na vreme je odveden lekaru... mora da bude u redu :)

Naravno da ce biti sve u redu. :)

Terapija inekcijama traje 21 dan jedino sto ce ga boleti guza ako mu ne budu davali venski.

Probudim se danas, i imam shta da vidim... u ruci, desnoj, blizu shake, bleji krpelj crveno-braonkasti uguran do pola, i mashe srecno onim nozicama mamicu mu njegovu malenu... naravno, odmah sam ga ishchupao (inache to kao ne valja al' zabole me), ali je tu ostalo neshto malo crno... nozice verovatno... a mozda i glava :think: ... ali to nije ni bitno... nego, tu je nastao zajeb... uzmem noz, sterilishem ga upaljachem, i krenem da chachkam... rezultat: ono malo crno bleji sada josh dublje malo... :evil: ... pa, drugari, shta da radim kako da ga izvadim? Hvala unapred.

Krpelj se mora izvaditi u cjelosti.Najbolje je da odeš do najbliže ambulante.Potrebno je pored toga provjeriti antitetanusnu zaštitu i ordinirati antibiotik. Svakako poželjna je informacija i sa kojeg mjesta je krpelj pošto postoje endemična područja gdje krpelji prenose Lajmsku bolest.Prva manifestacija je crveni krug na podlaktici nakon dve nedjelje, kada je neophodno javiti se infektologu.

molim vas recite mi moj burazer je pomagao tati u basti i ujeo ga je (predpostavljam krpelj) i on ga je odma primetio i udario ga i prokrvario je i pa na beton!! da li je ovo bio krpelj jer su ostale 2 rupe na njegovoj nozi a ne znam dal treba da brinem ipak je to MOJ BRAT BLIZANAC pa mnogo brinem za njega(koliko se god mi tukli mi smo nerazdvojni)! da li treba da idemo negde da proverimo posto na njegovoj nozi nema ni traga pipaka ni glave ni krpelja! ! ! ! ! ! ! sto pre odgovor (krpelji smaraci) ! Unapred hvala svima!!!

Da je krpelj i da je tim udarcem otkinuo telo ostala bi glava ispod koze (crna tackica) proverite.
Ali po opisu ja ne mislim da je krpelj vec neki drugi insekt a koji ne bih znala reci,pretpostavljam da je komarac posto navodite da je bilo krvi... u svakom slucaju ako vas brat ima tegobe tipa crvenila,otoka na mestu uboda posetite dermatologa i bez brige sve se da srediti...:)

Sipaš ulje - jestivo bilo koje, pokriješ taj deo, i on se uguši i ti ga izvadiš.
Ja sam tako radila, ali bio je ceo, pa je onda lako on kada se uguši sav se osuši i veoma lako ga izvadiš bez da ostane neki deo...milsim da ćeš moći kada ga ubiješ lako iglom nekom sam...Ali je jako bitno da izvadiš sve, ako ti baš ne ide idi kod lekara.
Ja sam imala na glavi, pao sa nekog drveta...plakala sam ko da imam 2 godine kad sam provalila da je krpelj..užasavam se svih buba osim bubamare - a i to ako ih nema više od dve...

POTPUNO POGREŠNO!!! Ako je krpelj nosilac bilo kog mikroorganizma-uzročnika neke bolesti, sve su šanse da će tako natopljen da ga izbaci pljuvačkom u krvotok domaćina. Ovako, neki rok je oko 24h.

Prošlog petka je mom malom bratancu ( dete 7 godina ) primećen krpelj na grudima. Iste večeri su ga odveli na Kožnu kliniku, gde, medjutim, krpelja nisu dobro izvadili. Sestra ga je vadila tečnim azotom, ali glava je ostala. Sutradan, u domu zdravlja, izvadjen je ceo, iglicom. Nikakva terapija nije data, rano je bilo, a nije se tada ni znalo da li je terapija potrebna. Crvenilo su objasnili iritacijom kože.
Medjutim, nakon nekoliko dana, crvenilo se pojačalo i dobilo neku jako čudnu boju, čak bih se usudila reći - boju trulog mesa. Dete je opet odvedeno u dz, gde je pedijatar prepisao sinacilin, dve kutije da popije, pa da dodje na kontrolu.
U medjuvremenu, dete je počelo da se žali na glavobolju, bolove u zglobovima i opštu malaksalost, a temperatura mu je malo povišena ( ide do 37,6 ).
Gde sada da idemo? Znam da je to, uglavnom, slučaj za infektivnu, ali ne znam da li primaju i decu.
I još nešto - dr neće da da uput za dalje, dok dete ne završi sa terapijom. A nas je strah da čekamo, tim pre što je detetu evidentno loše. Imamo li pravo da insistiramo da dobijemo uput, i na koji način da se izborimo za to pravo?
Molim vas, požurite sa odgovorima, mnogo smo uplašeni i reagovali bismo što pre, a ne znamo šta dalje

Liči na klasičnu lajmsku bolest, uzgočnik je borrelia burgdorferi a analize se rade i na Institutu za infektivne i tropske bolesti, onom u Pasterovoj. Nadam se da je dečko bolje, a tog pedijatra koji mu je samo dao da pije antibiotike i nije hteo da da uput za infetivno bi trebalo prijaviti komori zbog nesavesnog lečenja pacijenata. Pa i vrapci na granama znaju da su krpelji prenosioci borelioze i da je njen prvi simptom eritema migrans... Ima tema o lajmskoj bolesti negde. Sećam se, imala sam neke nenormalne, kontradiktorne rezultate u fazi dijagnostikovanja multiple skleroze, valjda sam na vreme videla i izvadila svih 5-6 krpelja koliko sam u životu imala, a neki od njih je bio zaražen i zadržao se taman dovoljno da krene antigen-antitelo reakcija na boreliju. I za tih mesec-mesec ipo koliko sam se vukla po infektivnom zbog diferencijalne dijagnostike, mi je kasnila tačna dijagnoza primarne bolesti.

Eh, ko bi znao... da sve znamo, ne bismo ni išli lekarima... :(
Uglavnom, sutra mališa ide na kontrolu na infektivnu, sutra ćemo videti šta je i da li je. On je dobro, samo ga stalno bole zglobovi i mišići ( tu se sve nadamo da je taj bol jer intenzivno raste :) ), pa često se žali i na glavobolju, dva tri kruga biciklom i mora da se odmara... Ne bih da dižem paniku kod brata i snaje, pa zato ćutim, ali sve se pribojavam... videćemo sutra.
Uglavnom, valjda će biti dobro. Pa sve i da je taj krpelj bio zaražen, sve se to danas leči, zar ne? :ok:
A za lekara u dz... Ne znam više... i meni je bilo čudno, ali računam - to je procedura, lekar to zna. Ali, eto, neko kaže ovako, neko onako... sludjeni smo skroz.
Ma sve to u zapećak, ništa to nije bitno sad, samo da mališi bude dobro :ok:

E, da završimo i ovo poglavlje ;) - mališa je zdrav!!! Nema antitela, nema lajmske bolesti!!!! :D:D:D
Dr smatra da krpelj ipak jeste bio zaražen, ali iste večeri je izvadjen, a i sinacilin je odradio svoje. Tako da je sve ok :ok::ok::ok:
Još jednom - hvala svima na odgovorima, :heart: ste svi !!!!
Hajd' pa uzdravlje svima i da svi budete zdravi :D:D:D

Back