Krompirići

Očistiti ih staviti u pleh , ako su sitniji cele, naliti vode 1 cm il manje , malo ulja soli, izmešati, ubaciti u rernu. Pred kraj pečenja posuti seckanim peršunom, i seckanim belim lukom, vratiti na još par min u rernu, i 👌

Stariji krompir isto tako spremam, kad je iz rerne, s tim što ga isečem na više delova,ostalo isto. Bez belog luka i peršuna ne pripremam.

Ako pržim u šerpi, solim na kraju

Moram da postavim neka pitanja u vezi mladih krompirica..

Prvo
Kako dobijate da sveze hrskavi , znaci tvrdi postanu mekani kao buter a da jos nisu peceni....
Ja sam to uspeo slucajno samo gledam nacin kako to mogu da stalno radim...
Ili su jedni hrskavo zivi i tvrdi a drugi mekani kao buter a treci izmedju znaci ne hrskavi ali ni ne mekani a ni ne vec sasuseni malko pa elasticni..

Lako se ljuste, to stoji, to nema sta da pitam..

Slatkocu mozete da menjate stavljanjem u frizider da , ne....

hrskavost gotovih ili mekocu menjate nacinom pripreme, tj przenjem na jako , srednje slabo , sa dodavanjem vode , sa malo ulja ili vise ulja...kog ulja i to je bitno....

Pred przenje da ili ne...to je ono na jakoj vatri kao sto se radi kod mesa, po 2 min sa svake strane, da se prvo uhvati korica pa onda ide omeksavanje...

Kada pečem samo krompir stavim malo masnoće, veoma malo (maslinovo ulje ili mast), biber, ceskani ruzmarin. Ako hoću hrskave čekam da se malo zapeku i promešam ih, okrenem da se zapeku i sa druge strane.
Ako želim mekane onda poklopim tiganj, upare se i budu mekani. Posolim pred kraj.
Ponekad dodam i malo belog luka.

Probaj sa poklopcem.

Mene je juče dete naučilo kako se spremaju mladi krompirići. Ja se mučila
da to ljuštim, a samo treba lepo da se operu, iseckaju ako su krupniji, obare
malo, procede dobro od vode i onda isprže u dosta ulja.
Onda i ljuska bude mekana i ne smeta, nego je samo ukusnije.

Back