Kritike za Systema-u.

• Začetnik teme Začetnik teme Araon
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Araon

Elita
Poruka
18.385
Citao sam kritike za sistemu, neke od njih su glasile npr "ovaj ne bi imao sta da trazi protiv UFC ili MMA borca", ili nesto tipa "ovaj nista ne uci ove ljude vec ih povredjuje i udara, oni nemaju mogucnost da udaraju njega vec mu sluze kao dzak", onda sam pogledao klip i video tu malo istine, to se obicno svodi na to da ih treneri udaraju u slabe tacke (pleksus, kolena, vrat), oni padaju, ustaju, tako u nedogled, zanima me sta se tu zapravo uci, kako izgleda jedan trening sisteme redno (ono na YT nije bas realan prikaz), i sta vi vidite kao dobre i kao lose strane toga? Da li bi zaista na ulici MMA ili UFC borac unakazio sistemasa? Vase misljenje o tome?

Systema ti je vojni sistem,kao Krav Maga.Radi se na kretanju i kontroli protivnika.Udaranje u telo je da se nauci kako primiti udarac.Radi se na disanju i relaksaciji.Moze se nauciti Samoodbrana, a to je i poenta kompletnog vezbanja.

Citao sam kritike za sistemu, neke od njih su glasile npr "ovaj ne bi imao sta da trazi protiv UFC ili MMA borca", ili nesto tipa "ovaj nista ne uci ove ljude vec ih povredjuje i udara, oni nemaju mogucnost da udaraju njega vec mu sluze kao dzak", onda sam pogledao klip i video tu malo istine, to se obicno svodi na to da ih treneri udaraju u slabe tacke (pleksus, kolena, vrat), oni padaju, ustaju, tako u nedogled, zanima me sta se tu zapravo uci, kako izgleda jedan trening sisteme redno (ono na YT nije bas realan prikaz), i sta vi vidite kao dobre i kao lose strane toga? Da li bi zaista na ulici MMA ili UFC borac unakazio sistemasa? Vase misljenje o tome?

"ovaj ne bi imao sta da trazi protiv UFC ili MMA borca"
-заиста у рингу при специфичним правилима који важе за сваки ринг Системаш нема шта да тражи- просто је он се и не спрема за ринг већ за живот где је поента преживљавање са што је могуће мање оштећења уз коришћење, у том тренутку, свим доступних алата - уз одржавање потпуне контроле над собом и оним што чини...

"ovaj nista ne uci ove ljude vec ih povredjuje i udara, oni nemaju mogucnost da udaraju njega vec mu sluze kao dzak"
-проблем са видео клиповима јесте што људи постављају оно што на њих делује при том прескачући оне теоријске делове где се објашњава циљ и значај појединачних вежби као и начин и савладавања проблема (психичких и физичких) који могу да настану у току неког специфичног рада... Тако се долази до брда разних клипова без иакакве поенте...

[QUOTE kako izgleda jedan trening sisteme redno][/QUOTE]
-идеш пар месеци на тренинге како би могао да стекнеш увид рад у различитим областима али и да би дао себи довољно времена да уочиш да ли има неких промена или не (у принципу већ после пар месеци се уочавају промене- ако ништа друго онда је то већа опуштеност и мање страха кад ти неко зада ударац у плексус, главу и сл... ;) ).

[QUOTEDa li bi zaista na ulici MMA ili UFC borac unakazio sistemasa? Vase misljenje o tome?][/QUOTE]
-на оваква питања не вреди трошити време јер зависе од превише чиниоца који су везани за сам тренутак дешавања. Па ни два борца из неке вештине нису цео свој спортски век у истом односу један према другом.... кад тад онај што је једном изгубио победи оног који га је пре тога побеђивао...
Рецимо само да системаш добија довољно алата да се супротстави и извуче из дате ситуације... Као што већ рекох поента је преживети...

Једна од препрека за масовно вежбање Системе би могла бити та особина Системе што се вежбачима не подиже самопоуздање кроз вежбање снаге и готових решења већ се стрпљиво ради на разумевању принципа и истраживање разних могућности које омогућава рад по принципима... На тај начин Системаш је у сваком тренутку свестан себе и околине без икаквих лажних приказа сопствених могућности.
Управо због горе наведеног, често гледам како се борци који већ нешто тренирају просто распадају на тренингу јер долазе у ситуацију да кроз просте вежбице увиде површност раније стечених знања услед чега нестаје самопоуздање а остају само стечени рефлекси који просто нису довољни да би се функционисало на тренингу Системе...

Poslednja izmena:

Само гледај Јутјуб и немој ни случајно да пробаш ни једно ни друго, онда питај исте такве на интернету, и формираћеш прилично тачно мишљење (ал за мало).

Намена те две ствари, сатница коју у животу узимају, улагање у тренинг, опрему, суплементацију, допинге... су потпуно различити. Ово је моје мишљење: Узми двојицу који нису тренирали ништа, стави их 3 пута недељно на ММА и на Систему. После годину дана тог режима нека се опробају. Не да неће да га унакази, него неће да му буде добро где је мислио да је кренуо а какав се вратио.

А да упоредиш некога ко тренира два пута дневно, иде на мазаже и физиотерапије, пије креатин и анаболике и ко зна шта још... са некиме ко тренира 3-4 пута недељно по сат два, наравно да ће утисак ићи у корист онога ко је посветио живот томе. И то не важи само за ММА већ и за џудо, џиуџицу, кикбокс...

То кад гледаш Јутрјуб па видиш врхунске спортисте на врхунцу форме за тај меч, и онда поредиш са људима који не улажу ни једну петину времена и новца као људи који се спремају за УФЦ. Поредити то нема везе са мозгом. То не може да се упореди. Ја не познајем никога у Системи од нас цивила ко тренира сваки дан по два пута, комбинује теретану, суплементе, крос фит... оно као кад се ММА борци спремају за меч. Има таквих у Спецназ, али ти то опет не можеш никако да упоредиш. То су људи који неће ни да слушају глупости о упоређивању вештина, док почнеш реченицу они изрезбаре некога ножем или му протерају метак кроз око у мозак. Да би довео та два прилично другачија начина живота и приступа тренингу морао би да измениш или један или други да би их упоредио, и онда опет немаш праву слику.

Poslednja izmena:
Укратко:

Citao sam kritike za sistemu, neke od njih su glasile npr "ovaj ne bi imao sta da trazi protiv UFC ili MMA borca"

Ово је тачно. У рингу против УФЦ борца спремног за меч не би имао шта да ради ако се и сам не спрема за меч. Извади УФЦ борце из ринга, убаци их у контекст са оружјем, другачијим тереном и окружењем и добијеш употребљивост на нивоу ове петорице рецимо. За њих може да се каже да реално немају шта да траже у службеној употреби војске или полиције, док не модификују стил.

Poslednja izmena:
Systema ti je vojni sistem,kao Krav Maga.Radi se na kretanju i kontroli protivnika.Udaranje u telo je da se nauci kako primiti udarac.Radi se na disanju i relaksaciji.Moze se nauciti Samoodbrana, a to je i poenta kompletnog vezbanja.

A sta mislis o systemi u Srbiji, Krav Maga takodje? Da li je to bar na pribliznom nivou kao u Rusiji i Izraelu? Cuo sam da postoji Systema klub Hrast, ne znam nista o njemu, da li neko ima preporuke neke?

-заиста у рингу при специфичним правилима који важе за сваки ринг Системаш нема шта да тражи- просто је он се и не спрема за ринг већ за живот где је поента преживљавање са што је могуће мање оштећења уз коришћење, у том тренутку, свим доступних алата - уз одржавање потпуне контроле над собом и оним што чини...

-проблем са видео клиповима јесте што људи постављају оно што на њих делује при том прескачући оне теоријске делове где се објашњава циљ и значај појединачних вежби као и начин и савладавања проблема (психичких и физичких) који могу да настану у току неког специфичног рада... Тако се долази до брда разних клипова без иакакве поенте...

-идеш пар месеци на тренинге како би могао да стекнеш увид рад у различитим областима али и да би дао себи довољно времена да уочиш да ли има неких промена или не (у принципу већ после пар месеци се уочавају промене- ако ништа друго онда је то већа опуштеност и мање страха кад ти неко зада ударац у плексус, главу и сл... ;) ).

-на оваква питања не вреди трошити време јер зависе од превише чиниоца који су везани за сам тренутак дешавања. Па ни два борца из неке вештине нису цео свој спортски век у истом односу један према другом.... кад тад онај што је једном изгубио победи оног који га је пре тога побеђивао...
Рецимо само да системаш добија довољно алата да се супротстави и извуче из дате ситуације... Као што већ рекох поента је преживети...

Једна од препрека за масовно вежбање Системе би могла бити та особина Системе што се вежбачима не подиже самопоуздање кроз вежбање снаге и готових решења већ се стрпљиво ради на разумевању принципа и истраживање разних могућности које омогућава рад по принципима... На тај начин Системаш је у сваком тренутку свестан себе и околине без икаквих лажних приказа сопствених могућности.
Управо због горе наведеног, често гледам како се борци који већ нешто тренирају просто распадају на тренингу јер долазе у ситуацију да кроз просте вежбице увиде површност раније стечених знања услед чега нестаје самопоуздање а остају само стечени рефлекси који просто нису довољни да би се функционисало на тренингу Системе...

Da li imas neki klip koji pokazuje pravu poentu tih treninga, sta se tamo zapravo radi? Danas ljudi imaju premalo vremena i novca da bi mogli necemu da se posvete tako, bar kada sam ja u pitanju, zato i trazim preporuke, misljenja od iskusnijih boraca, kao sto znate Systema i Krav Maga nisu bas zastupljeni u Srbiji kao npr Karate, Dzudo itd itd.

I da li neko od vas trenira ili je trenirao ova dva sporta? Kakva su vasa iskustva? Tamo se cesto pominju psihicke vezbe, opustanje, da li je to nesto na nivou meditacije ili kako? Video sam na jednom klipu kada jedan covek lezi na stomaku a drugi gazi po njemu u cilju neke masaze? Da li to ima veze sa svakodnevnim treningom? Da li tamo idu i vezbe snage? Sta je zapravo Krav Maga ili Systema trening?

Само гледај Јутјуб и немој ни случајно да пробаш ни једно ни друго, онда питај исте такве на интернету, и формираћеш прилично тачно мишљење (ал за мало).

Намена те две ствари, сатница коју у животу узимају, улагање у тренинг, опрему, суплементацију, допинге... су потпуно различити. Ово је моје мишљење: Узми двојицу који нису тренирали ништа, стави их 3 пута недељно на ММА и на Систему. После годину дана тог режима нека се опробају. Не да неће да га унакази, него неће да му буде добро где је мислио да је кренуо а какав се вратио.

А да упоредиш некога ко тренира два пута дневно, иде на мазаже и физиотерапије, пије креатин и анаболике и ко зна шта још... са некиме ко тренира 3-4 пута недељно по сат два, наравно да ће утисак ићи у корист онога ко је посветио живот томе. И то не важи само за ММА већ и за џудо, џиуџицу, кикбокс...

То кад гледаш Јутрјуб па видиш врхунске спортисте на врхунцу форме за тај меч, и онда поредиш са људима који не улажу ни једну петину времена и новца као људи који се спремају за УФЦ. Поредити то нема везе са мозгом. То не може да се упореди. Ја не познајем никога у Системи од нас цивила ко тренира сваки дан по два пута, комбинује теретану, суплементе, крос фит... оно као кад се ММА борци спремају за меч. Има таквих у Спецназ, али ти то опет не можеш никако да упоредиш. То су људи који неће ни да слушају глупости о упоређивању вештина, док почнеш реченицу они изрезбаре некога ножем или му протерају метак кроз око у мозак. Да би довео та два прилично другачија начина живота и приступа тренингу морао би да измениш или један или други да би их упоредио, и онда опет немаш праву слику.

Slazem se, ja i nisam dosao ovde da uporedjujem, pametujem, pljujem, vec zelim jednu argumentovanu, bratsku diskusiju, savete, savet za nekoga ko zeli da se bavi nekom od te dve vestine ali nije siguran u to, zelim da slusam od ljudi koji su kroz to prosli, njihova iskustva. Ovo su komentari koje sam ja nasao na internetu, nisam dosao ovde da tvrdim da je to tako, zato sam ih i citirao i postavio temu.

Од мене једини савет који можеш да добијеш је да пробаш. Било ММА, било Крав Магу, било Систему. Ако ти се не свиди прво, пробај друго. Ако ти се не свиди друго, пробај треће... па ћеш наћи нешто по мери. Увек ћеш наћи оне који тврде да је њихово најбоље, оне који су само загребали површину али имају савет за свакога, оне који ћуте и раде једно, или два, или три. Све је код тебе и да откријеш и да усвојиш.

Ovde cu citirati(probati) racenicu koju ce svi YOGA instruktori da ti kazu: Postoje vise puteva ka istom cilju! Da preformulisem, sve BV imaju isti cilj, i imaju slicnosti u globalu, ali nije svaka BV za svakoga. Pronadji sebe, treniraj i budi srecan!
Inace KRAV MAGA jeste rasprostranjena u Beogradu i siri se. Imas oficijelni sajt KMG pa se informisi.
Nemoj samo da se zanosis raznim "specijalcima" koji nisu nikada ni videli specijalnu jedinicu a kamoli bili u njoj. Govorim ti kao neko ko jeste bio diverzant... Pitanje je sta ti zelis da treniras. Dali je to borilacki sport, borilacka vestina ili nesto sto ima za cilj samoodbranu. Po meni se sve to veoma razlikuje jer ima razlicite ciljeve.

Poslednja izmena:
Da li imas neki klip koji pokazuje pravu poentu tih treninga, sta se tamo zapravo radi? Danas ljudi imaju premalo vremena i novca da bi mogli necemu da se posvete tako, bar kada sam ja u pitanju, zato i trazim preporuke, misljenja od iskusnijih boraca, kao sto znate Systema i Krav Maga nisu bas zastupljeni u Srbiji kao npr Karate, Dzudo itd itd.

I da li neko od vas trenira ili je trenirao ova dva sporta? Kakva su vasa iskustva? Tamo se cesto pominju psihicke vezbe, opustanje, da li je to nesto na nivou meditacije ili kako? Video sam na jednom klipu kada jedan covek lezi na stomaku a drugi gazi po njemu u cilju neke masaze? Da li to ima veze sa svakodnevnim treningom? Da li tamo idu i vezbe snage? Sta je zapravo Krav Maga ili Systema trening?
Да би видео праву поенту мораш ипак да одвежбаш тренинг, чак ни гледање са стране не препоручујем јер док се не осети не може ни да се разуме...
Система или Крав мага?
Одговор можеш само ти да даш, одеш на тренинг, одрадиш информишеш се око самих вештина -имаш на страницама клубова довољно тога за читање, анализираш оно што си видео и осетио на тренинзима са оним што си прочитао и даље одлучујеш према сопственим жељама и могућностима...

A sta mislis o systemi u Srbiji, Krav Maga takodje? Da li je to bar na pribliznom nivou kao u Rusiji i Izraelu? Cuo sam da postoji Systema klub Hrast, ne znam nista o njemu, da li neko ima preporuke neke?

Slazem se, ja i nisam dosao ovde da uporedjujem, pametujem, pljujem, vec zelim jednu argumentovanu, bratsku diskusiju, savete, savet za nekoga ko zeli da se bavi nekom od te dve vestine ali nije siguran u to, zelim da slusam od ljudi koji su kroz to prosli, njihova iskustva. Ovo su komentari koje sam ja nasao na internetu, nisam dosao ovde da tvrdim da je to tako, zato sam ih i citirao i postavio temu.

Ono sto je poteklo iz neke zemlje bi Trebalo da bude najbolje u toj zemlji.Kao sto B.Dzica je Najbolja u Brazili, verujem da je i Systema najbolja u Rusiji, i Krav Maga u Izraelu.Nilos i Dragan su ti Objasnili, da moras da odes na trening i Probas,tj odvezbas.Tacno je da danas ljudi Imaju malo vremena za sebe,tako da ne mogu da sagledaju sve Aspekte vezbanja,ali bez znoja nema ni dobitka.
Kao i u svakom drugom sportu, treba da nadjes vreme, jer jedino tako mozes doci do zakljucka, sta je dobro, a sta ne.
I zavisi sta te zanima, sport,samoodbrana ili prezivlajvanje.Rasclani u svojoj glavi sta Hoces i kreni redom.
Formula glasi:Vreme + ulozen trud = sadisfakcija;

Ја мислим да је врло тешко поредити две тако разнородне борилачке вештине и искрено да кажем не знам како би се то урадило.
Слажем се да у ММА рингу по ММА правилима ММА професионални борац скоро сигурно може да победи вежбаче већине других вештина.
Међутим, ја мислим да се не могу поредити људи који дођу са посла на тренинг, два-три пута недељно да рекреативно тренирају сат-сат и по времена и професионални борац који тренира сваки дан по неколико сати.

У ситуацији када нема правила ММА борац би налетео на системаша који би извукао свој службени "Грач" или ПП-2000 и од ММА борца би остале фронцле, ако и толико, и ту ММА борац у свом "Спидо" купаћем нема шта да тражи.
Наводим пример колико је неупоредиво једно и друго.

За ствари које питаш, ја мислим да одговор можеш добити једино на тренингу саме вештине и то важи за свако вештину. При томе, ја бих ти саветовао и да обратиш пажњу на то да различити тренери и учитељи приступају истој вештини на различите начине, да не кажем сад да има бољих и лошијих и оних који схватају и оних који не схватају вештину.

- - - - - - - - - -

Ја мислим да си све врло добро казао.

naravno je da ce MMA-ovac,Bokser, MT itd. unakaziti Sistemasa, kao i Wing Chunovca, Aikidoku, vecinu Kartista itd... i to iz jako prostog razloga, prve su full contact vestine, druge to nisi...

Опрости ми што ћу бити баналан, али ме интересује да ми објасниш како си замислио да ММА борац добије системаша са службеним пиштољем или боксер аикидоку са катаном ( јер су прве две "full contact" вештине, а друге две нису)?
Уистину сам навео екстремне примере, али то сам учинио да бих указао да има исувише много промељивих које треба узети у рачун да би се могло изнети нешто овако децидно као што ти каза.

Sistema nije full kontakt veština? Dođi molim te, ali MOLIM TE.
Ја мислим да је он добро казао: Система није "full contact" вештина.
Ово мислим јер у Системи нема недозвољених удараца, нити има делова тела који се не смеју ударати (исто важи и за поменути Винг Чун и аикидо), за разлику од "full contact" вештина где постоје и правила и где се одређени делови тела не смеју ударати, на одређеним зглобовима и костима се не смеју правити полуге и тако даље.
У том смислу је био у праву.

Kakva pravila, kakvi nedozvoljeni udarci? Full kontakt znači pun kontakt, da se ljudi stvarno udaraju. Ko kaže da Sistema nije full kontakt taj veze nema šta je Sistema i treba da dođe malo na to što nije full kontakt da ga predomislimo momentalno. Ja sam bre i dan danas non stop plav, zelen i modar od udaraca. I kao instruktoru mi otvore arkadu, gola pesnica u glavu. Jedan naš čovek koji trenira bar 7 godina i koji je full fit je nedavno imao leziju trbušnih mišića od udarca. Svako malo se neko šije i krpi. Samo čovek koji stvarno nema pojma može da izjavi tako nešto, ali ni "p" od pojma nema.

Taj treba da dođe, to je jedina šansa da prestane da lupeta ovako.

Poslednja izmena:
Kakva pravila, kakvi nedozvoljeni udarci? Full kontakt znači pun kontakt, da se ljudi stvarno udaraju. Ko kaže da Sistema nije full kontakt taj veze nema šta je Sistema i treba da dođe malo na to što nije full kontakt da ga predomislimo momentalno. Ja sam bre i dan danas non stop plav, zelen i modar od udaraca. Jedan naš čovek koji trenira bar 7 godina i koji je full fit je nedavno imao leziju trbušnih mišića od udarca. Svako malo se neko šije i krpi. Samo čovek koji stvarno nema pojma može da izjavi tako nešto, ali ni "p" od pojma nema.

ok, da vidimo, snimke tih takmicenja sisteme gde se izvode ti pravi, nesimulairani udarci, gde se partner ne povinuje... dakle puni udarci, kao recimo u boxu ili eto tom famoznom MMAu?

Kakva pravila, kakvi nedozvoljeni udarci? Full kontakt znači pun kontakt, da se ljudi stvarno udaraju. Ko kaže da Sistema nije full kontakt taj veze nema šta je Sistema i treba da dođe malo na to što nije full kontakt da ga predomislimo momentalno. Ja sam bre i dan danas non stop plav, zelen i modar od udaraca. I kao instruktoru mi otvore arkadu, gola pesnica u glavu. Jedan naš čovek koji trenira bar 7 godina i koji je full fit je nedavno imao leziju trbušnih mišića od udarca. Svako malo se neko šije i krpi. Samo čovek koji stvarno nema pojma može da izjavi tako nešto, ali ni "p" od pojma nema.

Ја мислим да он није најбоље разумео шта значи "full contact".
То је резервисани термин који се користи у (борилачким) спортовима, где постоји судија или више њих који бодују ударце.
Такође постоје и правила. Одређена су места где је дозвољено ударати и начин на који се сме ударати.
Постоје и "semi contact" cпортови. На пример, кик-бокс.

У светлу овога што си казао, Система ни под разно није "full contact" спорт.
Као што није ни Крав Мага.
То су борилачке вештине где је све дозвољено, па према томе нису спорт, а самим тиме нису ни "full contact" спортови.
Опрости ми ако нисам довољно јасан.

ok, da vidimo, snimke tih takmicenja sisteme gde se izvode ti pravi, nesimulairani udarci, gde se partner ne povinuje... dakle puni udarci, kao recimo u boxu ili eto tom famoznom MMAu?
Ја мислим да теби није посве јасно шта је Система, чим помињеш некаква такмичења.
Уистину ми није јасно како би се могло направити такмичење у Системи.

Ја мислим да теби није посве јасно шта је Система, чим помињеш некаква такмичења.
Уистину ми није јасно како би се могло направити такмичење у Системи.

sto da ne? ..ma to je izgovor svih tih "light" vestina, suvise su opasnei da bi se primenile

Back