Kriptovalute - najveća prevara u modernoj istoriji

Znam ja dosta da koristim modernu rehnologiju, ne brini za mene. Nije mi samo jasno kako ljudi nasedaju na tu prevaru? Daju realan novac za nešto virtuelno ,,izrudareno".
A reci mi šta nije prevara?

Ti glad varaš. Zasitis se pa opet ogladniš...
Ti žeđ varaš. Piješ pa ožedniš...

Niko te ne tera, u vrzino kolo...
Idi u šumu :) nećeš, bolja je kakva takva civilizacija...

A reci mi šta nije prevara?
Vremenom sve dođe na svoje. Svaka prevara se pre ili kasnije otkrije.
Ti glad varaš. Zasitis se pa opet ogladniš...
Ti žeđ varaš. Piješ pa ožedniš...
To su fiziološke potrebe, njih ne varam nego moram to raditi da bih preživeo.
Niko te ne tera, u vrzino kolo...
Idi u šumu :) nećeš, bolja je kakva takva civilizacija...
Ako si pametan duša se može sačuvati i u civilizaciji, teže, izazovi su veći, ali je moguće.

Aman, drugo su kartice, imaju realnu podlogu.
Nemoj da brkaš digitalni novac sa kriptovalutama, nije isto.
A sta mislis zasto je 10x vise novca u digitalnom obliku?
E to jedva čekam.
Dođeš na kasu, teta ti sve lepo upakuje u mobilni, odeš kući i startuješ program za raspakivanje.
Pa prisloniš mobilni na frižider, automatski ti ubaci sve zamrznuto unutra.
Banke ( neke vec jesu) su pocele da "naplacuju" to sto drzis novac kod njih. Sta mislis zasto se veca podizanja najavljuju?

A sta mislis zasto je 10x vise novca u digitalnom obliku?
Nije.
Ti brkaš transakcije sa količinom novca.

Banke ( neke vec jesu) su pocele da "naplacuju" to sto drzis novac kod njih.
Meni banka već ihaha naplaćuje "vođenje platnog računa", "naknadu za SMS uslugu", obaveštavanje imejlom o promenama...

Sta mislis zasto se veca podizanja najavljuju?
Da ne bi držali par miliona bez veze u sefu?

Svi pametni ekonomisti znaju da kriptovalute nisu pravi novac. Da bi nešto bilo novac, mora da zadovolji dva uslova. Da čuva vrednost i da oslikava vrednost proizvedenih dobara u nekoj državi. Kriptovalute ne rade ni jedno ni drugo. Zamisli da primiš platu u kriptovalutama i da ne znaš koliko će sutra da vredi? Jedan dan jedna vrednost, drugi dan druga... prosto nema najvažniju karakteristiku novca, očuvanje vrednosti. U tim uslovima bi život ljudi ili poslovanje firmi bili gotovo nemogući.

Stoga, kriptovalute su klasičan kockarski proizvod. Rudariš ili kupiš i onda se nadaš da ćeš bolje prodati. I to je. Obična kocka. Jedini je problem što se to naziva novcem pa se kod ljudi stvara zabluda da je to nešto bitno a ustvari je samo kockarski proizvod na kojem fakat možete da zaradite ali i ne morate. Na kraju ćete tu zaradu opet pretvoriti u pravi novac.

I druga zabluda je što se meša digitalni novac i kriptovalute. Većina pravog novca u opticaju jeste digitalan. Pare na računu u banci su digitalan novac. To nisu kriptovalute. Kriptovalute nisu isto što i digitalan novac, ne treba to brkati.

Svi pametni ekonomisti znaju da kriptovalute nisu pravi novac. Da bi nešto bilo novac, mora da zadovolji dva uslova. Da čuva vrednost i da oslikava vrednost proizvedenih dobara u nekoj državi.
Mi smo 1993. bili upoznati (više nego dobro) sa time da se novac može naštampati po (nečijoj) potrebi, bez pokrića u vrednosti proizvedenih dobara.
Imala je i Argentina hiperinflaciju. Amerikanci imaju slično sada. Ne još u tom rangu, ali...
Šta je berza? Da li se slažemo da je i berza kocka isto kao i kripto? Koliko su vrednosti izgubile akcije KokaKole kad je Ronaldo pomerio dve flašice? Ako se ne varam, bilo je reči o 6 milijardi dolara...

Mi smo 1993. bili upoznati (više nego dobro) sa time da se novac može naštampati po (nečijoj) potrebi, bez pokrića u vrednosti proizvedenih dobara.
Imala je i Argentina hiperinflaciju. Amerikanci imaju slično sada. Ne još u tom rangu, ali...

Tako je. Na vrednost novca se može uticati njegovim puštanjem ili povlačenjem iz prometa. Kontrola novčane mase je osnovni zadatak monetarne politike. To rade centralne banke. Samo je razlika u tome, što ako se centralne banke zaigraju, desi se narod na ulici, promeni se vlast i situacija se normalizuje. Zato niko pametan neće to da rizikuje. Sa druge strane ako bi imao novac koji niko ne kontroliše, kao što su kriptovalute, oni koji bi ga imali najviše, bi svojim špekulativnim radnjama mogli da ga povlače ili puštaju, time utiču na ponudu i potražnju pa samim tim i vrednost. Što znači, svaki novac je potencialno špekulativan, stim što je centralna banka odgovara narodu a u slučaju kriptovaluta krupnim kapitalistima. Na svoju vladu možeš da utičeš, na kapitaliste ne možeš, pa je i potpuno sumanuto zameniti pravni novac sa kriptovalutama.

Šta je berza? Da li se slažemo da je i berza kocka isto kao i kripto? Koliko su vrednosti izgubile akcije KokaKole kad je Ronaldo pomerio dve flašice? Ako se ne varam, bilo je reči o 6 milijardi dolara...

Berza ima neke odlike kocke, to je fakat tačno. Ti možeš da kupiš akcije koje će u budućnosti vredeti više ili manje. Na vrednost istih mogu da utiču realni poslovni uspesi kompanije a mogu i potezi influensera. Vrednost je stvar percepcije a to nije uvek opipljivo. Međutim, iako berza ima elemente kocke, opet je daleko korisnija nego kriptovalute. Mnogi biznisi su izlaskom na berzu prikupili novac za svoje finansiranje. Zahvaljujući tom modelu finansiranja desio se ogroman tehnološki napredak civilizacije. Tako da postoje neke koristi od toga dok od kriptovaluta ne postoji baš nikakav. Razumem da neko voli da se kocka, to je sve u redu, ali kriptovalute imaju dosta sledbenika koji veruju u zabludu da je to nekakva budućnost novca. A zapravo nije ni novac ni budućnost. Ko poznaje monetarnu ekonomiju, zna da necentralizovan novac ne može da postoji. Prosto takav model nije moguć.

Back