Kriptografija

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Pozdrav dobri ljudi, a sada hajde malo da pričamo o tajnama. Kao što znamo (ili ne), kriptografija je nauka koja se bavi pronalaženjem načina da što bolje osigura podatke koji se prosledjuju, često vojni podaci, finansijski ili informacije državne bezbednosti. Prvi zabeležen slučaj kriptovanja poruka potiče od Julija Cezara koji je svaki karakter pomerio za jedno ili nekoliko slova na desno tako da sama poruka nema smisla kada se pročita za "uljeza". Kada neko ko zna ključ dekriptuje poruku, dobiće original.

Kriptoanaliza je nauka koja se bavi razbijanjem šifri i to na način gde se ne poznaje ključ. Primer ovoga je poznat slučaj u drugom svetskom ratu gde je Nemačka imala "Enigmu" kojom je slala šifrovane podatke svojim generalima. Međutim, šifra je razbijena zahvaljujući tome što su Nemci imali manu da učestalo pišu datum i ime dana u nedelji. Kako je to nešto što se ponavlja, dovelo je do razbijanja kako su tada verovali da je nemoguće dekriptovati.

Šta mislite o kriptovanju, recite nešto zanimljivo što znate o kriptografiji, o nekim primerima ili šta god želite.

Enigma je bio uredjaj koji je poruke prvo pretvarao u nerazumljive znake a onda emitovao u Morzeovim kodovima.desifrovanje je bilo moguce samo da se raspolaze slicnom masinom.poljaci su imali svoje ljude u fabrikama gde se proizvodila I sa te strane su dobili dosta informacija,1941 britanci su uspeli da se domognu originala sa jedne zarobljene nemacke podmornice.
Zatim su konstruisali masinu "ultra"automatski desifrator.
Nemci ni po koju cenu nisu smeli saznati da je njihova sifra otkrivena jer bi uveli novi sifarski kod.

poljaci su dobili informacije od francuza. Neki nemacki vojnik je spijunirao za francusku, pa su francuzi te podatke prosledili poljacima koji su uspeli da desifruju, jer su francuzi smatrali te podatke bezvrednim. Tada je koristena varijanta sa 4 neka *****. Posle su nemci updejtovali tu verziju na 6, dok je mornarica koristila cinimi se 8 kurceva. marijan rejevski je bio poljski matematicar koji je razbio kod.

Posle katastrofe u perl harboru,americki kriptografi su uspeli da otkriju tajnu japanske "ljubicaste sifre".osvetili su se 42 .Admiralu cesteru nimicu je bilo poznato da japanci planiraju invaziju na ostrvo cije je sifrovano ime bilo AF,bio je siguran da je u pitanju midvej.
Da bi bio siguran nalozio je tamosnjem komandantu da u glavni stab posalje poruku kako mu ponestaju zalihe vode.tri dana kasnije uhvacena je japanska poruka da njihovom cilju napada AF nedostaje voda.
Kada je napad poceo iznenadna pojava americkih pojacanja doprinela je da japanci pretrpe teske gubitke.

Šta mislite o kriptovanju, recite nešto zanimljivo što znate o kriptografiji, o nekim primerima ili šta god želite.
Pa od kako je aktuelan internet, kriptovanje postaje aktuelno i nekom ko samo koristi kompjuter. Znacajan pomak
u tome je program PGP, koji je prevashodno za kriptovanje mailova, kao prethodnica https i toga.
Koliko je to korisno kada svako moze da procita sve, treba da se vidi :P
Za one koji se time bave, to je mala prepreka osim ako niste bas paranoik :P

Koliko ja znam PGP je samo dve godine bio neutralan, sad vise nije, jer je morao da ugradi kod za brzi prohod i otkljucavanje...
Australija nije nezavisna iako voli da misli da jeste...

Istinsko sifrovanje je tesko naci, u ovom smecu od sveta gde je sve interes...
Ali moze se reci , u naucnom smislu , nema oblasti gde treba toliko matematike i logike koliko u sifrovanju...

Niko nije napisao sta je smisao sifrovanja...
Da vreme za sifrovanje bude mnogostruko krace od vremena potrebnog da se nesto desifruje....samo to...nista ambicioznije...

Dobra je i ona fora, mada ne znam validnost iste, da li tako nešto uopšte postoji, mada šale radi je interesantno. Naime, u seriji Šerlok, osoba ima ogroman rečnik Engleskog jezika. To je predmet prema kojem se prosleđuje šifra na osnovu brojeva pod kojim se vode u rečniku. Druga osoba zna koja je knjga u pitanju i šta brojevi znače. Zabavna ideja.

Da, cela priča oko Enigme je vrlo interesantna. Nemci su bili apsolutno uvereni da se ne može provaliti. I da, savezničke trupe su to prikrivale. :D
nemci su posumljali da je enigma razbijena kad su britanci potopili par nemackih plovila. Avijacija je dobila naredbu da potpi 2 jer su dobili podatke od engime. Medjutim ostatak nemaca je naisao na britansku flotu pa je sve potopljeno. kasnije su to prepisali losoj ratnoj sreci.

Nikako, osim da provalis algoritam za nalazenje novog kripto racuna na osnovu rng-a ;)
Za to bi verovatno trebalo mnogo vremena.
Čitao sam vesti gde su mašini podaci o mnogim sportovima i pravilima. I tražili da ona napravi nov sport sa novim pravilima i da bude interesantan ljudima. Napravio je to, samo sam izgubio link ka članku.

Dobra je i ona fora, mada ne znam validnost iste, da li tako nešto uopšte postoji, mada šale radi je interesantno. Naime, u seriji Šerlok, osoba ima ogroman rečnik Engleskog jezika. To je predmet prema kojem se prosleđuje šifra na osnovu brojeva pod kojim se vode u rečniku. Druga osoba zna koja je knjga u pitanju i šta brojevi znače. Zabavna ideja.
To nije fora to se koristilo I koristi.ti imas knjigu x I ja istu na osnovu nje saljemo poruku gde su reci ili slova pretvoreni u brojeve stranica,pasusa odredjene x knjige.vrlo je jednostavno sa sifrovanje ali I za manipulacije ukoliko druga strana zna o kojoj x knjigi se radi.to je koristio nemacki spijun u kairu za wwII da salje romelu I abveru podatke o britanskoj odbrani I kretanjima.

To nije fora to se koristilo I koristi.ti imas knjigu x I ja istu na osnovu nje saljemo poruku gde su reci ili slova pretvoreni u brojeve stranica,pasusa odredjene x knjige.vrlo je jednostavno sa sifrovanje ali I za manipulacije ukoliko druga strana zna o kojoj x knjigi se radi.to je koristio nemacki spijun u kairu za wwII da salje romelu I abveru podatke o britanskoj odbrani I kretanjima.
Nisam znao za to. Definitivno bi bilo čudno da su kreatori serije to tek tako implementirali. Ali to je dobar način šifrovanja. Spor, ali dobar.

To je prost primer sa šifrovanjem Julija Cezara. On meni pošalje poruku gde su svi karakteri pomereni za jedan karakter na desno. Ja znam da je ključ jedan. Sledeći put on promeni sa jedan na pet. Ja znam da je sada pet, ali je princip kriptovanja ostao isti. Pomeranje slova je suština. A Kriptoanaliza i traži da razbije šifru bez poznavanja ključa. Tako da ma šta god da je ključ, šifra mora biti razbijena bez njega.

Enigma je bio uredjaj koji je poruke prvo pretvarao u nerazumljive znake a onda emitovao u Morzeovim kodovima.desifrovanje je bilo moguce samo da se raspolaze slicnom masinom.poljaci su imali svoje ljude u fabrikama gde se proizvodila I sa te strane su dobili dosta informacija,1941 britanci su uspeli da se domognu originala sa jedne zarobljene nemacke podmornice.
Zatim su konstruisali masinu "ultra"automatski desifrator.
Nemci ni po koju cenu nisu smeli saznati da je njihova sifra otkrivena jer bi uveli novi sifarski kod.
Nešto ne štima? Ako su dobili uređaj koji su Nemci koristili za dešifriranje, čemu onda razvijati dešifrator?

Pa od kako je aktuelan internet, kriptovanje postaje aktuelno i nekom ko samo koristi kompjuter. Znacajan pomak
u tome je program PGP, koji je prevashodno za kriptovanje mailova, kao prethodnica https i toga.
Koliko je to korisno kada svako moze da procita sve, treba da se vidi :P
Za one koji se time bave, to je mala prepreka osim ako niste bas paranoik :P
Kolika je mogućnost da neko sa moga računara skine i analizira neki 'levi' program koji koristim za šifriranje? Npr. imam program koji bilo kakvu datoteku uvali u sliku, odnosno je vadi iz slike. Ima i opciju lozinke.

Poslednja izmena:

Back