"Kriminalac"

Ona Marge

Veoma poznat
VIP
Poruka
11.288
Stigne danas poziv za sina iz centra za socijalni rad, da obavezno dođe na razgovor sa roditeljima u određeno vreme.
Još dve nedelje ima do punoletstva pa je procedura takva, verujem. Pokušavam da saznam šta se desilo, on nema pojma da je bilo kakav problem ikad napravio. Verujemo mu jer osim poroka vezanog za internet nema drugih, ne pije, ne puši, ne drogira se, retko izlazi i to sa komšijskim vršnjacima sličnih karakteristika. U školi je od najboljih.
Potegnemo veze kako bi saznali o čemu se radi...
Ovako: protiv njega je pokrenut prekršajni postupak jer jednoim prilikom, dok je sa društvom šetao parkom, nije imao kod sebe ličnu kartu. I on, papan, rekao im pravo ime i prezime (više sam ljuta na njega što se nije snašao, nego što nije nosio lk)
Sad se ja pitam, da li ova država stvarno nema koga više da kažnjava i sa kim da se sudi, nego pokreće postupke protiv maloletne dece.
Kažu, verovatno će biti samo opomena jer nije kažnjavan do sad, a može biti i novčana kazna, što mi je verovatnije jer, neko treba da plati i taj postupak koji je pokrenut, jel da ?
A pri tom, ne verujem ni da ćemo se mm i ja iskontrolisati te da nećemo sasuti svašta sudiji u lice povodom glupog postupka, pa će možda biti i poneka kaznica i za nas.

Stigne danas poziv za sina iz centra za socijalni rad, da obavezno dođe na razgovor sa roditeljima u određeno vreme.
Još dve nedelje ima do punoletstva pa je procedura takva, verujem. Pokušavam da saznam šta se desilo, on nema pojma da je bilo kakav problem ikad napravio. Verujemo mu jer osim poroka vezanog za internet nema drugih, ne pije, ne puši, ne drogira se, retko izlazi i to sa komšijskim vršnjacima sličnih karakteristika. U školi je od najboljih.
Ovako: protiv njega je pokrenut prekršajni postupak jer jednoim prilikom, dok je sa društvom šetao parkom, nije imao kod sebe ličnu kartu. I on, papan, rekao im pravo ime i prezime (više sam ljuta na njega što se nije snašao, nego što nije nosio lk)
Sad se ja pitam, da li ova država stvarno nema koga više da kažnjava i sa kim da se sudi, nego pokreće postupke protiv maloletne dece.
Kažu, verovatno će biti samo opomena jer nije kažnjavan do sad, a može biti i novčana kazna, što mi je verovatnije jer, neko treba da plati i taj postupak koji je pokrenut, jel da ?
A pri tom, ne verujem ni da ćemo se mm i ja iskontrolisati te da nećemo sasuti svašta sudiji u lice povodom glupog postupka, pa će možda biti i poneka kaznica i za nas.

Meni ovo nije jasno :confused:
Da li se zakon promenio, ili šta? Kakva lična karta, ako još nije punoletan? :confused:

Meni ovo nije jasno :confused:
Da li se zakon promenio, ili šta? Kakva lična karta, ako još nije punoletan? :confused:

Ili je neka greska ili je bio iza ponoci van bez pratnje staratelja i bez licnih dokumantat+.
Barem je kod nas u RS tako. maloletna lica samo do 23h napolju sama, progledaju kroz prste i do ponoci, posle toga nije dozvoljeno. Onda pokrecu ovako glupe postupke kao ovaj. Kao da nije dovoljno da upozore roditelje.

Po novom zakonu svako lice starije od 16 godina mora da poseduje i nosi lk.

Ovo nisam znala :eek:
E, yebo ih zakon, da izvinete na izrazu. I šta im to znači, kad ne mogu ni da napišu kaznu kao odraslom, već zovu roditelje u soc. rad? ( nemoj me razumeti pogrešno, ne kažem da treba da pišu kazne, daleko od toga ) O, Bože, gluposti... :roll:

Nema potrebe da se cimate. Vaš sin je pravilno postupio jer da je rekao lažno ime i prezime, rizikovao bi da protiv njega bude poveden ozbiljniji postupak jer je lažno predstavljanje daleko teži prekršaj. I policajci su postupili po zakonu: imaš ausvajs a ne nosiš ga, dakle činiš prekršaj. Sudija će ga najverovatnije pustiti bez sankcija.

Za u buduće, kad ga presretne policija, a on nema ličnu kod sebe nek se odma naparavi blesav: "ukrali mi je jutros džeparoši, nisam još bio u policiji da prijavim...." Na to ne mogu ništa da kažu.

A za socijalno, šta se koji **** oni mešaju i zovu na razgovor, ko da je nekog ubio. Njih bi trebalo oterati u 3 p.m.

Издавање биометријске личне карте малолетном лицу
Малолетно лице са навршених 16 година живота, које има пријављено пребивалиште на територији Републике Србије дужно је да има личну карту.
Малолетно лице старије од десет година живота (дете) има право, али не и обавезу да поседује личну карту
За малолетно лице, захтев за издавање личне карте подноси један од родитеља уз писмену сагласност другог родитеља.
Малолетном лицу старијем од 16 година издаће се лична карта и без сагласности другог родитеља, уколико тај родитељ не врши родитељско право.
Детету ће се издати лична карта и без сагласности другог родитеља уколико тај родитељ не врши родитељско право, уз потврду надлежног органа старатељства да је издавање личне карте у интересу детета.
Уз захтев за издавање прве личне карте малолетном лицу, родитељи су дужни да прилажу сва документа, као и у случају подношења захтева за издавање личне карте пунолетом лицу, осим личне карте, с обзиром да малолетно лице исту не поседује.

Малолетно лице са навршених 16 година животa, које има пријављено пребивалиште на територији Републике Србије дужно је да има личну карту.

Eh te licne karte, secam se onog cobana koji je terao ovce na ispasu kada su gospoda u plavom rekla, licnu kartu na uvid a on jadnik nije imao.
Ja sad i dok orem njivu i stagod ima veze sa poljoprivrednim i stocarskim radovima nosim licnu kartu sa sobom, jer nikada se ne zna kada ce momci u plavom da naidju.

Vazno je da nas cuvaju od takvih kriminacala koji ne nose licne, dok huligani i oni sa vlasi rade sta zele. Dobar posao policijo.

Meni se pre koju godinu desilo da su me navatali sa l.k. koja je istekla (možda mesec, najviše dva). Što je najzanimljivije, ja nisam imala pojma da je istekla, prosto nisam obratila pažnju niti se setila.
Pandur zaustavio auto u kome smo bili mm i ja, tražio nam l.k kao rutinska kontrola šta već, ja mu dala ni ne znajući da je istekla, on se malo odaljio, valjda proveravao, i lepo i kulturno i je vratio bez reči, izvinuo se na smetnji i poželeo nam srećan put :lol: Za mesec dana stigla mi koverta na kućnu adresu :mrgreen: Prvo kada sam pročitala sam mislila da je neka greška, e onda sam se setila... Morala sam da platim kaznu u iznosu od nekih 5.000 din koliko se sećam :(

Postavi stvar naopako. I razmisli.
Mozda kad te prodje srdzba shvatis?
Mozda bi pomoglo da u 3 nocu prosetas ulicama sama?
U parku u centru grada, Subotice, u 22 h, leti, tek što se smračilo, pun grad ljudi a i park nije bio pust. Sedeli su na klupi i slušali muziku sa mobilnog, grickali semenke... E TO JE SIGURNO, grickali su semenke pa su bili sumnjivi !

Mene nikad niko nije pretresao, niko nikad tražio LK, nikad mi nije bila kom. policija ni bilo kakvi organi po firmi, mene na granici puste nekad ni pasoš mi ne pogledaju, tako da ja u takve priče ne verujem o neposedovanju i prijavama.

Eh te licne karte, secam se onog cobana koji je terao ovce na ispasu kada su gospoda u plavom rekla, licnu kartu na uvid a on jadnik nije imao.
Ja sad i dok orem njivu i stagod ima veze sa poljoprivrednim i stocarskim radovima nosim licnu kartu sa sobom, jer nikada se ne zna kada ce momci u plavom da naidju.

Vazno je da nas cuvaju od takvih kriminacala koji ne nose licne, dok huligani i oni sa vlasi rade sta zele. Dobar posao policijo.
:super:

U parku u centru grada, Subotice, u 22 h, leti, tek što se smračilo, pun grad ljudi a i park nije bio pust. Sedeli su na klupi i slušali muziku sa mobilnog, grickali semenke... E TO JE SIGURNO, grickali su semenke pa su bili sumnjivi !
A reci mi, kazes da verujete oboje sinu, zasto ste onda potezali veze da bi videli o cemu se radi i pored toga sto je rekao da nije nista lose uradio?
I sta je sad problem? To sto nije imao l.k. ili sto su bas njega legitimisali? Opomenuce ga, ubuduce ce nositi isprave i mirna Backa:)
Elem, neku noc idem kuci sa neke feshte i vidim klinca koji je "najpametnica" u drustvu kako baca kriglu u staklenu reklamu na autobuskom stajalistu. Kriglu je sigurno dobio na poklon u nekom pabu a reklama je sigurno bila uvredljivog sadrzaja. Mislis li da je imao l.k. uz sebe?

Poslednja izmena:
Nije mi najjasniji kriterijum te njihove rutinske provere.
Letos izveli mm i ja klince u park, kao što često radimo. Malena juri za loptom, a mm i ja sedimo na klupi, ispred nas kolica sa bebcem. Baš sam davala malenom čaj da pije, kad prilazi policajac. Dobar dan, vaša dokumenta, molim. Mm i ja :eek: Dali, on pogledao, pa gleda nas, pa opet dokumenta, vrati, zahvali se i ode. Drugi iz patrole stoji 5-6 metara dalje, jede neku grickalicu iz kesice i gleda gomilu tinejdžera na klupi preko puta. Oni se smeju, piju pivo, kokakolu, ko već šta, pričaju, dovikuju se.. sve u svemu - šarolikog su uzrasta bili, od 15-tak do 20-tak bogami. Da se razumemo, ništa nisu radili što bi kršilo bilo koji zakon, bar koliko sam ja videla. Uglavnom su ta dvojica policajaca stajala tu neko vreme, dobrih 20 minuta, u toku kojih je jedan i nas legitimisao, gledali, došaptavali se nešto. I na kraju otišli.
Ajd' sad, kriterijum? :confused: Bilo je bar 25 različitih ljudi, što parova, što baka, mama, tata, a oni samo nas proveriše. :confused: Klince gledali, odmeravali, pa na kraju odoše.
Ne žalim se, njihovo je pravo valjda, samo mi kriterijum nije jasan :confused:

A reci mi, kazes da verujete oboje sinu. zasto ste onda potezali veze da bi videli o cemu se radi i pored toga sto je rekao da nije nista lose uradio?
I sta je sad problem? To sto nije imao l.k. ili sto su bas njega legitimisali? Opomenuce ga, ubuduce ce nositi isprave i mirna acka:)
Elem, neku noc idem kuci sa neke feshte i vidim klinca koji je "najpametnica" u drustvu kako baca kriglu u staklenu reklamu na autobuskom stajalistu. Kriglu je sigurno dobio na poklon u nekom pabu a reklama je sigurno bila uvredljivog sadrzaja. Mislis li da je imao l.k. uz sebe?
Da , verujemo mu i ne želim da čekam 5 dana da čujem neku neistinu koja je mogla poteći od, na primer komšija. Bio je slučaj u našoj ulici gde su komšije prijavile porodicu da zapostavlja dete i da ga drže u nehigijenskim uslovima zato što su se njihova deca međusobno potukla .
Osim toga, ne želim da njemu , sinu, pravim tenziju ako i on nema pojma o čemu se radi.

Back