Krim

Krishna

Elita
Poruka
22.400
Na osnovu slika i snimaka vidim da je Krim atraktivniji od bugarske crnomorske obale. Ima ljepše plaže i okolnu prirodu, uređenije gradove itd. Primorski Krim ima više mediteranski šmek od bugarske obale. Zanimljivo je da su neka primorska mjesta na Krimu toplija u prosjeku od onih u Bugarskoj, uprkos tome što je Krim sjeverniji. Npr. Jalta za referentni period 1991-2020 ima prosječnu godišnju temperaturu 13.8C, a Burgas 13.3C za isti period.
Da počnem sa fotografijama Jalte https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Jalta

FB_IMG_1746182510359.jpg

FB_IMG_1746187348563.jpg

FB_IMG_1746182450178.jpg

FB_IMG_1746182497660.jpg

FB_IMG_1746182503987.jpg

FB_IMG_1746183614529.jpg

FB_IMG_1746183937409.jpg

FB_IMG_1746183946439.jpg

FB_IMG_1746183971901.jpg

FB_IMG_1746183977048.jpg

@Lorelajn @Perperius @Lovac Luka ulovio vuka @GrdobanS @fortes @Truman
Kako vam se sviđaju ljepote Krima (Rusija) iz setova fotografija koje postavih gore?

Što se mene tiče bugarska obala je piiiiip za Krim.
Nemam aspiracija da idem na Crno More jer mi nikada nije bilo privlačno. Ni Bugarsku ni Rumuniju ni Gruziju ni Ukrajinu ni Rusiju. Jalta je čuveno letovalište još iz carskih vremena, ima i u Rusiji Soči i tamošnje plaže ali bukvalno nemam interesovanja za taj deo sveta. Čak i da je mir i da nisi u opasnosti da ti se sruči neki projektil na glavu.

Tako da ću se uzdržati od učestvovanja na temi, naročito što smatram ovo delom Ukrajine, a nadam se da ti nije cilj da se prebaci na polittiku jer će tamo ili u "reciklaži" i završiti ako tema krene u tom smeru. Ovo je pdf putovanja pa čisto da imaš to u vidu.

Slike nisu problem. Kači ih. Ako si bio i imaš iskustvo još bolje. Ljudi verovatno jedva čekaju da pročitaju :lol:

Nemam aspiracija da idem na Crno More jer mi nikada nije bilo privlačno. Ni Bugarsku ni Rumuniju ni Gruziju ni Ukrajinu ni Rusiju. Jalta je čuveno letovalište još iz carskih vremena, ima i u Rusiji Soči i tamošnje plaže ali bukvalno nemam interesovanja za taj deo sveta. Čak i da je mir i da nisi u opasnosti da ti se sruči neki projektil na glavu.

Tako da ću se uzdržati od učestvovanja na temi, naročito što smatram ovo delom Ukrajine, a nadam se da ti nije cilj da se prebaci na polittiku jer će tamo ili u "reciklaži" i završiti ako tema krene u tom smeru. Ovo je pdf putovanja pa čisto da imaš to u vidu.

Slike nisu problem. Kači ih. Ako si bio i imaš iskustvo još bolje. Ljudi verovatno jedva čekaju da pročitaju :lol:
OK. Da nije rat u Ukrajini otišao bih na Krim. Msm tamo nije ratna zona, ali dešava se da Ukrajinci povremeno pogode nešto (doduše sve rjeđe). Nadam se da će taj bratoubilački rat uskoro prestati zbog oba naroda koja su slovenska, pravoslavna i nama bliska. Nadam se sa ću onda posjetiti Krim. Soči me uopšte ne privlači.

@Lorelajn @Perperius @Lovac Luka ulovio vuka @GrdobanS @fortes @Truman
Kako vam se sviđaju ljepote Krima (Rusija) iz setova fotografija koje postavih gore?

Što se mene tiče bugarska obala je piiiiip za Krim.
Deluje luksuzno, "bogato" :) Nisam bila ni u Bugarskoj nikada. Gledajući po slikama deluje svakako neuporedivo lepše.

Moje preferencije su međutim okrenute više ka bujnoj prirodi, zelenilu i što manje betona u bilom kom delu sveta.

Vidim i ovde ima lepe prirode ali me nekako taj deo asocira na hladno.

OK. Da nije rat u Ukrajini otišao bih na Krim. Msm tamo nije ratna zona, ali dešava se da Ukrajinci povremeno pogode nešto (doduše sve rjeđe). Nadam se da će taj bratoubilački rat uskoro prestati zbog oba naroda koja su slovenska, pravoslavna i nama bliska. Nadam se sa ću onda posjetiti Krim. Soči me uopšte ne privlači.
I ja se nadam, da će što prije taj rat prestati

Vidim i ovde ima lepe prirode ali me nekako taj deo asocira na hladno.
Pogledajte prilog 1722777
Sub Mediteranaska klima bi trebala biti slicna klimi na Jadranu.
Jalta ima malo više srednje minimalne temperature od Bara u Julu i Avgustu, što je fenomrnalno. Srednje maksimalne temperature u ta dva mjeseca su malo više u Baru.
Jalta vs Bar prosječne minimalne i maksimalne temperature u svakom mjesecu.
Jalta ------------------------------ Bar
Jan 2.5 / 7.4C ------------ Jan 5.5 / 13.2C
Feb 2.2 / 7.7C ------------ Feb 5.9 / 13.7C
Mar 4.1 / 10.4C ---------- Mar 7.8 / 15.9C
Apr 8.1 / 14.8C ----------- Apr 10.5 / 19C
Maj 13.1 / 20.5 C -------- Maj 14.5 / 23.6C
Jun 18.1 / 25.7C --------- Jun 18.4 / 27.6C
Jul 21.1 / 29.1C ---------- Jul 20.6 / 30.1C
Avg 21.5 / 29.4C --------- Avg 21 / 30.4C
Sep 16.8 / 24.2C --------- Sep 17.7 / 27C
Okt 11.7 / 18.3C ---------- Okt 14.1 / 23C
Nov 7.2 / 12.8C ----------- Nov 10.5 / 18.6C
Dec 4.1 / 8.9C -------------- Dec 7 / 14.4C

Izvor:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Yalta#Climate
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bar_(Montenegro)#Climate

Jalta ima malo više srednje minimalne temperature od Bara u Julu i Avgustu, što je fenomrnalno. Srednje maksimalne temperature u ta dva mjeseca su malo više u Baru.
Jalta vs Bar prosječne minimalne i maksimalne temperature u svakom mjesecu.
Jalta ------------------------------ Bar
Jan 2.5 / 7.4C ------------ Jan 5.5 / 13.2C
Feb 2.2 / 7.7C ------------ Feb 5.9 / 13.7C
Mar 4.1 / 10.4C ---------- Mar 7.8 / 15.9C
Apr 8.1 / 14.8C ----------- Apr 10.5 / 19C
Maj 13.1 / 20.5 C -------- Maj 14.5 / 23.6C
Jun 18.1 / 25.7C --------- Jun 18.4 / 27.6C
Jul 21.1 / 29.1C ---------- Jul 20.6 / 30.1C
Avg 21.5 / 29.4C --------- Avg 21 / 30.4C
Sep 16.8 / 24.2C --------- Sep 17.7 / 27C
Okt 11.7 / 18.3C ---------- Okt 14.1 / 23C
Nov 7.2 / 12.8C ----------- Nov 10.5 / 18.6C
Dec 4.1 / 8.9C -------------- Dec 7 / 14.4C

Izvor:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Yalta#Climate
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bar_(Montenegro)#Climate
Jalta je u Junu, Julu i Avgustu toplija od Nice u prosjeku.
Jalta -------------------------------------- Nica
Jun 18.1 / 25.7C ------------ Jun 18.1 / 24.7C
Jul 21.1 / 29.1C ------------- Jul 20.8 / 27.5C
Avg 21.5 / 29.4C ------------ Avg 21.1 / 27.9C

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nice#Climate

@Lorelajn @Lovac Luka ulovio vuka @Perperius

Tako dakle..... da je Rusija recimo napala Litvaniju ili Finsku, bilo bi te apsolutno briga za napadnute i njihovu sudbinu, jer to su ionako tamo neki nesloveni i jeretici.

Tako dakle..... da je Rusija recimo napala Litvaniju ili Finsku, bilo bi te apsolutno briga za napadnute i njihovu sudbinu, jer to su ionako tamo neki nesloveni i jeretici.
Rusi su u Krim ulozili ludacke pare od 2014. i od post Sovjetskih rusevina, napravili moderno, uredjeno i sredjeno turisticko poluostrvo. Narod Krima je rekao svoje, i sad moze samo Hvala Rusiji da kaze sto ih je izgradila. Pogledaj malo snimke Krima pre i posle 2014.
A to ko je koga napao i zaszo je tema za politiku, a ne za ovde.

I Crno more nije nikako za zaobici, ima svesta i da se vidi, i da se obidje, cene su povoljne, lepo je, Mediteran je izvikaniji samo. Jeste da je more manje slano, al bas oko Krima je najslanje i najbistrije. Dalje more je prilicno toplo.
U Bugarskoj npr, plaze su predivne, velike pescane, voda je plitka. Raj za decu.
Takodje more je talasasto, otplivas pustis se talasi te polako nose do obale.

Postavicu i ja slike Krima sutra, ono tozo jezero je vau. Sasyk Sivash, i planine su lepe.

Back