Kreditne kartice i neplanirana kupovina

Poruka
22.606
Jednom prilikom pri poseti jednom supermarketu dok sam stajala u redu za na kasi bacim malo pogled da vidim šta to ljudi kupuju kad ne moraju da daju keš, kad su im puna kolica.I mogla sam samo da zaključim da kupuju više stvari koje inače ne bi kupili da treba da daju gotovinu.E sad pitanje je da li mi to ne cenimo taj teško zarađen dinar, kad kupujemo stvari koje nam nisu potrebne i da li vam se dešava da odete u kupovinu a da kupite pored toga što vam je potrebno i par stvari koje inače nikad ne bi ste kupili, nego eto videli ste ih, pa vam se u tom trenutku svidelo, pa kad ste došli kući onda tek shvatite da vam to u opšte ne treba? :aha:

Кредитна картица је зло. Камата скромних 30ак % на годишњем нивоу, плус чланарина.
Плаћам кешом, или изузетно ретко дебитном картицом (парадоксално, најчешће хлеб и млеко, јер касирка нема апоена у каси). Ако ми се нешто допадне, прво размислим да ли ми треба, колико ми треба, и да ли ми треба сад (ово задње нарочито важи за рачунарску опрему, где одлагање од 6 месеци штеди лепе паре). Иначе има у мом крају израз за људе који прво купе па после гледају да л им треба и имају ли пара, кажу ''не разуме се у паре''.

Meni se to ranije dešavalo, krenem u kupovinu i kupim xy bespotrebnih stvari, jer plaćam karticom. Onda dođem kući i shvatim da mi polovina kupljenog uopšte nije potrebna...a parice otišle. I posle par meseci takvog glupavog načina kupovanja eliminišem karticu kao sredstvo plaćanja. Iskreno uz karticu, eliminisala sam i ostale remeteće faktore (čitaj...decu) pri obavljanju kupovine. Sad lepo napravim spisak, ponesem olovku i štikliram redom. Tačno znam šta kupujem i koliko ću potrošiti. Divota :lol:

imam gomilu kartica i da mi kuma ne radi u banci verovatno bih do sada zavrsila u zatvrou :) ona brine umesto mene kad sta treba da platim, doplatim, potpisem, minusi i td (kumo volim te :heart: )
elem, trosim podjednako, bilo za kesh bilo za karticu. vise volim karticu a ne znam ni sama zasto. uvek mi se desavaju neplanirane kupovine i kad hocu nesto da ustedim onda ne idem u hipermarkete vec u manje prodavnice.

Kreditne kartice su napravili vrhunski psiholozi u sluzbi banaka. Covek kad drzi tu plastiku u ruci nema osecaj da placa tesko zaradjenim novcem vec samo provuce,pipka dugmice i uzima robu.Sa gotovim novcem svako je mnogo obazriviji pa ako ode po hleb i mleko on to i kupi a ne zagleda se u masline ,prasak na snizenju razna cuda .... kreditna kartica je najskuplji bankarski novac koliko znam .

Back