Kreativno pisanje

Ja ne znam kako neko moze da upadne u stilsku kolotecinu,tako da ne vidim kako "citanje i pisanje" tu moze da pomogne-naravno,govorila sam o vidu inspiracije,i posmatranja stvari iz razlicitih aspekata-poput ove igrice koja postoji na ovom pdf-u,sastavi pricu-nije li to vid kreativnog pisanja?
Zapravo,Hemingvej je pisao iskljucivo 500 reci dnevno,ali recimo da je covek,inspiracije radi,voleo da gleda pobesnele bikove kako lome ljude,i voleo malo da puca po ratovima,tako da njegova inspiracija sigurno nije dolazila iz jutarnjih ispijanja kafe.

Sto se poslednjeg tice,ne znam,nisam nikada pisala roman,niti nameravam,pravo da ti kazem.

p.s-kreativno pisanje postoji kao fakultativan predmet na filoloskom fakultetu pri katedri za srpski jezik i opstu knjizevnost,ali dobro,kao da je bitno

Sve to možeš i sam, bez ikakve pomoći

čitanje i pisanje pomaže, jer širi vidike i upoznaješ različite forme pisanja

Nisam rekao da je pisao po ceo dan, niti sam rekao da je njegova inspiracija proisticala iz jutarnjih ispijanja kafe - mada je i to moguće, umetniku ništa te vrste ne predstavlja barijeru, i u mrlji na zidu možeš naći inspiraciju

pa to je poenta zapravo, on svakako nije išao na nekakve kurseve i štatijaznam, nego se bogatio duhovno na neke svoje načine (a često je i preterivao sa doživljajem, o čemu svedoči njegov kraj života)

Napisaćeš ti nešto, siguran sam u to, pa makar to bila i knjižica aforizama

P.S. Znam da postoji, ali to ne menja moje mišljenje o njemu, mada, kako rekoh - verovatno je uživo kurs kul, a ovo čitanje preko neta je glupost

a kad smo već kod toga - u Americi je kreativno pisanje u mnogim srednjim školama predmet, takodje fakultativan, ali ni to nije bitno

Blah,zamaram se-ali da privedem ovo kraju.

Kurs kreativnog pisanja-jos jedan vid zivotnog iskustva i ucenja,ne jedini,bazican i neophodan nacin,vec pomocno fajkultativno sredstvo,koje svakako ne moze da skodi.
Jos kada bi taj kurs drzao neko ko zna znanje,i kome bi neko ko nema kome/ne sme/ne zeli da pokaze svoje radove savrseno mesto namenjeno upravo tome.

I ne vidim sta je u tome lose,ne ide se tamo da te nauce da pises,vec samo da usmeris i prosiris svojew vidike.
A vi zinuli kao da je rekao da ce da ga drzi pisac Grabljivice

Malo se ovdje mistifikuju ti kursevi kreativnog pisanja, pa i sam proces književnog stvaranja. Pretpostavljam da svakome ko pokušava pisati može pomoći ako mu neko ko ima više iskustva u tome pogleda to što ovaj piše i da poneki savjet. Mislim da kursevi kreativnog pisanja nisu ništa više od toga.

Zašto neki misle da nekome ko je talentovan tako nešto ne treba? Kad bi to sa umjetničkim talentom tako funkcionisalo, ne bi postojale ni likovne ni muzičke akademije. Zašto bi književni dar bio nešto drugo?

Blah,zamaram se-ali da privedem ovo kraju.

Kurs kreativnog pisanja-jos jedan vid zivotnog iskustva i ucenja,ne jedini,bazican i neophodan nacin,vec pomocno fajkultativno sredstvo,koje svakako ne moze da skodi.
Jos kada bi taj kurs drzao neko ko zna znanje,i kome bi neko ko nema kome/ne sme/ne zeli da pokaze svoje radove savrseno mesto namenjeno upravo tome.

I ne vidim sta je u tome lose,ne ide se tamo da te nauce da pises,vec samo da usmeris i prosiris svojew vidike.
A vi zinuli kao da je rekao da ce da ga drzi pisac Grabljivice

Ja mislim da sam osudio ovaj onlajn, ne pravi

pozdrav

@filozof

kad sam rekla vi,to nije bilo persiranje,vec ima podosta njih na temi kpomalo nacusenih,ako znas na sta mislim

Pa da, tako nekako i zamišljam kreativno pisanje - kao neko podučavanje pisanju, šta li već - odnosno, ovo onlajn i jeste to

tako ja, recimo - kada sam želeo da saznam što više o muzičkoj produkciji, tražio sam tutorijale preko neta, mada je ovo sasvim druga kategorija... ovo mi deluje kao nekakav tutorijal za pisanje

mislio sam na onlajn, svejedno - trebalo je da naznačim

pozdrav

Poslednja izmena:
Malo se ovdje mistifikuju ti kursevi kreativnog pisanja, pa i sam proces književnog stvaranja. Pretpostavljam da svakome ko pokušava pisati može pomoći ako mu neko ko ima više iskustva u tome pogleda to što ovaj piše i da poneki savjet. Mislim da kursevi kreativnog pisanja nisu ništa više od toga.

Zašto neki misle da nekome ko je talentovan tako nešto ne treba? Kad bi to sa umjetničkim talentom tako funkcionisalo, ne bi postojale ni likovne ni muzičke akademije. Zašto bi književni dar bio nešto drugo?

to je zamena teza..sa 7 godina naucis da pises..a za sviranje instrumenta treba malo vise ;) ..e onda postaje jasno zasto postoji muzicka akademija, a NE postoji knjizevna akademija! ...mislite o tome ;)

Zamjena teza je to što ti kažeš. Sa sedam godina naučiš da oblikuješ slova i da pomoću njih bilježiš riječi, a književno stvaranje podrazumijeva malo više od toga, inače bi se svako pismen smatrao piscem.

Zašto neki smatraju književnost mističnim zanatom koji se može samo intuitivno upražnjavati?
Svakome ko pokušava biti pisac mnogo znači da neko bez predrasuda pročita to što on piše, da mu ukaže na greške, pruži savjet, ohrabri ga... Kreativno pisanje je upravo to i mladim piscima može mnogo da znači. A posebno s obzirom na to da više ne mogu da se oslone na urednike po izdavačkim kućama i časopisima, koji su nekada mnogo uticali na pisce.
Možda nekome zavodljivo i idealistički izgleda slika pisca koji sjedi u nekom mračnom podrumu zatrpanom knjigama i pod treperavim svjetlom svijeće ispisuje kapitalno djelo izolovan od drugih ljudi, ali stvarnost je sasvim drugačija. Normalno je da se pisci savjetuju sa drugim ljudima, sa drugim piscima, da svi oni na njih utiču... Zato je kreativno pisanje važno za mlade ljude koji možda imaju talenta, ali nemaju nikoga da im to kaže.

Zamjena teza je to što ti kažeš. Sa sedam godina naučiš da oblikuješ slova i da pomoću njih bilježiš riječi, a književno stvaranje podrazumijeva malo više od toga, inače bi se svako pismen smatrao piscem.

Zašto neki smatraju književnost mističnim zanatom koji se može samo intuitivno upražnjavati?
Svakome ko pokušava biti pisac mnogo znači da neko bez predrasuda pročita to što on piše, da mu ukaže na greške, pruži savjet, ohrabri ga... Kreativno pisanje je upravo to i mladim piscima može mnogo da znači. A posebno s obzirom na to da više ne mogu da se oslone na urednike po izdavačkim kućama i časopisima, koji su nekada mnogo uticali na pisce.
Možda nekome zavodljivo i idealistički izgleda slika pisca koji sjedi u nekom mračnom podrumu zatrpanom knjigama i pod treperavim svjetlom svijeće ispisuje kapitalno djelo izolovan od drugih ljudi, ali stvarnost je sasvim drugačija. Normalno je da se pisci savjetuju sa drugim ljudima, sa drugim piscima, da svi oni na njih utiču... Zato je kreativno pisanje važno za mlade ljude koji možda imaju talenta, ali nemaju nikoga da im to kaže.

to nije tacno..ni prvo ni drugo..sto se drugog tice..vise pisaca nastane samo od sebe..dakle procveta im talenat nego posredstvom kursa ili neceg slicnog..
sto se tice prvog..sa 7 godina naucis da pises, ostalo je kreativnost..a da bi naucio da sviras neki instrument treba odredjeno vreme pa tek onda mozes da komponujes, el tako?

Back