Kreativna Srbija?

Da se ne lazemo - to ne postoji, Celi zivot se krijemo iza Nikole Tesle i par izuzetaka u naciji (a ne pravila), dok je ostatak drustva zasnovan na kopiranju, kradji intelektualne svojine, kupovanju tehnologije i znanja.
Navescu nekoliko primera:

Usluga - sveprisutni sindrom da je ono sto Pera, Zika.. otvore i uspesno rade mogao svako da radi zivi kod nas generacijama. Banalan primer je ugostiteljstvo, prvo su bili kafici, pa picerije pa launch barovi, pa fastfud etc explozije, sada svi tavore u prosecnosti ili propadaju zato sto ih ima nekontrolisano mnogo. Ne radi se tu o slobodi trzista i njegovoj nevidljivoj ruci, nego o neiventivnosti i stvaralackoj jalovosti. Sve sto vdimo vani, u inostranstvu, mi kopiramo. Imamo drvo, metal, staklo ali krademo ili kupujemo tudje enterijere i ideje. I to vazi za sve sfere usluge, od medicinskih, protetike, oftamologije..do trgovine i zastupnistva (tu je i globalizacija odradila svoje).

Proizvodnja - Velike firme na drzavnim jaslama zive na osnovu namestenih tendera (np odrzavanje puteva), gradjevinarstvo generalno pripada polumafijasko- drzavno opstinsko kriminalnom miljeu. Druga preduzeca koja proizvode poluproizvode i proizvode rade sa stranim ulaganjima i stranim tehnologijama na osnovu jeftine radne snage i poreznih ustupaka. Privatizovane firme su ugl privatizovane zbog imovine ane neke ideje o prosperitetu i poslovne strategije.
Poljoprivreda je planski popljackana i opustosena, a taman kada neki seljak malo stane na noge drzava ga zajedno sa uvoznickim lobijem srusi cenama.
Mala i srednja preduzeca kao glavni pokretaci razvoja tavore na kreditima sa visokom kamatom ali i 99% njih su necija tudja fransiza i ideja.

Pa dobro, gde su ti nasi genijalci i kreativci/ Zasto se ljutimo kada popularna soc istrazivanja strpaju Srbiju u ispodprosecno inteligentnu naciju? Pa potpuno je jasno da nemamo ni strategiju razvoja a jos manje organizacione sposobnosti. A osnova lezi u obrazovanju i promeni kulturnih navika, rekao bih - nacionalnom sazrevanju. No jos smo daleko od toga. Pogotovo sto ne postoji evaulacija slozenih znanja vec kvazi intelektualna elita guglasa.

Tragedija, I nece uskoro biti bolje, napredne tehnologije dodatno pasiviziraju i zaglupljuju naciju. Zapravo, kriva je drzava, al jos ona tamo od pre WW1, uvek smo sve lomili preko kolena i umisljali da ce se Nikole Tesle radjati jednom godisnje.

...veliš , bedni ponavljački prepisivači - sa mentalnom falinkom....može biti....može biti !

...ali , zaboravio si da pravoslavlje dolazi sa juga , iz resave....a ta resavska škola , rasadnik je srpskog pravoslavlja....ono , i to je , ponavljački sa falinkama prepisano , zato je srpsko pravoslavlje , svetsko a naše !

A ovi što ostaju ovde idu u političare.Zar to nije genijalno dobiješ diplomu bez škole pa na državne jasle,državu zadužuješ , ti trošiš a drugi će da vraćaju,oni što rmbače ,gde to ima bre ,sve su to domaće kreacije i to još kako isplative:D

[
Original postavio brankich Pogledaj poruku
Koliko sam ja nesto gledala te tabele sa rezultatima IQ testova, bodovi medju nacijama se ne razlikuju nesto drasticno. Otprilike u okviru onih granica gde je moguce rezultate popraviti vezbanjem. Te je to vise kritika nasem skolskom sistemu, i to ne programu, za koji ja i dalje tvrdim da ima svoje prednosti koliko i mana, koliko kvalitetu nastave i zadacima koji se stavljaju pred djake. Te mi taj podatak o nasoj losoj prolaznosti na tim testovima i nije neki bitan parametar za ovu privcu. Ne bi bio ni da smo prvi na listi, da ne bude zabune. Mozda je pre logicna posledica opsteg nemara.

I ne mislim da smo nesto mnogo u osnovi nesposobniji od drugih naroda iako sam se pronasla u tekstu u nekoliko navoda , ni kod drugih nesto ne kipi sve od kreativne inteligencije. Ono sto je kod nas otezavajuca okolnost je ono sto se ove mentalitet, koji je kod nas i dalje plemenski. Kalupljenje ne od strane sistema, koliko od strane roditelja koji te uklaupe jos dok nisi ni pao saka nekim institucijama. Drze decu dugo pod svojom sapomi u tome nalaze potvrdu o svojoj neizmernoj roditeljskoj ljubavi, vaspitavaju po vrednosnom sistemu -usluga za uslugu, pa nam korupcija ovako cveta, jer smo svi lepo vaspitani i znamo sta je red.
A onda fino linijom manjeg otpora kroz zivot gde se nista ne mora, najmanje da se misli svojom glavom, ako moze do nekih para lako, odlicno, ako ne stara dobra improvizacija. Ako neko i iole ispliva svojim kvalitetima i zeli nesto da popravi, i ako mu nije zbog toga neprijatno, nece sigurno naici na podrsku i pomoc sistema, vec ce biti prepusten sebi dokle god ga nosi entuzijazam. Ja ne znam kako se i da li se uopse to menja..
.
Brankich, drzava i obrazovni sistem snose dio odgovornosti, dio snosi menatlitet sa kulturnim nasledjem - sve skupa imamo situaciju u kojoj je normalno da ne funkcionisu pravni, ekonomski i administrativni sistem. A sta su ta tri sistema? Pa to je tzv demokratska drzava, I onda mi pricamo kako demokratija ne valja, bla, bla...Organizaciona kultura, svest o javnom dobru, razumevanje odnosa izmedju ljudi, pa naroda i drzava..sve je to temelj razvoja. Dakle, obrazovanje i znanje je osnova za bilo kakav napredak. Ako imamo ekonomski rast na osnovu kreiranih naprednih tehnologija, alata, softwera, dizajna, ideja koje su unapredile i modifikovale postojece sisteme..sistem se iznutra moze vremenom izleciti i sazreti. Ako sve to ocekujem uz poklanjanje, pomaganje, tutkanje, ucenjivanje iz vana- mi smo osudjeni na propast. Oni koji vode drustvo ili znaju ili ne znaju ali snose odgovornost. Tu odgovornost sa njima deli i strucna i naucna javnost. E ta javnost je ona kreativnost koju spominjem i o kojoj pricam, ljudi koji ce naci i iznaci nove modele zarade ali i kulturalizacije, opismenjavanja, obrazovanja, prilagoditi sisteme kako da u najkracem mogucem roku postignu sto vise efekta. U ovoj drzavi su inteligentni i pametni sluge bahatih i time se ponose. Oni koji to nece - jednostavno odu. Kriticka misao u strucnoj javnosti gotovo da i ne postoji a toliko se busaju u razumevanje i shvatanje globalne ekonomije i politike, zasto nemaju nacin da svoje misljenje prezentuju javnosti? Zato sto su u stvari potkupljivi ili kupljeni. Lakse je diskursima opravdavati nas politicki jezik i npr Noz, zica..
A onaj dio koji treba da donese sredstva, pa ili inoivacijama ili svojim radom, toliko je razljucen ili ozlojedjen Srbijom da mu ne pada na pamet da reinvestira steceni kapital ovde. Objektivno su i u pravu, bagra bi im otela jer ih mozes na prste prebrojati, izdvojiti kao lav impalu, i oteti mu sve preko razlicitih partijskih struktura koje rade u istoj sluzbi- pljacke onih koji mogu doprineti promeni.
Ili banalno, koiko se para slilo u Srbiju od smisljenih i autorizovanih android aplikacija? Koliko iamo centara za skupe i retke medicinske zahvate koji su rezultat nase pameti? Koliko proizvodimo savremenih motora sa unutrasnjim sagorevanjem gde su turbine promenjive geometrije, vanos sistemi razvoda delo nasih konstruktora, koliko izlevamo blokova u mikro livu pod visokim pritiscima sa rupama koje su po prvi put smislili nasi ljudi? Nije bitno Kami u tom banalnom smislu jer koristis plagijat, bog te hebo, nego ciji, ko ga je osmislio JER JOS NIJE SVE IZMISLJENO NI PROIZVEDENO. (oprosti na digresiji ali mislim da u LDP obitava krdo imbecila koje imaju viziju kako pokupiti donatorsku lovu i podeliti ili kako oteti profitabilne nabavke npr lekova uz pomoc politike, u ostalo se razumeju ko Mara u qrivi qurac, a ako se neko i razume- ima manje morala od Kacavende)

Da li iko daje statisticki pregled ekonomski grana koje su padajuce i onih uzlaznih sa preporukama vlastima koje bi bile ultimativne/izborni kljuc i konsenzus? Mislim, postoji li igde sveobuhvatan strategija razvoja ovog drustva? Je l znaju oni koji se bave time da pare iz Emirata ili EU nista ne znace ako se s njima krpe samo neka radna mesta? Nema Srbije bez drugacijeg pristupa nacionalnom interesu a taj interes nije nakadrano skolstvo, sa fals mitovima, fals istorijom i kurikulumom iz 19 veka. Pobeci ce i ono malo kreativnosti koje ima, a ostace odbrana Novog Pazara i noz, zica..ostace entropija do one kruske i svih Srba ispod nje :)

...mislim da smo mi po broju stanovnika i njegovoj šarenolikosti , civilizacijski mali , minoran svet - koji se zaglavio ovde na balkanu , na ovom geostrateškom putu , koji u poslednjih petnaestak vekova služi moćnoj srednjoj evropi za pljačku jugoistoka ( nekadašnje persije , ili pak vizantije - koja je svoje milenijsko postojanje izgradila na pljačkanju persije , egipta , pa i roga afrike)...hoću da skrenem pažnju , koliko je ovo mesto gde mi bitišemo , koje niko nije hteo , pa smo ga mi ispunili - dakle , koliko je geostrateški važno i opasno....i ne samo što ovim putem ima svoj nacionalni interes srednja evropa , tu imaju interes , svoj nacionalni ( koji mi ne razumemo ovako duhovno ošamućeni i prenaduti sebe ) , i sve druge carevine i imperije koje žele tu , baš tu da zaustave tu srednju evropu u pohodu na plen....međ njima , silama zapada i istoka , ističu se francuska , engleska , amerika , pa i rusija.....stvar je jednostavna , ako tu zaustave germane , izvesnija je podela plena na jugoistoku.....ko ovo ne razume , duhovno će sliniti celog svog skotskog veka , uostalom kao što smo slinili gotovo milenijum ipo.....
....ta činjenica , da je svaka pamet velikih naroda bežala od ovog dela civilizacijskog puta , da je naša ispunila taj prostor , govori o nama , našoj duhovnoj minornosti i njenoj životnoj nemogućnosti za izrodi svetske genijalce , da ih obrazuje i izgradi od njih svetske ljudske gigante - značajne za celo čovečanstvo...čak i ta imena koja egzistiraju , kao svetla tačka , nisu sa ovih prostora , nisu bili državljani ovih država , nije obrazovni sistem obrazovao i izgradio njihovu veličinu....sve u svemu , to je naša puka osobenost da se kitimo tuđim perjem....mi čak nismo ni toliko mnogoljudni , da izgradimo sisteme koji će u budućnosti da izfabrikuje genijalce....da genijalci se fabrikuju - kao što se fabrikujesvaka druga genijalna stvar ; recimo kosmičko oko - teleskop ....sva naša pamet je licencirana .....boli ali tako je !

....imajući u vidu naš geo politički položaj , te našu biološku civilizacijsku beznačajnost , mi nemamo ni tu pamet , koja bi izgradila svest o sebi i svom položaju i razvila optimalnu državničku pamet , sa kojom nebi bili krvava moneta za potkusurivanje velikih sila , već pametna zajednica koja nema nameru da se isprečava njihovim namerama , već hoće mirno i beznačajno da živi - svetski neinteresantno , a opet sa svima dobro...nek oni lome koplja tamo gde im se interesi direktno sukobljavaju - na jugo istoku....i pritom , bez griže savesti , bez civilizacijskih frustracija , bez sujetnosti , možemo da koristimo sva civilizacijska znanja za naše dobro ( kako tehnička , tako i svaka druga ).....

....neka drugi primaju nobelove nagrade , nama je dovoljno da znamo zašta primaju te nagrade i to da iskoristino za naš opstanak , razvoj i rast !...

...da hajde fa živimo dobro , ljudski dostojanstveno , bez zavisti i iluzija - svetski neinteresantno i medijski marginalno.....hajde takvu pamet međ nama da rasprostranimo !

Back