Kreatin ?

Sasvim ok lik

Zainteresovan član
Poruka
176
Pozdrav svima,
Da vas pitam ovako:
Imam 15God. 65Kg,1.80Cm.Zanima me dali je dobro za mene da pocnem da uzimam Kreatin ? Dali je to zdravo ? Dali mogu imati neke posledice ? Radim prirodno sklekove,zgibove,trbusnjake,ali treba dosta truda i vremena da bi se videla neka razlika.Sta ce se desiti ako pijem mesec dana redovno i posle prestati da pijem ali nastaviti sa vezbama ? Dali ce se sve izgubiti ? :think:
Hvala vam puno u napred !

Ne treba ti kreatin kao solo varijanta. Ako ideš na solo varijantu suplementacije, kreni od osnove - whey protein. Kreatin je tu da ti da malo na snazi i oporavku mišića, i nije direktno zadužen za izgradnju mišićne mase. Ti si verovatno čuo priče o navlačenju velike količine potkožne vode tokom korišćenja(a sve zbog loše ishrane) i izbacivanju putem mokraće nakon prestanka. To je sporedan i prilično nebitan efekat kreatina. Kako te zavara da si nabacio mišiće(a nisi, nabacio si vodu), tako te zavara i da su svi mišići nestali nakon prestanka korišćenja(a nisu, otišla je voda). ;)

Ako uspeš da stekneš nešto mišića tokom korišćenja kreatina, oni će ti ostati, uz dalje treninge, i nakon prestanka korišćenja. Izgubićeš samo višak vode ako/koji si navukao, a to je i nebitno.

Ako imaš korigovanu ishranu, nema šta da brineš o navlačenju vode. Ali, kažem ti, ili uzmi whey+kreatin ili samo whey. Ne treba ti solo kreatin.

Ali, ako ne nameravaš da kreneš u teretanu, ne treba ti ništa od toga. Kao što i sam vidiš, učinci kućnog vežbanja su skromni, a suplementi tu skoro ništa ne mogu da poprave. Plus što za mesec dana suplementacije nećeš ništa uraditi jer je to prekratak period. Ne očekuj čuda od običnih dodataka ishrani.

I ne postoje prirodni i veštački sklekovi, kao ni prirodne i veštačke vežbe. ;)

Pozdrav svima,
Da vas pitam ovako:
Imam 15God. 65Kg,1.80Cm.Zanima me dali je dobro za mene da pocnem da uzimam Kreatin ? Dali je to zdravo ? Dali mogu imati neke posledice ? Radim prirodno sklekove,zgibove,trbusnjake,ali treba dosta truda i vremena da bi se videla neka razlika.Sta ce se desiti ako pijem mesec dana redovno i posle prestati da pijem ali nastaviti sa vezbama ? Dali ce se sve izgubiti ? :think:
Hvala vam puno u napred !

FitnessGuy ti je lepo rekao. Kreatin se koristi za brži mišićni oporavak. Tako da mislim da ti nije potreban dok si na sklekovima i BW načinu vežbanja. Inače kreatin je extra stvar i meni spada u jedan od obaveznih suplemenata.

Pa i ne nameravam da krenem u teretanu,nego mi jedan komsa reko za kreatin,on se za (kako kaze 2 meseca)napravio ko zivotinja,njegova ruka je kao moja butina.Ja radim zgibove oko 2 godine,u zadnjih pola god.redovno radim,i vidi se razlika na ledjima,mnogo se povecala-prosirila,ali ruke skoro uopste nisu,i to sam hteo da napumpam.E sad da pitam,gde se moze nabaviti i koliko kosta to sto ste mi rekli "whey+kreatin" i sta je to ?sta mogu ocekivati od njega sa kucnim vezbama ? Jer bi se brze napravili sa tim ili isto kao i bez icega ? Dizem i tegove duze vreme ali skoro nikakva razlika da se napravi,nzm vise sta da radim,hvala vam puno na savetima ! :bye:

Dobro brate uredu je,nemoras tako da pises,citao sam i citao o kreatinu,ali niko nije pisao za moje godiste,dali ce meni nesto stetiti sto sam mladji,zato sam hteo da pitam likove koji koriste to,da daju savet,ja odakle znam,svi koji pisu su likovi stariji i njima je organizam drugaciji,ne mozes uporediti 15 i 30God.
Mislio sam na prirodne vezbe:Sklekovi,zgibovi,trbusnjaci bez sprava kau u teretani i bez teretane,ja to nazivam prirodno,ako je neko drugacije svatio,izvinjavam se.I nemoj da se vredjas,i ti kad si poceo sa ovim,i ti si sigurno trazio neki savet,ili si rodjen da sve znas...Ako hoces da das neki savet,kazi,ako ne iskuliraj...

Vidi, kreatin je najispitivaniji sportski suplement. Inače on ti je tripeptid tj. čine ga tri aminokiseline vezane organskom (peptidnom) vezom. I ako ga tako posmatraš možeš da zaključiš da nije opasan tj škodljiv. Neki negativni efekti se javljaju pri pogrešnoj konzumaciji istog. I to kao posledica razbijanja peptidne veze u našem digestivnom traktu, što za rezultat ima manju iskorišćenost kreatina i stvaranja kreatinina koji malo više opterećuje bubrege dok ga oni ne izbace. Sa pravilnim dozama i tajmingom kao i dovoljnim količinama vode, ovi nusefekti su mizerni. Korišćenjem novijih generacija kreatina kojima je promenjena ph vrednost ovaj problem se zaobilazi u potpunosti. Neki ljudi su neosetljivi na kreatinsku suplementaciju (not responder), ali ja mislim da su oni retki srećnici čiji organizam je sam u stanju da održi visok nivo kreatin fosfata u mišićnom tkivu i bez suplementacije.

Pravilna upotreba bi bila 5g na prazan stomak sa dexom (15-30g) i dosta vode i to posle treninga. Idealan je za PWM. Ishrana treba da bude bogata sa složenim UH dok se dopunjuješ sa kreatinom. Vreme korišćenja do sada nije ustanovljeno.

Da vas pitam,mozda znate,jer ima neki efekat surutka u prahu ? Jer daje ona neki "izvor energije,neku kao dodatnu ishranu,kao kreatin"u tom smislu nesto ? Zaste je ona dobra ? Hvala vam !

Da vas pitam,mozda znate,jer ima neki efekat surutka u prahu ? Jer daje ona neki "izvor energije,neku kao dodatnu ishranu,kao kreatin"u tom smislu nesto ? Zaste je ona dobra ? Hvala vam !

Nita to....sviranje k..... Nikada to ne mzoe da bude "kao" kreatin ili bilo sta drugo.... Jednostavno nema zamene zna se sta se uzima, sve ostalo je sviranje uz vetar.....

Kakve surutke, pivski kvasci, jaja u prahu i ostale gluposti.....Maltene slicno izadje sa finansijske strane a zanose se ljudi dzabe.....

Lepo se kupi whey + dextroza + kreatin i to je to...

Pa pij ako vec imas, ali to je vrlo neprijatnog ukusa i da bi uneo onoliko proteina koliko treba ima da se nakrkas 40 puta vise mlecnog secera sto nije dobro..... Nije dzabe whey skup a secer jeftin...Sve ima svoje, i nema rezultata i napretka bez ulaganja......

Jer mi mozes reci ako znas,koliko da pijem na dan(ja stavim 2 kasicice surutke u jednoj casi 2deci,tako jednom na dan) ? Posle ili pre treninga ?

Nista to...Kao da ne pijes.......Za bilo kakav napredak je potrebno piti mnooooogo vise, a to mnoogoo vise opet ne valja zbog jos vise secera i to je zacarani krug...A odvratan ukus... Zato je najbolje kupiti whey....

Ali koliko god skup bio ljudi ga opet nepravilno piju i bacaju pare....Znam neke koji kupe tako 900 grama i misle kao da su kupili 900kila kada vide onu kutiju....I misle to se pije kao multivita - jedna kafena kasicica rastvorena u casi vode...A i to je malo i za multivitamine koji su mikroelementi (treba ih unositi u manjim kolicinama) a kamoli proteini koji su makroelementi (treba ih unositi u velikim kolicinama) ...

Tako da nekao kupi whey od 900gr i traje mu 3 meseca jer pije ko kafenu kasicicu dnevno a ocekuje sad da ce ga ta kasicica pretvoriti u ne znam sta.....Samo dzabe bace pare koje ionako nemaju!

Treba piti po obroku bar 25 grama proteina, e sad koliko je to , najbolje da vidis sta pise u sastavu namirnice pa da preracunas koliko bi trebalo necega da popijes/pojedes.

Evo sad sam video,u 100g surutke ima 12g proteina..Znaci ja bih morao na dan da uznem 200g surutke sto je preterano,1 tegla od 500g je oko 150din,i ja bih morao na svakih 2 dana da kupujem po pola kila sto je mnogo,hvala ti na savetu,popicu ovo sto imam i necu da kupujem vise to..

Evo sad sam video,u 100g surutke ima 12g proteina..Znaci ja bih morao na dan da uznem 200g surutke sto je preterano,1 tegla od 500g je oko 150din,i ja bih morao na svakih 2 dana da kupujem po pola kila sto je mnogo,hvala ti na savetu,popicu ovo sto imam i necu da kupujem vise to..

Pa znaci 24 gr proteina te kosta 75 din...
A koliko ispadne merica whey-a da kosta?Izracunaj...

Plus sto uz whey iz surutke pijes i gomilu secera + sto nije protein iz surutje - whey obradjen tehnoloskim sredstvima, pa se sporije i ugradjuje i manje iskorosti....

MA obrni okreni whey je opet najjeftiniji od svih tih muckalica, a pijes kao gospodina i lep je ukus i znas da je tehnolski obradjen najbolje za maksimalne rezultate a sve sto je lose je izvadjeno...

Back