Kreacionizam ili evolucija?

• Začetnik teme Začetnik teme Savest
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
opi:
Ja sam odavno prestao da se bavim ovakvim temama u sklopu svojih razmisljanja, nekako postajem prakticar i pre razmisljam kako nesto napraviti, ili kako radi, nego o tome "ko" je to stvorio.
quote]

tako i genetičari razmišljaju kako je nešto 'napravljeno', mislim na toliko vrsta, a sve da bi i oni znali nastaviti razvoj bržim i upravljanim metodama....znači, ti nisi genetičar..

PS: Jedna dilema, ako je sve to napravio Tvorac, da li čovek može to i bolje...

opi:
Ja sam odavno prestao da se bavim ovakvim temama u sklopu svojih razmisljanja, nekako postajem prakticar i pre razmisljam kako nesto napraviti, ili kako radi, nego o tome "ko" je to stvorio.
To je vise religiozno pitanje, nego naucno.
Kladim se da na to pitanje maltene svako koga sretnes na ulici ima drugaciji, njemu logican odgovor.
Prestao sam i da razmisljam o beskonacnosti, pocinjem da je shvatam kao matematicki apstraktni simbol, koji se cesto mota okolo dok objasnjavamo nesto naizgled neobjasnjivo.
Mozda sam osakacen za neki visi stupanj razumevanja prirode, mozda cak i u nekom religioznom smislu, ali drago mi je , ipak, sto razmisljam PRAKTICNO.

...da nije bilo onih koji su umeli da misle i sanjaju izvan bavljenja svakodnevicom ne bi bilo toliko praktičnog da se o njemu razmišlja...

Den:
Zelja coveka da stvara jeste odraz stvaralacke prirode naseg inteligentnog Tvorca, Kreatora svega vidljivog i nevidljivog. To je tako jednostavno i ocigledno.
Ne znam da li je jednostavno ali ocigledno sigurno nije.
Tebi je ocigledno samo zato sto si unapred prihvatio da je to tacno i ne pada ti na pamet da posumnjas i proveris.
Ljudi se boje sopstvenog neznanja i rupe u znanju pokusavaju da nekako zakrpe. Najjednostavnije je pretpostaviti nesta i prihvatiti to u svojoj glavi kao cinjenicu. Ko to uradi olaksao je sebi zivot ali je istovremeno sebe ogranicio i onemogucio u saznavanju stvarnog sveta oko sebe.
Mozda teorija evolucije nije tacna ali ona je bar pokusaj da se nadje logican odgovor koji je bar delimicno poduprt dokazima.
Za kreacionizam, sa druge strane, ne postoji ni jedan jedini dokaz osim verovanja.

flopy:
Samo živo može stvoriri živo. Dakle evolucije nema temelja u tome. to je laž........
Mozda, to se ne moze dokazati, ali i ako je tacno to ne dokazuje postojanje inteligentnog tvorca.
Uostalom kako definises sta je zivo? Za svaku definiciju moze se naci "neziva" stvar koja je zadovoljava ili "ziva" koja je ne zadovoljava.

flopy:
Samo živo može stvoriri živo. Dakle evolucije nema temelja u tome. to je laž........

da ne zaboravim da ti odgovorim na ovo;prvo jedna opaska:kada govoriš o nekoj temi na forumu koji u sebi sadrži reč 'nauka'uzmeš lepo literaturu ili nadješ na netu nešto o tome pa onda formiraš mišljenje,nikako obrnuto.
DNK se sastoji od dva nukleotidna lanca koji formiraju dvostruku spiralu,kao što ti je nadam se poznato.Nukleotid se sastoji od jedne azotne baze(adenin ,timin,guanin,citozin),ostatka fosforne kiseline i šećera dezoksiriboze.Sve sama neživa materija vezana vodoničnim i fosfodiestarskim vezama.Karakterističan raspored azotnih baza,tri u nizu čine kodon,je šifra za stvaranje amino-kiselina.A-k pormiraju odgovarajuće polipeptidne lance i to peptidnom vezom sa karboksilnom grupom.E tako to kreće,nadam se da si upoznat/a sa daljom ulogom proteina u ćeliji.E,to je sve sama neživa materija,DNK sama po sebi nije 'živa' ali je osnova mutacija,nasledja,promenljivosti živih bića.Tek u kompleksu sa ostatkom ćelije,koja je osnova gradje i funkcije svakog organizma,nastaje ono što se naziva živom materijom.Dakle živa materija sačinjena je od nežive materije,sama ćelija sadrži vodu u najvećoj količini,a tek mali deo čine proteini,lipidi,mikro i makroelementi.
I tako dalje...
Jedini u šta su kreacionisti uspeli da me ubede jeste da su izuzetno paranoični,veruju u VELIKU ZAVERU('sve je to laž')i ne misle svojom glavom.Mislim da niko,baš niko na svetu nema koristi od od dokaza tačnosti evolucije,upravo suprotno.SVI bismo voleli da On zaista postoji,da znamo da ovo naše postojanje ima neki dublji smisao,da nas neko zaista posmatra,ali najverovatnije nije tako...
ps. za utehu kreacionistima je ipak da ništa nije apsolutno dokazivo :wink:

leonida:
SVI bismo voleli da On zaista postoji,da znamo da ovo naše postojanje ima neki dublji smisao,da nas neko zaista posmatra,ali najverovatnije nije tako...
Mene ne racunaj :)
Nista mi od toga ne nedostaje.
leonida:
ps. za utehu kreacionistima je ipak da ništa nije apsolutno dokazivo
Ne znam sta podrazumevas pod asolutnim dokazom ali mnoge stvari se mogu dokazati vrlo jednostavno uz neke osnovne pretpostavke (kao sto je nase postojanje i postojanje sveta oko nas).
U matematici je prakticno svaki dokaz apsolutan jer inace i nije dokaz..

nisam se dobro izrazila...a možda je to pomalo i filozofsko pitanje,apsolutni dokazi postoje u matematici,ali u ralnosti cogito ergo sum nije nikakav dokaz.moje mišljenje nije čak ni uzdrmano,ali ostavljam prostora za greške,zato se to i zove samo teorija evolucije...

leonida:
nisam se dobro izrazila...a možda je to pomalo i filozofsko pitanje,apsolutni dokazi postoje u matematici,ali u ralnosti cogito ergo sum nije nikakav dokaz.moje mišljenje nije čak ni uzdrmano,ali ostavljam prostora za greške,zato se to i zove samo teorija evolucije...
Nisam hteo da kazem da se nase postojanje lako dokazuje vec da ako se uzme kao pretpostavka to i postojanje sveta oko nas onda druge stvari mogu da se dokazu.
U tom slucaju se lako dokazuje mnogo stvari za koje je postojanje primera (ili kontraprimera) dovoljan dokaz.

Back