Krav maga

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Izraelski sistem borbe nastao kao rezultat incidenta koji im se dogodio decenijama ranije. Policija je praktično bila očaj. Došao je čovek i počeo da puca po ljudima. Policija nije bila iz tog mesta pa su morali da dođu. A nisu imali helikopter. Pa su do tamo morali čamcem. A nemaju čamac za to pa platili ribara. Tako da je to bio veliki incident i bruka. Od tada su skupili različite sisteme samoodbrane sa njihovog područja i izvukli najefikasnije i sklepali Krav maga.

Za samoodbranu od naoruzanog ludaka trenirajte trcanje na 800 metara. Na ulici protiv noza pistolja ne pomazu fore a onda sam ja njega ovako za rukav a druga ruka vako ovde. Neke vestine vam ulivaju laznu sigurnost i sluze da vam uzimaju pare, plus vas mogu kostati zivota.

Za samoodbranu od naoruzanog ludaka trenirajte trcanje na 800 metara. Na ulici protiv noza pistolja ne pomazu fore a onda sam ja njega ovako za rukav a druga ruka vako ovde. Neke vestine vam ulivaju laznu sigurnost i sluze da vam uzimaju pare, plus vas mogu kostati zivota.
Krav maga nije sport za pokazivanje,nego kao ralni aikido prakticno upotrebljiva vestina...A da sam ja naoruzan,dajem ti primer,ne bi ti pomogla ni brzina sprintera,na 50 m imam prosek 90% u metu :).
A zamisli ako te neko napadne ko svaki dan puca i bezba,jedini je nacin da probas da ga onesposobis.Ili da se pomiris sa sudbinom.Ne zaboravi da su Izraelci u stalnom ratnom stanju prakticno.

.A da sam ja naoruzan,dajem ti primer,ne bi ti pomogla ni brzina sprintera,na 50 m imam prosek 90% u metu :).
A zamisli ako te neko napadne ko svaki dan puca i bezba,jedini je nacin da probas da ga onesposobis.Ili da se pomiris sa sudbinom.Ne zaboravi da su Izraelci u stalnom ratnom stanju prakticno.
Protiv oružja i dobrog strijelca slabo da iko ima neke šanse.. ali kao sport je vrlo zanimljiv.

Krav maga nije sport za pokazivanje,nego kao ralni aikido prakticno upotrebljiva vestina...A da sam ja naoruzan,dajem ti primer,ne bi ti pomogla ni brzina sprintera,na 50 m imam prosek 90% u metu :).
Nisam napisao da je sport. Razumemo se, vestina za vojsku policiju. Obzirom da nema sistem takmicenja ne mozemo mnogo pricati o ucinkovitosti. Ne vidim potrebu omasoviti je, ali slazem se da je potrebna vojsci policiji. A primer koji si naveo o potezanju pistolja na mene nije ni ferka ni sportski. Potezanje pistolja je ulicarski, naucna fantastika i nerealna situacija u kojoj se tesko moze naci dete, momak. Svakako za ulicu je mma najbolji vid samoodbrane, ne poteze niko pistolj na tebe ako si takmicar, sportista, ako si primeran tih skroman. Ne stizes da dignes glavu jer su treninzi dva puta dnevno. Da li treba treneri krav mage i realnog aikidoa ziveti od neceg, treba ali ne treba prodavati deci maglu i dovoditi ih u opasnost laznim osecajem nadmoci, nego drzati te trenere sitim, u sistemu.

Ako je dete napadnuto na ulici, ne treba da pruza otpor nego da preda i telefon i pare za uzinu i da potrci u najblizi zaklon ili kod odraslih da potrazi zastitu. Dete od 30, 50 kg ne treba uciti da pruza otpor napadacu i da mu oduzima pistolj ili noz to je jako neodgovorno i opasno. Dete treba uciti kako da prepozna rizicnu grupu, kuda da se krece, gde da ne ide, i kako da sacuva zivot. Clanarinom u mma klubu dete stice mnogo prijatelja kroz druzenje, trening. Plus klubovi umeju da stanu u odbranu vaseg deteta a napasnik ce morati da se odseli daleko daleko.

Često ljudi greše kada kažu borilačka veština. Imamo nastavne "do" i "Jutsu". Aikido, Džudo
Do - put. Više se odnosi na život, filozofski put kojim živi neko.
Jutsu - skup tehnika za praktičnu primenu.

Tako imamo - Kenjutsu (Ken - mač). Tantojutsu (tanto - nož)..
Judo (nežan put) - sport
Karate - sport.

A postoje i sistemi koji se danas koriste. Ne spadaju ni pod jednom od gore navedenih kategorija. One su mešavina svih što smatraju da je najpraktičnije. Neke stvari izgledaju lepe gore, ali nisu realne.

Često ljudi greše kada kažu borilačka veština. Imamo nastavne "do" i "Jutsu". Aikido, Džudo

Judo (nežan put) - sport
Karate - sport.

A postoje i sistemi koji se danas koriste. Ne spadaju ni pod jednom od gore navedenih kategorija. One su mešavina svih što smatraju da je najpraktičnije. Neke stvari izgledaju lepe gore, ali nisu realne.
Занимљиво је то да под борилачким вештинама сматраш само оне које имају јапанске називе?
"Борилачка вештина" јесте скуп вештина које можемо употребити у борби (нападу и одбрани) и нема никакве везе са "филозофијом", медитацијом и сличним алатима за оплемењивање човека...
То што су Јапанци ради боље и лакше продаје својих "традиција" увели и "животну филозофију" је само један од начина да оправдају продају слабоупотребљивих техничких решења...
Иначе, ако ти је до филозофије, и у израелској Крав Маги имаш неколико филозофских праваца и то трговачка, потрошачка, економска, борилачка. Све заједно дају врло допадљив метод рада који сваком конзумент даје оно што жели у оној мери која му одговара.

Када гледам те Азијате и њихову посвећеност, најежим се. Људи тренирају мислећи на технику. Ако људи нападају ножем лутку, они мисле на технику. Када гледам овај видео са каквом жестином они нападају мислим да они гледају лутку са мржњом, као да је заиста терориста, и као да га заиста у бесу кољу. Мислим да је то добра замисао за тренинг борилачких вештина. Да се тако тренира.

Када гледам те Азијате и њихову посвећеност, најежим се. Људи тренирају мислећи на технику. Ако људи нападају ножем лутку, они мисле на технику. Када гледам овај видео са каквом жестином они нападају мислим да они гледају лутку са мржњом, као да је заиста терориста, и као да га заиста у бесу кољу. Мислим да је то добра замисао за тренинг борилачких вештина. Да се тако тренира.
Ако је циљ да имаш програмираног војника који неће да буде под ударом закона због тога што је просто извршавао наређења - односно постоји групација за коју не важи закон ("терористи", у Израелу су то Палестинци и уопште Арапи). У сваком другом случају где се за сваку непромишљену радњу иде под удар закона- овакав начин обуке може да буде контра продуктиван - стварањем механичких бора који у борбу улазе са бесом постижу се услови за велики број злочина на бојишту...

Говорим о тренингу. А не о практичној ситуацији. Знам из личног искуства када сам тренирао. Обично се вежба да се ударац иврши ударца ради. Војници су итекако "дресирани" да поштују наређења. Мислиш да, ако би сутра чували владу и наредба је да пуцају на цивиле, мислиш да не би пуцали? Наравно да би пуцали без размишљања.

Ако би се припадник специјалне јединице нашао пред терористом само са ножем (нема шансе да се то деси) онда је логично да је тренинг био усмерен да истинску жељу да се савлада противник. А не на учењу технике.

Говорим о тренингу. А не о практичној ситуацији. Знам из личног искуства када сам тренирао. Обично се вежба да се ударац иврши ударца ради. Војници су итекако "дресирани" да поштују наређења. Мислиш да, ако би сутра чували владу и наредба је да пуцају на цивиле, мислиш да не би пуцали? Наравно да би пуцали без размишљања.

Ако би се припадник специјалне јединице нашао пред терористом само са ножем (нема шансе да се то деси) онда је логично да је тренинг био усмерен да истинску жељу да се савлада противник. А не на учењу технике.

Коментар је био на психолошком аспекту тренинга са пројектованим "бесом/мржњом".
Иначе, става сам да шта год да се вежба треба бити усмерен на практичну примену и уопште на примењивост. Али и на психолошке обрасце који нам омогућавају да и у току саме борбе будемо свесни.

Коментар је био на психолошком аспекту тренинга са пројектованим "бесом/мржњом".
Иначе, става сам да шта год да се вежба треба бити усмерен на практичну примену и уопште на примењивост. Али и на психолошке обрасце који нам омогућавају да и у току саме борбе будемо свесни.
Бес се може и контролисати. Само ако тренира то.

Ako je dete napadnuto na ulici, ne treba da pruza otpor nego da preda i telefon i pare za uzinu i da potrci u najblizi zaklon ili kod odraslih da potrazi zastitu. Dete od 30, 50 kg ne treba uciti da pruza otpor napadacu i da mu oduzima pistolj ili noz to je jako neodgovorno i opasno. Dete treba uciti kako da prepozna rizicnu grupu, kuda da se krece, gde da ne ide, i kako da sacuva zivot. Clanarinom u mma klubu dete stice mnogo prijatelja kroz druzenje, trening. Plus klubovi umeju da stanu u odbranu vaseg deteta a napasnik ce morati da se odseli daleko daleko.
A gde to uce decu od 30-50 kg da pruzaju otpor:?:
I otkada se to napasnik seli daleko od mesta gde se problem dogodio, :?:

Judo (nežan put) - sport
Karate - sport.

Pogledaj istorijat izraelskog sistema Kapap, iz kojeg je potekla Krav Maga.

Back