Kratko molitveno pravilo - lično iskustvo

Gedeon

Veoma poznat
Poruka
14.662
Evo da podelim nešto od svog duhovnog iskustva sa drugima.
Postoji više molitvenih kratkih pravila, poput onog svetog Serafima Sarovskog čudotvorca, divnog Božijeg svetitelja i našeg vernog prijatelja koji nas zastupa pred Gospodom Bogom.
Evo jednog kratkog molitvenog pravila koje sam primenjujem kad sam zatrpan obavezama ili umoran. A većina ljudi je danas u strci sa vremenom, jer vreme ide prilično ubrzano.

KRATKO LIČNO MOLITENO PRAVILO

/Sastavio "Gedeon"/

U Ime Oca i Sina i Svetoga Duha. (Prekrsti se.)

Gospode, prinosim ti jutarnju/dnevnu/večernju hvalu i molitvu.

Psalam 103. (KJV Stablo života, II izdanje)

1 Blagosiljaj Gospoda, dušo moja, i sve što je u meni, blagosiljaj sveto ime njegovo!
2 Blagosiljaj Gospoda, dušo moja, i ne zaboravi sva dobročinstva njegova:
3 on ti oprašta sve nepravde tvoje, on ozdravlja sve bolesti tvoje;
4 on otkupljuje život tvoj od propasti, kruni te blagošću i nježnim milosrđima;
5 on siti usta tvoja dobrima, kao orlu ti se mladost obnavlja.
6 Gospod uspostavlja pravednost i sud svima koji su potlačeni.
7 Puteve je svoje obznanio Mojsiju, dela svoja sinovima Izrailjevim.
8 GOSPOD je milosrdan i milostiv, spor na srdžbu i bogat milosrđem.
9 Neće neprestano grditi niti zauvek u srdžbi svojoj ustrajati.
10 Nije postupao s nama po gresima našim, niti nam plaćao po nepravdama našim.
11 Jer kako je nebo visoko nad zemljom, tako je veliko milosrđe njegovo prema onima koji ga se boje.
12 Koliko je istok daleko od zapada, toliko je udaljio od nas prestupe naše.
13 Kao što se otac smiluje deci svojoj, tako se Gospod smiluje onima koji ga se boje.
14 Jer on zna građu našu, spominje se da smo mi prašina.
15 I čovek, dani su njegovi kao trava, kao cvet poljski, tako on cvate.
16 Jer vetar pređe preko njega i nestane ga, i ne poznaje ga više ni mesto njegovo.
17 A milosrđe je Gospodnje od večnosti do večnosti nad onima koji ga se boje, i pravednost njegova nad sinovima sinova,
18 koji drže savez njegov i pamte zapovesti njegove da ih izvršavaju.
19 Gospod je na nebesima postavio presto svoj i carstvo njegovo vlada nad svime.
20 Blagosiljajte Gospoda, anđeli njegovi, vi što se snagom ističete, što izvršavate zapovesti njegove, pošto slušate glas reči njegove!
21 Blagosiljajte Gospoda, sve vojske njegove, službenici njegovi koji izvršavate volju njegovu!
22 Blagosiljajte Gospoda, sva dela njegova, na svim mestima vlasti njegove! Blagosiljaj, Gospoda, dušo moja!

Poslednja izmena:
Zahvaljujem ti Gospode za sva dobra koja

Ujutro i po danu: mi pružaš
Pre spavanja: si mi pružio danas,

za ona koja znam i za ona koja ne znam, za vidljiva i za nevidljiva, za ona za koja sam molio i za ona za koja nisam molio. Molim te Čovekoljupče, sačuvaj dušu moju u svetlosti i čistoj savesti da do kraja dana svojih ostanem dostojan Tvoje ljubavi. Ti koji si radi nas Sina Svoga Jedinorođenoga dao i poslao Duha Svetoga radi oproštenja greha naših,

Ujutro i po danu: sačuvaj me danas od greha

Pre spavanja: oprosti i meni ako danas šta sagreših i ne upiši mi to u greh.

Seti se svih nas koji prizivamo ime tvoje i seti se i pomozi sve one koji nam žele bilo dobro, bilo zlo, jer smo svi mi ljudi i stvorenja Tvoja. A Tebi neka je slava i hvala za sve. Amin.

Molim se poučen rečima samoga Gospoda:
Oče naš, koji si na nebesima, nek se sveti ime tvoje; neka dođe carstvo tvoje; neka bude volja tvoja i na zemlji kao na nebu; hleb naš nasušni daj nam danas; i oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima našim; i ne uvedi nas u iskušenje, nego nas izbavi od zloga.
Jep je tvoje carstvo i sila i slava, sada i uvek i u sve vekove. Amin.

Donosim Ti, o Gospode, svoju najvišu hvalu i usrdno Ti zahvaljujem na divnoj milosti i kreposti, koja se objavljuje po svetoj Mariji, Tvoj presvetoj Majci i po svim Tvojim uzvišenim Svetima, koji su od početka sveta izabrani provodnicama Tvoje milosti bili sjajno svetlo mnogim pokolenjima.
Molitvama njihovim utvrdi me u svakom dobru i uzdrži na putu večnoga života.

Pouči me, O Gospode, da spoznam Tvoj život u svim ljudima i u svim narodima na Tvojoj zemlji i tako povedi narode, da mir i dobra volja uzmognu zavladati svetom; po Isusu Hristu Gospodu našem. Amin.

Anđele Hristov, čuvaru moj sveti, i braniču duše i tela moga, sačuvaj me od svega čime bih žalostio Boga moga. Moli za me da se pokažem dostojan dobrote i milosti Sveti Trojice, i Majke Gospoda moga Isusa Hrista, i svih Svetih. Amin.

Bogorodice Djevo ili Zdravo Marijo

Bogorodice Djevo, raduj se, Marijo puna blagodati, jer je Gospod s tobom. Blagoslovena si ti među ženama, i blagosloven je plod utrobe tvoje, jer si rodila Spasitelja dušama našim.
+++
Zdravo, Marijo, blagodati puna, Gospod s Tobom. Blagoslovena Ti među ženama i blagosloven
Plod utrobe Tvoje, Isus koji je za naše spasenje raspet bio. Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike, sada i na času smrti naše. Amin

APOSTOLSKO VEROVANJE

Verujem u Boga, Oca svemogućega, Tvorca neba i zemlje. I u Isusa Hrista, Sina njegova jedinoga, Gospoda našega, koji je začet po Svetome Duhu, rođen od Marije Djeve, mučen pod Pontijem Pilatom, raspet umro i pokopan; sišao u ad, treći dan vakrsao od mrtvih; uzišao na nebesa, sedi na desno Boga Oca svemogućega; i odonud će doći da sudi živima i mrtvima. Verujem u Duha Svetoga, svetu Crkvu sabornu, zajedništvo svetih, oproštenje greha, vaskrsenje tela i život večni. Amin

+++

Pomoć je naša u Imenu Gospodnjem, koji je stvorio nebo i zemlju.
Od jutra do večeri slavićemo Njega.
Jer srca naša uvek počivaju u Ljubavi Njegovoj.
Neka je blagoslovljeno Ime Gospodnje, od sada pa doveka. Amin

Moje večernje i jutarnje molitveno pravilo je manje više isto:

Oče naš, Care Nebeski, Presveta Trojice pomiluj nas, molitva Presvetoj Bogorodici i Simvol vere

s tim da u jutarnjem molitvenom pravilu dodam i dve jutarnje molitve, ustavši od sna..
Idealno je polako po molitveniku. Kad se može može, a kad ne dobro i ovako kako ko stigne. Važno da se molitva ne prekida.

Са могућом тенденцијом даљег убрзавања времена, а то када се деси не знам како ће људи да одвоје време за Бога када систем налаже да се што више ради јер живот је постао доста скуп за разлику рецимо од пре неких 10 до 15 година када си могао да преживиш, сада је све то упитно.

Idealno je polako po molitveniku.
Слажем се, само бих додао да ја користим једноставан православни молитвеник а рецимо бивши свештеник при мом храму ми је поклонио православни молитвеник где су биле додаване молитве, значи и оне од Светих отаца које и ја читам (за које сви знамо, овде мислим на јутарње и вечерње правило) и они су додали разне молитве управо у јутарњем и вечерњем правилу , да ли сматраш да је то сувишно, додавати молитве које је ко зна ко писао?

Слажем се, само бих додао да ја користим једноставан православни молитвеник а рецимо бивши свештеник при мом храму ми је поклонио православни молитвеник где су биле додаване молитве, значи и оне од Светих отаца које и ја читам (за које сви знамо, овде мислим на јутарње и вечерње правило) и они су додали разне молитве управо у јутарњем и вечерњем правилу , да ли сматраш да је то сувишно, додавати молитве које је ко зна ко писао?
Ja mislim da nije. Lako ćeš prepoznati reči te molitve i videti da li imaju smisla, pogotovo ako ih pričaš iz srca, a ne mehanički

Nravno da nije. Molitve nikad dosta. Sveti apostol Pavle kaže da se treba moliti neprestano. Treba i svaki dan čitati bar malo od psalama i Novog zaveta.

Са могућом тенденцијом даљег убрзавања времена, а то када се деси не знам како ће људи да одвоје време за Бога када систем налаже да се што више ради јер живот је постао доста скуп за разлику рецимо од пре неких 10 до 15 година када си могао да преживиш, сада је све то упитно.
Tako je. Zato i sistem nalaže da se što više radi sa što manje ljudi - da se ljude odvoji od Boga, da dođu kući što umorniji. Zato i produžavaju radni vek. A tu je i sve više i više tv kanala, pa Netflix, YouTube... Internet naravno, da se preostalo slobodno vreme takođe preokupira i odvoji čoveka od Boga.

Back