Kratak san?

Delija_momak

Početnik
Poruka
14
Pozdrav posto nisam nasao temu o snu da otvorim jer me zanimaju neke stvari.
Pre svega zanima me koliko je zdravo da se spava kratko tipa 3-4 sati dnevno? Drugar jako dobar spava 4-5 sati prosecno i brinem se za njegovo zdravlje mada vec je navikao zbog faksa i drugih obaveza ne stize bas da spava nekad prodje noc pa i dve da ne spava pa onda opet samo 4-5 i odmoran kao da je spavao svaku noc, a ja spavam po 8+/- sati svaki dan i jako sam umoran :dash: da li je zdravo spavati po 4-5 sati ako se ti osecas odmorno posle toga? Jer gde god sam nasao na netu clanke kazu da je san jako bitan. Da li bi moglo vremenom da se granica spusta sve do 2-3 sata dnevno jer meni je jako bitno svo vreme da iskoristim max i mnogo gubim na snu. Da li bi moglo da se ispraksira spavanje po dvadesetak minuta 3-4 puta na dan? I da to bude sve? Ako nesta zna vise o ovome bilo bi mi drago da podeli i sa ostalim. Hvala unapred.

svako ko spava preko osam sati treba da dobije po dupetu,zavisi koliko se trosi fizicki,mentalno i nije nesto sto bi moralo da se nadoknadi snom,6-7 sati je taman bez prekida,moze i 8 ako vozis bajs 100+km:manikir:

svako ko spava preko osam sati treba da dobije po dupetu,zavisi koliko se trosi fizicki,mentalno i nije nesto sto bi moralo da se nadoknadi snom,6-7 sati je taman bez prekida,moze i 8 ako vozis bajs 100+km:manikir:
Ko spava preko osam sati taj ima neke debele probleme sa sopstvenim zivotom. To je bezanje od stvarnosti.
Mladi ljudi mogu tu i tamo da sebi priuste luksuz spavanja od nekoliko sati, ali samo tu i tamo.
Covek bi trebalo da spava 7 sati ( kazu da je idealno osam, neki ljudi spavaju sest sati, ali sve sto je ispod ili iznad ovih brojki nije zdravo, barem ne na duze staze)

Pa prosecno spavam po 6-9 u zavisnosti koliko sam umoran i koliko rano moram ustati, dal bi bilo zdravo da spavam tipa 3-5 sati preko noci i po 20 min 2-3 puta na dan? I dal je zdravo da se spava tek od jutra pa do podne. Jer nekada zbog obaveza legnem tek u 5-6 u jutro a spavam do 12-2 u podne, sad trenutno nemam preterano obaveza pa legnem oko 1 ustanem oko 7-8 uglavnom. Ima li neko malo strucni oko snova zelio bih da uskladim sve na minimalno spavanje koje je potrebno za normalno zdravlje.

a ja spavam po 8+/- sati svaki dan i jako sam umoran :dash:
Probaj da spavaš koji sat kraće od ovoga, sasvim je moguće da ćeš se buditi odmoran. Znam da ovo deluje malo besmisleno, ali nije. :D Naime, tokom sna se smenjuju tri faze - NREM, REM i SWS. Tokom NREM i REM faze mozak je metabolički aktivan. Ukoliko se probudimo tokom ove dve faze, probudićemo se odmorni jer je našem mozgu lako da iz faze u kojoj je ionako aktivan pređe u svesno stanje. Međutim, SWS fazu sna karakteriše niska metabolička aktivnost mozga, pa naš mozak mora da se pomuči da pređe u svesno stanje ukoliko se probudimo tokom ove faze. Upravo zato se može desiti da se probudimo umorni, dezorijentisani, sa smanjenom koncentracijom i koordinacijom čak iako smo spavali dugo, što se izgleda i tebi dešava. Ja sam recimo odmornija kada spavam 6, nego kad spavam 8 ili 10 sati, a 12 sati sna mi znači isto koliko i 6. :confused: Zato ni ne spavam duže od 5-6 sati dnevno ni kad ne idem na posao jer nema poente, samo se probudim šlogirana.

Pa prosecno spavam po 6-9 u zavisnosti koliko sam umoran i koliko rano moram ustati, dal bi bilo zdravo da spavam tipa 3-5 sati preko noci i po 20 min 2-3 puta na dan? I dal je zdravo da se spava tek od jutra pa do podne. Jer nekada zbog obaveza legnem tek u 5-6 u jutro a spavam do 12-2 u podne, sad trenutno nemam preterano obaveza pa legnem oko 1 ustanem oko 7-8 uglavnom. Ima li neko malo strucni oko snova zelio bih da uskladim sve na minimalno spavanje koje je potrebno za normalno zdravlje.
Ja sam strucna za snove i sove:D
San, snovi, sanjanje, su jedno, a spavanje drugo.
Milioni i milioni ljudi rade u smenama, znaci spavaju preko dana ako rade nocu, ali nije nekako normalno da neko na svaka 2-3 sata legne
pa spava jedan sat ili "samo" dvadeset minuta.

Ja sam strucna za snove i sove:D
San, snovi, sanjanje, su jedno, a spavanje drugo.
Milioni i milioni ljudi rade u smenama, znaci spavaju preko dana ako rade nocu, ali nije nekako normalno da neko na svaka 2-3 sata legne
pa spava jedan sat ili "samo" dvadeset minuta.

Hvala pokusavam da spavam po 5-7 sati na dan lakse i ustanem i sve i imam dosta vise vremena. Mozda nije tema ali posto si strucna za snove verovatno znas nesta vise o lucidnim snovima a mozda i ti imas lucidne snove? :D Pa da pitam i u vezi toga za koliko otp mogu poceti da sanjam lucidno sa onim standardnim najpoznatim metodama sa pisanjem dnevnika snova i sl? I po tebi najbolja metoda ako se razumes u to, voleo bih to ali pretezno umoran legnem i u sekundi zaspem pa i ne razmisljam o njima mnogo. :D Hvala unapred :)

Hvala pokusavam da spavam po 5-7 sati na dan lakse i ustanem i sve i imam dosta vise vremena. Mozda nije tema ali posto si strucna za snove verovatno znas nesta vise o lucidnim snovima a mozda i ti imas lucidne snove? :D Pa da pitam i u vezi toga za koliko otp mogu poceti da sanjam lucidno sa onim standardnim najpoznatim metodama sa pisanjem dnevnika snova i sl? I po tebi najbolja metoda ako se razumes u to, voleo bih to ali pretezno umoran legnem i u sekundi zaspem pa i ne razmisljam o njima mnogo. :D Hvala unapred :)
Ma zezam se, a i retko sanjam.

Spavanje preko dana zaista nije preporucljivo, kazu da je ok ako covek prilegne jednom dnevno, al da ne bude duze od 40 minuta.
A uglavnom i zaboravim sta sam sanjala, izuzev ako nije neki horor koji me onda danima proganja.

Pozdrav, niko nije isti i dužina sna je individualna. Većini odgovara 8h dnevno ali to nije apsolutno pravilo. Treba spavati onoliko koliko organizam traži generalno,
spavanje u toku dana nije štatno niti je greh. Spavanjem u toku dana organizam se dodatno regeneriše i ono je čak uvedeno verovali ili ne u neke vodeće firme po
svetu. Iz prostog razloga da odmornim ljudima raste kreativnost i produktivnost. Proverite ako ne verujete. Tako ako vam se neko iz svetske firme nej avlja u toku pauze
za ručak verovatnoi drema po naredbi direktora lično :zcepanje:

Back