Kratak kurs za roditelje čija deca kreću u vrtić

E super tema,pošto sam i ja opterećena vrtićem.
Kod nas se isto kreće 1.9., u sredu. Sredu,četvrtak i petak idemo sa decom u vrtić od 7 do 9 i onda ih vodimo kući. Sledeće nedelje ostaju sami od 7 do 11.30,tj do pred spavanje. A posle toga su tamo ceo dan.
Rekli su nam da ponesemo par pelena,vlažne maramice,presvlaku,patikice,cucle,flašice,ako neko spava sa igračkom,onda i nju...Kažu da neće odmah da trumiraju dete otimanjem omiljenih stvarčica,mada to kasnije izbacuju.
I rekli su nam da ih ne cimamo telefonom sa glupim pitanjima.
Ako se još nečeg setim,javim.

I kod nas je slično. Mi ih prve dve nedelje vodimo od 7:30 - 9:00 ili 9.30 - 11:00 (podelili su nas u dve grupe za prvih desetak dana, da bolje stignu da se upoznaju sa svima), s tim da u sredu i četvrtak ostajemo s njima, u petak ostajemo pola sata s njim, pa ih sat vremena ostavimo, a od ponedeljka do petka druge nedelje ih ostavljamo na tih sat ipo. Naredne nedelje ih ostavljamo do spavanja (oko 10 - 10:30), i četvrte nedelje pa na dalje ceo dan.
Treba da ponesemo rezervno odelo, zepe ili patike za unutra (i mame za ta dva-tri dana što smo s njima), nekoliko pelena, vlažne maramice, kremu, dve pamučne pelene, dve portikle, i posle će trebati pidžama.

I rekle su nam da će plakati :sad2: i da one neće stići da budu svo vreme da teše svakog od njih ponaosob, što je i logično, ali :sad2: :rida: ...i da ne virimo kroz prozor... i da ne plačemo pred decom... a meni se plače već dok pišem mada sam do juče pričala da je to glupo i što bi bzvz plakala

:lol: citajuci ovu temu :lol: setila sam se kad su one moje dve kretale u skolicu :lol: sad mi je smesno ali tada nije bilo :(
Elem '98 i '02 nije bilo programa prilagodjavanja vec su one ostajale odmah ceo dan.Mogla sam ja dolaziti po njih pre spavanja (pre 11) ali nisam.Zasto?Zato sto mi je to tad bilo nekako bzv.Mislila sam i jos uvek mislim da dete treba odmah da ostane ceo dan (sad cu ispasti prava vestica) jer mi se cini da se tako lakse prilagode novoj sredini.I zna da ga je mama ostavila u pola 8,da ce ono tamo jesti,spavati,igrati se i da ce mama kao i ostale mame doci po njega.A ne sad par dana ovako pa par dana onako.Pa dete ceka mamu,a mama tog dana dodje kasnije...cini mi se da su onda tuzniji i da im je teze.
Mozda se vecina vas nece sloziti sa mnom ali ovo je moje misljenje.I uopste mi se nesvidja sto cu i ja sad morati toga da se pridrzavam i ne znam kako ce to uticati na moje dete.
One dve starije plakale su prve nedelje,a vec druge su bile tuzne sto idu kuci.A ona deca koja su isla pre spavanja kuci plakala su i tad,a plakala su i posle kada su ih ostavljali duze.

Ja sam već pisala o tome da je moj Luka prestao da plače tek kad je prespavao tamo i ostao ceo dan. Neke druge mame su mi spomenule tu pojavu, objasnile mi da druga deca ostaju tamo ceo dan i idu na spavanje, a on kao siroče ne može u krevet sa svima nego ga odvode, kao da tu ne pripada.
Pošto nisam imala srca više da ga slušam kako plače, poslušala sam savet u nadi da će upaliti. I eto, desilo se. Nije potpuno prestao da plače, ali je više negodovao još dan-dva, a posle toga je već prihvatio vrtić kao nešto normalno i konačno je počeo da mi prepričava dogodovštine.
A bilo ih je od prvog dana, samo to nije za ovu temu. :zcepanje:

drage moje ja tek sada videla ovu temu,gde su mi bile oči???????????
i mi sutra krećemo i evo kako izgleda prilagođavanje kod nas u maloj grupi...ova 3 dana ove nedelje vodimo ih na sat vremena samo na obrazovnu aktivnost od 9-10 sati...naravno mama ne ostaje sa njima,samo predamo vaspitačicama dete i pičimo napolje..sledeće nedelje ostaju od 8,3o-10-30...naredne nedelje već jedu tamo i doručak,znači biće tamo od 7,3o-1o-3o,a četvrte nedelje već spavaju tamo,znači od 7.3o-13-3o...meni ovo zvuči sasvim okej,dok ne počnem da radim 18-og,a kada krenem onda će početi da spava tamo pa ću ja ići po njega u pauzi dve probe...to neću da ga ja nosim i da mi plače,a posle da baka ide po njega kao Mesija i spašava ga od vrtića...znači ja ga nosim i odvodim iz vrtića...želim da se tako privikne,a ne mene da gleda kao maćehu,babarogu,nemajku...
ono što su od nas tražili da nosimo je 2 rolne papirnih ubrusa i vlažne maramice,ove dve stavke mesečno treba da nosimo,sada odnesemo kutiju debelih flomastera od 12 komada i to je do kraja godine,i naravno patofnice,jednu presvlaku kompletne garderobe,ako dete još spava u pelenama onda i pelene,cuclu,dudu,omiljenu igračku u početku,i pidžamu naravno..svako dete ima orman koji deli sa jednim drugarom,to ćemo isto sutra saznati sa kim,biće ispisano na tabli pred vrata njihove sobe...i nama su rekli da budemo smireni pred decom,da je normalno da plaču,ali da mi ne smemo da pokazujemo da smo tužne,presvučemo dete u patofnice,predamo dete vaspitačici i bežimo,nemo maženja,ljubakanja,jer tome nikad kraja...i nema virenja kroz prozor,cupkanja pred vratima i ostalo..kada dođe vreme,pokupimo ih bez drame,jaoj kako je bilo sunce,sigurno si puno plakao blablabla,nego sve pozitivno i govoriti detetu da se sigurno super proveo,i sugerisati da je vrtić supeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer...e ako se još nečeg setim,pisaću..i puno sreće sutra svim sapatnicama...i ja ću plakati,ali u budžaku gde me niko ne vidi...

Moja Lena je posla prosle god. u vrtic:D
Zaradila je silne gluposti...:roll:
Tada je moja cera trazila od lekara neku vakcinu i ona joj nije dala - kaze nema potrebe..:roll:
Ove god. je sama predlozila tu vakcinu..I moja Lena je primila...
Ono sto bi se kod nje vec zavrsilo sa bronhitisom i pumpicama sada se svelo samo na curenje nosica..Inace u pocetku je plakala ali obozava vrtic pogotovo sada kada je sa starijom grupom i neke starije devojcice je maze i igraju se sa njom:heart:
A toliko smo se bojali tog prelaska iz mladje u stariju grupu.:lol:
Neka je sa srecom polazak svim malisanima u novi zivot - skolicu:zurka::kiss:

evo i ovde da kopiram kako je prošao naš prvi dan u vrtiću...
drage moje mi se vratili iz vrtića,i malo sam sređivala utiske...znače evo kako je bilo...10 minuta pre 9 bili smo tamo,našli ormarić,dobio je znak brodić,jako lepo izgleda,tamo smo stavili stvari,obuli patofnice i vaspitačice su već čekale novajlije...pozdravile su ga i rekle sada pozdravi mamu,okrenule ga,i zatvorile vrata,još sam uspela da vidim da je krenuo prema drugoj deci,i istrčala sam,moram da prođem pored njihovog prozora kada izlazim,i nisam čula da plače,a drugu decu sam čula da urlaju...e kada sam se vratila,baš u tom momentu izlazi moja kuma iz susedne sobe,ona je vaspitačica najstarije grupe,i kaže jaoj kumo,ccc,čujem dete pravilo darmar:eek:...ja gledam ništa neznam,tek sam došla...kaže da je čula u njenoj sobi kako moje dete plače,prepoznaje glas,zna ga od prvog dana,i kaže da je pobacao torbe vaspitačica i šolje za vodu,koje stoje na stolu:rumenko:(meni to njegove vaspitačice nisu rekle:mrgreen:)...kada sam otvorila vrata on se grčevito drži za vrat jedne od vaspitačica i diriguje,ali nije plakao:heart:...i onda su mi ispričale da je prvo pobegao,i jedna ga je jurila na hodniku:zcepanje: ..,pa kada ga je uhvatila više nije hteo da je pusti,i samo ga je držala na rukama,a kada je htela da sedne sa njim odmah je počeo da diriguje da ustane,i da ga tako stojećki drži....e onda su se zamenili i druga vaspitačica ga je preuzela(ta koja ga je držala kada sam ja došla),tada je već hteo da uzme jednu igračku ali se vratio njoj u grčevit zagrljaj,i počeo da joj liže lice:whistling:..ponudili mu vodu,ali je izbio šolju iz ruke...rekla da mu sutra odnesem flašu sa vodom ili čaj njegov,koji prepoznaje,da bi mogao da pije,pošto je bio žedan,ali nije hteo da pije iz nepozante šolje...i tako se završilo za današnji dan..dobio je poklon na odlasku,i mogao je jednu igračku koju je držao u ruci da odnese kući,i sutra treba da vratimo..iz vrata vaspitačice zakačio se meni na vrat,i jedva sam mu i cipele obukla,nije hteo da me pusti...posle smo otišli da pogledamo ribice u akvarijumu na kraju hodnika,to mu se dopalo,i malo se opustio,i na kraju držeći me za ruku smo izašli iz vrtića do kola...::heart:

Nisam još pročitala ni jedan post, nemam sad vremena, kasnije ću. U svakom slučaju, čekamo i mi poziv da dovedemo dete. Od 5. kreću da pozivaju, po azbučnom redu, i svakog dana, ili na par dana ih pozivaju po nekoliko. Tako se deca lakše uklope, valjda.
Uh, tako je ne bih davala u te jaslice, premalena mi je :( Ni godinu i po još nema, tek neki dan napunila 17 meseci. Tako mi to teško pada, tako se loše osećam... videću kako će proći prvi dani, pa možda, ali samo možda, usvojimo i drugu opciju - da čuvamo mesto, a ona do proleća još da bude sa mnom kod kuće. Tako navijam za tu opciju... a moj posao... uh... lepo ne znam ni šta ću ni kako ću, samo mi je tako žao da mi ovako mala krene u jaslice... :(

drage moje mi se vratili iz vrtića,danas je bio treći dan privikavanja...i dobili smo pregršt komplimenata od vaspitačica,pošto ponosno mogu da prijavim da je Gabriel samo par minuta plakao kada sam ja otišla,i posle je seo među dece i počeo da se igra...seo je i na nošu,mada nije piškio,verovatno nije trebao da piški,ali je izvršio sve što su tražili od njega da uradi...kada sam došla po njega i otvorila vrata,on je sedeo na sredini sobe,okružen malim drugarima i zalivao je neko cveće sa malom kanticom..kada me je video naravno odmah je skočio i dotrčao,ali nije plakao,uzeo je bombonicu koju je vaspitačica delila i mahnuo po odlasku...nemate poooooooooooooooojma koliko mi je puno srce...

drage moje mi se vratili iz vrtića,danas je bio treći dan privikavanja...i dobili smo pregršt komplimenata od vaspitačica,pošto ponosno mogu da prijavim da je Gabriel samo par minuta plakao kada sam ja otišla,i posle je seo među dece i počeo da se igra...seo je i na nošu,mada nije piškio,verovatno nije trebao da piški,ali je izvršio sve što su tražili od njega da uradi...kada sam došla po njega i otvorila vrata,on je sedeo na sredini sobe,okružen malim drugarima i zalivao je neko cveće sa malom kanticom..kada me je video naravno odmah je skočio i dotrčao,ali nije plakao,uzeo je bombonicu koju je vaspitačica delila i mahnuo po odlasku...nemate poooooooooooooooojma koliko mi je puno srce...

...super....ja bi rekla da se on već uklopio...:heart:

I moj malisa je krenuo u vtric,u novembru puni dve godine.U ponedeljak i utorak sam i ja bila sa njim sat vremena,i rekla bih da mu se dopao,tu je i dvoje dece koje poznaje.E u sredu sam ga odvela oko 13.30 posto ide u drugu smenu i u 17h dosla po njega.Kada me video rasplakao se,ali i ubrzo ucutao.Juce je bio u istom periodu,i danas cekam 17h pa da ga izvedem.Ne znam kako cemo iduce sedmice,tek vaspitacica treba da mi kaze.Obujem mu patofnice i otvorim vrata na prijemnoj sobi i samo se izgubim.Vaspitacica kaze da je dobar,place na momente,cak je spavao i oba dana,ali nece da jede(inace slabo jede).

Kako ste danas prosli u vrticu?
Mi onako,tužno. U 7 sam ostavila Aleksu kod vaspitacice i zbrisala. Kad sam dosla u 11,svi su bili uplakani. Kaze mi da su svi plakali, pa se igrali,pa opet plakali.. On je lepo i doruckovao i rucao,dok ostali nisu hteli. Kad me je video,nije plakao vec mi je odmah pokazivao sta tamo sve ima. Kuci smo se lepo igrali,nisam primetila nista neuobicajeno.
Mislim da ce sutra biti dernjave kad krenemo jer će znati da ću ga ostaviti. UHH

evo mi smo ponovo krenuli u vrtić juče...5 dana je išao pa se razboleo i 5 dana nije išao..pa eto juče opet krenuo sa osmehom na licu,što mi je veoma drago...juče su ga hvalile vaspitačice da je bio dobar,jedino nije hteo da jede,ali inače je bio poslušan...danas je sam ušao,zna put napamet,ali se okrenuo da vidi da li ću ja ostati,ja sam mu poželela lep provod,i rekla da uskoro dolazim po njega i zatvorila vrata..nije plakao dok sam odlazila..izašla iz zgrade moram da prođem ispod njihovog prozora,ni tada nije plakao...znači da se adaptirao jako brzo...i veoma sam zadovoljna...

Back