Krastavac

dunavko

Primećen član
Poruka
859
svakome se od vas desilo da vam poneki krastavac ostane 7-8 dana na sobnoj temperaturi.on vec pocne da menja boju, zuta se pojavljuje .kada ga spremate za salatu vidi se da ja sacuvao cvrstinu ,mirise dobro samo je postao kiseo.probao sam i nisam imao nekakvih problema .medjutim u nekim ruskim izvorima sam nasao da moze da bude nekih komplikacija.Da li je takav krastavac koji je postao kiseo stajanjem bezbedan za jelo?

mozda su krastavci oduvek takvi bili.samo smo se mi promenili.ko bi ga znao.kupio veliku kinesku ljustilicu i malo rende za beli luk,napravio kupus salatu - tanko iseckao kupus sa novom spravom,konacno,istrugo beli luk i sargarepu,ogulio krastavac i pre seckanja probo -kiseo .krastavac stajao 7-8 dana.nisam hteo da ga pomesam sa ostalom salatom.a jeo sam takav kiseo pre jedno nedelju dana.iseckao tust i pomesao bez krastavca .kako zivot ume da te stavi na velika iskusenja.biti ili ne biti...evo logike,ako iseckas krastavac za salatu ako je bio kiseo pre toga,ti jos dodas sirce i so i uopste ne primetis da je on prethodno kiseo.a mozda je to GMO krastavac .sve u njemu,tvoje je samo da ga pojedes...

zasto da bacim krastavac koji je samo na krajevima jako malo pozuteo i koji ima dobru tvrdocu,samo je kiseo.a sem toga nisam imao drugi nego samo ovaj moj.zasto bih bacao ako mogu da ga iskoristim.tamo negde u pocetku 19 veka kada su raznorazni svetski putnici prolazili ovim krajevima neki francuz je zapisao sa zaprepascenjem da je video neku zensku osobu koja je pod nekim drvetom jela trule plodove!!!to je bilo njemu odvratno,da neko jede trulo voce ili sta god da je.meni je malo neverovatno da francuzi nisu nikad videli ili culi da odredjene vrste krusaka ,koje su doneli na balkan i prosirili turci,budu jestive i ukusne tek kada sagnjile.ne mogu da se setim tacno koja je knjiga,secam se da je bio neki francuz. moji poznanici ,vocari ,su mi pricali da su pre tridesetak godina,vecinu krusaka koje su proizvodili,najuspesnije prodavali u krajevima sa muslimanskim zivljem.mozda i krastavac i da nije GMO,kad ukiseli,ima vecu upotrebnu vrednost?ko zna,mi smo skloni da robujemo navikama.a i nauka napreduje,nove spoznaje,shvatanja....uglavnom.pa zar nije u onoj davnoj seriji "sogun" japanac doneo mrtvog fazana Saterlendu i okacio mu iznad vrata i da tu "omeksa" 4-5 dana pa da bude spreman za jelo.a ovaj nas junak zavrljacio smrdljivu strvinu preko plota i uvredio darodavca.covek se uci dok je ziv.

Nisam danas LJIS-ovski raspolozen.

Danas sam upravo napravio salatu od jednog takvog krastavca koji je bio na rubovima zut. Nema takav kiseli okus o kojem ti pises. Mozda je razlog sta je krastavac iz domaceg uzgoja, netretiran.

Ove godine smo pšosadili kornišon , to je ustvari kao starinski krastavac bez gorčine , bez podrigivanja i lako se svari. Samo ga treba dobro zalivati i naraste veći od drugih krastavaca.

uglavnom naravoucenije mog iskustva je da je takav kiseo krastavac jestiv . a sta sam zaboravio da kazem da je nezaobilazan zacin krastavcu - mirodjija .nema kiselog krastavca bez mirodjije. evo jedne salate koju sam ja pre jedno tries godina smislo,verovatno je to neko pre mene probo. srednje velicine tikvice nozem u cetvrt ali ne do kraja nego da se drze zajedno.kratko obariti,zaciniti po ukusu,b.luk i naravno mirodjija.uostalom ko sta voli .uvece,osvezavajuce a i tikvice u sezoni nisu skupe..tako moze i sa krastavcima,dinjama.treba probati.

Back