Ja sam protiv kraljevine!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Navedi ti vladare bilo koje vrste koji su ikada valjali seljaku golji i zuljavom dlanu. Pricamo o kraljevini, a ne o utopiji.
Za ovih otprilike 2,5 godine što sam ja prisutan na krsti o ovoj temi se polemisalo najmanje 5 puta i u većini tih diskusija i ja sam aktivno učestvovao i pri tome naravno i iznosio argumente.Nedostaju ti argumenti.
Za ovih otprilike 2,5 godine što sam ja prisutan na krsti o ovoj temi se polemisalo najmanje 5 puta i u većini tih diskusija i ja sam aktivno učestvovao i pri tome naravno i iznosio argumente.
Ponavljati ih sve sada bilo bi krajnje neracionalno, mislim da je mnogo lakše da Ti potražiš te teme i da ih polako na miru pregledaš.
No za pretpostaviti je da Ti to nećeš uraditi (to ja zaključujem po sebi), te zato evo jedan argument ... i to jedan od jačih.
Prosvjetiteljstvo naime u političku teoriju i praksu uvodi načelo (dominantno i danas) po kojem autoritet vlasti (znam da ove dvije riječi mogu biti i sinonimi) je legitiman, samo ako se ta vlast može umno opravdati.
Odnosno, rečeno malo drugačije, to zapravo znači da legalnost svake vlasti može biti bazirana isključivo preko sankcije uma.
Za običnog monarhistu ovaj prosvjetiteljski postulat nema apsolutno nikakvog značaja, on ga vjerovatno i ne shvata, ali čitava plejada konzervativnih mislilaca je shvatila problem i pokušala da ga riješi. Bez obzira na njihov stvarno gigantski intelektualni potencijal, problem koji su imali pred sobom ostao je nerješen.
No ti ljudi u suštini i nisu Vaši istomišljenici , oni su branili izvorni monarhijski princip (autoritet, koji zbog svog božanskog porijekla, apsolutan u rješavanju ovozemaljskih problema), za njih ovo za šta se Vi današnji monarhisti zalažete je otužna karikatura, surogat i sramni kompromis nedostojan “časnog” pojma monarhije.
Jer stvar je u tome da Monarh ili vlada po izvornom monarhijskom principu ili nije monarh.
A opet ako vlada, bilo po izvornom ili po ovim današnjim karikaturalnim principima, onda bih volio da mi neko od monarhista objasni na osnovu kakvih premisa oni donose zaključke o moralnoj obnovi, duhovnom renesansu, političkoj harmoniji, ako u centru tih njihovih hipotetičkih spekulacija stoji običan čovjek, čija i duhovnost i moralnost su , zbog njegove iskrene vjere da ima pravo da vlada drugima ili da učestvuje u toj vlasti, samo zato što misli da mu je to pravo dano samim tim što je rođen, više nego diskutabilni?
Opet ta tupava komunisticka naklapanja o "bezanju sa nasim parama"?
Za ovih otprilike 2,5 godine što sam ja prisutan na krsti o ovoj temi se polemisalo najmanje 5 puta i u većini tih diskusija i ja sam aktivno učestvovao i pri tome naravno i iznosio argumente.
Ponavljati ih sve sada bilo bi krajnje neracionalno, mislim da je mnogo lakše da Ti potražiš te teme i da ih polako na miru pregledaš.
No za pretpostaviti je da Ti to nećeš uraditi (to ja zaključujem po sebi), te zato evo jedan argument ... i to jedan od jačih.
Prosvjetiteljstvo naime u političku teoriju i praksu uvodi načelo (dominantno i danas) po kojem autoritet vlasti (znam da ove dvije riječi mogu biti i sinonimi) je legitiman, samo ako se ta vlast može umno opravdati.
Odnosno, rečeno malo drugačije, to zapravo znači da legalnost svake vlasti može biti bazirana isključivo preko sankcije uma.
Za običnog monarhistu ovaj prosvjetiteljski postulat nema apsolutno nikakvog značaja, on ga vjerovatno i ne shvata, ali čitava plejada konzervativnih mislilaca je shvatila problem i pokušala da ga riješi. Bez obzira na njihov stvarno gigantski intelektualni potencijal, problem koji su imali pred sobom ostao je nerješen.
No ti ljudi u suštini i nisu Vaši istomišljenici , oni su branili izvorni monarhijski princip (autoritet, koji zbog svog božanskog porijekla, apsolutan u rješavanju ovozemaljskih problema), za njih ovo za šta se Vi današnji monarhisti zalažete je otužna karikatura, surogat i sramni kompromis nedostojan “časnog” pojma monarhije.
Jer stvar je u tome da Monarh ili vlada po izvornom monarhijskom principu ili nije monarh.
A opet ako vlada, bilo po izvornom ili po ovim današnjim karikaturalnim principima, onda bih volio da mi neko od monarhista objasni na osnovu kakvih premisa oni donose zaključke o moralnoj obnovi, duhovnom renesansu, političkoj harmoniji, ako u centru tih njihovih hipotetičkih spekulacija stoji običan čovjek, čija i duhovnost i moralnost su , zbog njegove iskrene vjere da ima pravo da vlada drugima ili da učestvuje u toj vlasti, samo zato što misli da mu je to pravo dano samim tim što je rođen, više nego diskutabilni?
Opet ta tupava komunisticka naklapanja o "bezanju sa nasim parama"?
Predlozio bih Jugoslovenima da se presele u Jugoslaviju ako im se Kraljevina Srbija ne dopada.
Zvuci odlicno, ali je tesko izvodljivo.
Nadam se, medjutim, da cu docekati i taj dan.
je Vaš najjači argument.(...), јер монархисти у себи имају неко тешко објашњиво осећање према тој институцији која је стална, која се не бира и према њој као таквој, не према личности монарха. Институција монархије, сама институција, значи више од личности, која је у другом плану. Та институција може да пружи известан осећај сигурности, осећај поштовања према дугој традицији (...)
Pa gde je zlato Kraljevine Jugoslavije?
Sta mislis od cega je zivela gospoda u UK 50 godina? Za svaku godinu potrosili su tonu zlata, pa dosli ovde da muzu jos malo....
@pontifex maximus
Da,
Ti i ja smo raspravljali o ovome i naravno završilo je samo kao razmjena misli.
Ovo dole
je Vaš najjači argument.
Mada mi je on sasvim stran, ja na njega nemam ama baš nikakav odgovor.
A inače mislim da je, od momenta kada je Didro, za čuvenu Enciklopediju, u članku Autoritet napisao kako nijedan čovjek nema od prirode pravo da drugom zapovijeda, te da se autoritet (kao zapovjedanje) može konstituisati na dvojak način: ili (ilegitimno) nasiljem ili (legitimno) društvenim ugovorom i kako (ako je drugi slučaj u pitanju) to onda znači da suveren zapravo više i nije autoritet među ljudima, jer su mu autoritet sami ljudi povjerili, logika na strani republikanaca.
No zato je protiv njih ono što si ti nazvao
неко тешко објашњиво осећање (...)
a u sukobu sa tim logika nema nikakve šanse.