Kralj ponudio razlaz, oni nisu hteli...

Max BG

Primećen član
Poruka
696
Kralj Aleksandar poručio Radiću da Hrvatska može odmah da se otcepi. Mišić smatrao da se Srbi neće usrećiti sa Hrvatima

I posle ujedinjenja i međunarodnog priznanja, te donošenja Ustava, Hrvati su nastavili da podrivaju Kraljevinu. Pretili su i stalno rovarili.

Prestolonaslednik Aleksandar uočio je tu opasnost i odlučio da proveri tu snagu u hrvatskom narodu. Zadatak je poverio vojvodi Živojinu Mišiću (1856-1921).

Mišić je obilazio vojnike i kasarne, ali još više osluškivao šapate oko kasarni i šire.

Vratio se legendarni vojvoda i raportirao:

"...Posle svega što sam tamo video i čuo, duboko sam zažalio što smo se na silu Boga obmanjivali idejom o nekakvom bratstvu i zajedništvu sa Hrvatima..."

Šta je Mišić tada pretpostavio ujedinjenju?

"Da im damo državu, nezavisnu, pa neka lome glavu kako znaju i umeju!"

A kakve će biti granice te države, priupitao ga je prestolonaslednik.

"Biće tamo gde ih mi povučemo, ne gde naše ambicije izbijaju na površinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu, gde jezik i običaji, tradicija nalažu, i najzad, gde se narod po slobodnoj volji opredeli."

A, kakve će biti posledice?

"To bi Italijani oberučke prihvatili", uzvratio je Aleksandar. "Neka im je sa srećom, neka se oni sa Hrvatima usreće. Ja sam duboko uveren da se mi sa njima usrećiti nećemo."

Mišić je ubrzo umro, ostavljajući Aleksandra da se rve sa Hrvatima od kojih je i života bio lišen.

Iste godine, sa Mišićem, otišao je i kralj Petar I Karađorđević (1844-1921). Oni su svoju istorijsku misiju časno ispunili.

Potez kraljevskog para da drugom sinu nadene ime Tomislav (po hrvatskom kralju Tomislavu) sa uzbuđenjem je doživeo i "otac" Hrvatske Stjepan Radić.

"Ovaj gest produžiće život Kraljevine, bar za još jedan vek", oglasio se tada Radić.

Ubrzo, kad Tomislav još nije bio napunio ni šest meseci, u Narodnoj skupštini 20. juna 1928. godine zbio se tragičan događaj: radikalni poslanik Puniša Račić opalio je više metaka i usmrtio dva i ranio tri poslanika Hrvatske seljačke stranke, među kojima je bio i njihov lider Stjepan Radić. Radić nije uspeo da se oporavi - umro je u avgustu iste 1928. godine. Lečio se u Beogradu i kada su mu lekari dozvolili da može da napusti bolnicu, pohitao je u Zagreb.

Bila je subota, 7. jul...

Dok se Radić pakovao, posetio ga je Svetozar Pribićević, lider Srpske demokratske stranke u Hrvatskoj i Radićev koalicioni partner. Neočekivano, Pribićević je bio pozvan iz dvora, na audiciju kod kralja Aleksandra.

Evo kako je Pribićević opisao taj susret:

"...Kralj mi je ponudio da sednem, i kad je i sam seo, počeo je čitati neku izjavu napisanu na plavom papiru. Moje iznenađenje se povećalo i naglo sam upitao kralja: 'Vi mi nešto čitate? Iznenađen sam ovim oblikom koji ima izgled ultimativnog saopštenja. Mislio sam da ste me pozvali na razgovor.'

"Tada kralj stavi papir u džep i poče osionim i isprekidanim glasom:

"Hteo sam pročitati, da bude jasnije. Ali mogu vam i reći, gospodine Pribićeviću. čini mi se da g. Radić odlazi sutra u Zagreb. Molim vas, predajte mu moju poruku da sutra u Zagrebu može proglasiti rascep. Mi više ne možemo ostati zajedno s Hrvatima. Ne želim nikakav rat sa Hrvatima. Budući da ne možemo ostati zajedno, bolje je da se razdvojimo. Bolje se rastati u miru, kao Švedska i Norveška. Ako Radić prihvati moj predlog, sutra može proglasiti otcepljenje. Mi ćemo otuda povući naše trupe, a ostavit ćemo tamo samo nekoliko jedinica na granici, da se ne može reći kako smo te krajeve ostavili Talijanima. Pa kad bude uređena narodna odbrana, povući ćemo i te jedinice."

I kako je reagovao Pribićević?

"Bio sam ošamućen. Hiljadu misli prolazilo mi je u tom trenutku glavom. Razmišljao sam, pitajući se je li taj predlog ozbiljan ili je posredi blef."

http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:352886-Kralj-ponudio-razlaz

Нису Хрвати били блесави да прихвате краљеву понуду, јер би сигурно добили мање од оног што су замишљали као своје. Стрпљиво су сачекали и добили и више од оног што су очекивали.

Нису Хрвати били блесави да прихвате краљеву понуду, јер би сигурно добили мање од оног што су замишљали као своје. Стрпљиво су сачекали и добили и више од оног што су очекивали.

nisu oni bili ni pametni ni strpljivi nego je iza njih stajala medjunarodna mašinerija i vlastita spremnost da uvek ližu dupe pobednicima...

nisu oni bili ni pametni ni strpljivi nego je iza njih stajala medjunarodna mašinerija i vlastita spremnost da uvek ližu dupe pobednicima...
Е,зато је за Србе боље да постану ратни злочинци него да заврше на гробљу.Надам се да ћемо као људи постати свесни да имамо само један живот и да морамо по сваку цену да се отарасимо паразита ако желимо да живимо.

......
"Hteo sam pročitati, da bude jasnije. Ali mogu vam i reći, gospodine Pribićeviću. čini mi se da g. Radić odlazi sutra u Zagreb. Molim vas, predajte mu moju poruku da sutra u Zagrebu može proglasiti rascep. Mi više ne možemo ostati zajedno s Hrvatima. Ne želim nikakav rat sa Hrvatima. Budući da ne možemo ostati zajedno, bolje je da se razdvojimo. Bolje se rastati u miru, kao Švedska i Norveška. Ako Radić prihvati moj predlog, sutra može proglasiti otcepljenje. Mi ćemo otuda povući naše trupe, a ostavit ćemo tamo samo nekoliko jedinica na granici, da se ne može reći kako smo te krajeve ostavili Talijanima. Pa kad bude uređena narodna odbrana, povući ćemo i te jedinice."

I kako je reagovao Pribićević?

"Bio sam ošamućen. Hiljadu misli prolazilo mi je u tom trenutku glavom. Razmišljao sam, pitajući se je li taj predlog ozbiljan ili je posredi blef."

http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:352886-Kralj-ponudio-razlaz
Jos jedan nadriistoricar koji je imao privilegiju da procita zapisnik sa sastanka kralja Aleksandra I i "velikog" Srbina Pribicevica. Pitam se kada ce autor da nam prezentira taj zapisnik, kao i beleske o Pribicevicevog razgovora sa Radicem kada mu je preneo kraljevu poruku.

Da je to istina, siguran sam, kralj bi i sproveo svoju ideju.

P.S. Kraljeva "briga" sta ce Italijani da urade kada se Srbi povuku iz Hrvatske je vise nego smesna. Oni su su u Dalmaciji i Primoruju uzeli ono sto su smatrali da im pripada.

Procitao sam o tome more materijala do sad i licno ne vjerujem da je to Aleksandar ikad namjeravao uciniti. To je bio samo blef, jos jedna Aleksandrova politicka spletka, da se Hrvati "zaplase", tj. odobrovolje. Na drugu stranu, Pasic (bez ozbira na stetu koju je nanio Srbima, neoprostivu jer je i sam znao za bolje ali je ipak pristajao na svasta na stetu Srba, bio je sposoban politicar) je to jedno vrijeme ozbiljno mislio ... ali ga je Aleksandar uspio razuvjeriti.

SporazumPavelicStojadinovic.png

Ко је икад све добио и све узео? Једно од решења би било и размена становништва.

о томе смо већ писали
и мислим да би мојим прецима из Баније и Лике било много боље да су се преселили у Војводину или Славонију 1920. него што су дочекали 1995. у Крајини

Ко је икад све добио и све узео? Једно од решења би било и размена становништва.

Vazi Andjelicu, lepo ti daj Beograd hrvatima i Macvu, posto se tako olako "gadjas" razmenom stanovnistva, nemoj dirati srpske krajeve zapadno od Drine. Sto bi npr. teritorija Srbije bila vaznija od teritorije Krajine i Bosne ako i tamo i vamo zive Srbi? Da sam u tom fazonu da menjam teritorije (a nisam i nikad ih ne bi menjao) pre bih se odrekao juzne Srbije i Kosova i Ist.Srbije zarad zapadnih srpskih krajeva. Jug Srbije i istok mi deluju totalno debilno (mislim na stanovnistvo) kao i Kosovo. Ali, kao sto rekoh, greska je u tome sto ima Srba (pretpostavljam da si i ti jedan od njih) koji dozivljavaju hrvate kao neki faktor, kao nesto sa kim treba pricati i dogovarati se. Da je ovo pocetak 19 veka, mozda bih i ja tako razmisljao o njima, medjutim, ja njih posmatram iskljucivo kao bolest srpskog organizma i nikako drugacije. U tome je veciti problem srbijanske vrhuske, sto je stalno pregovarala sa svojim krvnim dusmanima o miru i zajednickom zivotu. E pa dosta je toga bilo. Ako su srbijanci mazohisti mi Srbi nismo. Neka Srbija odvoji deo teritorije i neka naseljava hrvate i muslimane a ne da menja nasu zemlju zarad svog du.peta.

Ne znam o kom to Aci pričate,ali vidim da ste toliko zaneli da sada već imate i novi genocig 1912.
Kako ste ,čak i teoretski,mogli da ostanete u tolikom broju posle gotovo čitavog veka genocida?

Ma on jadnik misli na "genocid" koji je Srbije izvrsila nad "arbanasima" ili "arnautima" danas ih zovemo "siptari" po zavrsetku balkanskih ratova i ponovnog zauzimanja Kosova.

Back