Krađa

• Začetnik teme Začetnik teme Lola+
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lola+

Početnik
Poruka
2
Prvo mali uvod.. Kada sam bila mladja, jos maloljetna, imala sam neku potrebu uci u ducan i uzeti po cokoladicu, a ne platiti je, dok sam znala da mi niko nista ne moze po zakonu, sve do jednom kada me profesorica ulovila, i osramotila pred cijelim ducanom, tako da sam tu prezivjela jako velike traume, jer me kao jos neformiranu licnost poslala na policiju, a inace zivim u jako malom gradu i to sam rekla i svojim roditeljima. Od tada me profesorica, inace 35-ogodisnjakinja koja je neudata, zivi sa roditeljima i nema djece niti je ikada imaladeca, u skoli maltretira, natjera me do u plac, to sto sam uradila prica drugim pofesorima koji me isto s prezirom nekim gledaju, i prepricava takodje nekim ucenicima koji me zadirkuju oko toga.. Inace bih okrenula na salu, mladost- ludost, jer je to bilo prije godinu i pol, a isto kad se toga bude sjetila za jos 5 godina, vjerovatno ce bit samo neki glupi period u mom zivotu
Zanima me sta vi mislite i kako bi vi postupili i ponasali se prema toj osobi?
Vec sam se pokusala izvinuti, ali mi ne pije vode..a konstantno me muci.

Prvo mali uvod.. Kada sam bila mladja, jos maloljetna, imala sam neku potrebu uci u ducan i uzeti po cokoladicu, a ne platiti je, dok sam znala da mi niko nista ne moze po zakonu, sve do jednom kada me profesorica ulovila, i osramotila pred cijelim ducanom, tako da sam tu prezivjela jako velike traume, jer me kao jos neformiranu licnost poslala na policiju, a inace zivim u jako malom gradu i to sam rekla i svojim roditeljima. Od tada me profesorica, inace 35-ogodisnjakinja koja je neudata, zivi sa roditeljima i nema djece niti je ikada imaladeca, u skoli maltretira, natjera me do u plac, to sto sam uradila prica drugim pofesorima koji me isto s prezirom nekim gledaju, i prepricava takodje nekim ucenicima koji me zadirkuju oko toga.. Inace bih okrenula na salu, mladost- ludost, jer je to bilo prije godinu i pol, a isto kad se toga bude sjetila za jos 5 godina, vjerovatno ce bit samo neki glupi period u mom zivotu

Uloga nastavnika/profesora nije samo da održi čas po nastavnom planu i programu.
Nastavnik bi trebalo da bude i vaspitač, ali i neko ko ima dovoljno šlifa, razumevanja i želje da pomogne svom đaku.
U ovom slučaju tvoja profesorka je kompletno omanula, što se vidi još na samom početku, kada te je poslala u policiju.
Za takve stvari, kada je reč o maloletniku, prvo se obaveste roditelji a zatim, u dogovoru sa njima, šalje na razgovor kod školskog psihologa.
Neću sada da analiziram njenu ličnost (njeno bračno stanje itd može ali i ne mora biti relevantno za slučaj, a nije ni diskutabilno jer - moguće - takvo stanje nije ili, naprotiv, jeste njen lični izbor). Pre bih se usredsredila na samu krađu.
Kažeš da si to radila dok si bila mlađa, dok si "znala da ti niko nista ne moze po zakonu". To znači da si znala i šta se sme a šta ne sme. Jednom je neko morao toj "navici" da stane na put. Ali, ne baš ovako, i ne sa toliko dugoročnim posledicama.
Skoro sva deca prođu kroz fazu sitnih krađa (počevši od "pozajmica" tuđih igračaka u vrtiću) ali kada steknu prve lekcije o moralnim načelima, prekinu i vrlo su svesna posledica. No, od eventualnih posledica (kazne) bitniji je osećaj STIDA. Ako nema tog osećaja, znači da nešto debelo nije u redu.
Tako da - dobro je što si osetila stid. Griža savesti zbog učinjene greške je znak mentalnog zdravlja.
Nije dobro što se, nakon tog neprijatnog iskustva, agonija produžava ... i što se ružna priča širi, što incident služi za podsmeh. Nikako, međutim, nije dobro što se, pokušavajući da se opravdaš, fokusiraš na njenu ličnost. To što je ona "inace 35-ogodisnjakinja koja je neudata, zivi sa roditeljima i nema djece niti je ikada imala dece" ne treba da bude predmet tvog interesovanja. Iz takvog načina razmišljanja olako se pređe u jaku netrpeljivost, odnosno mržnju.
Izvinila si se, i dalje nema potrebe da se pravdaš.
Ono što bi trebalo da učiniš jeste da porazgovaraš sa roditeljima i uputiš ih u problem sa profesorkom. Sledeći korak bi bio da majka ili otac (ili oboje) popričaju sa njom.

Evidentno je da se profesorica lozi na tebe i mrzi sebe zbog toga pa tu agresiju usmjerava na objekat pozude.

znas sta joj reci ''ajde kurrvo galami tako na politicare koji kradu i tebe i mene i sve nas ako smijes i njih ponizavaj'' ... eto to joj reci, preformulisi ti to u nesto kulturno, ali nek to bude to ...

oke nije lepo sto si krala, logicno i ti to sama znas ... ali brate lako se na malima izivljavati ... koliko je tog nestrucnog osoblja u p.m. voditi dijete u policiju koja je sama po sebi lopovska institucija ... ma prefosori ne smiju biti slijepi za globalno stanje nikako ... ali nazalost, danasnjem sistemu trebaju sto gluplji, lakse je od takvih djecu manipulisati a kasnije i ljude, nego od nekog dobronamjernog inetelektualca ...

al te kradjice su bile zanimljive upadne vas 15 i iznesete citavu prodavnicu :rotf:
tj nisu to bile kradje nego igre, igraju se djeca :lol: ... koga uhvate malo ga izvuku za usi i na tome se zavrsavalo ... mene nisu nikad :mrgreen:

U cijoj blizini?!
Iskreno, sada saaam se skroz osvednila za nju.. Jos sa njom imam ovu godinu i idem.
Ali me maltretira do besvjesti.. Skoro pa se moram boriti za prolaznu ocjenu iz njenog premeta,a ostali sve odlicni

I u skoli me podje ocrnjavati pred drugarima, ali se ne osvrcem i samo sutim, iako je u glavi ubijem 3X .

Drpila si,odogovarala si za to i kraj price. Bolje da si "pala" sada nego da kada ti se povecaju "APETITI" sa 18 godina drpis nesto vece da zavrsis ko zna gde. Mislim u jednu ruka dobro je sto je preseceno. Ali ovo sto si ti prozivela je suvise traumaticno za jednu osobu tvojih godina cija se licnost tek formira.

Ja kad sam isao u skolu meni su ostale u pamcenju isfrustrirane "baba devojke" koje su bile takozvane profesorice. Prosto ih je nesto teralo da sadisticki maltretiraju ucenike zbog banalnih stvari. Uvek sam na njih gledao sa zaljenjem jer one znaju da smo mi mladi, zivot tek pred nama sa bezbroj mogucnosti, oticemo jednog dana iz te skole a oni ce ostati tu da trunu do starosti.

Ti moras da jacas svoje samopostovanje posebno u svojim godinama i zato ne smes da te neka ludaca maltretira.

Kao sto je Borac za prava zivotinja ti rekala, obrati se roditeljima, prosto digni buku idi skolskom psihologu i tamo se zali, ma kome stignes valjda ce posle te BUKE ta ludaca ostaviti te na miru.

jedan moj savet ako krades kradi bar na 10,000e pa na gore ne isplati se da te uhvate za neku sitnu kradju kao ovo ;)

Kada sam bila mladja, jos maloljetna, imala sam neku potrebu uci u ducan i uzeti po cokoladicu, a ne platiti je
zar nije ti dosta što imaš od mene i ljubav što dajem ja?
o lola o lola
cok.jpg

Poslednja izmena:
Uh... kakva neadekvatna rakcija.
Tamo 90-te ( ili beše 91-a :think: ), kada sam bila peti razred osnovne, isto je bio glavni fazon ući u radnju i drpiti čokoladu ili tako nešto. Mislim, jeste karakteristično za klince, kažu da je taj period kradje zapravo razvojna faza, ali dok te radnice isplaćaju te razvojne faze svih klinaca, ne da ne prime platu, već su i u minusu. Otprilike. Ali to shvatimo tek kasnije...
Elem, jednu su drugaricu uhvatili u kradji čokolade. Jooooj, frka golema se digla, pa policiju da zovu, pa ovo, pa ono. Drugari koji su bili sa njom, otrče u školu i obaveste razrednu. Ona dotrči u radnju i krenu pregovori sa prodavcima... žena je nudila da ona plati tu čokoladu, iako zapravo nije ni izneta iz radnje, kumila, molila i na kraju se smilovaše i pustiše tu devojčicu da ide. Natavnici u školi su bili vrlo diskretni. Ili su bar mislili da jesu. Svaki je na neki svoj način, posredno, sledećih nekoliko dana, započinjao čas nekom moralnom poukom, kratkom poučnom pričom, ili jednostavno predavanjem na temu morala, poštenja i slično. Niko nije upro prstom u nju i direktno joj se obratio. Nije bila poslata kod psihologa. Naravno, roditelji su pozvani, ali se na tome završilo. Iskoristili su tu situaciju, nastavnici konkretno, da svima nama, djacima, skrenu pažnju, da nas zapravo informišu šta radimo i ko to naše ludovanje plaća. Da nas upute, da nas edukuju, da nas, prosto, vaspitaju. Diskretno i bez upiranja prstom, bez okrivljavanja, bez spominjanja imena.
Tako to nekad beše, danas ne znam kako je. Samo znam da je i institucija školskog psihologa toliko potencirana, da je zapravo degradirana. Šalju klinčiće prvačiće kod psihologa jer katapultiraju drvene olovke sa klupa.... besmisleno... ali to je druga tema...

Back