Коштуница Д`Алеми: Никакав облик независности, не одустајемо од суверенитета

JABUCHILO:
sta se na svetskom trzistu celika desilo u poslednjih dve nedelje?
ili u trdicionalnijoj formi:

'bio jednom jedan kralj zvani europos, i imao kcer lepoticu po imenu arcelor. kad je doslo vreme za udaju...'
dovrsite sami.
..kad je doslo vreme za udaju,lepa arcelor ugleda naochitog mladica koji beshe dojahao na konju...a mladic je bio kinez:idea:
nastavi dalje...
mislim..i sta s tim?

da, evo ozbiljno.

pre nedelju dana evropski monopolista, koncern arcelor (gomila malih akcionara, portfolio razbijen na pakete ne vece od 4-5% max) prihvatio je tromesecnu ofertu dan pre isteka roka vaznosti, od strane americkog monopoliste mittal steel-a (vlasnik je jedan covek, etnicki indijac). trenutno, de fakto i de jure jedan koncern vlada 75% svetskog trzista celika.
nagradno pitanje: ako znamo da sirovinska monopolija u bilokojoj sferi (nafta, gas, drvo, voda, rude, legure,...) u liberalnoj ekonomiji ne moze da opstane duze od nekoliko godina (moja procena - 5-10) a da ne urusi pozitivnu dinamiku rasta lake industrije (monopolija nad kljucnim sirovinama stvara automatski plansku privredu koja unistava osnove kapitalistickog trzista), i ako znamo da se monopolija na bakar, cink, nikl, gvozdje i celik definitivno realizuje samo u trenucima pripreme za centralizovanu i masovnu proizvodnju oruzija i orudja rata - sta nam ova kupovina govori? kadamozemo ocekivati sukob? ako ovome dodamo vazan podatak da je arcelor tri meseca pripremao ugovor sa ruskim koncernom severstal o sjedinjavanju i predaji kontrolnog paketa ruskom vlasniku (oko 38% akcija) koji je na sve nacine tezio da odrzi evropski koncern nezavisnim (pa se cak odrekao svog glasa na 10 godina u slucaju slivanja, po cenu dugog perioda rada u ogromnom minusu samo da ne dopusti ovu monopoliju... dakle, 2 + 2 = ?
1) kada mozemo da ocekujemo nezapamceno globalno krljanje?
2) ko se sprema da ga zapocne?

JABUCHILO:
da, evo ozbiljno.

pre nedelju dana evropski monopolista, koncern arcelor (gomila malih akcionara, portfolio razbijen na pakete ne vece od 4-5% max) prihvatio je tromesecnu ofertu dan pre isteka roka vaznosti, od strane americkog monopoliste mittal steel-a (vlasnik je jedan covek, etnicki indijac). trenutno, de fakto i de jure jedan koncern vlada 75% svetskog trzista celika.
nagradno pitanje: ako znamo da sirovinska monopolija u bilokojoj sferi (nafta, gas, drvo, voda, rude, legure,...) u liberalnoj ekonomiji ne moze da opstane duze od nekoliko godina (moja procena - 5-10) a da ne urusi pozitivnu dinamiku rasta lake industrije (monopolija nad kljucnim sirovinama stvara automatski plansku privredu koja unistava osnove kapitalistickog trzista), i ako znamo da se monopolija na bakar, cink, nikl, gvozdje i celik definitivno realizuje samo u trenucima pripreme za centralizovanu i masovnu proizvodnju oruzija i orudja rata - sta nam ova kupovina govori? kadamozemo ocekivati sukob? ako ovome dodamo vazan podatak da je arcelor tri meseca pripremao ugovor sa ruskim koncernom severstal o sjedinjavanju i predaji kontrolnog paketa ruskom vlasniku (oko 38% akcija) koji je na sve nacine tezio da odrzi evropski koncern nezavisnim (pa se cak odrekao svog glasa na 10 godina u slucaju slivanja, po cenu dugog perioda rada u ogromnom minusu samo da ne dopusti ovu monopoliju... dakle, 2 + 2 = ?

Yebote..........ja ti reko, laganica razmatranje.............a ti traktat o crnoj metalurgiji i uticaju iste na meduze i sismise............... :-D :-D :-D :-D :-D

Cool, mozda ima nesto u tome da ce doci do nekih , tezih ili laksih poremecaja na trzistu, ali to moze samo da dovede u liberalnom kapitalizmu do preraspodele love, monopola, i karata, pa sve ispocetka..........a ne do rata..............

Ali, nisam obratio paznju na ovu pricu...interesantna je , i malo cu da potrazim sta kaze literatura............iako, mislim da si se malo precenio kao analiticar globalnih kretanja svetske ekonomije, i odnosa velikih sila............

p.s.

Ako radis za Rusku obavestajnu sluzbu, pa si odlucio da podelis sa forumasima neke tajne koje nisu dostupne smrtnicima, to je druga prica..................... :wink:

jom jel si ti procitao ceo post...onako pazljivo. stvarno mislis da se ratovi vode samo ako je neko jaci a protivnik pacer ..il jel' ovo ono veselo veche sa ckaljom ko pre neki dan. :D sigurno da je grozno i pomisliti na takvu mogucnost desavanja u svetu sledecih pet ili deset godina, ali mnogo veci umovi od svih nas zajedno predvidjaju ovakav sled dogadjaja jos od pre koliko godina, pada berlinskog zida.... i retko su kad omanuli...

marlоn:
jom jel si ti procitao ceo post...onako pazljivo. stvarno mislis da se ratovi vode samo ako je neko jaci a protivnik pacer ..il jel' ovo ono veselo veche sa ckaljom ko pre neki dan. :D sigurno da je grozno i pomisliti na takvu mogucnost desavanja u svetu sledecih pet ili deset godina, ali mnogo veci umovi od svih nas zajedno predvidjaju ovakav sled dogadjaja jos od pre koliko godina, pada berlinskog zida.... i retko su kad omanuli...
Mnogo veći umovi su pravili i početničke greške, zar ne?
A da se ratovi vode ''samo ako je neko jaci a protivnik pacer'', danas je tako. Ili nije? Mislim nije samo ako su u pitanju ekstremne ''vrstre''.

skarfejs:
Yebote..........ja ti reko, laganica razmatranje.............a ti traktat o crnoj metalurgiji i uticaju iste na meduze i sismise............... :-D :-D :-D :-D :-D

Cool, mozda ima nesto u tome da ce doci do nekih , tezih ili laksih poremecaja na trzistu, ali to moze samo da dovede u liberalnom kapitalizmu do preraspodele love, monopola, i karata, pa sve ispocetka..........a ne do rata..............

Ali, nisam obratio paznju na ovu pricu...interesantna je , i malo cu da potrazim sta kaze literatura............iako, mislim da si se malo precenio kao analiticar globalnih kretanja svetske ekonomije, i odnosa velikih sila............

p.s.

Ako radis za Rusku obavestajnu sluzbu, pa si odlucio da podelis sa forumasima neke tajne koje nisu dostupne smrtnicima, to je druga prica..................... :wink:

pa dobro, naravno da sam se precenio, da bi covek prognozirao mora prethodno svesno da se preceni, jer prognoza je uvek spekulacija sa nedovoljnim brojem cinjenica. skrecem samo paznju na to da sam ovo konkretno naveo kao poslednji, nikako kao kljucni simptom. i daleko od toga da sam ga podrobno opisao u smislu svih uzroka i posledica.
bez suvisne price - metal se gomila u jedne ruke samo kada se sprema rat. to je opste poznata cinjenica. naravno, ovo jos ne znaci da je sve krenulo kuda ce vec krenuti... ali, kada budes sledeci put kupovao auto, uporedi mu prodajnu sa proizvodnom cenom (tu malo kopaj po netu, naci ces). znaci, izaberi pet razlicitih proizvodjaca/modela, nadji danasnje podatke, pa za svaku sledecu godinu uporedi i zapamti. jer danas auto-giganti (ima ih samo dva, sto je konstruktivna monopolija posto rec nije osirovinama vec o finalnim proizvodima) diktiraju kupovnu cenu valjanog celika i sto je jos vaznije, kolicinu (preteranu u odnosu na realne potrebe danas) koja ce se u ovu granu upumpati nekonsolidovanom trzistu dostavljaca. sada, kada je trziste konsolidovano (meko receno), situacija ce se dijametralno promeniti. znaci, cim celik krene u neku drugu proizvodnju, po automobilskom trzistu odmah ces znati i koliko je celika preusmereno i na sta se on trosi. zanimljive su te sitnice...

JABUCHILO:
da, evo ozbiljno.

Ко разуме - схватиће... а ко не разуме, ништа не вреди објашњавати, одмах ће да стигну нова бесмислена питања - за некога је и комарац музика а за некога је и Бетовен фолк-парада........... 8-)

Neznam gde si cuo taj podatak da je to kostunica rekao u Romi,trebas znati samo da je kostunicao dobio podrsku za ulazak u evropu,a za kosovo i stanje na kosovu italy je porucila da se to mora resiti kako evropa isvet odrede a ne kako kostunica i njegovi braca daltoni oko njegA.I jos italia je u slicnim nevoljama ko mi berlusca je prodao zemlju sada se kod njih ovdi borba za vracanje vojnika iz iraka ,tako da nije njima stalo do yuge.Njima je u interesu da se resi kosovo zbog njihovih militari,prema tome posmatraj situaciju za malo sta ce se desi sa nama a tu je vec kuca na vrata.

Back