kostano brasno u ishrani zivotinja

zabranjeno je od 2001, al srpski seljaci su najvece bitange na svetu pa uspevaju da krijumcare link
al ako te prijave, nayebo si
licno se zalazem za konfiskaciju imovine svim seljacima i preduzecima koji nas truju raznim go.vnima koje trpaju u zivotinje ... :D

kostano brasno je vrlo opasna stvar i treba uvesti rigorozne mere kontrole (po mom misljenju kostano brasno bi moglo da bude idealno biolosko oruzje :lol:). nedavno je jedna zena umrla u kikindi od bolesti ludih krava... najgore od svega je sto neurodegenerativne bolesti (koje nastaju konzumiranjem mesa zivotinja koje su hranjene kostanim brasnom) imaju vrlo dug period inkubacije. prionima (vrsta proteina koja se nalazi u kostanom brasnu) je potrebno minimum 10 godina da izazovu bolest spongiformne encelopatije. nekada moze da prodje i 40, 50, 60 godina do pojave simptoma...

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
znam. ali ja sam od skora (2 god pre nego sto sam emigrirao) vegetarijanac, tako da me zabole :p
a srpske seljake i industrijalce kudim vise nego americke iz prostog razloga sto americki bar ne lazu da te truju i da im je profit glavni cilj, dok te srpski sa osmehom na licu uz tapsanje po ramenu i bratimljenje ubedjuju da su njihovi proizvodi direktno sa edenskog vrta :) e od tog licemerja mi se povraca. zato kazem da su srpski seljaci najvece bitange

Poslednja izmena od moderatora:
ajd pokusacu ukratko
stocno brasno se pravi iskljucivo od kostiju drugih zivotinja, ali da bi bilo bakterioloski ispravno to moraju biti kosti od zivotinja za ishranu ljudi i naravno mora da se radi provera ispravnosti i mora da ima odredjen kvalitet
gde je problem
problem je sto se to brasno lazira isto tako kao i riblje kostano brasno
kod ribljeg je problem sto se mora ubiti tona tona i tona ribe za neki neznatnu kolicinu
iz amerike je stigao taj trend a u evropu i preko engleske, da se zivotinja kada ugine telo spali samelje i ide nazad u ishranu za druge zivotinje
tim nacinom se patogeni organizmi ne unistavaju vec kruze i nastaju nove bolesti kao sto je bolest ludih krava
izmedju ostalog
kostano brasno se najvise koristilo za krave koje su u laktaciji i zbog bolje mlecnosti naravno jer je sam intenzitet proizvodnje nemoguc za organizam i vrlo iscrpljujuc pa se pribegava takvim resenjima

ali da bi bilo bakterioloski ispravno to moraju biti kosti od zivotinja za ishranu ljudi i naravno mora da se radi provera ispravnosti i mora da ima odredjen kvalitet
problem je u tome sto ne postoji pouzdan test na prione, pa se nikada ne moze reci da li su neuroni zarazeni istim ili ne. period inkubacije moze biti 10, 20, 30, pa cak i 70 godina, pa je iz tog razloga zabranjeno koriscenje kostanog brasna. krava moze da ugine prirodnom smrcu bez da se razvije bolest (ipak one imaju mnogo kraci zivotni vek od ljudi) i bez mogucnosti da se utvrdi da li je zarazena ili nije.
prion nije virus ni bakterija, vec protein sa masom 27-30 kDa. ne moze se unistini industrijskim przenjem ni hemikalijama.
23lxhjo.jpg

ok, to nisam znala
generalno zato se u ishranu ubacuje stocna kreda i jedina je u savremenom stocarstvu priznata kao osnovni dodatak ishrane, osim soli naravno
nisam se toliko bavila mikrobiologijom na fakultetu, mozda samo malo vise od osnove
a i to ima veze i sa samom biohemijom itd
ja pricam ono sto znam

Moze komentar iz branshe? Sama sam vet. tehnicar a muz mi je veterinar i jedan od dva glavna izvora prihoda nam je prodavnica stocne hrane, premiksa i aditiva. Kostano brasno se kao takvo tj. od kostiju zivotinja ne proizvodi jos od pojave ludih krava ali su napravili zamenu za njega biljno/mineralnog porekla koja po sastavu i razmerama odgovara "originalu".

A stocno brasno je nesto drugo, tzv. mekinje koje se dobijaju kao nusprodukt mlinarske industrije, to je celulozna opna od psenicnog zrna koja za vecinu zivotinja nema nikakvu vrednost (osim u slucajevima dijete-kao kad treba spreciti da krmaca prerano i prebrzo nalije vime mlekom pa se 3 dana pre i 3 posle prasenja hrani samo tzv. podmutom od stocnog brasna) a osim toga je i odlicna podloga za razvoj gljivica pa je cesto puno mikotoskina koji u najboljem slucaju mogu da umanje prirast a u najgorem mogu da dovedu cak i do uginuca zivotinje.

Back