Косовски мит

JABUCHILO:
aha. liberte, fraternite, egalite.
padajuca seciva, letece glave, pletene korpe, kokice, muzika, zezanje... jednom recju - Mit o pobedi razuma.

А, па добро, смислили су то пре Руже де Лила и Ратне песме војске са Рајне... Него, озбиљно, јел' имаш ти неке конкретне наводе око тога (осим самог текста који је, је ли, у духу времена :roll: )? Не полемишем, него ме занима. Француска револуција је препуна тог лудила и слављења вешала (нешто попут викенд-издања Данаса, кад се Беба и Чеда отворе новинарима), па ако имаш неки росиискои увид, пуцај (гарант Дугин и екипа имају целу катедру на тему)... Наравно, нисам ја неки фан поменуте Марсељезе (осим што је та каснија симболика онако, генерално слободарска - знаш да се то и и међу Србима XIX века наручивало све у шеснаес'). А волим и сцену из Казабланке.

Р.Ѕ. Знаш ону причу кад је Антоанета славила рођендан - а руља већ полако преузела земљу - па почели официри да певају ројалистичке песме (беше неки композитор Гратри, чије су песме биле омиљене у тим круговима), да наздрављају Краљици како и доликује џентлменима, побацали тробојке и окачили беле бурбонске љиљане? Стварно су имали Франци пар лепих контранапада. Штета што није успело, а ваљда није ни могло, јер да је могло, успело би.

Можда се треба подсетити почетка теме, а то је МИТ по себи. Погледајмо мало "цивилизоване" народе. Ево речи једног добитника Нобелове награде за књижевност:

Исконско право људи је да умру и убију зарад земље на којој живе, и да крајње окрутно казне све припаднике своје расе који су грејали шаке на огњишту освајача.
Винстон Черчил
Историја народа који говоре енглески

Но, није Черчил измислио ту идеју да је у одређеним случајевима само ратом могуће одбранити слободу. Видели смо шта рече Мил...
Ја сам имао прилике да прочитам један генијалан текст, знам отприлике где је, али не могу да га нађем.
Ту се цитира она британска химна која гласи
Rule Britania, Britania on the waves
And the Britains will never be the slaves

Из тога можемо закључити да Британци неће бити робови само ако владају морима. Иако они већ преко 60 година не владају морима (од како су Јапанци потопили њихова два највећа брода негде у водама Индонезије...), Британци нису робови... Или бар можемо рећи да ту песму и даље певају многи који се робовима не сматрају, а такође не мисле ни да Британија влада морима.
Као што већ рекох - некима сметају само српски митови.

Back