Gledajući unazad u istoriju,ko najviše ima pravo na Kosovo kao teritoriju po vama?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Italija ili Turska, njihova je "čizma" bila najduže tamo.![]()
Па тек у 10 веку Косово постаје Српско тако? губе га 1389...Турци владају 500 година тамо...
Па још додај да је од 1918-1941 - 1944-1999 било Слободно...нема ни 100 година...
Сада није слободно....
A i vremenski period nije toliko bitan, koliko je bitno da srpska istorija počiva na tom prostoru (kao i u Raškoj)...
Kosovo je Srbima bitno zbog kulturno-istorijskih spomenika i zbog tradicije, ali to sto smo mi gradili manastire moze da znaci samo nama, a ne moze da to prema svetu predstavlja dokaz da je Kosovo srpsko.
I poslednje, istorijski procesi se moraju razumeti. Kao sto podrucje Vojvodine nikada nije bilo srpsko, a sada jeste, tako isto i Kosovo. Nekada je bilo i Vizantijsko, i Bugarsko, i Tursko i Srpsko. Mi mozemo samo kukati sto smo ga izgubili. To mogu i Turci (1912.)
A zašto ne?
Ali Turci i Bugari nemaju ništa od te teritorije (osim same teritorije) - a složićeš se da je Kosmet, ipak, bio i ostao duhovni centar Srbije.
Pa malo je nebulozno. Gradis valjda jer tebi znaci, a ne da bi drugima nesto dokazivao. Sta, sad dok je vreme ajde da izgradimo sto vise spomenika svuda, ko zna, mozda nam neko uzme i jos neki deo zemlje?
Naravno da smo zgradili zbog nas, a ne zbog drugih, ali to nije važno - važno je da se tamo nalazi jako mnogo građevina i objekata koji jasno pokazuju čije je to tj. čije bi trebalo da bude - srpsko.
Naravno da smo zgradili zbog nas, a ne zbog drugih, ali to nije važno - važno je da se tamo nalazi jako mnogo građevina i objekata koji jasno pokazuju čije je to tj. čije bi trebalo da bude - srpsko.
Cekajte ljudi. Zasto ste zaslepljeni? Vremenski, Kosovo nije najvise srpsko. Drugo, Srbi nisu prvi naseljavali to podrucje. Nisu ni u srednjem veku naseljavali prvi.
Kosovo je Srbima bitno zbog kulturno-istorijskih spomenika i zbog tradicije, ali to sto smo mi gradili manastire moze da znaci samo nama, a ne moze da to prema svetu predstavlja dokaz da je Kosovo srpsko.
I poslednje, istorijski procesi se moraju razumeti. Kao sto podrucje Vojvodine nikada nije bilo srpsko, a sada jeste, tako isto i Kosovo. Nekada je bilo i Vizantijsko, i Bugarsko, i Tursko i Srpsko. Mi mozemo samo kukati sto smo ga izgubili. To mogu i Turci (1912.)
Ali Albanci su bili većina samo na području Kosova i Metohije, ne i u celoj Srbiji - te nisu mogli da proglase nezavisnost (ako tako gledamo i npr. Mađari bi mogli da proglase nezavisnost u nekim delovima Vojvodine).
Her moderator, kako to mislite Vojvodina nikada nije bila srpska?
Nisam moderator na istoriji. Ovde pisem kao istoricar po struci.
Vojvodina je bila srpska od 1849-1860. Smesan broj godina, zato i ne racunam.
A Dragutin Nemanjić, a drugi srpski plemići...?
I ako si istoričar onda znaš da Srbi nikada u istoriji nisu imali svoju jedinstvenu državu (jednu) koja bi obuhvatala sve Srbe (sa izuzetkom Jugoslavija)... ali su imali svoje autonomije na teritorijama koje su etnički srpske u okvir stranih drževa.
Srbi su starosjedioci u Vojvodini (ne svi Srbi naravno) i najduže su na tim prostorima od svih naroda i mnogo me nervrira takvo uopštavanje bez razmišljanja, Vojvodina nikad nije bila srpska![]()
Tema je o Kosovu, a ne o Vojvodini, ali ajde da ponovim: apsolutno ti je netacno informacija da su Srbi tu najduze od svih naroda. Odakle ti to? Sta je sa Madjarima? U okviru koje drzave je bila teritorija danasnje Vojvodine od srednjeg veka do kraja Prvog rata?