Košmar/ posvećeno svim roditeljima koji su "imali dobre namere"

• Začetnik teme Začetnik teme DUH
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
KOŠMAR

Sanjam da stojim pored mora
Noć je pri kraju, sviće zora
Ili baš obratno, da tek pada mrak
I da je zašao zadnji sunčev zrak.

Odjednom, mornarsko uže mi oko vrata
S' užasom ugledam da me vuče tata
A majka mi se na leđa popela
I oko vrata čvrsto ruke splela.

Otimam se i gledam u more modro
S'užasom čujem: To je za tvoje dobro!
Što se više otimam stežu sve jače
Otac se smeje a majka plače.

Odjednom uže ne drži sad tata
Već mi je betonski blok oko vrata
Majka me i dalje jaše i bije
A otac sad se iza nje krije.

Snage mi nestaje, već spadam s'nogu
Da zbacim s'leđa majku ne mogu
A onda prestanem da histerišem
Počnem da razmišljam i manipulišem.

Gledam u kamen pa u more nemirno
Sudbinu slutim dok stojim mirno
Opet je otac ispred mog lica
I shvatam da on će biti moj ubica.

I nikad ne saznadoh taj njihov plan
Jer iznenada se bacih u mora bezdan
Konopac mi i dalje beše oko vrata
A za mnom je kamen bacio moj tata.

Tonula sam u more lagano, lagano
I poslednja misao mi se javila spontano-
tad shvatih da je očev čin bio milosrdan
A sav majčin bes uzaludan.

Autorka: M4j4
Posvećeno svim poginulim i nastradalim narkomanima koje su direktno uništili roditelji. Ovom prilikom minut ćutanja za momka koji je tragično ubijen u manastiru "Crna reka" kao posledica batinjanja lopatom od strane sveštenika.

Poenta je da su često takozvani "normalni ljudi" samo najobičnije kukavice.
Mogu 50 godina da prožive a da okolina misli da su divni ljudi.
Sve dok ne dobiju "poziv na nasilje"- progon, mučenje, maltretiranje i ubistva narkomana su bila nešto što je ličilo na lov na veštice, s'tim da su se mnogi "dobri i ispravni ljudi" razotkrili, odnosno mnoge maske su spale.
Ti "divni i pošteni" ljudi, "normalni ljudi" su postali tirani i ubice nad tom grupacijom nezaštićenih, uz "blagoslov naroda" (i okretanje glave policije).
Narkomane su hvatali, vezali, bacali u podrume i "lečilišta", tukli ih i maltretirali na načine koje se jedva daju opisati, ponašali su se čak i prema sopstvenoj deci tako, kao da je 20,30,40 godina u njima postojala ta neka mržnja i nešto zversko koje je jedva dočekalo razlog da izbije na površinu.

KOŠMAR

Sanjam da stojim pored mora
Noć je pri kraju, sviće zora
Ili baš obratno, da tek pada mrak
I da je zašao zadnji sunčev zrak.

Odjednom, mornarsko uže mi oko vrata
S' užasom ugledam da me vuče tata
A majka mi se na leđa popela
I oko vrata čvrsto ruke splela.

Otimam se i gledam u more modro
S'užasom čujem: To je za tvoje dobro!
Što se više otimam stežu sve jače
Otac se smeje a majka plače.

Odjednom uže ne drži sad tata
Već mi je betonski blok oko vrata
Majka me i dalje jaše i bije
A otac sad se iza nje krije.

Snage mi nestaje, već spadam s'nogu
Da zbacim s'leđa majku ne mogu
A onda prestanem da histerišem
Počnem da razmišljam i manipulišem.

Gledam u kamen pa u more nemirno
Sudbinu slutim dok stojim mirno
Opet je otac ispred mog lica
I shvatam da on će biti moj ubica.

I nikad ne saznadoh taj njihov plan
Jer iznenada se bacih u mora bezdan
Konopac mi i dalje beše oko vrata
A za mnom je kamen bacio moj tata.

Tonula sam u more lagano, lagano
I poslednja misao mi se javila spontano-
tad shvatih da je očev čin bio milosrdan
A sav majčin bes uzaludan.

Autorka: M4j4
Posvećeno svim poginulim i nastradalim narkomanima koje su direktno uništili roditelji. Ovom prilikom minut ćutanja za momka koji je tragično ubijen u manastiru "Crna reka" kao posledica batinjanja lopatom od strane sveštenika.
Nisu mu oni ispleli uže oko vrata poslavši ga u Crnu reku već mnogo ranije,

• Podržavam
Reactions: DUH
To su reči koje bi morale da idu uz objašnjenje, jer će teško ko razumeti šta si stvarno mislila njima.
Misliš?
Ok, eno ga i objašnjenje. Mada mislim da je itekako razumljivo svima koji su nažalost imali tu nesreću da budu zlostavljani psihički, fizički ili oboje od strane roditelja a sve to zapakovano roze mašnom uz krilaticu: "Za tvoje dobro".
(Ne moraju to biti isključivo narkomani, mada je njima posvećeno).

Misliš?
Ok, eno ga i objašnjenje. Mada mislim da je itekako razumljivo svima koji su nažalost imali tu nesreću da budu zlostavljani psihički, fizički ili oboje od strane roditelja a sve to zapakovano roze mašnom uz krilaticu: "Za tvoje dobro".
(Ne moraju to biti isključivo narkomani, mada je njima posvećeno).
Ne podcenjuj ljudsku ograničenost :)
Ima milion stvari koje meni nisu jasne ako mi se prethodno ne objasni šta je pesnik hteo da kaže, i ako sam zbog toga glupava, neka sam. Znam da ne volim filoSofiju u poeziji ili prozi i da, s druge strane, volim da su stvari sasvim jasne, da konju možeš odmah videt di mu je glava a di, da prostiš, trtica. To me među snobovima može činiti prizemnom i ograničenom, ali ne marim, jer da bih uživala u tekstu, nemam se nameru upuštati u simboliku i metafore, i draže mi je da je sve otvoreno i konkretno napisano. Pisanje bi trebalo biti jasno masama, ne da ga razumeju samo povlašteni jer to onda vuče na snobovštinu. Ko god želi tako da se izražava, sve pet, i meni su govorili za neke stvari da nisu razumeli, ali naknadno sam saznala da prosto nisu obraćali pažnju, ne da im je sam tekst bio težak. Kako god, svako treba da piše kako mu leži i svako će naći publiku, ali svakako i sama znaš da neki oblik izraza nije dostpunan najšijrim masama pa i da i one mogu ne shvatiti ili skroz pogrešno tumačiti.
Konretno, ja bih pesmu verovatno drukčije tumačila da mi nisi unapred rekla o čemu se radi. To me verovatno čini ogrančenom, ali ne marim.

A što je još gore one glavne narko bosove niko živi ne hapsi, neki čak nemaju ni dana zatvora kako je to moguće?! Kao primer kod nas u gradu uvek nastradaju i hapse neke jako mlade klince, koji su navučeni i naterani od tih narko bosova na prodaju na silu. A ovi bosovi se samo vozaju mercedesima po gradu drže tu lokale šepure se, i niko prstom da mrdne taj kriminalni ološ već jednom da očisti iz ovih krajeva.

Ne podcenjuj ljudsku ograničenost :)
Ima milion stvari koje meni nisu jasne ako mi se prethodno ne objasni šta je pesnik hteo da kaže, i ako sam zbog toga glupava, neka sam. Znam da ne volim filoSofiju u poeziji ili prozi i da, s druge strane, volim da su stvari sasvim jasne, da konju možeš odmah videt di mu je glava a di, da prostiš, trtica. To me među snobovima može činiti prizemnom i ograničenom, ali ne marim, jer da bih uživala u tekstu, nemam se nameru upuštati u simboliku i metafore, i draže mi je da je sve otvoreno i konkretno napisano. Pisanje bi trebalo biti jasno masama, ne da ga razumeju samo povlašteni jer to onda vuče na snobovštinu. Ko god želi tako da se izražava, sve pet, i meni su govorili za neke stvari da nisu razumeli, ali naknadno sam saznala da prosto nisu obraćali pažnju, ne da im je sam tekst bio težak. Kako god, svako treba da piše kako mu leži i svako će naći publiku, ali svakako i sama znaš da neki oblik izraza nije dostpunan najšijrim masama pa i da i one mogu ne shvatiti ili skroz pogrešno tumačiti.
Konretno, ja bih pesmu verovatno drukčije tumačila da mi nisi unapred rekla o čemu se radi. To me verovatno čini ogrančenom, ali ne marim.
U pravu si. A jel' makar objašnjenje razumljivo?

U pravu si. A jel' makar objašnjenje razumljivo?
:D
Ti si prva osoba koju ovde vidim a da se sIkira oko toga. Ovde niko ne piše uputstva za upotrebu.
Meni je tvoje objašnjene jasno, ali subjektivna sam jer sam i pre nego si napisala otprilike znala šta ćeš pisati. A što se smaraš objašnjenjima? Ovde ljudi vole što mističnije i nerazumljivije, imam dojam da naročito cene takve stvari :)
Nemoj da mi se sIkiraš molim te:)

Vlast neće da ulazi duboko u detalje sa takvim slučajevima i sličnim, nego samo uhapse prvog pod ruku i slučaj im je rešen to nije dobro. Što se tiče roditelja oni obično primete tek kad je kasno, teško je to treba da imaš volje znanje i nerve da oporaviš nekoga sam a da ostaneš normalan.
Bukvalno to.
Da imaju ikakvo znanje ne bi se ponašali kao da treba spaliti vešticu.
Tačno, treba znati. A to isključuje nasilje. Akamoli ekstremno nasilje sprovođeno kod ovih jadnika.

Kao prvo- niko ko je srećan ne postaje narkoman. A zašto je duboko nesrećan ili poremećen? Najčešće razlog treba tražiti upravo u porodici.

Ne problem je u mržnji medju ljudima koja se nasledjuje i uči i zbog toga ljudi ostanu uskraćeni, za mnoga znanja i razumevanja budu plitki kasno pale ne interesuju se dovoljno za prave vrednosti . A mladi još preko svega hoće da preskoče deo života da budu zreliji odma u trendu, i zbog toga počnu da se drogiraju da bi mogli još neko vreme da izdrže modu-trend koji juri sve brže.

Poslednja izmena:
Da to,

Stekao sam utisak da je tematika povezana konktretno sa slanjem u Crnu reku

I hteo da dodam da je odavanje teškim narkoticima u ranoj mladosti neretko uzrokovano nepodnošljivošću neposrednog okruženja.
Bilo bi dobro da komentare na ovu temu pišu isključivo roditelji narkomana, lekari, ili bivši narkomani...
Sve drugo je laprdanje i nagađanje...Patetika i okrivljavanje drugog ne smeju da postoje...
Jedino je dobar komentar napisao Jugoslav Čvarak! Veoma zreo i objektivan...

Roditelji Margit Stefanović su bili uzorni... ona je upala u zlo gnezdo EKV i završila na krvavom dušeku u nekoj rupi, pošto je pre toga sahranila roditelje i sve rasprodala... Šteta za takav zayeb...

@DUH, izvini... ne komentarišem lepoptu tvojih stihova... shvatila sam da su oni reper za ovakve komentare

Niko ko nije dožive to u svom životu ne može da zna kako je .I zato je nezahvalno o tome da se priča. Uzmite priče ,,izlečenih " narkomana baš iz Crne reke ili Kovilja .Videćete da su svesni koliko su bili disfunkcionalni i destruktivni prema svemu što ih okružuje.
Dodaću samo jedno u šta verujem duboko da ne postoji opravdanje za takvu destrukciju prema sebi,celoj porodici .
Kada bi svako ko smatra svoje detinjstvo nesrećnim ili sebe kao dete zapostavljenim postao sociopata,narkoman,ubica ili silovatelj imali bi jako mali procenat psihički zdravih ljudi ili bar društveno funkcionalnih.

Bilo bi dobro da komentare na ovu temu pišu isključivo roditelji narkomana, lekari, ili bivši narkomani...
U redu, ali ne onakvi roditelji koji su jedva dočekali da svoje rođeno dete "gađaju drvljem i kamenjem".

Sve drugo je laprdanje i nagađanje...
Slažem se. Poginulog dečka lično poznavah nekad i samo mogu da potvrdim neznanje i linč kako roditelja, tako i "stručnih lica" i lekara koji "leče" "pacijente" kožnim kaiševima vezanim za krevet.

Roditelji Margit Stefanović su bili uzorni... ona je upala u zlo gnezdo EKV i završila na krvavom dušeku u nekoj rupi, pošto je pre toga sahranila roditelje i sve rasprodala... Šteta za takav zayeb...
Izvini, ali ovo pokazuje da i ti spadaš u masu koja bi rado da linčuje nekoga.

Poslednja izmena:
Niko ko nije dožive to u svom životu ne može da zna kako je .
I tu je trebalo da se zaustaviš.

Dodaću samo jedno u šta verujem duboko da ne postoji opravdanje za takvu destrukciju prema sebi,celoj porodici .
Ne mora da znači da narkomani ugrožavaju porodicu. Postoje ljudi za koje niko ne zna da se drogiraju. Zapravo ni roditelji ne znaju. A kad saznaju napadnu dete jer znaju da će dobiti podršku od skoro svih iz okoline. Na primer od tebe i Soradže.

Svet se nije mnogo promenio od spaljivanja "veštica", kasnije je bilo ilegalno biti homoseksualac (i njih su "lečili" sve "dobri ljudi"), a u naša vremena se iskaljuju na narkomanima.
Sve ovo će za 200 godina biti u udžbenicima istorije kao neverovatno...šta bilo koga drugog briga šta neko radi u "svoja 4 zida", da li je homo ili se drogira.

Ako ćemo pravo, čuvani Bayer i u njegovo vreme heroin se kupovao u apotekama, bio je legalan i dok neki moćnici nisu ukapirali koliko para mogu da namlate proglašavajući sve to "ilegalnim" nije bilo nikakvih problema.

Da sutra neko proglasi pomorandže ilegalnim takvi kao gorepomenuti roditelji bi nasrnuli na svoju decu a okolina bi odobravala.[/QUOTE]

Kada bi svako ko smatra svoje detinjstvo nesrećnim ili sebe kao dete zapostavljenim postao sociopata,narkoman,ubica ili silovatelj imali bi jako mali procenat psihički zdravih ljudi ili bar društveno funkcionalnih.
"Nema normalnih, ima samo nepregledanih".
Za ovo se slažem, samo izgleda da ti nisi svesna koliko si u pravu.
Zapravo jako mali procenat uslovno rečeno "normalnih" ljudi i jeste realnost, samo što "ne piše na čelu" nikome da je bilo šta od ovoga što si navela.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back