Košarkaške vesti

ambidekster65

Legenda
VIP
Poruka
72.795
Mislim da je pdf-u Košarka potrebna ovakva tema. Maloprije sam jednu vijest htio iskopirati na forum, ali nisam znao gdje. Btw, biće vijesti skoro svaki dan.

Italijani hoće Aleksandra Đorđevića za selektora posle Olimpijskih igara​

1624280605790_20200305npDjordjevic01_(2)_(1).jpg

Ostao je Aleksandar Đorđević bez posla u Bolonji, ali potpuno je jasno da neće dugo čekati na novi angažman posle titule nacionalnog šampiona.

Štaviše, Đorđevićev status mogao bi uskoro da se promeni i da se ponovo vrati reprezentativnoj košarci. List La Prealpina iz Varezea tvrdi da je Aleksandar Đorđević jedan od najvećih kandidata da preuzme klupu Italije!

U slučaju da se Azuri ne plasiraju na Olimpijske igre Romeo Saketi će izvesno da stavi tačku na četvorogodišnji mandat, a Đorđević je neko koga najviše instance italijanske košarke žele za naslednika. Tačnije, prva je želja predsednika tamošnjeg Saveza Đovanija Petrućija. Poslednji čovek s ovih prostora koji je doneo uspeh italijanskoj reprezentaciji je Bogdan Tanjević sa zlatom na Evrobasketu 1999. godine.

Đorđević iza sebe ima godine uspešnog rada kao igrač i trener gde je radio punih deset godina. Sa milanskom Olimpijom je davne 1993. osvojio evropski Kup Koraća, dok je sa klupe Virtusa uzeo FIBA Ligu šampiona 2019. i nacionalnu titulu ove godine. Nedavno je odbio poziv direktora Uniksa Klaudija Koldebele da postane šef stručnog štaba umesto Dimitrisa Priftisa. Đorđević i Koldebela bili su kratko saigrači u milanskoj Olimpiji pre nego što je srpski as završio igračku karijeru, a potom mu je čak bio i trener.

Mozzart vesti

Ne vezano za Saleta. Ko hoće, Tegi je okačio na YouTube klip sa Akropolis kupa. Ispratio je reprezentaciju na svakoj utakmici, radio intervjue sa igračima i selektorom. Vrlo zanimljivo videti kakva hemija vlada među našim igračima. Mislim da će momci biti pravi sad na kvalifikacijama. Usput, Nedović je i definitivno otkazao reprezentaciju.

Ne vezano za Saleta. Ko hoće, Tegi je okačio na YouTube klip sa Akropolis kupa. Ispratio je reprezentaciju na svakoj utakmici, radio intervjue sa igračima i selektorom. Vrlo zanimljivo videti kakva hemija vlada među našim igračima. Mislim da će momci biti pravi sad na kvalifikacijama. Usput, Nedović je i definitivno otkazao reprezentaciju.
Kako da nađem taj video?

Aleksandar Džikić ponovo trener Budućnosti​

aleksandar-dzikic-109648.jpeg

Aleksandar Džikić, trener koji je sa ekipom Budućnosti osvojio titulu u ABA ligi i plasman u Evroligu, vratio se na mesto uspeha, pa će na klupi trofejnog kluba iz Podgorice, zameniti Dejana Milojevića.

“Aleksadar Džikić je obeležio našu najslavniju sezonu, kada smo pod njegovom trenerskom palicom pokorili ABA ligu. Stvorio je jednu kompaktnu, ratničku, fajtersku ekipu koja se podjednako borila i kod kuće i na strani. Pod njim smo postavili rekord Evrolige po broju postignutih trojki na utakmici. Celi grad ga je zavoleo kada je uzeo mikrofon i zagrmio „Ovo nije pozorište“ u prepunoj Morači. S njim idemo u nove pohode. Aleksandar Džikić je trener Budućnost Volija!”, navodi se u saopštenju kluba.

Aleksandar Džikić je potpisao ugovor na dvije godine.

Sport Klub​

Zvanično: Trinkijeri ostaje u Bajernu do 2023.​

1624346656-Andrea-Trinkijeri-750x508.jpg

Italijanski trener Andrea Trinkijeri produžiće saradnju sa minhenskim Bajernom, timom sa kojim je u prethodnoj sezoni Evrolige imao velike uspehe, potvrdio je nemački klub.

Trinkijeri je u prethodnoj sezoni Bajern do prvog učešća u četvrtfinalu Evrolige u klupskoj istoriji, ali u Bundesligi nije uspeo da dođe do titule – od Bavaraca je u finalnoj seriji bolja bila ekipa Albe. U EL je bio drugi u izboru za trenera sezone, a nagradu “Gomeljski” dobio je šef struke evropskog prvaka Ergin Ataman.

Italijan je po dolasku u Bajern iz Partizana potpisao jednogodišnji ugovor, a sada je produžio saradnju sa Bavarcima do leta 2023. godine.

“Trinkijeri je u našem klubu stvorio hemiju na terenu i van njega koja ne može da se poredi sa prethodnim sezonama. Prethodna sezona bila je skoro savršena”, izjavio je genralni direktor Bajern Minhena Marko Pešić.

Trinkijeri (52) je na klupi Bajerna od leta 2020. godine, a prethodno je u trenerskoj karijeri radio u Triboldiju, Juvekazerti, Veroliju, Kantuu, Uniksu i Brose Bambergu. Od 2018. do 2020. bio je trener beogradskog Partizana, a radio je i kao selektor grčke reprezentacije.

Sport Klub

E steta , iskreno ja bi voleo da ga jos malo gledamo i nadao sam se da ce igrati jos koju sezonu , mislim pogledaj recimo Marselinja Uertasa koji isto ima 38 godina pa covek igra u zivotnoj formi, sad u ekipi Ibostar Tenerife odigrao verovatno najbolju sezonu u karijeri (i ovu i proslu) a imao je isto itekako bogatu i uspesnu karijeru , mada Ok , kapiram da Spanulis nema zelju i dovoljno motiva da sad u petu deceniju zivota udje kao jos uvek aktivan igrac, ono kapiram da je u fazonu i da misli da je dao sve sto je imao i mogao, osvojio je sve sto je bio u prilici da osvoji ( bio prvak Evrope sa Grckom kako u juniorskoj tako i seniorskoj konkurenciji, bio deo ekipe one cuvene generacije Grcke koja je osvojila EP kod nas 2005 i koja je 2006. u polufinalu SP pobedila americki "Drim Tim" (predvodjen Lebron Dzejmsom, Melom Entonijem, Kris Polom, Dvejn Vejdom, Elton Brendom, Kris Bosom, Dzo Dzonsonom, Dvajt Hauardom i ostalim asovima), bio 3 puta prvak Evrope sa Olimpijakosom, bio i MVP Evrolige a uvrsten je i u tim decenije u Evroligi , zaista jedna briljantna i trofejna karijera, nema sta, vise od toga tesko da je i moguce , a ocigledno da se vec malo i zasitio kosarke i da ipak vise ne voli bas toliko da igra basket da mu je bitno da samo posto-poto igra negde i da bi sad hteo da igra tamo do svoje 45-te godine.

Povratak u NBA: Kokoškova čeka nova saradnja sa Dončićem?​

1625432993-Igor-Kokoskov-750x500.jpg

Dalas Meveriksi zainteresovani su dovođenje za Igora Kokoškova, selektora Srbije i trenera Fenerbahčea, koga vide kao idealno rešenje na mestu asistenta Džejsona Kida.

Vest da bi srpski strateg mogao nazad u NBA ligu, gde je radio kao asistent u Klipersima, Detroitu, Finiksu, Klivlendu, Orlandu, Juti i Sakramentu, uz kratkotrajnu ulogu prvog trenera Finiksa, preneo je Sportando, a zatim i dobro obavešteni američki novinar Mark Stejn.

U Teksasu rade na ojačanju stručnog štaba novog trenera Džejsona Kida i smatraju da bi angažovanje Kokoškova bilo više nego delotvorno. Pre svega, zbog uspešnog rada sa prvom zvezdom tima Lukom Dončićem u selekciji Slovenije kojoj su doneli titulu prvaka Evrope 2017. godine.

Pita se, ipak, nešto i Fenerbahče. Kokoškov je prošle sezone potpisao trogodišnji ugovor sa istanbulskim velikanom. Doveden je kao dugoročno rešenje, posle odlaska Željka Obradovića, i Turci ga neće olako pustiti.

U svakom slučaju, nešto konkretnije na tu temu saznaćemo u dogledno vreme.

Do tada bi trebalo da bude poznato i da li Kokoškov ostaje selektor Srbije, posle debakla Orlova na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Tokiju.

Sport Klub

Tepić završio karijeru, ali ostaje u Megi​

1624685363-Milenko-Tepic-750x498.jpg

Košarkaš Mege i bivši reprezentativac Srbije Milenko Tepić završio je igračku karijeru, ali će ostati u košarci. Biće na poziciji tim menadžera Mege.

Tepić je u Megu stigao prošlog leta, a generalni menadžer Mega Basketa Goran Ćakić izjavio je da mu je veoma drago što je Tepić odlučio da ostane u klubu i po završetku igračke karijere.

“Milenko je ove sezone ne samo igrački, već i svojim savetima i iskustvom, mnogo doprineo odličnim rezultatima i individualnom napretku igrača i veoma nam je drago što će ostati deo kluba. Čestitamo mu na sjajnoj igračkoj karijeri, sigurni smo da će se kao neko ko je već upoznat sa sistemom Mege brzo uklopiti u novu ulogu i biti ništa manje uspešan”, rekao je Ćakić.

Tepić je istakao da nije mnogo razmišljao o odluci da prihvati novu ulogu.

“Odluku da završim igračku karijeru nisam doneo lako, ali sa druge strane, kada mi je uprava Mege ponudila da ostanem u klubu na poziciji tim menadžera, bzo smo stigli do dogovora. U Megi sam godinu dana, ali za to vreme sam samo potvrdio mišljenje koje sam imao i ranije, da se radi o izuzetno organizovanom klubu u kome postoji sistem i gde su svi zaista 24 sata posvećeni igračima i njihovom napretku. Verujem da mi neće trebati mnogo da se naviknem na novu ulogu”.

Tepić je nastupao još i za Vojvodinu, Partizan u dva navrata, Panatinaikos, Sevilju, Lijetuvos Ritas, PAOK u dva navrata, Orlandinu, Brindisi, Vareze i Iraklis.

Sa Panatom je osvojio Evroligu 2011. godine, uz dve titule u Grčkoj, dok je sa Partizanom osvojio devet trofeja – tri ABA lige, četiri Superlige i dva Kupa Radivoja Koraća.

Sa reprezentacijom Srbije je osvojio srebro na Evropskom prvenstvu u Poljskoj 2009. godine.

Sport Klub

Ne želi kraj: Printezis u Pireju još jednu sezonu​

Jorgos-Printezis-scaled-e1615052165739-750x444.jpg

Grčki košarkaš Jorgos Printezis ostaje u Olimpijakosu još jednu sezonu, pošto je produžio ugovor do leta 2022. godine.

Iskusni krilni centar (36) gotovo celu karijeru igra za atinskog velikana. Računajući period od 2001. godine, kada je debitovao u seniorskom timu, samo tri godine nije nastupao u crveno-belom dresu. Sezonu 2006/07. proveo je na pozajmici u Larisi, dok je od 2009. do 2011. bio čan Unikahe.

U proteklih 10 sezona bio je jedan od ključnih igrača Olimpijakosa i nosi velike zasluge za titule prvaka Evrope 2012. i 2013.

To se naročito odnosi na 2012. kada je postigao pobednički koš u poslednjoj sekundi finala Evrolige protiv moskovskog CSKA.

U sezoni za nama prosečno je beležio 8.5 poena i 2.7 skokova u Evroligi.

Sport Klub

Fenerbahče otišao po Đorđevića u Italiju​

aleksandar-dordevic-165024-750x501.jpeg

Igor Kokoškov u utorak je i zvanično napustio Fenerbahče, ali klub iz Istanbula i sledeće sezone na klupi bi mogao da ima Srbina - Aleksandra Đorđevića.

Turski mediji prenose da je generalni menadžer Fenera Mauricio Gerardini započeo zvanične razgovore sa doskorašnjim strategom Virtusa iz Bolonje i da se epilog očekuje vrlo brzo.

Gerardini, koji je u klubu iz Istanbula došao 2014. i zajedno sa Željkom Obradovićem oformio šampionski tim, trenutno je u Italiji gde se sastao sa Đorđevićem.

Pedesettrogodišnji srpski trener nije nastavio saradnju sa Virtusom iako je sa klubom iz Bolonje osvojio prvenstvo Italije posle dve decenije posta. Umesto njega klub je angažovao Serđa Skariola.

Đorđević je u protekle dve sezone bio na klupi Virtusa, a prethodno je radio u Olimpiji iz Milana, Benetonu, Panatinaikosu i Bajernu.

Sa reprezentacijom Srbije osvojio je srebrne medalje na Olimpijskim igrama, Svetskom i Evropskom prvenstvu, a na čelu državnog tima nasledio ga je upravo Kokoškov, koji je posle godinu dana u Feneru odlučio da se vrati u NBA.

Selektor Orlova bi uskoro trebalo da potpiše ugovor sa Dalasom, gde će biti desna ruka trenera Džejsona Kida.

Sport Klub

Zvanično: Marko Simonović predstavljen u Čikagu​

1629363838424_isisisiis.jpg

Marko Simonović je sada i zvanično novi košarkaš Čikago Bulsa.

Već je ranije najavljeno da će potpisati trogodišnji ugovor sa Bulsima vredan 4.300.000 dolara, a sada je Čikago objavio saradnju, s tim da nije otkrio detalje ugovora.

Takođe, pominjalo se da su dve godine potpuno garantovane za 44. pika. Treća godina ugovora nije garantovana.

Talentovani crnogorski košarkaš izabran je prošle godine sa 44. pozicije od strane Čikago Bulsa. Otprilike mu se i predviđala ta pozicija u prognozama pre drafta.

Podsećanja radi, Simonović je na Letnjoj ligi sa Čikagom imao veliku minutažu. Protiv Minesote je ubacio 10, a protiv Nju Orelansa i San Antonija završavao je sa po 13 postignutih poena.

Očigledno se dovoljno dobro nametnuo i nastaviće karijeru u NBA ligi.

Simonović ima 21 godinu, a u karijeri je igrao za Mens Sana Sijenu, Petrol Olimpiju, Roseto Šarks, Cedevitu i Megu.

Mozzart Sport

Direktor Fenera: Brzo smo se rešili haosa s Kokoškovim i počeli da radimo s Đorđevićem​

1629454197162_Fener.jpg

"Razlaz sa bivšim trenerom je bio neočekivan, međutim, mi smo tim koji uvek ima plan B i preduzima poteze što je brže moguće"

Generalni direktor Fenerbahčea Čenk Renda izneo je očekivanja istanbulskog giganta koji je tokom leta imao prilične promene ne samo u igračkom kadru već i u stručnom štabu. Dres Fenera su obuukli Pjeria Henri i Akile Polonara koji su stigli iz Baskonije, Devin Buker (Himki), Rejmar Morgan (Karšijaka), Merijal Šejok (Bursa) i Metedžan Birsen (Karšijaka).

"Nadamo se da će sezona biti zdrava i bez povreda i da ćemo igrati dobru košarku. Imamo novog trenera, želimo da zajedno prezentujem košarku koja dolikuje Fenerbahčeu. Težimo osvajanju sva tri trofeja (Evroliga, Prvenstvo Turskekl Kup Turske)", rekao je Renda.

Govorio je i o mogućim transferima u predsezoni.

"Za sada smo završili sve trasnfere koje smo želeli. Ako Đorđević posle priprema želi da još neko bude angažovan, razgovaraćemo sa rukovodstvom i preduzeti potrebne korake. Trenutno nismo u pregovirima ni sa jednim igračem."

Priznao je da je odlazak Kokoškova bio neočekivan, ali da je klub ipak bio spreman da reaguje.

"Razlaz sa Kokoškovim bio je neočekivani. Međutim, mi smo tim koji uvek ima plan B i mislim da preduzimamo poteze što je brže moguće. Odmah smo se rešili ovog haosa i počeli da radimo sa novim trenerom bez posledica."

Pominjana je mogućnost da po odlasku Kokoškova ekipu preuzeo njegiv i dugogodišnji pomoćnik Željka Obradovića - Erden Džan. Pošto je objavljeno da je za novog trenera imenovan Alekandar Đorđević, proširila se glsina da bi turski stručnjak mogao put NBA, a iz SAD je stigla vest sesti na klupu asistenta Jute.

"Do nas nije stigla ponuda iz NBA lige, pa sam i sam ispratio razvoj događaja iz štampe", dodao je Renda.

Mozzart Sport

Šved o povratku u CSKA: Trener Itudis i ja smo slični - ne podnosimo poraze​

1629451912642_shutterstock_93842041_(1).jpg

"Razgovarali smo o mom vremenu igranja i ulozi na terenu. Nije tajna da mogu da igram na pozicijama jedinice, dvojke, pa čak i trojke"

Aleksej Šved je odmah po informaciji da Himki neće imati novac da bude na evroligaškom i VTB nivou, postao jedan od glavnih meta velikih evropskih klubova, čak iz NBA i Kine. Odlučio je ipak da ne ide daleko, već da potopiše ugovor s CSKA. Još pre nego što je objavljena vest da se vratio u redove moskovskog giganta posle devet godina, počela je da se provlači sumnja kako će se jedan od najvećih košarkaških umetnika današnjice uklopiti u čvrst sistem trenera Dimitrisa Itudisa.

"Nekoliko puta sam razgovarao sa Itudisom (glavnim trenerom CSKA). Imamo iste ciljeve, ne volimo da gubimo i razmišljamo samo o maksimalnom rezultatu. Naravno, razgovarali smo o mom vremenu igranja i ulozi na terenu. Nije tajna da mogu da igram na pozicijama jedinice, dvojke, pa čak i trojke. Za mene nema velike razlike. Nadam se da ću biti koristan na sve tri pozicije. Veoma mi je drago što se vraćam u CSKA", objasnio je Šved u razgovoru sa čitaocima Sport ekspresa.

Prvi put u karijeri nosiće dres s brojem 91. Ranije je nastupao sa jedinicom, "23" i "88" na leđima.

"S brojem 91 je igrao Denis Rodman. On je moj idol."

Po tradiciji ulazak u sezonu započeo je sa ocem.

"Ponovo sam se pripremao za sezonu sa ocem, kao poslednjih šest-sedam godina. Počnem da radim mesec dana pre prvog okupljanja u timu. Treniramo mnogo napolju: atletiku, istezanje, vežbe sa elastičnim trakama. Posle sledi ulazak u dvoranu: šutiranje, kretanje u odbrani..."

I danas se seća prvih časova velikih asova u pređašnjoj etapi u CSKA.

"Tada je u timu bilo mnogo zvezda. Od svih sam ponešto preuzeo. Dugo sam živeo u trening kampu, Dejvidom Vanterpulom. Mnogo smo pričali o košarci. Papalukas me je naučio kako da distribuiram pasove za asistencije, kako da imam bolji pregled terena. Od Holdena sam naučio kako da reagujem u odbrani..."

Odlučio je 2012. da se oproba u NBA gde je proveo tri sezone.

"U nekim periodima sam igrao mnogo, u nekima ne. Sećam se da sam treću sezonu završio u Njujorku, gde sam baš mnogo igrao, uživao u košarci. Sve domaće utakmice bile su u prepunom Madison Skver Gardenu. Mogao sam da ostanem u NBA još malo. Ali odlučio sam da se vratim u Evropu, da budem u glavnim ulogama."

Po povratku iz SAD ostao je čak šest sezona u Himkiju iako je bilo poziva sa svih strana

"Igrali smo četiri sezone zaredom u Evroligi, imali odličnu atmosferu u svlačionici. Uvek je bilo sjajnih momaka koji su želeli pobedu. Ako izuzmete prošlu godinu, koja je bila veoma teška, uključujući i psihološki, vreme u Himkiju je bilo odlično. Tamo imam mnogo prijatelja sa kojima sam i dalje u kontaktu. Mnogima je drago što sam prešao u CSKA. Osim toga, Himki ima superkul fanove koji su nas podržavali bez obzira na to da li smo pobeđivali ili gubili."

Nebrojeno puta u karijeri je Šved išao preko 30 poena. Rekord mu je 37 u pobedi Himkija nad CSK (73:72) u VTB ligi. Ipak, mnogi smatraju da je njegovo najbolje izdanje bilo u meču za treće mesto na Igrama u Londonu 2012. godine. Postigao je 25 poena, ali je trojkom u ranoj fazi napada, tipično za njega, manje od 40 sekundi pre kraja skinuo Argentincima bronzanu medalju s grudi.

"U tajmautu je (selektor) Dejvid Blat iscrtao akciju. Trebalo je da odigramo malo drugačije, ali video sam da je dobra suituacija. Bio sam siguran da ću postići koš. I uspeo sam."

Tokom prethodnih nedelja, pre nego što je potpisao ugovior sa CSKA pominjala se mogućnost da se preseli u Kinu.

"Zaista, više puta sam dobijao ponude iz Kine. Verovatno je prerano za odlazak tamo. Ali generalno, mogao bih da se preselim u Kinu ili Japan. Zanimalo bi me da naučim o novim kulturama iznutra", pričao je Šved.

Mozzart Sport

Pengos u Klivlendu​

1631140063-RTXBVC9U-750x486.jpg

Kevin Pengos, odlični kanadski bek, karijeru će nastaviti u NBA ligi.

U naredne dve godine nosiće dres Klivlend Kavalirsa. Vrednost ugovora je prema Zeku Kurtinu, agentu Pengosa, 3,5 miliona dolara. U prvoj godini Kanađanin će imati zagarantovana primanja od 1,67 miliona zelenih novčanica.

Pengos je blistao u protekloj sezoni Evrolige u dresu Zenita, kada je bio jedan od najboljih bekova najkvalitetnijeg košarkaškog takmičenja na Starom kontinentu.

Bio je na Univerzitetu Gonzaga i nijedna ekipa iz NBA lige ga nije draftovala kada je završio koledž karijeru. U Evropi je igrao za Gran Kanariju, Žalgiris, Barselonu i Zenit. Izabran je u najbolji tim Evrolige za prošlu sezonu.

Sport Klub

Obradović i Maljković kandidati za FIBA Kuću slavnih​

1624117238-Zeljko-Obradovic-scaled-e1624117279904-750x474.jpg

Željko Obradović, Božidar Maljković i Milan Vasojević su među ovogodišnjim kandidatima, kada govorimo o trenerima, za FIBA Kuću slavnih.

FIBA je, u ‘Klasi 2022’ nominovala 29 trenera koji su kandidati za imenovanje u Kuću slavnih. Na listi su trojica srpskih trenera, samo jedan i dalje aktivan – Željko Obradović, Božidar Maljković i Milan Vasojević koji je preminuo 24. decembra 1996. godine.

Iz regiona je na spisku kadidata još i Zmago Sagadin.

Trener Partizana konačno se našao na listi kandidata nako 30 godina rada u košarci i brojnih trofeja koje je osvojio.

David Blat je takođe na listi, dve godine nakon što je prestao aktivno da se bavi trenerskim poslom.

Na spisku kandidata su:

Tajeb Abelhadi (Alžir), Rizk Vahed al-Masri (Jordan), Olgerst Altbergs (Letonija), Valdemars Baumanis (Letonija), Valerio Bjankini (Italija), Kadur Bilekdar (Alžir), David Blat (SAD, Izrael), Favzi Asker Davud (Irak), Ivan Galabov (Bugarska), Alesandro Gamba (Italija), Vidas Gedvilas (Litvanija), Džo Jauni (Francuska, posthumno), Reimond Karnitis (Letonija), Semen Kalipsli (Belorusija), Božidar Maljković (Srbija), Ludvik Mieta (Poljska), Dimitar Mitev (Bugarska), Nikola Nisiotis (Grčka), Željko Obradović (Srbija), Danijel Lovel Peterson (SAD), Nadžib Rateb al-Šeik (Sirija), Zmago Sagadin (Slovenija), Meran Šahintab (Iran), Gazi Talib (Irak), Mohamed Adel Tlatli (Tunis), Hulio Toro (Portoriko), Milan Vasijević (Srbija, posthumno), Vitold Zagorski (Poljska) i Tajeb Zenati (Alžir).

Mogućnost da predlože kandidate za nominacije imaju košarkaški savezi zemalja članica FIBA, regionalni ogranci FIBA, Centralni Bord FIBA i FIBA nadzorni komitet.

Sport Klub

Velika čast: Kris Veber u Kući slavnih​

majk-bibi-kris-veber-vlade-divac-182882-750x500.jpeg

Legendarni košarkaš Sakramento Kingsa Kris Veber biće primljen u Kuću slavnih u Springfildu kao deo klase 2021.

Američki centar je najbolje dane karijere proveo u Kingsima, gde su mu saigrači bili i Vlade Divac i Predrag Stojaković. U glavnom gradu Kalifornije igrao je od 1998. do 2005. godine i u njegovu čast povučen je dres sa brojem četiri.

Veber je kao prvi pik na draftu 1993. izabran je od Orlando Medžika, ali je odmah prosleđen u Golden Stejt Voriorse. Zatim je igrao za Vašington Vizardse, pomenute Kingse, Filadelfija 76erse, Detroit Pistonse i ponovo Voriorse, gde se penzionisao 2008.

Tokom 15 godina NBA karijere imao je učinak od 17.182 poena, 8.124 skokova i 3.526 asistencija, po čemu je samo među osam košarkaša koji su imali preko 15.000 poena, 7.500 hiljada skokova, 2.500 asistencija i po 1.000 ukradenih lopti i 1.000 blokada.

U pet navrata nastupao je na Ol-staru, a 2001. izabran je u najbolji tim lige.

Sport Klub

Virtus Bolonja i Armani u finalu Superkupa​

1621978587-Milos-Teodosic-750x499.jpg

U finalu košarkaškog Superkupa Italije igraće Virtus Bolonja i Armani.

Virtus je u neizvesnom polufinalu savladao Veneciju rezultatom 72:71.

Imao je Virtus devet poena prednosti nakon prve četvrtine, ali je Venecija uspela da smanji zaostatak na tri poena do odlaska na odmor.

Nakon izjednačene treće četvrtine u četvrtoj se vodio pravi rat pod obručima i na kraju se ušlo u penal završnicu. Bolje su se snašli igrači Virtusa koji su tako obezbedili sebi mesto u finalu.

Ekipu iz Bolonje predvodio je Hervi sa 17 poena i devet skokova, Miloš Teodosić postigao je 14 poena uz osam asistencija i tri skoka.

Venecija je imala trojicu trocifrenih, a najefikasniji je bio Tonut sa 16 poena. Jedan poen manje dao je Sanders, a sa 13 je meč završio Vat.

Armani je do finala došao pobedom protiv Brindizija rezultatom 72:67.

Prvo poluvreme proteklo je u znaku Armanija koji je na odmor otišao sa 14 poena prednosti, ali Brindizi se nije predao i nakon sjajne treće trećine u odlučujućih deset minuta ušao je sa prednošću od pet poena nakon što je Armani u tom delu meča ubacio samo deset poena.

Ipak, tim iz Milana zaigrao je na nivou prvog poluvremena u toj poslednjoj deonici dok je tempo Brindizija pao i Armani se na kraju radovao pobedi.

Mitoglu je bio najefikasniji u pobedničkom timu sa 13 poena, Hajns, Meli i Šilds dali su po 11. Šilds je na to dodao 16 asistencija. Dabl-dabl učinak imao je i Dilejni sa po deset poena i asistencija.

U Brindiziju su sa po 16 poena najbolji bili Džoš Perkins i Nik Perkins.

Finale se igra u utorak od 21 sat, a direktan prenos je na Sport Klubu 1.

Itudis bi mogao da postane selektor Grčke​

1632138093-1003089178-750x507.jpg

Kako pišu mediji u Grčkoj naslednik Rika Pitina na čelu košarkaške reprezentacije mogao bi da bude najbolji tamošnji trener u poslednjoj deceniji Dimitris Itudis.

Dimitris Itudis je dva puta sa CSKA osvojio Evroligu, a još šest puta je bio šampion VTB lige sa „armejcima“. Godinama unazad Grk koji je dugo radio sa Željkom Obradovićem u Panatinaikosu slovi za jednog od najcenjenijih stručnjaka u Evropi, a Grčka bi konačno mogla da ga dovede u nacionalni tim.

Sport24 piše da je Itudis veliki favorit da preuzme rerpezentaciju svoje zemlje. Ranije je novi predsednik Košarkaškog saveza Vangelis Liolios najavio da će na klupi biti „veliko ime“, a sada se priča baš o Itudisu.

Takođe u jednom podkastu je bilo reči da je Dimitris trebalo da bude selektor još od aprila da su se desili izbori u grčkom Savezu kada je trebalo krajem marta. Ovako selektor je ostao Rik Pitino, a Grčka je propustila šansu da ode na Olimpijske igre.

Itudisov prvi naredni zadatak bi bilo Evropsko prvenstvo 2022. godine kada bi Grci mogli da računaju na Janisa Adetokunba koji bi tada mogao da bude glavni igrač tima. Sa druge strane problem bi mogli da budu FIBA prozori u kojima se igraju kvalifikacije za Svetski kup a koji počinju već na jesen 2021. Itudisov CSKA će tu imati bitnu ulogu jer je pitanje da li će svom treneru dozvoliti da putuje na utakmice reprezentacije dok su u toku mečevi Evrolige.

Sport Klub

Džejms Gist ostaje u Evroligi​

1632305772141_1591283747114_gista.jpg

Nekadašnji košarkaš Crvene zvezde i Partizana Džejms Gist nalazi se nadomak prelaska u francuski ASVEL, prema informacijama koje donosi Sportando.

Gist je nakon odlaska iz Zvezde prešao u Bajern iz Minhena gde je kod Andree Trinkijerija prosečno beležio 5,6 poena po meču u Evroligi i tek neznatno više u nemačkom šampionatu.

U slučaju prelaska u ASVEL, Gist bi produžio kontinuitet igranja u Evroligi pošto je pre Zvezde čak sedam godina igrao u Panatinaikosu sa kojim je pet puta osvojio prvenstvo Grčke uz šest kupova.

Nosio je i dres Malage, Fenerbahčea, Lokomotive Kubanj, a srpskoj javnosti se predstavio početkom prošle decenije kada je zaigrao za Partizan..

Mozzartsport

Pau u penziji: Kobi me je naučio kako se postaje pobednik​

1625307620-Pau-Gasol-750x500.jpg

Proslavljeni španski košarkaš Pau Gasol zvanično se penzionisao u 42. godini života, posle 23 igračke sezone.

Tokom duge karijere radio sam sa mnogim ljudima. Svima im dugujem zahvalnost. Od novinara, koji su me pratili tokom ovog putovanja i zbog kojih naš rad dopire do mnoštva ljudi, preko navijača na pruženoj energiji do fizioterapeuta, sponzora, menadžera… Svima sam zahvalan. I posebno Pepeu Kasalu, koji mi je pomogao na početku i pripremio me da iz sveta dečaka uđem u takmičenje sa muškarcima„, rekao je, između ostalog, Gasol u obraćanju.

Jedan od najboljih evropskih igrača svih vremena ponikao je u Barseloni. Za Katalonce je debitovao 1998. i u naredne tri godine nosio njihov dres. Usledio je odlazak u NBA ligu. Na draftu 2001. izabrali su ga Atlanta Hoksi kao trećeg pika, ali su ga odmah prosledili u Memfis Grizlise.

U Tenesiju je igrao do 2008. kada je trejdovan u Los Anđeles Lejkerse, gde je proveo najbolje dane karijere do 2014. i osvojio dva šampionska prstena.

O njegovoj saradnji sa preminulim Kobijem Brajantom i danas se priča.

Kobija bih posebno želeo da istaknem. Mnogo bih voleo da je ovde, ali život nekada nije fer. Kobi me je naučio kako da budem bolji lider, bolji takmičar, šta znači biti pobednik„, poručio je Gasol.

Po odlasku iz Lejkersa, usledile su dve sezone u Čikago Bulsima, pa tri u San Antonio Sparsima, deo sezone u Milvoki Baksima i povratak u Barselonu prošlog februara.

U šest navrata je bio deo Ol stara, dva puta je izabran u najbolji drugi tim NBA lige, a 2002. imenovan je za rukija sezone.

Na reprezentativnom nivou je osvojio sve sa Špancima – tri evropska zlata, dva srebra i dve bronze, zlato na Mundobasketu 2006. u Japanu, te dva srebra i bronzu na olimpijskim igrama.

Sport Klub

Back