Po meni mislim da smo favoriti, možda malo precenjujemo naše i malo smo previše skloni euforiji ali uprkos tome i dalje mislim da smo favoriti, doduše možda ne tako izraziti favoriti kako neki misle ili tvrde već pre bi rekao da smo blagi favorit u odnosu na Francusku i Nemačku.
Francuzi i Nemci rekao bi da će nam biti glavni konkurenti na ovom prventstvu, sad neki će odma da se uhvate za ono kako Francuzima ne igra Furnije, kako su se De Kolo i Batum oprostili od reprezentacije, kako im nema ni Gobera, Vembija, Lesora, Poire je isto na kraju otpao sa spiska.
Sad to je tačno i biće malo slabiji pod košem , ali recimo tu im prvi i drugi pik sa prošlogodišnjeg drafta Risašer i Aleks Sar kao i Bilal Kulibali 7. pik sa drafta 2023. koji je takođe imao veoma dobru sofmor sezonu u Vašingtonu, eto to su već 3 igrača ono Ol Star potencijala, takođe tu im je i snažni Jabuseli koji je isto imao veoma dobru sezonu u Filadelfiji kao recimo i odlični igrači kao što su Silvian Francisko koga ja baš gotivim, Eli Okobo, Teo Maledon, Džejlen Hord Isaija Kordinije, Timoti Luvavu, Metju Strazel i svi oni su imali zaista jako dobre sezone u Evroligi (i skoro svi imaju bolje brojke od gotovo svih naših igrača) a velika većina njih i NBA iskustvo, tako da Francuzi uprkos brojnim izostancima i podmlađivanju ekipe i dalje imaju baš izuzetno jaku ekipu, e sad jedino možda u nekim ključnim trenucima možda malo taj nedostatak iskustva bi mogao da ih košta ali da imaju baš jak i talentovan tim to nema diskusije.
Nemci isto standardno jaki kao već nekoliko godina unazad, doduše i oni će biti malo oslabljeni u reketu jer im ovaj put nema Moa Vagnera kao ni Hartenštajna koji je baš sila u oba reketa i koji je imao zaista odličnu sezonu u Oklahomi sa kojom je uzeo i titulu, a nema im ni Maksija Klebera ali i dalje su ti Denis Šruder i Franc Vagner koji su ono srce i stub njihove ekipe, tu im je sad i Tristan Silva koji je imao sasvim dobru ruki sezonu u Orlandu (gde igra zajedno sa braćom Vagner) koji je lepo pojačanje za reprezentaciju, tu su im i dalje veoma dobri šuter Andreas Obst, rezervni plej Maodo Lo, Daniel Tais, Isak Bonga koji je imao veoma dobru sezonu u Partizanu, Jihanes Vojtman, Johanes Timan, tu je i brat Tristana da Silve takođe vrlo talentovani Oskar da Silva kome je ja mislim isto ovo debi u reprezentaciji i na velikim takmičenjima, ono da kažemo da i oni dolaze u približno kompletnom i najjačem sastavu i da oni imaju jedan jak i pre svega kompaktan i uigran tim koji već relativno dugo igra zajedno.
Inače još pre više meseci sam rekao da uz nas, Francusku i Nemačku Litvanija je istu tu i ekipa koja zatvara krug favorita, međutim to bi važi samo ukoliko budu kompletni bili ili makar približno kompletni, ali nažalost to nije slučaj, recimo nema im njihove glavne zvezde Domantasa Sabonisa, nema im ni nove zvezde u usponu Matasa Buzelisa, nema im još jedne njihove nadolazeće zvezde Kasparasa Jakučionisa koga je ove godina na draftu izabrao Majami sa relativno visoke pozicije, nema im recimo ni Grigonisa, Uljanovasa, Kuzminskasa, Brazdeikisa, Lekavičijusa, Montejunasa.......ono baš dosta igrača im fali, pa stoga ne možemo baš da ih svrstamo više u red favorita, ali recimo tu su Jonas Valančijunas, Rokas Jokubaitis, Sirvidis, Normantas, Tubelis, Sederkeskis, Giedraitis........tako da ono ima tu i dalje igrača koji mogu da povuku, pritom uglavnom su to sve igrači koji se odlično poznaju, koji su bili saigrači u nekom momentu (ili su još uvek), koji su uglavnom igrali zajedno i za mlađe selekcije, itd, pa stoga verujem da imaju tu neku kompaktnost, a pritom oni uvek igraju sa posebnim žarom za reprezentaciju i često im igrači pružaju bolje i zapaženije partije u reprezentaciji i na tim velikim takmičenjima nego u svojim klubovima za koje igraju.
Recimo setimo se i prošlog SP kada im je isto falio Sabonis i još isto 4,5 bitnih igrača tipa Grigonis, Uljanovas, Lekavičijus i šta ja znam pa oni eto razbili Amerikance sa sve Bransonom, Edvardsom, Halibartonom, Ingramom, Bankerom, Mikel Bridžisom i ostalima i to ubacivši im negde 110-115 poena i to sećam se najbolji na toj utakmici im je bio anonimni Vaidas Kariniaukas koji je tad odigrao partiju života i koji je u tom trenutku igrao za verovali ili ne Rapid iz Bukurešta, tako da ono mislim da Litvance nikad ne treba otpisivati na tim velikim takmičenjima.
Recimo potencijalno iznenađenje i ekipu koju niko ne uzima za razmatranje a mogla bi daleko da dogura i bude jedan od favorita iz senke ja vidim Tursku, tu im je Šengun Alperin, tu je i Adem Bona iz Filadelfije koji važi čak i u NBA za jednog od boljih defanzivaca, tu su Čedi Osman, Furkan Korkmaz, Omer Jurtseven, Šejn Larkin, Sanli, Sipahi (inače momak rođen u Prištini), itd a pritom imaji Atamana za selektora.
Mislim da bi meč u grupi između nas i njih mogao da bude interesantan i onako pravi derbi grupe, mislim da će to biti onako prva prava provera za naše da vidimo gde smo u odnosu na ostale ali i odličan test za Turke da vide gde su i oni i koliko zapravo mogu protiv onih najjačih reprezentacija.
Takođe videćemo recimo i Italijani koliko mogu, sad su malo osvežili reprezentaciju sa Prosidom i Spanjolom po meni dva odlična mlada igrača iz Albe koji imaju iza sebe veoma dobru sezonu u Evroligi, a tu su Fontekio, Nikolo Meli, Pajola, Marko Spisu, Darius Tompson iz Efesa......a imaju po meni i odličnog trenera Danmarka Poceka koji je odličan motivator , a inače u Italiji je specifična atmosfera jer je jednom od njihovih glavnih igrača Ahileu Polonari nažalost nedavno dijagnostifikovana leukemija i on nažalost sad bije svoju glavnu bitku, tako da verujem da će odigrati i za njega i da će i zbog njega biti dodatno motivisani.
Recimo verovatno ni Špance ne treba olako otpisivati, jeste da više nisu ni bleda senka one Španije od pre 10-15 godina i da sad imaju verovatno najslabiji tim u poslednjih 25-30 godina, ali recimo tu su braća Ernangomez, Santi Aldama, Brizuela, veoma dobri mladi Pradilja iz Valensije kao i Larea takođe iz Valensije koji ima samo 19 godina i važi nza novu nadu španske košarke i nemaju sad baš ni toliko lošu ekipu (iako naravno ni približno ono na šta smo navikli od njih) a pritom kao reprezentacija imaju i veliko iskustvo sa tih velikih takmičenja, iskusnog selektora i znaju kako se igraju ta velika takmičenja.
Videćemo mogu li i Grci sa Janisom napokon da urade nešto, mada iskreno ja sumnjam, iako možda i nemaju tako lošu ekipu sa još Sloukasom, Papanikolauom, Larancakisom, Tajlerom Dorsijem, Mitrogluom..........mislim da teško i da verovatno postoji razlog zašto nemaju medalju sa velikih takmičenja još od 2009. i one čuvene generacije sa Papalukasom, Diamantidisom, Spanulisom, Big Sofom i ostalima.
Slovenci predvođeni Lukom Dončićem mislim da imaju još manje šanse nego recimo Grci ili Španci, jeste da imaju Dončića koji sam može da pobedi protivničku ekipu ali nema ko da ga prati, recimo i ti neki iole pristojni igrači koje imaju kao što su recimo Prepelić, Omić, Murić, Nikolić nekako deluje da nisu baš u toj formi kao pre par godina, da igraju u sve slabijim klubovima i da idu nekom silanom putanjom, mada eto recimo onaj Gregor Horvat što igra u Francuskoj mi se čini kao jedan vrlo dobar igrač koji bi uskoro mogao u neki jači i ozbiljniji klub, i eto recimo eventualno on i Prepelič su ti koji bi eventualno mogli da pomognu Dončiću i malo isto povuku, takođe fale i njima neki igrači, nema im Jake Blažića koji je nekako uvek unosio posebnu energiju tamo i uvek mnogo bolje igrao za reprezentaciju nego za klub u kome je igrao , povredio se Vlatko Čančar, nema ni Majka Tobija koji im je vrlo bitan u reketu, takođe otpao je i Zoran Dragić beše zbog neke svađe sa selektorom ili šta je već bilo (nisam se nešto mnogo upuštao), nema ni mladog Žige Samara koji da kažemo isto nešto obećava, itd , a ono kad imaš tako limitiran roster kao oni i ne baš neki širok izbor kvalitetnih igrača onda svako odsustvo nekog iole bitnijeg igrača se itekako oseti i iskreno ja baš maksimalno gotivim Luku Dončića kao igrača, svaki put se bez reči odaziva da igra za reprezentaciju, uvek daje sve od sebe (možda čak i više nego u NBA a u NBA znamo šta radi i kako igra) i iskreno baš mi je žao što nema malo bolje i kvalitetnije saigrače i što je okružen maltene skoro sve polu-amaterima, da ima makar probližno saigrače kao što su bili Goran Dragić, Beno Udrih, Boštjan Nahbar, Raša Nesterović, Sani Bećirović, Jaka Laković, Matjaž Smodiš, Erazim Lorbek, itd , ovako.................tako da rekao bi da dugo će još Slovenci pamtiti onu 2017-tu kao i OI u Tokiju kada su doduše na kraju ostali bez medalje ali su igrali odlično i stigli do polufinala (i to pritom eliminisavši jednu Litvaniju na onom predolimpijskom turniru i ostavivši ih bez učešća na OI i to po prvi put od 1992. i njihovog osamostaljenja i to usred Kaunasa pred ne znam koliko onih njihovih fanatičnih navijača koji su svi u zelenom).