Košarkaška reprezentacija Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme Tzar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ko osvaja Evrobasket 2025?

• Srbija

glasova: 7 77,8%
  • Nemačka

glasova: 1 11,1%
  • Francuska

glasova: 0 0,0%
  • Španija

glasova: 1 11,1%
  • Slovenija

• Litvanija

• Letonija

• Grčka

• Italija

• Neko iz senke

• Ukupno glasova
    9
Припремни мечеви су припремни мечеви. Служе да стручни тимови уиграју варијанте, дефанзивне и офензивне те провјере могућности неких играча у одређеној улози. Резултати ту немају великог значаја, на основу резултата у припремним мечевима не треба доносити суд.
За нашу селекцију било би добро да се десио који пораз, не толико због играча, да не полете, јер нас стручни тим и играчи ће остати на земљи, више због нације гдје медији подстичу нека нереална очекивања, гдје се ствара идиотско убјеђење да ће се наши прошетати ЕП, ту би који пораз помогао да спласне та еуфорија која се ствара и од које само штете може бити.

Припремне утакмице треба заборавити, уосталом ко ће се за коју гопдину сјећати припремних мечева. Стручном тиму су ти мечеви помогли да стене увид у много што шта. Наравно, ваља и екипу одредити, 15 је играча ту, тројица неће на ЕП.

Идемо даље. Сада слиједи оно право. Европско почиње 27ог. Биће јако ЕП, никад јаче у историји. Пуно је одличних екипа, и у нашој групи.
Турска и Летонија имају изузетно снађне селекције, одлично попуњене на свим позицијама, имају ширину, на свакој позицији по два добра рјешења. Летонији је отпао због повреде Родионс Куруцс, но није то никакав хендикеп за Летонију. Заправо уврштавањем Порзингиса којег ће Банки користити и на 4 и на 5, Давис Бертанс је помјерен са "четворке" на своју природнијуу позицију "тројке" (а на поз. 4-5 ће се ротирати Порзингис, Шмитс, Мејерис, Шилинш и вјероватно Штеинбергс), и ту поред Дависа Бертанса и Гразулиса на "тројци", Родионс Куруцс тешко да би имао неку улогу у ротацији.
Чешка је такође и кроз ове припремне мечеве потврдила да има добру екипу.
Естонија има добре играче, нису квалитет компшија, Литваније и Летоније, али улажу у млађе селекције, појављују се стално нови млади играчи, екипа коју треба увијек озбиљно сјватити.
Португал је (за мене) велкика непознаница, осим овог центра из Бостона о другим играчима не знам ништа, примијетио сам да су јако борбени и агресивни, чим су успјели добити једну Шоанију, морају се озбиљно схватити.

Male kosarkasice sa 14 razlike pobedile i Poljsku koja je bila prva u svojoj grupi. :ok:

Ostaje jos jedan mec za 5. mesto koje vodi na SP U17 sledece godine.

Taj mec igraju protiv Italije koja je u dramaticnom mecu dobila Francusku.

Posto smo Francusku dobili u grupi mozemo da se nadamo pobedi i odlasku na SP.

To je utesna nagrada. Kad vec nisu uzele medalju zbog teskog kiksa protiv Slovenije.

Protiv Italije sutra u 14 i 30. :)

https://sportal.blic.rs/prica/muta-...-favoritom-na-eurobasketu-2025082307350022360

Muta Nikolic

Dosta više demagogije i nekakve priče... Najbolji smo, nema dileme da idemo po zlato. Neću da sada baš kažem da sigurno osvajamo zlato, ali sigurno osvajamo medalju. Nema ko da nas zaustavi. Svestan sam ja da može da se dogodi nekakav lošiji dan kao što je to bilo na prošlom Evrobasketu protiv Italije, ali sada smo još jači, još iskusniji, ne vidim nikoga ko može da nas ugrozi. Evo pitam ja vas jel ima nekoga?

Mali Top mora da ide u Rigu, on je naš plejmejker za budućnost. Pokazao je kvalitet, ima glavu, samo mu je potrebno iskustvo. Sada je pravo vreme da ga dobije. Isto i za Vukčevića koji se dobro pokazao na pripremama.

Luda utakmica malih kosarkasica. :D

Nije ih islo. Nevena u kanalu. Gube celu utakmicu. Ove imaju 3 crnkinje, jedna nas ubija u pojam.

Onda izlazi Nevena i Anastasija Jovanov preuzima odgovornost i nase nekako uspevaju da povedu 3 minuta do kraja.

Ta 3 minuta su trajala pola sata. Drama, triler, Italijanke stizu.

Na kraju 19 sekundi do kraja imamo 1 razlike i loptu, samo dajte Anastasiji i to je to.

I moja ljubimica izgubi loptu ko poslednji pacer, ko da je Daria. :dash:

I u kontri crnkinja masi cist zicer svih zicera. Zicer koji vodi na SP. Da sreca jednom i nas pogleda. :super:

A nase u kontri dobiju namernu licnu i na kraju se Anastasija iskupi uhvati malecka loptu pod kosem posle bacanja. :ok:

Potpuno luda zavrsnica.

Pobeda malih kosarkasica i plasman na svetsko prvenstvo U17 sledece godine. :ok:

Poslednja izmena:
Sa jedne strane uspeh, a sa druge steta, jer su na kraju zauzele 5. mesto sa samo jednim porazom u 1/4 finalu.

Dobile su favorita Francusku i osvojile prvo mesto u grupi i posle toga pobedile jos dva pobednika grupa Poljsku i italiju.:ok:

I jedan glupi poraz od Slovenije ih je ostavio bez medalje.

Ovo je drugi put da nas Slovenija ostavlja bez medalje, prvo ono polufinale U18 sa Marijom Avlijas, a Slovenke su imale Ajsu Sivku koja je bila MVP, a nase nisu imale centra uopste koji bi mogao da je cuva. I drugi faktor Daria, zbog koje je Marija morala da igra sve i beka i sutera i nisu uspele da uzmu medalju.

Sada ponovo, ali Slovenke nisu ovog puta imale taj ekstra kvalitet, cist poraz nasih jer su se stegle i odsekle i strucni stab nije uspeo da ih opusti i pripremi za taj mec. Cak ni uz Bruks koja je bila tamo sa njima, doduse ne kao trener nego direktor.

Nase sa jednim porazom ostale bez medalje, a dve ekipe sa dva poraza ce uzeti medalje. Takva je bila sudbina ovog puta.

Ali verujem da mogu da budu jos bolje sledece godine i da ce biti igracica iz ove generacije koje ce doci i do A reprezentacije. :ok:

Francuzi statisticki imaju jacu klupu od nas tako da ako sa njima igramo finale , a prilicno je statisticki izvesno to finale, nece biti lako. Mada statisticki smo mnog jaci od svih pa i od Francuza.Naravno nasa prva statisticki najaca petorka je daleko jaca od statisticki prve Francuske petorke.

Srbija

Nikola Jokic centar.............24.19
Tristan Vukcevic krilo..........22.32
Filip Petrusev krilo/centar.....15.17
Bogdan Bogdanovic bek...........13.68
Aleksa Avramovic bek/plej.......12.682
30 min
88 poena

Nikola Jovic.krilo..............12.79
Marko Guduric.bek/plej..........11.379
Vasilije Micic plej.............10
Nikola Milutinov centar.........9.49
Vanja Marinkovic bek/krilo......7.39
10 minuta
17 poena

Francuska

Zaccharie Risacher.krilo...........15.36
Jaylen Hoard krilo.................14.41
Alexandre Sarr centar..............14.39
Theo Maledon.plej/bek..............14.23
Sylvain Francisco,plej.............13.19
30 min
71.58 poena

Guerschon Yabusele.krilo...........12.18
Mouhammadou Jaiteh centar..........11.93
Elie Okobo. bek/plej...............11.46
Bilal Coulibaly bek................11.18
Isaia Cordinier krilo/bek..........10.32
10 min
19 poena

Кадеткиње освојиле пето место на ЕП и избориле пласман на СП У17
01.jpg

Statistika sa OI

Jokic aus 38 min
Milutinov 14 min

Jokic usa 37 min
Milutinov 12 min

Jokic germany 38 min
Milutinov 10 min

Dakle Jokic na olimpijadi igra u proseku 38 min i onda glupanderi kazu ne moze toliko da igra.

A 2022 kada smo ispali od Italije

Igrao 28 min 32 poena index korisnosti 41 i onda seda na klupu i gleda kako Milutinov pravi za 11 min -19 razlike protiv Italije kada i ispadamo sa prventstva.

Svakoj budali je jasno da smo najbolji kada Jokic igra 38 min osim mentalnim degenericima.

Na OI smo igrali sa dva centra pa je mogla ful minutaza, sada toga nema pa ce naizmenicno da se menjaju prvo jedan pa drugi sto je rizik.

Dakle zvakator i Miilutinov svojim internim dogovorom direktno slabe kvalitet reprezentacije i to na ustrb rezultata...svakakvih budalastina sam video ,ali ovo je jedno od vecih.

Mi smo ubedljivo prvi favoriti za zlato, a EP ce biti jedno od najslabijih, tako da ovo opisano mozda prodje nekaznjeno, ali svejedno treba pisati o tome i ukazati na vreme da ne bude posle e zasto smo pukli.

Znaci ovde se jedan dogovor stavlja iznad ekipe i reprezentacije, a onda taj isti Pesic instistira kao mi smo tim mi smo ovo ono.

Dakle nas najveci problem je sam Pesic i njegov opisani idiotizam...nadamo se da nece biti nekoga da kazni ko Italija.

Poslednja izmena:
Po meni mislim da smo favoriti, možda malo precenjujemo naše i malo smo previše skloni euforiji ali uprkos tome i dalje mislim da smo favoriti, doduše možda ne tako izraziti favoriti kako neki misle ili tvrde već pre bi rekao da smo blagi favorit u odnosu na Francusku i Nemačku.

Francuzi i Nemci rekao bi da će nam biti glavni konkurenti na ovom prventstvu, sad neki će odma da se uhvate za ono kako Francuzima ne igra Furnije, kako su se De Kolo i Batum oprostili od reprezentacije, kako im nema ni Gobera, Vembija, Lesora, Poire je isto na kraju otpao sa spiska.
Sad to je tačno i biće malo slabiji pod košem , ali recimo tu im prvi i drugi pik sa prošlogodišnjeg drafta Risašer i Aleks Sar kao i Bilal Kulibali 7. pik sa drafta 2023. koji je takođe imao veoma dobru sofmor sezonu u Vašingtonu, eto to su već 3 igrača ono Ol Star potencijala, takođe tu im je i snažni Jabuseli koji je isto imao veoma dobru sezonu u Filadelfiji kao recimo i odlični igrači kao što su Silvian Francisko koga ja baš gotivim, Eli Okobo, Teo Maledon, Džejlen Hord Isaija Kordinije, Timoti Luvavu, Metju Strazel i svi oni su imali zaista jako dobre sezone u Evroligi (i skoro svi imaju bolje brojke od gotovo svih naših igrača) a velika većina njih i NBA iskustvo, tako da Francuzi uprkos brojnim izostancima i podmlađivanju ekipe i dalje imaju baš izuzetno jaku ekipu, e sad jedino možda u nekim ključnim trenucima možda malo taj nedostatak iskustva bi mogao da ih košta ali da imaju baš jak i talentovan tim to nema diskusije.

Nemci isto standardno jaki kao već nekoliko godina unazad, doduše i oni će biti malo oslabljeni u reketu jer im ovaj put nema Moa Vagnera kao ni Hartenštajna koji je baš sila u oba reketa i koji je imao zaista odličnu sezonu u Oklahomi sa kojom je uzeo i titulu, a nema im ni Maksija Klebera ali i dalje su ti Denis Šruder i Franc Vagner koji su ono srce i stub njihove ekipe, tu im je sad i Tristan Silva koji je imao sasvim dobru ruki sezonu u Orlandu (gde igra zajedno sa braćom Vagner) koji je lepo pojačanje za reprezentaciju, tu su im i dalje veoma dobri šuter Andreas Obst, rezervni plej Maodo Lo, Daniel Tais, Isak Bonga koji je imao veoma dobru sezonu u Partizanu, Jihanes Vojtman, Johanes Timan, tu je i brat Tristana da Silve takođe vrlo talentovani Oskar da Silva kome je ja mislim isto ovo debi u reprezentaciji i na velikim takmičenjima, ono da kažemo da i oni dolaze u približno kompletnom i najjačem sastavu i da oni imaju jedan jak i pre svega kompaktan i uigran tim koji već relativno dugo igra zajedno.

Inače još pre više meseci sam rekao da uz nas, Francusku i Nemačku Litvanija je istu tu i ekipa koja zatvara krug favorita, međutim to bi važi samo ukoliko budu kompletni bili ili makar približno kompletni, ali nažalost to nije slučaj, recimo nema im njihove glavne zvezde Domantasa Sabonisa, nema im ni nove zvezde u usponu Matasa Buzelisa, nema im još jedne njihove nadolazeće zvezde Kasparasa Jakučionisa koga je ove godina na draftu izabrao Majami sa relativno visoke pozicije, nema im recimo ni Grigonisa, Uljanovasa, Kuzminskasa, Brazdeikisa, Lekavičijusa, Montejunasa.......ono baš dosta igrača im fali, pa stoga ne možemo baš da ih svrstamo više u red favorita, ali recimo tu su Jonas Valančijunas, Rokas Jokubaitis, Sirvidis, Normantas, Tubelis, Sederkeskis, Giedraitis........tako da ono ima tu i dalje igrača koji mogu da povuku, pritom uglavnom su to sve igrači koji se odlično poznaju, koji su bili saigrači u nekom momentu (ili su još uvek), koji su uglavnom igrali zajedno i za mlađe selekcije, itd, pa stoga verujem da imaju tu neku kompaktnost, a pritom oni uvek igraju sa posebnim žarom za reprezentaciju i često im igrači pružaju bolje i zapaženije partije u reprezentaciji i na tim velikim takmičenjima nego u svojim klubovima za koje igraju.
Recimo setimo se i prošlog SP kada im je isto falio Sabonis i još isto 4,5 bitnih igrača tipa Grigonis, Uljanovas, Lekavičijus i šta ja znam pa oni eto razbili Amerikance sa sve Bransonom, Edvardsom, Halibartonom, Ingramom, Bankerom, Mikel Bridžisom i ostalima i to ubacivši im negde 110-115 poena i to sećam se najbolji na toj utakmici im je bio anonimni Vaidas Kariniaukas koji je tad odigrao partiju života i koji je u tom trenutku igrao za verovali ili ne Rapid iz Bukurešta, tako da ono mislim da Litvance nikad ne treba otpisivati na tim velikim takmičenjima.

Recimo potencijalno iznenađenje i ekipu koju niko ne uzima za razmatranje a mogla bi daleko da dogura i bude jedan od favorita iz senke ja vidim Tursku, tu im je Šengun Alperin, tu je i Adem Bona iz Filadelfije koji važi čak i u NBA za jednog od boljih defanzivaca, tu su Čedi Osman, Furkan Korkmaz, Omer Jurtseven, Šejn Larkin, Sanli, Sipahi (inače momak rođen u Prištini), itd a pritom imaji Atamana za selektora.
Mislim da bi meč u grupi između nas i njih mogao da bude interesantan i onako pravi derbi grupe, mislim da će to biti onako prva prava provera za naše da vidimo gde smo u odnosu na ostale ali i odličan test za Turke da vide gde su i oni i koliko zapravo mogu protiv onih najjačih reprezentacija.

Takođe videćemo recimo i Italijani koliko mogu, sad su malo osvežili reprezentaciju sa Prosidom i Spanjolom po meni dva odlična mlada igrača iz Albe koji imaju iza sebe veoma dobru sezonu u Evroligi, a tu su Fontekio, Nikolo Meli, Pajola, Marko Spisu, Darius Tompson iz Efesa......a imaju po meni i odličnog trenera Danmarka Poceka koji je odličan motivator , a inače u Italiji je specifična atmosfera jer je jednom od njihovih glavnih igrača Ahileu Polonari nažalost nedavno dijagnostifikovana leukemija i on nažalost sad bije svoju glavnu bitku, tako da verujem da će odigrati i za njega i da će i zbog njega biti dodatno motivisani.

Recimo verovatno ni Špance ne treba olako otpisivati, jeste da više nisu ni bleda senka one Španije od pre 10-15 godina i da sad imaju verovatno najslabiji tim u poslednjih 25-30 godina, ali recimo tu su braća Ernangomez, Santi Aldama, Brizuela, veoma dobri mladi Pradilja iz Valensije kao i Larea takođe iz Valensije koji ima samo 19 godina i važi nza novu nadu španske košarke i nemaju sad baš ni toliko lošu ekipu (iako naravno ni približno ono na šta smo navikli od njih) a pritom kao reprezentacija imaju i veliko iskustvo sa tih velikih takmičenja, iskusnog selektora i znaju kako se igraju ta velika takmičenja.

Videćemo mogu li i Grci sa Janisom napokon da urade nešto, mada iskreno ja sumnjam, iako možda i nemaju tako lošu ekipu sa još Sloukasom, Papanikolauom, Larancakisom, Tajlerom Dorsijem, Mitrogluom..........mislim da teško i da verovatno postoji razlog zašto nemaju medalju sa velikih takmičenja još od 2009. i one čuvene generacije sa Papalukasom, Diamantidisom, Spanulisom, Big Sofom i ostalima.

Slovenci predvođeni Lukom Dončićem mislim da imaju još manje šanse nego recimo Grci ili Španci, jeste da imaju Dončića koji sam može da pobedi protivničku ekipu ali nema ko da ga prati, recimo i ti neki iole pristojni igrači koje imaju kao što su recimo Prepelić, Omić, Murić, Nikolić nekako deluje da nisu baš u toj formi kao pre par godina, da igraju u sve slabijim klubovima i da idu nekom silanom putanjom, mada eto recimo onaj Gregor Horvat što igra u Francuskoj mi se čini kao jedan vrlo dobar igrač koji bi uskoro mogao u neki jači i ozbiljniji klub, i eto recimo eventualno on i Prepelič su ti koji bi eventualno mogli da pomognu Dončiću i malo isto povuku, takođe fale i njima neki igrači, nema im Jake Blažića koji je nekako uvek unosio posebnu energiju tamo i uvek mnogo bolje igrao za reprezentaciju nego za klub u kome je igrao , povredio se Vlatko Čančar, nema ni Majka Tobija koji im je vrlo bitan u reketu, takođe otpao je i Zoran Dragić beše zbog neke svađe sa selektorom ili šta je već bilo (nisam se nešto mnogo upuštao), nema ni mladog Žige Samara koji da kažemo isto nešto obećava, itd , a ono kad imaš tako limitiran roster kao oni i ne baš neki širok izbor kvalitetnih igrača onda svako odsustvo nekog iole bitnijeg igrača se itekako oseti i iskreno ja baš maksimalno gotivim Luku Dončića kao igrača, svaki put se bez reči odaziva da igra za reprezentaciju, uvek daje sve od sebe (možda čak i više nego u NBA a u NBA znamo šta radi i kako igra) i iskreno baš mi je žao što nema malo bolje i kvalitetnije saigrače i što je okružen maltene skoro sve polu-amaterima, da ima makar probližno saigrače kao što su bili Goran Dragić, Beno Udrih, Boštjan Nahbar, Raša Nesterović, Sani Bećirović, Jaka Laković, Matjaž Smodiš, Erazim Lorbek, itd , ovako.................tako da rekao bi da dugo će još Slovenci pamtiti onu 2017-tu kao i OI u Tokiju kada su doduše na kraju ostali bez medalje ali su igrali odlično i stigli do polufinala (i to pritom eliminisavši jednu Litvaniju na onom predolimpijskom turniru i ostavivši ih bez učešća na OI i to po prvi put od 1992. i njihovog osamostaljenja i to usred Kaunasa pred ne znam koliko onih njihovih fanatičnih navijača koji su svi u zelenom).

U Rigu ide sledećih 12 košarkaša: Aleksa Avramović, Stefan Jović, Vasilije Micić, Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić, Ognjen Dobrić, Vanja Marinković, Nikola Jović, Filip Petrušev, Nikola Jokić, Nikola Milutinov i Tristan Vukčević.
То би било то. Пешић је изабрао наведену дванаесторицу. Одлука је Пешићева, његова је и одговорност.
Сада је на Пешићу и стручном тиму да одреди улоге репрезентсативцима, распореди минутажу. Ко ће добити предност, колико ће играти Јокић, 15, 25 или 35 минута и било који играч српске репрезентације одредиће опет Пешић са стручнјим тимом, а ти доказано знају знање. Свакако не некомпетентни и неизбиљни ликови.
Наравно улоге у ротацији зависе и од противника, скаутинга и потреба репрезентавције, процјене како треба који играч одиграти, какву улогу одрадити да би наш тим што боље парирао и по могућности доминирао у различитим сегмернтима игре, и офензивним и дефанзивним. Противници ће у доброј мјери одредити минутажу тројице плејмејкера, Аврамовића, Мицића и Стефана Јовића, од којих прва двоијица су употребљиви и на поз.2. Колико ће по потреби играти Милутинов, колико Петрушев или Тристан Вукчевић, да ли ће Николу Јовића користити на поз.3 (против Летоније која је помјерила Дависа Бертанса са "четворке" на "тројку" наравно да ће Јовић на поз.3) илки на поз.4. Свака утакмица је нова и засебна прича.

Потцијенити и неозбиљно схватити немају наши право никога. Три пута смо се опекли, на ЕП 2005-е, СП 2019 и ЕП 2022, три пута су недјељама подгрејавана превелика очекивања што временом пређе у еуфорију, и три пута су услиједила велика разочарења.
ЕП је јако, прејако, конкуренција је јака, много одличних екипа. Не постоји кошаркашки стручњак и уопште било који ауторитет у данашњој кошарци који ће омаловажавати ово ЕП, казати/написати да је слабашно. Такав не постоији, напротив сви истучу почев од нашег стручног тима колико ће јако бити ово ЕП, тај који би се усудио омаловважити, доживио би брзо трансфер блама.

Да би на великом такмичењу остварили успјех, колико год била квалитетна екипа, мора се темељитои припремити за сваког противника, уз добру припрему утакмице и играчи корају одигратиу врхунски, концентрисано, агресивно, треба одржати стабилност и висок ниво током турнира и треба да вас срећа погледа. Може се десити лош дан који се мора десити, надахнут противник у елиминационој фази и оде маст у пропаст.
Нашем стручном тиму и нашим сјајним кошаркашима пуно среће на ЕП.

Веома коректан осврт поводом Пешићевог избора дао је тренер суботичког Спартака Влада Јовановић (овдје)
"Ja ne želim, niti mislim da treba, da branim izbor selektora. Na osnovu svega što je uradio do sada, a ne samo u ovom poslednjem mandatu, Pešić je zaslužio da se ne dovode u pitanje njegove odluke. Svaki njegov mandat doneo je medalju i mislim da to ne treba osporavati. Jedino Pešić i ljudi u njegovom užem krugu, uključujući i same igrače, znaju pravo stanje stvari. Mi možemo da pretpostavljamo, ali nismo unutra da bismo znali zašto je odabrao jednog, a ne drugog".

Back