Kosarka OI Tokio 2020

Slovenija - Nemacka : Po meni Slovenija sigurno bolja ekipa i favorit , realno tesko da su mogli "boljeg" protivnika da dobiju u 1/4 finalu i mislim da je to velika prilika za Slovence da prodju dalje i ukjluce se u borbu za medalje.

SAD - Spanija : Ovo bi trebalo da je derbi ove runde, ali realno ti Spanci mi uopste ne ulivaju poverenje, mislim da je ta ekipa prosla svoj zenit jos pre nekoliko godina i da ovo vise nije ona mocna "Crvena furija" i ona Spanija iz recimo 2009-te, 2012-te ili 2015-te , mislim da nisu vise na tom nivou i da nemaju vise ni tu igru a ni tu energiju kao pre 5 ili 10 godina , to se uostalom videlo i na SP u Kini pre 2 godine, ono jesu osvojili to prvenstvo ali to je vise bio po meni neki splet srecnih okolnosti nego sto su zaista igrali tako dobro, ono u grupnoj fazi su se mucili protiv znatno slabijih ekipa, u 1/4 finalu su igrali protiv skromne Poljske gde isto nisu bas bili ubedljivi, onda u 1/2 finalu su se uz dosta srece provukli protiv Australije nakon ona 2 produzetka i u finalu eto neocekivano lako dobise Argentinu koja je igrala sigurno najbolju kosarku na tom prvenstvu ali su ocigledno vec bili ostali bez snage i bez goriva , ipak one dve vrhunske utakmice nokaut faze protiv nas i protiv Francuske su sigurno ostavile traga na njima i iscrpele ih i fizicki i mentalno, tako da je to verovatno bila neka labudja pesma Spanaca , takodje i na EuroBasketu 2017. se videlo da nije vise to to , narocito nakon sto su ih onda Slovencu u polufinalu razbili sa 20 razlike.
Takodje kad pogledas i igrace Spanije , ono vecina njih nisu na nivou kao pre i vecina njih su imali ne tako dobre sezone u svojim klubovima.
Sa druge strane Amerikanci mocni ali ipak pobedivi sto svedoci i cinjenica da su sad u ovih 6,7 utakmica (sto na onom turniru u Las Vegasu sto na OI u Tokiju) izgubili cak 3, ono mogu da se pobede ali Spancima treba jedna gotovo savrsena utakmica , ono moraju da udju hrabro, bez kompleksa i strahopostovanja, da udju ratnicki reseni da se pofajtaju sa njima do kraja , moraju da odigraju cvrsto u odbrani, da se krecu dobro bez lopte (sto garantuje dobar protok lopte) , da preko brace Gasol, Ernangomeza pa i Garube daju dosta poena iz reketa i da tu traze svoje sansu (jer tradicionalno Amerikanci su tu najtanji, ono i sad tu imaju Bema Adebaja koji je 204 visok i koji je vise neka "lazna" petica i Dzavala MekGija koja tesko da ce igrati mnogo) , takodje moraju da pogadjaju otvorene suteve, znaci moraju da broj promasenih otvorenih suteva i broj izgubljenih lopti da svedu na neki minimum, takoreci treba im najbolja utakmica u poslednjih nekoliko godina, mozda i najbolja ikad (mada mislim da ukoliko bi odigrali odprilike negde na nivou kao ono finale 2012-te protiv njih u Londinu kada su bili bas jako blizu i kada im je bas za malo izmakla ta pobeda da bi mogli da ih napokon pobede), e sad imaju li oni snage i muda za tako nesto i imaju li tu jednu savrsenu utakmicu u svojim nogama , ja iskreno ne verujem u to.
Takodje recimo od kako se na SP u Indijanapolisu desila ta istorijska prekretnica kada je srusen napokon taj mit o nepobedivosti "Drim Tima" od tad pa na ovamo dosta ekipa je uspevalo da pobedi Amerikance , sto u takmicarskim sto u prijateljskim mecevima, recimo 2x Argentina, 2x mi, 2x Francuska, 2x Australija a po jednom Grcka, Portoriko, Litvanija, Nigerija i Italija, znaci maltene skoro svako ko prestavlja nesto iole ozbiljno u svetskoj kosarci u poslednjih 20-ak godina dobio ih je makar jednom jedino eto Spanci ne mogu nikako da ih dobiju, ono bas dosta puta su gubili od njih (iako su u vecini slucajeva bili dosta blizu i gubili mozda za jedan ili dva poseda , ali opet biti veoma blizu i pobediti nije isto) i mislim da ono da za 10-15 godina koliko cekas tu famoznu pobedu nad njima nisu u stanju da ih pobedis makar jednom, ono makar u nekoj prijateljskoj utakmici ako nista drugo to onda i vise govori o njima i njihovoj nesposobnosti nego o znaci Amerike i to onda definitivno govori da tu nesto ne stima i da nesto nije kako treba.
Takodje mislim da je verovatno najslabija karika Spanaca njihov selektor Serdjo Skariolo, koji je isto pre nego sto je postao njihov selektor vodio dosta jakih evropskih timova ali nigde nije nista napravio na evropskoj sceni i nigde nije ostavio neku svoju zaostavstinu i dublji trag, doduse rezultati Spanija sigurno nisu za potcenjivanje ali mislim da s'ozbirom na njihov kvalitet kakav su imali u poslednjih 15-ak godina trebali su i morali da budu jos bolji.
Mislim da smo recimo mi imali taj kvalitet i taj igracki kapacitet kao Spanci tokom svih tih godina, siguran sam da uz nekog vrhunskog i harizmaticnog trenera tipa Kari Pesic, Duda Ivkovic, Zeljko Obradovic pa i Sale Djordjevic da bi dobili te Amere bar jedno 2 puta da bi uzeli bar jos jedno do dva svetska ili olimpijska naslova i mozda jos koji evropski naslov a ovo sto su Spanci i osvojili mislim da su pre osvojili uprkos Skariolu nego zahvaljujuci njemu.
Ono Spancima definitivno fali ta jedna velika pobeda protiv Amerike (kao sto je imaju neke druge reprezentacije) i mislim da bez te pobede uprkos nekim brojnim vrhunskim rezultatima ipak ostaju nekako nedoreceni i mislim da se bez te pobede nikako ne mogu smatrati najvecom evropskom reprezentacijom, sad da li mogu nocas napokon do te pobede , ono bilo bi jako lepo ali ja ne verujem u to i zaista nemam vere u njih.

Francuska - Italija : Pa ono Francuska isto sigurno bolja ekipa i favorit , na kraju krajeva pobedili su i Amerikance sto je ono uvek pakleno tesko, ono Francuzi su dosta lepo ukomponovani, imaju zaista odlicne igrace na svim pozicijama , iako im po meni fali jedan pravi dominantni plej kao sto je bio Toni Parker, recimo ne znam zasto u ekipi nema Rodriga Buboe koji igra zaista odlicno u Anadolu Efesu ili recimo Tea Maledona i Kiliana Hejsa koji su imali zaista veoma dobre ruki sezone u NBA u Oklahomi i Denveru a recimo tu su neki igraci koji skoro da i ne ulaze u igru, malo mi je to ono cudno ali ocigledno da taktika Vinsenta Kolea i strucnig staba francuske reprezentacije daje rezultate i da znaju sta rade.
Mislim da su Francuzi tu favorit ali moglo bi tu svasta da bude ako Italijane krene sut za 3, ne bi im bio prvi put a ni poslednji da nekog sokiraju na taj nacin, uostalom i smo nazalst osetili to na svojoj kozi sad na onom pred-olimpijskom turniru kako to izgleda kad se oni raspucaju, ono igra se jedna utakmica, 40 minuta sve je moguce ali mislim da bi ipak Francuzi tu trebalo da prodju jer su ipak malo kvalitetnija i raznovrsnija ekipa.

Argentina - Australija : Po mnogima Australija veliki favorit, Argentina zaista nije licila na sebe i nije bila ni bleda senka one ekipe sa SP u Kini pre 2 godine, ono nije bilo ni te energije, ni igre, ni protoka lopte, ni samopouzdanja, nicega, delovali su dosta sporo, tromo, konfuzno, smuseno, gubili dosta lopti, promasivali dosta otvrenih suteva sto je veoma atipicno za njih,takodje do utakmice sa Japanom odigrali su 5 utakmica sto na turniru u Las Vegasu (sa Australijom, Amerikom i Nigerijom) sto na OI i izgubili svih 5 i to osim Australije u prvoj utakmici koji su izgubili trojkom Petija Milsa uz zvuk sirene sve preostale utakmice su izgubili dosta ubedljivo , sto ukazuje da nesto ne stima i da nisu ni bleda senka one ekipe sa SP u Kini, iako Skola i dalje igra na vrhunskom nivou, iako igraju u nepromenjenom sastavu , iako su neki igraci u medjuvremenu otisli u NBA, ono trebalo bi da izgledaju jos bolje nego na SP u Kini ali eto desava se suprotno nazalost.
Mada u utakmici sa Japanom su napokon zalicili malo na sebe, igrali su mnogo zustrije, sa mnogo boljom energijom, mnogo vise samopouzdanja, dosta bolje su sutirali, imali bolji protok lopte, itd, Skola opet bio sjajan sa 25 poena i 10 skokova , Kampaco isto 17 poena uz 7 skokova i cak 11 asistencija, Gabrijel Dek se isto probudio i ubacio 16 poena (za razliku od utakmice sa Spanijom gde nije postojao na terenu), Delia isto bio dobar sa 14 poena i 7 skokova , Brusino i Vildoza isto odigrali sasvim solidne partije i na kraju su ubedljivo pobedili ne tako los Japan, eto to im je bila prva pobeda racunajuci i te prijateljske susrete na tom turniru u Las Vegasu.
Sa druge strane Australija deluje veoma dobro, ubedljivo, jako na svim pozicijama, igraju sa dosta samopouzdanja , opet su pobedili Amerikance pred OI kao i onda pred pocetak SP u Kini, pobedili su i Nigeriju prvo sa 40-ak razlike na tom turniru u Las Vegasu a potom i na OI sa 20-ak razlike (Nigeriju koja je pobedila Argentinu sa 20+ razlike ) i sigurno da su zasad sve skupa ostavili dosta jaci utisak od Argentine, mada opet i na toj utakmici u Las Vegasu kada su igrali Australija ih je pobedila tek trojkom Petija Milsa uz zvuk sirene , tako da ukoliko Argentina ponovi igru kao protiv Japana i ukoliko bude odigrala onako na svom prepoznatljivom nivou i kako oni umeju moglo bi tu da bude svasta, pa i da prodje Argentina.
Ono ipak je ovo OI , ima dosta manje timova, dosta manje utakmica i dosta je kraci put do zavrsnice nego na recimo SP i ono maltene je dovoljno da odigras samo jednu dobru i kvalitetnu utakmicu protiv nekog jaceg protivnika i eto te vec u borbi za medalju, ono sve je moguce.

Kazem ja nema leba od Spanaca, definitivno nije to vise ona ekipa od pre, ova sad Spanija je jedna sasvim prosecna ekipa, videlo se to jos i na nekim ranijim turnirima kao sto su bili EP 2017 i SP 2019.
Mislim da je kod njih definitivno vreme za neke rezove, pocevsi od selektora pa malo i do igrackog kadra, ono mozda ne treba sad kompletno ceo tim menjati ali nekim igracima se definitivno treba zahvaliti na svemu i okrenuti se nekim novim snagama.

Danas jedino sto je Riki Rubio odigrao sjajan mec i ubacio im je 38 poena, nazalost nije imao ko da ga prati, jos Caco Rodrigez je odigrao solidnu partiju i ubacio 16 poena, Ernangomez i Klever su odigrali odlicno u prvom poluvremenu ali u drugom poluvremenu kao da su nestali , pogotovo Klever koji kao da nije imao vise goriva u sebi , onaj Garuba nije los ali vidi se da mu fali iskustva, a takodje Mark Gasol 0 poena, Pau Gasol 0 poena, Rudi Fernandez isto 0, Abrines isto 0 , Abalde isto 0, Ljulj samo 6 , mislim kada ti se braca Gasol ni ne upisu u strelce , ni jedan ni drugi a upravo oni su trebali da budu glavna snaga Spanaca , pogotovo u reketu onda jasno je da nisu ni imali sanse , mada imali su i malu minutau, Pau Gasol samo 5,6 minuta a Mark Gasol samo 9 minuta, takodje ne razumem zasto je Pau Gasola uopste i vodio na ovaj turnir, ok jasno je da on vise nije na nivou kao pre 5 ili 10 godina sto je bio, da ono dugo nije ni igrao, itd ali njega je poveo zbog svog iskustva i upravo da mu posluzi za ovakvu utakmicu a on prakticno nije ni igrao, pa sto ga je onda vodio uopste.
Takodje Spanci su dobro odigrali prvo poluvreme, dosta strpljivo i kontrolisano u napadu i odlicno u odbrani i vodili cak sa 11 razlike ali onda u finisu umesto da na poluvreme odu sa barem 6,7 razlike oni primise bezveze nekoliko lakih koseva i odose na poluvreme sa neresenim rezultatom , medjutim problem je bio sto u nastavku nije bilo vise te energije u odbrani, promasivali su dosta zicera sto ne sme da se desava u ovakvoj utakmici, Amerikancima se malo otvorio sut za 3, pa cak i onda kada su Spanci uspeli da spuste na -6 opet imali su priliku da se u potpunosti vrate i udju u egal zavrsnicu, ono nudili su im se Ameri medjutim nisu znali to da iskoriste, opet u odustnim momentima ili su promasivali zicere, ili su masili slobodna bacanja ili su totalno idiotski i bezveze gubili loptu i tako nakon 2,3 napada ovi bi ubacili jednu trojku i evo ih na 10 razlike.
Takodje veliki problem Spanaca je bio sut za 3 , mislim da su za celu utakmicu ubacili samo 6 trojki a to je zaista premalo, sa svega 6 ubacenih trojki za utakmicu tesko mozes necemu da se nadas i protiv mnogo slabijih ekipa, ono jesu bili bolji u skoku, imali su nekih 10-ak skokova vise od Amera, a i u blokadama, odnosu blokadama je bio cak 7-1 za Spance mada od tih 7 blokada mislim da je cak 6 bilo u prvom poluvremenu, takodje Spanci su imali samo 12 asistencija za celu utakmicu, isto premalo, a upravo njihova najveca sansa uz cvrstu odbranu i kontrolu reketa je bila timska igra i dobar protok lopte (sto rezultuje velikim brojem asistencija) i dobar sut za 3 poena (pogotovo otvoreni sutevi mora da se pogadjaju), medjutim oni su tu totalno omanuli.
Takodje videlo se da Spancima fali jedan prekaljeni suter koji moze da pogodi za 3 kad igra malo krene da koci i da tako malo pokrene ekipu, ne znam zasto recimo Mirotica nije bilo u ekipi ovaj put ili San Emeterija.

Ono rekao sam da Amerikanci mogu da se pobede ali im treba jedna gotovo savrsena utakmica ali ovo je svetlosnim godinama daleko od toga (pogotovo ono sto su prikazali u drugom poluvremenu), jedino sto je Riki Rubio odigrao savsenu utakmicu i on ih je drzao u igri , donekle ga je pratio Rodrigez i to je to a samo jedan raspucani i raspolozeni igrac ili eventualno dva je zaista premalo da se pobede Amerikanci (pa i neke slabije ekipe).

Takodje mislim da je i izbor igraca selektora Spanije malo diskutabilan, mislim da je trebao malo vise da rizikuje pri izboru igraca i da malo osvezi tim a on se odlucio uglavnom za iskusne snage koje ili nije mogao ili nije znao da upotrebi na pravi nacin, recimo Pau Gasol mi je danas odigrao 5 minuta , bez ikakvog ucinka a on ga je poveo na ovaj turnir bas za ovakvu jednu utakmicu, takodje recimo pozvao je Aleksa Abrinesa koji nista nije odigrao, 0 ucinak a ni u Barsi bas nije imao neku sezonu a nije recimo pozvao Haime Rodrigeza ili Darija Brizuelu bekovski par gde su obojica imala zaista sjajnu sezonu u Unikahi iz Malage, mada opet Skariolo verovatno nije imao hrabrosti da malo osvezi ekipu jer bi mu mozda neki zamerili zasto eksperimentise umesto da se oslanja na proverene snage.

Sve u svemu mislim da na osnovu svega sto su prikazali Spanci nisu ni zasluzili vise ovaj put, mislim da je mozda i pravednije ovako nego da su naleteli mozda na nekog slabijeg protivnika i opet se nekako provukli i i opet doslepali negde do polufinala, finala i onako na mala vrata se opet domogli neke medalje kao sto je to vec bio slucaj par puta na nekim ranijim prvenstvima.
Mislim da tu ima ekipa koje vise zasluzuju medalju i koje zasluzuju priliku da se mozda bore i za zlato.

Mada po meni sve u svemu veoma slab turnir, ono premalo jakih timova, premalo utakmica, ono zasad osim one utakmice kada su Francuzi pobedili Amerikance dosad nismo videli jos nijednu ono utakmicu za pamcenje, ono neka drama, neki produzetak, trojka u poslednjoj sekundi, neko veliko iznenadjenje ili tako nesto a takvih utakmica je recimo na proslom SP u Kini bilo bas dosta, ono zasad jedino pobeda Francuske protiv Amerike vredna pomena, ono moguce je da tome doprinose i prazne tribine i izostanak publike ali ono ipak vidi se da tu fali dosta ekipa, da tu fali recimo jedna Srbija, jedna Litvanija, jedna izuzetno jaka Kanada, Brazil koji uvek moze da iznenadi, jedna Grcka predvodjena Janisom , pa i recimo uvek nezgodna Turska, pa i recimo ekipe kao sto su Rusija, Hrvatska, Portoriko koji ima sasvim finu kosarkasku tradiciju, itd ali jbga sad sta je tu je.

Screenshot_20210803-202438_LiveScore.jpg

Steta za Slovence sto Goran Dragic makar jos ovaj out nije zaigrao za reprezentaciju , ono deluju odlicno ali steta sto nemaju makar jos 2 igraca koji su makar problizno nivou i renomeu Luke Doncica.
Mislim zamisli sad Slovence sa Doncicem da su im jos tu recimo Goran Dragic, Bosthan Nahbar, Beno Udrih, Jaka Lakovic, Rasa Nesterovic , Matjaz Smodis, Sani Becirovic, Erazem Lorbek ili makar samo neki od njih , ono mislim da bi im samo nebo bilo granica.

Inace da Francuzi jesu jaci od njih, ipak imaju malo jaci i siri roster, na kraju krajeva pobedili su i Amerikance i to vec drugi put zaredom (za sta im zaista skidam kapu) ali opet igra se samo jedna utakmica, 40 minuta, ono svasta je moguce, ono ekipu koja ima Doncica nikad ne treba otpisivati.

Inace sto se tice utakmice SAD : Australija, mislim da Australijanci ukoliko ponove igru kao protiv Argentine u drugom poluvremenu imaju cemu da se nadaju, generalno Australija mislim da kao ekipa deluju veoma kompaktno, takodje fizicki isto mislim da u dobroj meri mogu da pariraju Amerikancima, dosta su jaki unutra a imaju i dobre sutere.
Sad po meni najveci problem Australijanaca bi mogao da bude to sto protiv Amerikanaca imaju dve vezane pobede, dobili su ih onda u mislim u Melburnu 2019. pred punim stadionom pred pocetak SP u Kini a dobili su ih i sad u Las Vegasu na onom turniru pred pocetak ovih OI , ono jeste da su to bile prijateljske utakmice i da bi sigurno bilo jos bolje da su ih pobedili u utakmicama za nesto opipljivo kao sto su bodovi ili neka medalja ali pobedi u zube se ne gleda (pogotovo pobedi protiv Amerikanaca) a opet i prijateljska utakmica je isto utakmica kao i svaka druga i isto mora da se odradi i odigra kao i svaka druga a svi znamo da Amerikance nije nimalo lako pobediti pa ni u prijateljskoj utakmici (to najbolje znaju Spanci) i ono pobediti ih i treci put zaredom bice zaista uzasno tezak zadatak.
Takodje hendikep za Australijance bi mogao da bude i izostanak centra Erona Bejnsa, mislim da je povredio vrat pre koju utakmicu i tesko da ce igrati , mislim da Amerikanci tesko da imaju igraca koji moze snagom da parira Bejnsu, mozda nije toliko brz ali je ono zivotinja, izgleda kao drvoseca, izgleda kao da moze komotno da se takmici u bacanju kladiva ili nekoj srodnoj disciplini a pritom nije ono drvo vec i zna nesto, ono dobro cita igru, otvara se, dobar je u pick 'n' roll igri a pritom i spolja moze nesto da ubaci , takodje mislim da bi im i Ben Simons zaista dobro dosao u ovoj utakmici i da bi im itekako bio od koristi ali sad sta je tu je ali mislim da ukoliko odigraju zaista hrabro, muski i najbolje sto mogu da imaju cemu da se nadaju.
Inace Australija je poznata kao ekipa koja uvek igra dobro, skoro uvek dolazi do polufinala i onda se nekako uvek u zavrsnici pogube i na kraju izvise , sad da li je doslo vreme da im se malo i vrati za te silne pehove u zavrsnicama tih velikih takmicenja i da li je doslo vreme za taj istorijski iskorak videcemo.

Poslednja izmena:
Australijanci su dobro otvorili mec ali negde od sredine druge cetvrtine kao da su se raspali i kao da im je totalno nestala koncentracija (sto se videlo onda kada su Ameri uzeli 5,6 ofanzivnih skokova u jednom napadu) ono odjednom nema vise onih kontrolisanih, organizovanih napada, akcija, one zustrine u odbrani, odjednom kao da su se ugasili, ono psihicki kao da su totalno potonuli i neverovatno mi je da 6,7 minuta nisu postigli kos a da njihov selektor nijednom nije zatrazio tajm-aut i pokusao malo da presece tu crnu seriju, ono Autralijanci doslovno kao da su u jednom trenutku samo zabagovali, kao komp kad mu odjednom padne sistem.
Inace da nije doslo tako odjednom do neshvatljivog pada koncentracije mogli su komotno da imaju +20 na poluvremenu i onda u nastavku bi imali psihicku prednost i pametno i natenane da igraju i da ne ispustaju to.
Takodje vidi se da im fali Bejns u reketu koji bi uneo malo snage u cvrstine pod obruc.

Inace Australijanci nastavljaju po starom, ono uvek odigraju dobro grupnu fazu a uvek kad dodju do zavrsnice prosto se raspadnu, ono totalno zablokiraju.
Evo i sad odlicno su odigrali grupnu fazu kao i protv Argentine , takodje dobili su i ove iste Amere u Las Vegasu pre 20-ak dana kao i ostale utakmice na tom turniru u Las Vegasu i evo danas bas kad su mogli da ispisu istoriju oni su ubedljivo najgori bili.
Mislim da pre svega psihicki nisu bili spremni, ono cim su Ameri malo usli u seriju u drugoj cetvrtini oni kao da su se demoralisali i prestali da igraju a morali su da budu spremni na 40 minuta paklene borbe i da budu svesni da nece bas celu tekmu ici sve po planu i da ce tokom utakmice Amerikanci sigurno imati neke serije i neke nalete ali na njima je bilo da ono nema odustajanja, nastavljamo da se sibamo i ajde da vidimo da te njihove serije budu sto krace i da trazimo resenja, a ne odma da poloze belu zastavu i da predju u ulogu nemih pasivnih posmatraca , prosto je neshatljivo da takva jedna ekipa , u takvoj jednoj utakmici sebi dozvoli seriju protivnika 20:0 (protiv koga god da igra) i da to ne pokusa cak ni nekim tajm-autom da presece, ono cim im je pala koncentracija i kada su Ameri pokupili onih 5,6 ofanzivnih skokova u jednom napadu momentalno je morao alarm da se oglasi i da se brze-bolje reaguje.
Mada slicno je bilo sa njima i na SP u Kini pre dve godine, isto dobili Amere pred pocetak SP, odigrali sjajno gotovo citav turnir , dosli do polufinala i onda hladan tus, ostadose na kraju i bez bronze, na proslim OI u Riju isto odigrali super u grupnoj fazi , dobili nas, protiv Amera odigrali veoma tesan mec, razbili Litvaniju u 1/4 finalu sa 25 razlike a onda u polufinalu protiv nas potop, ubacili nam samo 14 poena za poluvreme, na kraju nasi ih razbise skoro 30 razlike i na kraju isto ostadose i bez bronze, a s obzirom da im se to redovno desava to ocigledno nije slucajno, ocigledno imaju neku barijeru dal u glavi ili vec gde kada gotovo po pravilu uvek dobro odigraju turnir, dodju do polufinala i tu uvek zabaguju i vec koji put im se isto desava, ono uvek ista meta isto rastojanje i nikako da naprave vec jednom taj finalni istorijski iskorak, ocigledno im fali malo i muda i ocigledno nemaju taj sampionski mentalitet i ocigledno uprkos kvalitetu nisu ekipa za najveca dela, ocigledno psiha im je problem i fali im to nesto neophodno da naprave taj finalni iskorak.

Inace videcemo ko ce u finale na Amere.

Mislim da Slovenci uprkos mozda manjku individualnog kvaliteta da ukoliko budu psihicki jaki, odigrali hrabro i rastereceno i igrali kao dosad i ukoliko Luka Doncic opet odigra neku ludu partiju (i bude imao bar donekle pristojnu pomoc ostalih pre svih Zorana Dragica, Vlatka Cancara, Klemena Prepelica, Majka Tobija i Jake Blazica) mislim da nisu bez sansi i da bi mozda i mogli do cuda , sa druge strane Francuzi iako su mozda malo kvalitetniji tim od Slovenije mislim da ce im biti teze jer vec su dobili Amerikance na ovom turniru (a dobili su ih i u 1/4 finalu na SP u Kini kada su ih ostavili bez prilike da se bore za medalju prvi put jos od Indijanapolisa) a svi znamo da je bas tesko na jednom turniru za tako kratko vreme pobediti istu ekipu dva puta, pogotovo Amerikance, pa ono treca uzastupna pobeda protiv Amerike bi vec mozda bila malo i previse.

Poslednja izmena:
Blokada Batuma juce protiv Slovenije verovatno potez turnira.

Inace moram da priznam da su me Australijanci bas debelo razocarali , ono prosto neshvatljivo da su se odjednom onako pogubili i usrali.
Mislim imaju iskusne igrace, te iste Amerikance su vec pobedili pre 20 dana u Las Vegasu, videli su da mogu da igraju sa njima i da ih pobede, ono odlicno su usli u mec, delovali su veoma organizovano, kao da su za sve imali resenja i kao da su znali sta rade i ono odjednom kratak spoj, odjednom ono totalno se pogubili, nisu znali vise gde se nalazi, totalni pad koncentracije i odjednom su se unervozili kao da su dobili proliv , odjednom vise ni zicer nisu mogli da pogode , kao da ono kada su poveli sa 15 razlike u drugoj cetvrtini kao da su se usrali kad su shvatili da mogu da ih pobede i kao da su im se odjednom i ruke i noge odsekle i odjednom vise nisu znali gde udaraju.
Ono jeste da im je falio povredjeni Eron Bejns i da im je falila ta njegova snaga i cvrstina u reketu ali opet to ne moze da bude razlog zasto su se odjednom tako usrali i pogubili.
Takodje neshatljivo mi je da su dozvolili seriju protivnika 20:0, da 7 minuta nisu uspeli da daju kos, pa cak ni sa linije za slobodna bacanja i da pritom nisu pokusali da preseku tu crnu seriju makar nekim tajm-autom , ono nisu reagovali uopste, kao da nisu znali gde se nalaze.
Prosto neverovatno koliko su bezmuda ekipa, jedino onaj Peti Mils njemu svaka cast, on je jedini tu koji ima muda da preuzme odgovornost , ostali ono deluju kao da bi najradije pobegli u neku misiju rupu, beze od lopte kao da je usrana.

Inace sto se tice Australije sa njima uvek ista prica, ono oni uvek super odigraju grupnu fazu, dodju do zavrsnice, negde do polufinalu i to se onda totalno pogube i na kraju izvise, ono vec koji put im se to desava i jednostavno nikako ali nikako da konacno naprave taj istorijski i glavni iskorak i odu do kraja.
Recimo secamo se i na SP 2019 u Kini, isto pred pocetak SP pobedili Amerikance u Melburnu ja mislim pred punim stadionom, ono razbijali sve do polufinala i onda u polufinalu pljas, hladan tus i na kraju i bez bronze ostali, takodje i na proslim OI u Riju isto odigrali super grupnu fazu, pobedili nas, odigrali egal mec sa Amerikancima i umali ih iznenadili , onda u 1/4 finalu razbise Litvance sa 25 razlike i onda u polufinalu protiv nas doslovno se raspali , ono ubacili nam samo 14 poena za poluvreme i na kraju pukli od nas sa skoro 30 razlike i na kraju opet ostali i bez bronze.
Ono sa njima uvek ista prica, uvek ista meta , isto rastojanje, ono dobro igraju i uvek kad je najvaznije oni totalno zablokiraju i raspadnu se, ono s obzirom da im se to stalno desava verovatno to vise nije samo slucajnost ili splet losih okolnosti , ono mozda oni imaju odlicne igrace, dobar tim ali ocigledno nemaju muda i ocigledno im fali ono nesto (sto je verovatno u glavi) neophodno da napokon naprave taj finalni iskorak i odu do kraja.

Inace sto se tice finala , ono mislim da se Francuzi nece tako pogubiti, mislim da su mentalno jaci od Australije , takodje posto vecina njihovih igraca vec godinama igra u NBA i poznaje njihove igrace verujem da nece biti impresionirani sto igraju protiv njih, uostalom i pobedili su ih vec na ovom turniru, ali ono sto bi mogao da bude problem za Francuze je upravo to sto su ih vec pobedili a svi znaju da je bas tesko pobediti jednu ekipu 2 puta na istom turniru i za tako kratko vreme, pogotovo Amerikance, pritom Francuzi su ih pobedili i pre dve godine u 1/4 finalu SP u Kini kada su Amerikance ostavili bez prilike da se bore za medalju po prvi put jos od Indijanapolisa kada smo mi uspeli da ih izbacimo iz trke za medalju u onoj antologijskoj utakmici, a sad vec 3 puta da ih dobiju zaredom mozda bi bilo malo i previse.
Takodje isto problem Francuza bi mogao da bude malo i umor jer generalno igraju sa relativno kratkom rotacijom, ono imaju ta 3 musketara Furnijea, Gobera, De Koloa i ajde tu je kao cetvrti musketar “D’Artanjan” Nikola Batum i oko njih se sve vrti, ovi ostali su tu da rade za njih, ono zasad im je ta taktika davala rezultate ali iskreno ne znam zasto je njihov selektor Vinsent Kole zvao neke igrace koji gotovo uopste da ne igraju kao sto su recimo onaj omaleni plej Andru Albisi, Frenk Ntilikina ili Petr Kornel a recimo nije zvao Rodriga Bobou koji igra odlicno za Anadolu Efes ili Tea Maledona koji je imao odlicnu ruku sezonu u Oklahomi ili recimo Kilijana Hejsa koji je isto imao veoma dobru ruku sezonu u Detroitu ili recimo iskusnog beka Fabijana Kozera mislim da bi sa njima sigurno dobio na sirini rotacije i dodatno na kvalitetu i takodje ono sto je isto bitno igraci kao sto su Evan Furnije i De Kolo bi imali prilike i malo da predahnu i budu odmorniji za neke kljucne momente.
Iskreno stvarno ne znam zasto Vinsent Kole nije zvao ovih nekoliko igraca a zvao je neke za koje je verujem i on znao da skoro uopste nece igrati ali verovatno to samo on zna.
Inace ako nista drugi Francuzi su “skinuli skalp” Amerikancima i ovaj put na cemu im ja zaista skidam kapu i eto imaju makar srebro u dzepu ali nadam se da ce i ovaj put odigrati muski protiv njih i da se do zadnjeg momenta nece predavati, ali mislim da ce im veceras biti potrebna jos bolja partija nego onda kada su ih dobili u grupi , mislim da ce im biti potrebno barem 5 raspolozenih igraca , da i Furnije i Batum i De Kolo i Gober ce morati da odigraju najbolje sto mogu i jos pritom morace da imaju pomoc bar jos dva raspolozena igraca sa klupe, ono mislim da imaju prednost u reketu u odnosu na Amerikance sto bi morali da iskoriste a pritom spolja Furnije, De Kolo, Batum, Luvavu i Ertel ce morati maksimalan doprinos da daju.

Nego po meni dosta los turnir, ono kapiram zaboravicu na njega i pre nego li se zavrsi, a i reklo bi se dosta slab turnir s obzirom da mozda svega 3,4 ekipe su pokazale nesto, sem Amerike, Francuske, Slovenije i Australije (ne racunajuci polufinale) maltene niko nista nije pokazao, Spanci ocajni, Argentinci isto nikad losiji nisu bili, ni bleda senka one ekipe sa SP u Kini , znaci odigrali su sve skupa 7 utakmica racunajuci i onaj turnir u Las Vegasu sto su igrali pred OI a u tih 7 utakmica dobili su samo Japan, a 5 od tih 7 utakmica izgubili su dosta ubedljivo.
Ono videlo se odma da tu fali jos ekipa, da tu fali jedna Srbija, jedna Litvanija, jedna mocna Kanada, jedan Brazil koji uvek moze da iznenadi, jedna Grcka predvodjena Janisom Antetokumpom, jedna uvek neugodna Turska, pa cak i ekipe kao sto su recimo Rusija, Hrvatska, Portoriko koji ima sasvim finu kosarkasku tradiciju bi verujem isto doprineli kvalitetu turnira.
Ono po meni falilo je uzbudljivih utakmica, drame, produzetaka, vise iznenadjenja i svega toga sto jedno takmicenje cini kvalitetnim, uzbudljivim i zanimljivim, recimo ono SP u Kini pre dve godine mi je bilo svetlosnim godinama bolje od ovog olimpijskog turnira , u svakom mogucem smislu, ono i bolja kosarka, i vise dobrih timova i vise neizvesnih utakmica, i mnogo vise drame, iznenadjenja i svega ostalog , o atmosferi i punim tribinama bezveze je i govoriti.
Ono ovde na citavom turniru jedino sto je vredno pomena i pamcenja je ta pobeda Francuske protiv Amerike i onaj juce mec polufinala izmedju Francuske i Slovenije (i blokada Batuma na kraju) a dve dobre utakmice za ceo turnir je zaista premalo. , mada kapiram da osim izostanka jakih timova i manjka timova uopste da su i izostanak navijaca i prazne tribine isto dosta kumovale tome.

E jbga, greota za Francuze, generalno mislim da su odigrali mnogo slabiji mec nego protiv Slovenije i mislim da su odigrali dosta losije nego i onaj prvi mec protiv Amerikanaca kada su ih dobili (pogotovo u zavrsnici) ali i pored toga mec je bio veoma tesan i mislim da su opet komotno mogli da ih dobiju i treci put zaredom.

Ono Francuzi iako su generalno takticki dobro odigrali, igrali su dosta strpljivo, forsirajuci igru 5 na 5, igrali su opet onako hrabro ali nazalost napravili su previse neshvatljivih pocetnickih gresaka i to u odsutnim momentima, ono pri rezultatu 73:70 prosto neshvatljivo kako su bezveze izgubili 2 lopte zaredom a to su imali priliku i da mozda prelome mec u svoju korist (kao sto su onaj prvi) , imali su cak 18 izgubljenih lopti sto je zaista previse za ovakav mec sto verovatno znaci da su se i oni malo unervozili a vecina tih izgubljenih lopti su bile potpuno glupo i neshvatljivo poklonjene lopte protivniku, takodje mislim da nisu bas najbolje iskoristili svoju prednost u reketu a nazalost malo ih je i Gober ujebo sa zaista dosta promasenih slobodnih bacanja, ono promasio je 7,8 slobodnih bacanja a tacno da je ubacio ta slobodna bacanja (uz mozda poneki promasaj) tacno bi ih dobili, tih 4,5 razlike na kraju su tacno ta promasena Goberova bacanja ali jbga, nije mu se dalo i verujem da je imao najbolje namere.
Inace ono sto je cudno iako su Francuzi bili veoma blizu i mogli da dobiju mec zaista nisu impresionirali i maltene nikog od njih ne mogu da izdvojim da je odigrao neki vrhunski mec, jedino eto mozda Jabusili sto je prijatno iznenadio i ubacio 13 poena a pogotovo one 3 trojke sto niko od njega nije ocekivao, Furnije najefikasniji sa 16 poena ali zaista uz slab procenat suta, onaj bespotrebni sut sa 10 metara pred kraj kada je pogodio samo tablu je ono no comment , definitivno ni senka onog Furnija iz tog prvog meca sa Amerikancima ili Furnija iz meca sa Slovenijom, dosta je nerezonski sutirao i promasivao , Gober ono solidan sa 16 poena i 8 skokova, bez promasaja iz igre , ono pravio je probleme Amerikance u reketu ali je bas dosta promasivao slobodna bacanja sto ih je mozda i kostalo pobede, takodje ni u odbrani se nije bas proslavio i sto je cudno za njega nije imao ni jednu blokadu, De Kolo ono veoma racionalna partija sa 12 poena, 5 skokova i 7 asistencija ali samo 4 puta je sutnuo na kos dok je protiv Slovenije sutnuo 17,18 puta, definitivno je morao malo vecu odgovornost da preuzme u napadu i malo vise da sutira, ipak je on jedan od lidera ekipe i to se od njega i ocekuje, Batum isto veoma skromna partija, osim one trojke na samom kraju trece cetvrtine gotovo nista nije uradio, ni bleda senka onog igraca iz meca sa Slovenijom, Timoti Luvavu je bio solidan sa 11 poena, ubacio i neke bitne suteve ali previse gresaka je napravio i to u odsutnim momentima i to bas glupih gresaka i tako na neki nacin anulirao ono dobro sto je uradio u napadu, centar Mustafa Fol se borio koliko je mogao, Ntilikina kada je usao u poslednjoj cetvrtini uneo je malo zivosti i svezine u igru, pogodio onu bitnu trojku za -3 i mislim da je trebalo vise da igra a on je umesto njega forsirao Tomasa Ertela koji je bo ubedljivo najgori igrac na terenu, ono delovao je totalno pogubljeno i nedoraslo ovakvom mecu, koliko li je samo loptu izgubio, ni jedan sut nije ubacio, ono zali Boze sto je ulazio uopste, mislim da je on jedan od najzasluznijih za pobedu Amerikanaca danas, ubedljivo najgori igrac je bio.
Ono zaista niko se kod Francuza nije nesto posebno istakao i odigrao neku sjajnu partiju ali uprkos tome opet su mogli da ih dobiju.
Kod Amera jedino Durent sto je razvalio u prvom poluvremenu, u durgom je vec malo stao, Tejtum je isto odigrao dobar mec i ubacio neke bitne poene, ostali znatno slabiji, iako su recimo i Lilard i Holidaj i Midlton i Levin i Adebajo ubacili po neki bitan sut ali niko sad nije imao sad neki poseban ucinak.
Inace ono sto mi je zapalo za oci je koliko se zapravo te neke super NBA zvezde slabo snalaze u ovakvoj jednoj vrsti kosarke, recimo igraci kao Lilard, Buker, Midlton, Levin pa i Adebajo koji terorisu NBA parkete u ovakvoj jednoj kosarci realno nisu ni bleda senka onih igraca iz NBA lige, ono u najboljem slucaju su mozda prosecni, realno opet Durent ih je izvukao, realno bez Durenta su jedna sasvim prosecna ekipa koga god da pozovu, mislim da nije bilo njega da bi ponovo doziveli fijasko kao u Kini, mada mislim da bi i sad mozda slicno prosli da je bilo vise kvalitetnih ekipa, utakmica i da je sistem takmicenja bio slican ili kao onaj na SP, ovako kad imas turnir sa maksimum 3,4 ozbiljne ekipe (od kojih su te 2 vec pobedile , zapavo 3 ako racunamo i Nigeriju) to onda dosta lakse i brze ide, ono mislim da je bio dosta slab i kratak turnir i ono videlo se odma da tu fali dobrih utakmica, jakih ekipa, da tu fali recimo jedna Srbija, jedna Litvanija, mocna Kanada, pa Grcka predvodjena Janisom, pa uvek neugodna Turska pa i ekipe kao sto su Rusija, Hrvatska, Portoriko (koji je uvek potencijalna nagazna mina za favorite) bi verujem isto doprineli kvalitetu takmicenja, itd.

Generalno mislim kao i celom ovam turniru dosta slaba kosarka u ovom finalu i dosta bleda partija i jednih i drugih.
Realno da su nasi bili kompletni, da nije bilo otkaza, povreda, itd i da smo spremni otisli u Tokio zaista verujem da smo mogli i do zlatne medalje.

Sad neki bi mozda rekli da Francuzi nemaju za cim da zale jer su eto nakon SP u Kini ponovo pobedili Amerikance, dosli do finala i u finalu opet pruzili jak otpor, odigrali jedan neizvestan mec i bili dosta blizu da ih opet pobede, itd , sad to je mozda tacno ali ja licno mislim da itekako imaju za cim da zale i da su propustili lepu priliku da ih jos jednom pobede i odu kuci sa zlatnom medaljom ali sami su krivi za to i sad sta im je tu im je.
Inace ja mislim da ovakva vrsta poraza verovatno najvise boli, ono kada mislis da ce ti za pobedu trebati neka svemirska igra i mozda najbolja partija ikad a ti eto i sa jednom skromnom partijom si bio u prilici da pobedis a ipak nisi to ucinio, to verujem da bas zna da bude frustrirajuce i bolno.

Mada dobro verovatno na kraju falilo je malo i srece a nazalost jos jednom se potvrdilo ono da je jako tesko pobediti istu ekipu dva puta na jednom turniru.
Sad Francuzi mozda jesu propustili priliku da uzmu tu zlatnu medalju ali generalno odigrali su dobar turnir, eto opet pobedili Amerikance, dosli do finala, uzeli srebrnu medalju i nastavili taj neki kontinuitet dobrih rezultata, ono mozda nikad nista ne osvajaju (osim onda kada su osvojili ono EP 2013 u Sloveniji) ali su skoro uvek u zavrsnicama tih velikih takmicenja i u borbama za medalju , eto i na proslom SP u Kini su izbacili Amerikance, na kraju uzeli bronzu i nasli se na pobednickom postolju, ovaj out isto pobedili Amerikance , na kraju uzeli srebro , ono oni mozda nikad ne osvajaju (izuzev tog EP 2013) ali konstantno su tu pri vrhu i medju top 3,4 ekipe i imaju jedan sasvim lep i ozbiljan kontinuitet dobrih rezultata koji traje vec 15-ak godina.

Poslednja izmena:

Back