Slovenija - Nemacka : Po meni Slovenija sigurno bolja ekipa i favorit , realno tesko da su mogli "boljeg" protivnika da dobiju u 1/4 finalu i mislim da je to velika prilika za Slovence da prodju dalje i ukjluce se u borbu za medalje.
SAD - Spanija : Ovo bi trebalo da je derbi ove runde, ali realno ti Spanci mi uopste ne ulivaju poverenje, mislim da je ta ekipa prosla svoj zenit jos pre nekoliko godina i da ovo vise nije ona mocna "Crvena furija" i ona Spanija iz recimo 2009-te, 2012-te ili 2015-te , mislim da nisu vise na tom nivou i da nemaju vise ni tu igru a ni tu energiju kao pre 5 ili 10 godina , to se uostalom videlo i na SP u Kini pre 2 godine, ono jesu osvojili to prvenstvo ali to je vise bio po meni neki splet srecnih okolnosti nego sto su zaista igrali tako dobro, ono u grupnoj fazi su se mucili protiv znatno slabijih ekipa, u 1/4 finalu su igrali protiv skromne Poljske gde isto nisu bas bili ubedljivi, onda u 1/2 finalu su se uz dosta srece provukli protiv Australije nakon ona 2 produzetka i u finalu eto neocekivano lako dobise Argentinu koja je igrala sigurno najbolju kosarku na tom prvenstvu ali su ocigledno vec bili ostali bez snage i bez goriva , ipak one dve vrhunske utakmice nokaut faze protiv nas i protiv Francuske su sigurno ostavile traga na njima i iscrpele ih i fizicki i mentalno, tako da je to verovatno bila neka labudja pesma Spanaca , takodje i na EuroBasketu 2017. se videlo da nije vise to to , narocito nakon sto su ih onda Slovencu u polufinalu razbili sa 20 razlike.
Takodje kad pogledas i igrace Spanije , ono vecina njih nisu na nivou kao pre i vecina njih su imali ne tako dobre sezone u svojim klubovima.
Sa druge strane Amerikanci mocni ali ipak pobedivi sto svedoci i cinjenica da su sad u ovih 6,7 utakmica (sto na onom turniru u Las Vegasu sto na OI u Tokiju) izgubili cak 3, ono mogu da se pobede ali Spancima treba jedna gotovo savrsena utakmica , ono moraju da udju hrabro, bez kompleksa i strahopostovanja, da udju ratnicki reseni da se pofajtaju sa njima do kraja , moraju da odigraju cvrsto u odbrani, da se krecu dobro bez lopte (sto garantuje dobar protok lopte) , da preko brace Gasol, Ernangomeza pa i Garube daju dosta poena iz reketa i da tu traze svoje sansu (jer tradicionalno Amerikanci su tu najtanji, ono i sad tu imaju Bema Adebaja koji je 204 visok i koji je vise neka "lazna" petica i Dzavala MekGija koja tesko da ce igrati mnogo) , takodje moraju da pogadjaju otvorene suteve, znaci moraju da broj promasenih otvorenih suteva i broj izgubljenih lopti da svedu na neki minimum, takoreci treba im najbolja utakmica u poslednjih nekoliko godina, mozda i najbolja ikad (mada mislim da ukoliko bi odigrali odprilike negde na nivou kao ono finale 2012-te protiv njih u Londinu kada su bili bas jako blizu i kada im je bas za malo izmakla ta pobeda da bi mogli da ih napokon pobede), e sad imaju li oni snage i muda za tako nesto i imaju li tu jednu savrsenu utakmicu u svojim nogama , ja iskreno ne verujem u to.
Takodje recimo od kako se na SP u Indijanapolisu desila ta istorijska prekretnica kada je srusen napokon taj mit o nepobedivosti "Drim Tima" od tad pa na ovamo dosta ekipa je uspevalo da pobedi Amerikance , sto u takmicarskim sto u prijateljskim mecevima, recimo 2x Argentina, 2x mi, 2x Francuska, 2x Australija a po jednom Grcka, Portoriko, Litvanija, Nigerija i Italija, znaci maltene skoro svako ko prestavlja nesto iole ozbiljno u svetskoj kosarci u poslednjih 20-ak godina dobio ih je makar jednom jedino eto Spanci ne mogu nikako da ih dobiju, ono bas dosta puta su gubili od njih (iako su u vecini slucajeva bili dosta blizu i gubili mozda za jedan ili dva poseda , ali opet biti veoma blizu i pobediti nije isto) i mislim da ono da za 10-15 godina koliko cekas tu famoznu pobedu nad njima nisu u stanju da ih pobedis makar jednom, ono makar u nekoj prijateljskoj utakmici ako nista drugo to onda i vise govori o njima i njihovoj nesposobnosti nego o znaci Amerike i to onda definitivno govori da tu nesto ne stima i da nesto nije kako treba.
Takodje mislim da je verovatno najslabija karika Spanaca njihov selektor Serdjo Skariolo, koji je isto pre nego sto je postao njihov selektor vodio dosta jakih evropskih timova ali nigde nije nista napravio na evropskoj sceni i nigde nije ostavio neku svoju zaostavstinu i dublji trag, doduse rezultati Spanija sigurno nisu za potcenjivanje ali mislim da s'ozbirom na njihov kvalitet kakav su imali u poslednjih 15-ak godina trebali su i morali da budu jos bolji.
Mislim da smo recimo mi imali taj kvalitet i taj igracki kapacitet kao Spanci tokom svih tih godina, siguran sam da uz nekog vrhunskog i harizmaticnog trenera tipa Kari Pesic, Duda Ivkovic, Zeljko Obradovic pa i Sale Djordjevic da bi dobili te Amere bar jedno 2 puta da bi uzeli bar jos jedno do dva svetska ili olimpijska naslova i mozda jos koji evropski naslov a ovo sto su Spanci i osvojili mislim da su pre osvojili uprkos Skariolu nego zahvaljujuci njemu.
Ono Spancima definitivno fali ta jedna velika pobeda protiv Amerike (kao sto je imaju neke druge reprezentacije) i mislim da bez te pobede uprkos nekim brojnim vrhunskim rezultatima ipak ostaju nekako nedoreceni i mislim da se bez te pobede nikako ne mogu smatrati najvecom evropskom reprezentacijom, sad da li mogu nocas napokon do te pobede , ono bilo bi jako lepo ali ja ne verujem u to i zaista nemam vere u njih.
Francuska - Italija : Pa ono Francuska isto sigurno bolja ekipa i favorit , na kraju krajeva pobedili su i Amerikance sto je ono uvek pakleno tesko, ono Francuzi su dosta lepo ukomponovani, imaju zaista odlicne igrace na svim pozicijama , iako im po meni fali jedan pravi dominantni plej kao sto je bio Toni Parker, recimo ne znam zasto u ekipi nema Rodriga Buboe koji igra zaista odlicno u Anadolu Efesu ili recimo Tea Maledona i Kiliana Hejsa koji su imali zaista veoma dobre ruki sezone u NBA u Oklahomi i Denveru a recimo tu su neki igraci koji skoro da i ne ulaze u igru, malo mi je to ono cudno ali ocigledno da taktika Vinsenta Kolea i strucnig staba francuske reprezentacije daje rezultate i da znaju sta rade.
Mislim da su Francuzi tu favorit ali moglo bi tu svasta da bude ako Italijane krene sut za 3, ne bi im bio prvi put a ni poslednji da nekog sokiraju na taj nacin, uostalom i smo nazalst osetili to na svojoj kozi sad na onom pred-olimpijskom turniru kako to izgleda kad se oni raspucaju, ono igra se jedna utakmica, 40 minuta sve je moguce ali mislim da bi ipak Francuzi tu trebalo da prodju jer su ipak malo kvalitetnija i raznovrsnija ekipa.
Argentina - Australija : Po mnogima Australija veliki favorit, Argentina zaista nije licila na sebe i nije bila ni bleda senka one ekipe sa SP u Kini pre 2 godine, ono nije bilo ni te energije, ni igre, ni protoka lopte, ni samopouzdanja, nicega, delovali su dosta sporo, tromo, konfuzno, smuseno, gubili dosta lopti, promasivali dosta otvrenih suteva sto je veoma atipicno za njih,takodje do utakmice sa Japanom odigrali su 5 utakmica sto na turniru u Las Vegasu (sa Australijom, Amerikom i Nigerijom) sto na OI i izgubili svih 5 i to osim Australije u prvoj utakmici koji su izgubili trojkom Petija Milsa uz zvuk sirene sve preostale utakmice su izgubili dosta ubedljivo , sto ukazuje da nesto ne stima i da nisu ni bleda senka one ekipe sa SP u Kini, iako Skola i dalje igra na vrhunskom nivou, iako igraju u nepromenjenom sastavu , iako su neki igraci u medjuvremenu otisli u NBA, ono trebalo bi da izgledaju jos bolje nego na SP u Kini ali eto desava se suprotno nazalost.
Mada u utakmici sa Japanom su napokon zalicili malo na sebe, igrali su mnogo zustrije, sa mnogo boljom energijom, mnogo vise samopouzdanja, dosta bolje su sutirali, imali bolji protok lopte, itd, Skola opet bio sjajan sa 25 poena i 10 skokova , Kampaco isto 17 poena uz 7 skokova i cak 11 asistencija, Gabrijel Dek se isto probudio i ubacio 16 poena (za razliku od utakmice sa Spanijom gde nije postojao na terenu), Delia isto bio dobar sa 14 poena i 7 skokova , Brusino i Vildoza isto odigrali sasvim solidne partije i na kraju su ubedljivo pobedili ne tako los Japan, eto to im je bila prva pobeda racunajuci i te prijateljske susrete na tom turniru u Las Vegasu.
Sa druge strane Australija deluje veoma dobro, ubedljivo, jako na svim pozicijama, igraju sa dosta samopouzdanja , opet su pobedili Amerikance pred OI kao i onda pred pocetak SP u Kini, pobedili su i Nigeriju prvo sa 40-ak razlike na tom turniru u Las Vegasu a potom i na OI sa 20-ak razlike (Nigeriju koja je pobedila Argentinu sa 20+ razlike ) i sigurno da su zasad sve skupa ostavili dosta jaci utisak od Argentine, mada opet i na toj utakmici u Las Vegasu kada su igrali Australija ih je pobedila tek trojkom Petija Milsa uz zvuk sirene , tako da ukoliko Argentina ponovi igru kao protiv Japana i ukoliko bude odigrala onako na svom prepoznatljivom nivou i kako oni umeju moglo bi tu da bude svasta, pa i da prodje Argentina.
Ono ipak je ovo OI , ima dosta manje timova, dosta manje utakmica i dosta je kraci put do zavrsnice nego na recimo SP i ono maltene je dovoljno da odigras samo jednu dobru i kvalitetnu utakmicu protiv nekog jaceg protivnika i eto te vec u borbi za medalju, ono sve je moguce.