Kortizol

kokonat

Početnik
Poruka
34
Interesuje me sta je Dex scrinig test i kako se radi. Da li se vadi krv?
Doktorka mi je samo rekla da cu uvece popiti neku tabletu i da treba ujutru da dodjem. Treba da se ispita kortizol.
Imam 24 godine i endokrinolog me je uputio na ovo. Radila sam hormosnki test i OGTT i na osnovu rezultata na tim testovima, dobila sam uput za ovo. Hvala na odgovoru.

Mislim da je to deksametazon supresioni test, metoda koja se koristi u proceni hiperfunkcije kore nadbubrezne zlezde.Koriste se dva testa ,kratki i dugi.Ovo sto ti pitas rekla bih da je kratki test.
U kratkom testu kortizol u krvi se odredjuje prvog dana ujutro u 8h, onda se uvece u 23h da deksametazon 1 mg pre os(popije se) i sutradan u 8h se ponovo odredjuje kortizol u krvi.
Kod zdravih osoba postoji supresija kortizola koja izostaje u nadbubreznoj hiperfunkciji.

Nisam sigurna da li ti je nesto jasnije posle ovog mog pisanja, u svakom slucaju test se radi iz krvi.
Za svoja dalja istrazivanja na netu o tome sta bi moglo biti u pitanju kad je rezultat ovakav a sta kad je onakav savetujem ti da sacekas prvo rezultate.

Back