"Kortizol lice" (cortisol face) - Naduveno lice

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.567
„Kortizol lice“ je u trendu na društvenim medijima.

Znate li o čemu pričam? :)

1729880351321.png

Poslednja izmena:
„Kortizol lice“ je termin koji se odnosi na natečeno ili naduto lice za koje neki tvrde da je uzrokovano visokim nivoima kortizola, poznatog i kao hormon stresa.

Međutim, stručnjaci kažu da ovo nije medicinski priznato stanje i da je veća verovatnoća da će drugi faktori izazvati natečenost lica

Kortizol je primarni hormon stresa koji proizvode nadbubrežne žlezde. Kada govorimo o nivou kortizola, to se odnosi na količinu hormona koja je prisutna u krvi, što može poslužiti kao indikator nivoa stresa.

Svako će doživeti visok nivo kortizola u nekom trenutku života, ali ako telo stalno proizvodi previše kortizola, to može ukazivati na osnovni zdravstveni problem.

Visoki nivoi kortizola mogu uzrokovati oticanje lica - otuda i izraz „lice kortizola“.

Konstantno visoki nivoi kortizola često mogu dovesti do povećanja telesne težine, posebno na licu, ali i oko stomaka.

Ne samo da može da izazove promene u obliku lica, već utiče i na strukturu kože. Postaje tanja i često se javljaju mala krvarenja ispod kože. Često može dovesti do poremećaja menstrualnog ciklusa, a ponekad i do promena raspoloženja i psiholoških promena.

Ako telo proizvodi previše kortizola na duži rok, rizik od razvoja dijabetesa i osteoporoze se značajno povećava, a posebno žene u menopauzi imaju povećan rizik.

Primarna funkcija kortizola je održavanje nivoa glukoze u krvi. Produženo povišenje, bilo zbog stresa, prekomerne vežbe ili dijete sa malo ugljenih hidrata, negativno utiče na opšte zdravlje i dugovečnost

Studija je pokazala da žene sa aknama imaju viši nivo kortizola i drugih hormona, naglašavajući vezu između stresa, hormonske neravnoteže i zdravlja kože

"Mesečevo lice", vidljivi znak viška kortizola, povezano je sa povećanim rizikom od dijabetesa izazvanog glukokortikoidima i visokog krvnog pritiska.

Povećanje unosa zdravih ugljenih hidrata pomaže u smanjenju nivoa kortizola. Za one sa ugroženim zdravljem creva, postepeni pristup koji počinje sa dekstrozom može pomoći u obnavljanju funkcije creva i mitohondrija. Progesteron takođe ima anti-kortizol efekte

"Mesečevo lice" je kada se masne naslage nakupljaju duž bočnih strana lica, izazivajući jak otok. Otok može učiniti da lice izgleda okruglo i natečeno.

Mesečevo lice je uobičajena nuspojava upotrebe kortikosteroida i simptom određenih zdravstvenih stanja. Iako bezopasno, stanje može uticati na samopouzdanje.

1729881731496.png

Konstantno visoki nivoi kortizola često mogu dovesti do povećanja telesne težine, posebno na licu, ali i oko stomaka.

Ne samo da može da izazove promene u obliku lica, već utiče i na strukturu kože. Postaje tanja i često se javljaju mala krvarenja ispod kože. Često može dovesti do poremećaja menstrualnog ciklusa, a ponekad i do promena raspoloženja i psiholoških promena.

Ako telo proizvodi previše kortizola na duži rok, rizik od razvoja dijabetesa i osteoporoze se značajno povećava, a posebno žene u menopauzi imaju povećan rizik.
ovo si trebao da forumu zdravlje, bas sam poceo da ucim o hormonu stresa, mislim da nam je on svima zagorcao zivot, vise ili manje

inace vidjam okrugla, tzv, meseceva lica i po americi, ali ne radi se samo o licu, vidjam ljude koji imaju

Cushing syndrome - Symptoms and causes

1732365845005.png

Moje teme su po pravilu provejane zezanjem, a to ne prolazi tamo ;)
ja sam tek sad posumnjao da nam taj kortizol pravi problem, i onda je zezanje odbrambeni mehanizam kada ne znas bolje - ja sam inace ozbiljan, ali tacno sada, kada bolje uporedim ljude, tacno se vidi ko je satrven od kortizola, i ti ljudi prosto pate, mene je strefio samo pritisak, kao iz grom iz vedra neba, lekovi, budalastione, ma kakvi - moram da se resetujem samo...

inace, vidis skicu zene sredovecene iznad? zamisli mlada devojka da tako izgleda, ili tip isto ima tu grbinu na vratu, a kao bilder izgleda, gornji deo tela krupan, donji sitniji, ... nije to normalno, samo ja do skora nisam znao da im je ovo problem kortizol i taj sindrom, cushing

Back