Корона приземљује авионе

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.648
Према последњем извештају ана аеро глобални пад промета током фебруара у прекоокеанском ваздушном саобраћају је 18%, док је фрапантних 75% пад промета код авио превозника са седиштем у Хонг Конгу (Катај Пацифик је највећи), док је ситуација још гора код другог по обиму Катај драгона чак 81%.
1583609673928.png

1583609494064.png

Када су амерички авиопревозници у питању, готово сви су преусмерили широкотрупне авионе који су скинути из саобраћаја на прекоокеанским летовима на домаћи саобраћај који још није под утицајем смањене тражње због вируса.

https://www.anna.aero/2020/03/05/coronavirus-impact-on-airline-operations/

А како ствари стоје код нас?

Alitalija obustavlja letove za Beograd i Podgoricu

Rim -- Italijanski nacionalni avio-prevoznik Alitalija privremeno je obustavio letove iz Rima za Beograd i Podgoricu zbog pada tražnje usled epidemije koronavirusa.

Italijanska avio-kompanija ka svoje jedine dve celogodišnje destinacije u bivšoj Jugoslaviji do početka letnje sezone 29 marta, piše portal Exyuaviation.

Alitalija otkazuje letove ka 38 nacionalnih i međunarodnih destinacija. Tokom marta, italijanski avio-prevoznik otkazaće oko 100 letova dnevno.

1583609765570.png

https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2020&mm=03&dd=07&nav_id=1663645

Осим Алиталије, још неке авиокомпаније су смањиле број летова ка Београду.

Ту су за сада Аустријан који је отказао 5 недељних летова (од 19), Луфтханза која је најавила смањење саобраћаја између 20 и 25% као и Ер Србија која је смањила број полазака за Милано

Pamtiće skoro svi po zlu ovu godinu. Bojim se samo da će cene u nebesa da skoče kad se završi pandemija da nadoknade. I pored pada tražnje cene ne mrdaju ili idu gore.

Не знам, али логика каже да не би требало, јер повратити путнике који су већ обузети паником неће тећи лако, а цена карата је један од адута на које авио превозници морају да рачунају. Пре бих рекао да ће цене ићи доле.

Meni deluje da haos tek pocinje.
Neki ce da zarade,a drugi propadnu.
Ekonomija nije ravna linija,i ovo mi deluje kao velika igra

Реално.. само биће више губитника него добитника. Највећи губитници ће бити разрађени бизниси, највећи добитници ће бити власници новца који ће за кикирики моћи да купе све што пожеле.

Када је авиобизнис у питању, имамо у суседству ионако посрнулу АлИталију која је већ сада укинула више од 100 дневних полазака са тенденцијом даљег смањења летова. На неким летовима последњих дана је било свега 2, 3 путника. Додуше, навикли на државну сису, овај вирус им може бити и лек од пропасти, јер не сумњам да ће влада да донесе неки лекс специјалис мими еу регулативе којом ће спашавати тромог банкротираног превозника

Реално.. само биће више губитника него добитника. Највећи губитници ће бити разрађени бизниси, највећи добитници ће бити власници новца који ће за кикирики моћи да купе све што пожеле.

Када је авиобизнис у питању, имамо у суседству ионако посрнулу АлИталију која је већ сада укинула више од 100 дневних полазака са тенденцијом даљег смањења летова. На неким летовима последњих дана је било свега 2, 3 путника. Додуше, навикли на државну сису, овај вирус им може бити и лек од пропасти, јер не сумњам да ће влада да донесе неки лекс специјалис мими еу регулативе којом ће спашавати тромог банкротираног превозника
Problem je u tome sto ce se to preliti i na sruge svere.
Na primer na Trziste nekretnine.

Не знам, али логика каже да не би требало, јер повратити путнике који су већ обузети паником неће тећи лако, а цена карата је један од адута на које авио превозници морају да рачунају. Пре бих рекао да ће цене ићи доле.
Ovde ne treba racunati na logiku.

Ovde ne treba racunati na logiku.

Највећи обим авио саобраћаја је унутар континената, а највеће зараде су на дуголинијском саобраћају.

И док саобраћај унутар континената има јаку алтернативу у виду брзих возова или развијене мреже аутопутева које су и без короне биле озбиљна конкуренција авиону, са ценама нафте које имају тенденцију снижавања, тешко да ће авиопревозници моћи да рачунају на високе цене како би повратили изгубљено. Једино они који имају капацитете за дуголинијским саобраћајем па да у том сегменту покушају са вишим ценама.

Скоро сви моји летови у последње две године су на Катар Ервејзу, са изузетком неких локалних афричких компанија, тако да сам поштеђен скучене кабине авиона која заједно са комплетном услугом своди испољавање примитивних навика сирових путника на онолико колико је то подношљиво.

Не бих рекао да преовлађују паничари, више су у питању сировине него паничари, али опет нема их толико на броју колико вришти њихова сировост

Скоро сви моји летови у последње две године су на Катар Ервејзу, са изузетком неких локалних афричких компанија, тако да сам поштеђен скучене кабине авиона која заједно са комплетном услугом своди испољавање примитивних навика сирових путника на онолико колико је то подношљиво.

Не бих рекао да преовлађују паничари, више су у питању сировине него паничари, али опет нема их толико на броју колико вришти њихова сировост
Sad nam pravis zazubice"a to nije lepo

Sad nam pravis zazubice"a to nije lepo

Када причамо о зазубицама на теми о аеродромима у свету постављао сам неке од слика са својих летова у виду ревије аеродрома Хамад у Дохи, https://forum.krstarica.com/threads/aerodromi-u-svetu.898077/post-38951312 (па наредних неколико) а када је реч о клопи на летовима, поставићу и то ускоро, па да буду праве зазубице :)

Pamtiće skoro svi po zlu ovu godinu. Bojim se samo da će cene u nebesa da skoče kad se završi pandemija da nadoknade. I pored pada tražnje cene ne mrdaju ili idu gore.

У прилог ономе што сам причао да ће авиокомпаније морати да приволе путнике нижим ценама иду и најаве самих компанија да ће прилагодити своје услове куповине новонасталој ситуацији. Ер Франс и КЛМ су објавиле да БЕЗ НАДОКНАДЕ дозвољавају промене датума путовања за СВЕ путнике који морају да мењају своја путовања услед корона вируса.

Жао ми је што ћу морати да те можда разочарам колега, обзиром да си недавно отказао свој лет уз плаћање пенала, али исту објаву је дао и Катар Ервејз и то још флексибилнију у односу на ову од КЛМ-а.
Qatar Airways launches a new flexible booking policy due to coronavirus

Back