Korisni savet za lako paljenje vatre u kotlu ili sporetu

ForestGreen

Veoma poznat
Poruka
10.746
Drugari i drugarice, eksprementisao sam kako najlakse i najbrze upaliti vatru. Elem, sigurno vam se desavalo to da vam se vatra ugasi ali verujte mi, to je proslost. Papir takodje, proslost.
Idemo po koracima
1. Osnovno, ocistite loziste i resetke, zbog dotoka vazduha.
2. Na dno postaviti 7-10 kulenaski (nejestivi deo kukuruza)
3. Na sredinu tih kulenaski, postaviti hepo kocku (imate vise proizvodjaca)
4. U ovom koraku, postavljamo na ivicama kulenaski, levo i desno, dve tanje cepanke. Onda idu malo deblje cepanke i one se stavljaju preko ovih i tako praveci tabelu kao za igru iks oks, na to stavititi jos dve deblje cepanice od prethodnih.
5. U otvoru koji se napravio, na sredini mora biti kocka, u tom otvoru ubaciti sitne otpatke od cepanica, da padnu na kocku. Mozete tu bas staviti i kocku briketa.
6. Posto ne mozete da dohvatite upaljacem kocku, mozete koristiti malo papira, ja koristim manji brener, upaliti kocku, zatvoriti vrata od sporeta ili kotla, napraviti promaju i nema potreba da gledate da li se vatra upalila, kroz pet minuta mozete da proverite da ovaj sistem radi bez problema. Dalje znate sta i kako :D

Probajte pa pustite ovde poruku da li vam je lakse. Ako treba, mogu i da slikam.

Posto nemam komiljki ilikako si ih ti vec gore naveo,alija sa strane lozista u kotao stavim dve po duzini cetvrtaste letvice od prilike 5x5cm,pa onda odozgo poredjam iscepkane ljiscice od drveta,jedan red u jednu kosinu,a drugi u drugu,tako da daju kao slova X,pa stavim jednu lopatu suvog uglja,posto njega koristim,a hepo kockicu ispd ti cepanica i isto plane super bez dima i ikakvih drugih problema.

Meni na primer ne treba vise od pet minuta u kotlarnici. Bas iz razloga sto se vatra razbukta i posle samo dodam drva ili ugalj kad dostigne 50-60 stepena. Tad zatvaram promaju, cug na malo i imam topao dom 24 sata sa jednim lozenjem. Bitna stavka je da se loziste cisti svaki put kad se lozi, ja imam muku sa stvrdnutom smolom ali kad se usvitka kotao, ni ta smola ne pravi problem. Danas bas 80 stepena izgurao bez problema ali meni je dovoljno 60. Ipak grejem oko 400 kvadrata, 20 i nesto radijatora, haos :D

Kad potpalim prvi put kotao,nema vise potpaljivanja,samo lozenje na dobar zar.Medjuti nisam jos poceo da lozim,jer nije vreme,jer je moj stan 28 kvadrata,sa 4 radijatora i dosta mi je da odrzavam na 60 stepeni kad je najjaca zima.Inace kada je ovako vreme,koristim monofazni grejac Katana na kotlu koji greje super dok temperatura ne spadne ispod minus 5.Onda prelazim na lozenje.Tako i s proleca kada predje temperatura iznad minus 5,opet koristim taj grejac i to manje preko dana,samo uvece,nocu i ujutru.

jel to onaj grejac iz ruskih podmornica

vredi li i kako potrosnja
Jeste sasasta.Meni je monofazni od 1,5KW i za moju povrsinu je sasvim dobar,a za vece prostore,do 120 kvadrata ima trofazni od 5 i vise KW,ali ih treba kupovati direktno iz Krgujevca,jer prave neki iz male privrede i zale se ljudi,a jeftinij su.Imam ga preko 5 godina i nikada nisam platio vise od 8000 din struje,ali sa sve ostalom potrosnjom.I to kada pustim da mi greje i ispod minus 5 stepeni.Trofazni su,kako sam citao i razgovarao sa tim covekom koji to radi i ugradjuje za 80 do 100 kvadrata isto ne prelazi preko 1000 hiljada.mene tona suvog Kolubarinog uglja kosta sa sve prevozom 10 000,plus pepeo,pa obilazi stalno.ovo samo termostat u stanu ili kuci.Isplati se.samo za trofazni treba da sprovedes poseban kabal 3x2,5 i treba ti osigurac za to od 25A,mada moze i 20A,jer kod mene monofazni ne prelazi 12A,a trofazni su jos bolji i ne bi vukli vise od 10A.

Имаш ли ти појма да неки људи, целу зиму презиме на то? :) Добре су за набијање температуре али код мене служе само да буду у почетку на дно.

Kako ne, ali nema svako njivu. :mrgreen:

Mislim da sam u selu par puta dodavao klipove kukuruza u vatru, kad ih je više odlično drže temperaturu, skoro kao drveni ugalj.

Back