KORISCENJE ORUZJA U KRIZNIM SITUACIJAMA

to je tacno, zato ne drzis negde zakljucan vec samo sklonjen da nije bas svakome pri ruci.
da se ja pitam ja bi stalno isao sa futrolom pod pazuh i po ulici i po kuci :D

Oruzje po zakonu mora biti osigurano.Sta cemo sa onima koji imaju decu?samo skloniti pistolj,pusku na sigurno?Komplikovanije je to sve nego sto mislis.A i taj zakon nedopusta nosenje:dash:Mora da je neko ko pise te zakone pomislio sta bi neko sa krste ucinio da se nadje u kafani sa sve prangijom ispod miske a neki nezgodan tip ga provocira ,kinji.
Nekad je daleko bolje ispasti"kukavica"nego pozeleti prangiju u tom casu.
Moj staresina je imao takav peh.Propucao tipa u kafanskoj svadji sa 357, i vec je vise od decenije u bekstvu.S`a ces,bila krizna situacija bem ti zivot,a on bas imao colt za pojasom

Oruzje po zakonu mora biti osigurano.Sta cemo sa onima koji imaju decu?samo skloniti pistolj,pusku na sigurno?Komplikovanije je to sve nego sto mislis.A i taj zakon nedopusta nosenje:dash:Mora da je neko ko pise te zakone pomislio sta bi neko sa krste ucinio da se nadje u kafani sa sve prangijom ispod miske a neki nezgodan tip ga provocira ,kinji.
Moj staresina je imao takav peh.Propucao tipa u kafanskoj svadji sa 357, i vec je vise od decenije u bekstvu.S`a ces,bila krizna situacija bem ti zivot,a on bas imao colt za pojasom

ja sam prvi kojem bi pukao film i to uradio.
ja kada sam bio mali tata mi je jednom rekao da ima pistolj, i posle smo se dogovorili da ce mi pokazati i pokazo mi je.
inace su mi oduvek usadjivali neki autoritet. danas, kada imam 20 god, i dalje kada otvaram fijoku koja je uvek bila poznata kao njegova, iako je od onda namestaj reorganizovan pa nije isti sadrzaj od onda, i u kojoj stoje svakakve stvari, mene hvata neka jeza kao da sam otvorio tudji sef i kradem. tako da ni kada sam bio mali nisam zeleo da idem i kopam po stvarima da trazim pistolj

Jeste metak metak i moze 22lr da napravi vecu povredu od 45acp u odredjenoj situaciji. I tt moze da probije vise prepreka od 9mm. Ali i dalje je proporcionalno sigurnije koristiti nesto jace i masivnije za samoodbranu. Pogledajte samo izbor bilo koje bezbednosne agencije ili pojedinaca koji su angazovani na ozbiljnim poslovima bezbednosti, 9mm je najmanje a neretko je (u americi posebno) 45 ono sto ti ljudi koji imaju iskustva biraju. Ja nisam iskusan u tim stvarimo ali iz teorije i prakse po streljanama mislim da bih se opredelio za 40S&W na primer.

sto je manji kalibar kod pistolja to je on precizniji, to je pravilo, i tako su i kategorije poredjane! uvek ces sa 7,62 imati bolje rezultate nego sa 9x29! da detaqljnije ne objasnjavam i ne davim! bezbednosne agencije koriste sve i svasta, zavisi od ukusa, i od coveka do coveka, ali u streljani gde je bitna preciznost, neces videti nikog sa kalibrom 45 . tu se radi i mnoge dorade na pistolju, posebno smanjivanje sile potrebne za okidanje, menjanje opruge na repetirungu, ili kako ga vi vec zovete itd !

ovde su u prodaji razni sistemi zastite pistolja, od mehanickih pa do prilicno sofisticiranih! recimo prilicno efikasan i omiljen sistem, ne toliko skup (mislim da je sada oko 300$ ) je ugradjivanje mini cipa u sistem za okidanje, i isto takvog u prsten, ili narukvicu, pistolj se automatski zakljucava kada nije u blizini prstena, narukvice! a to koriste i sve ozbiljne agencije za osiguranje i zastitu, i mnogi drugi! ako neko progugla nace i na netu!

a ko ne moze da se kontrolise, bolje da i ne nosi oruzje! posebno znajuci, da nikada niko koga su krenuli da ubiju, nije se odbranio tako sto je imao zapasan pistolj !

sto je manji kalibar kod pistolja to je on precizniji, to je pravilo, i tako su i kategorije poredjane! uvek ces sa 7,62 imati bolje rezultate nego sa 9x29! da detaqljnije ne objasnjavam i ne davim! bezbednosne agencije koriste sve i svasta, zavisi od ukusa, i od coveka do coveka, ali u streljani gde je bitna preciznost, neces videti nikog sa kalibrom 45 . tu se radi i mnoge dorade na pistolju, posebno smanjivanje sile potrebne za okidanje, menjanje opruge na repetirungu, ili kako ga vi vec zovete itd !

izvini druze, li nisi u pravu. razlog zasto se koristi manji kalibar u streljanama je cena municije i cinjenca da ti se ruka zamara od trzaja posle 50tak metaka. a sto se preciznosti velikih kalibara tice, 44magnum na primer je jako precizan metak iz pravog oruzja. sta vise, uverio sam se da je i 500s&w magnum izuzetno precizan.

9x29? to postoji?
ili lapsus od 19

lapsus! mislio sam na 9x19 !

postoji recimo 9x21 ! to su meci posebne namene. i koriste ih posebni pistolji, izuzetno kvalitetni! i to je nacesci kalibar profi obezbedjenja!mi posedujemo jedan komad pistolja u tom kalibru, Gyurza , ali imam obicne metke, drugi nisu dozvoljeni, njegova novija serija sp zrna, probija bilo koji poznati pancir sa daljine od 50m! recimo taj pistolj koristi putinovo obezbedjenje :-) nema puno tako kvalitetnih pistolja na svetu.

Poslednja izmena:
a 9x39 mm koristi takodje puska specijalne namene, takodje pravljena iskljucivo za probijanje pancira ili prepreka! vintorez, snajper takodje specijalnih snaga! koristi i bezsumne protiv pancirne metke, sto je u najmanju ruku cudno! za tu pusku ne postoji pancir niti blindirani automobil trenutno na svetu koji nebi bio penetriran njenim zrnom! takodje koristi sp - seriju zrna!

lapsus! mislio sam na 9x19 !

postoji recimo 9x21 ! to su meci posebne namene. i koriste ih posebni pistolji, izuzetno kvalitetni! i to je nacesci kalibar profi obezbedjenja!mi posedujemo jedan komad pistolja u tom kalibru, Gyurza , ali imam obicne metke, drugi nisu dozvoljeni, njegova novija serija sp zrna, probija bilo koji poznati pancir sa daljine od 50m! recimo taj pistolj koristi putinovo obezbedjenje :-) nema puno tako kvalitetnih pistolja na svetu.

znam gjurzu,
retko ruzan pistolj, ali sam cuo za tu perverziju oko probijanja sa posebnom municijom

Podaci su neverovatni! njegovo naj novije zrno iz serije sp- probija na 100m 3,4mm titanijuma!!! to je neverovatno za pistoljski metak! fakticki on danas probija sa 50 m , bilo koji poznati pancir i blindirano staklo zajedno! a upravu si , pistolj vazi za jedan od naj ruznijih :-) ali kvalitet je vrhunski!

da vintorez je snajperka sa integrisanim prigusivacem, i koristi i podzvucnu pancirnu municiju! i izuzetno zanimljiv sistem na kome radi, i kako je konstruisano zrno,. i koji barut koristi . jer ponavljam zrno treba da bude podzvucno a da probije pancir. al da ne davim na ovoj temi sa tim!

Ovde je bilo nekoliko živopisnih odgovora na glavnu temu. Ako te neko napadne sa namerom da ti oduzme život imaš pravo da ga ispeglaš na mestu i za to NEĆEŠ ODGOVARATI NI DANA. Tvoja je dužnost da odbraniš svoj život i život drugih ukoliko tako situacija nalaže. Daću primer onog što je sa sačmaricom pre neku godinu uvibio čini mi se 9 ljudi. Misliš da bi iko od nas odgovarao i jedan jedini dan da ga je onde sabio sa 9mm. Napad nožem je istovetan napadu vatrenim oružjem i tako bih ga smatrao u svakoj situaciji. Veoma je bitno napomenuti da je pametno skloniti se budale sa nožem ali ukoliko ste saterani u ćošak raspali po njemu. Pucanje u noge i tako to mogu da rade pripadnici policije. Kao neko će od nas da se u strahu seti da puca u noge.
Zakon je veoma eskplicitan u ovakvim slučajevima. Savet je da nađete iskusnog advokata u ovakvim situacijama i nema šanse da robijate i dana.
P.S Slažem se da konflikte treba izbegavati uvek i u 99% slučajeva je to i moguće. Nažalost, onaj jedan procenat odlučuje o nečijem životu. Sklanjajte se koliko možete, kad nema kud onda nema kud.

thunder11

Nisam pratio temu od pocetka.Sta u slucaju da provalnik upadne u kucu i ja ga upucam.Mislim,ne bih ni gledao dali je naoruzan ili ne.Sta ima da trazi u mojoj kuci?Moram da napomenem da imam amputiranu nogu,znaci nema sanse da se borim sa njim.Kakve bi mi bile sanse pred zakonom?Imam CZ 99 sa dozvolom,ali kad razmisljam o takvim situacijama,pomislim bolje da ga nemam

Nisam pratio temu od pocetka.Sta u slucaju da provalnik upadne u kucu i ja ga upucam.Mislim,ne bih ni gledao dali je naoruzan ili ne.Sta ima da trazi u mojoj kuci?Moram da napomenem da imam amputiranu nogu,znaci nema sanse da se borim sa njim.Kakve bi mi bile sanse pred zakonom?Imam CZ 99 sa dozvolom,ali kad razmisljam o takvim situacijama,pomislim bolje da ga nemam

pa, bilo bi ti gusto. zavisilo bi od konkretne situacije u kojoj si ga upucao. ako si cuo da ti neko petlja po vratima i na kraju ih provali a ti ga kroz hodnik izresetas, robijaces. za nuznu odbranu bi ti trebalo da on tebi pridje. sad relativno je sta znaci da ti on pridje, ali dovoljno je da se nadjete u istoj sobi i ti u tvom stanju to mozes shvatiti kao napad, jer onda ona istovremenost koja je potrebna za nuznu odbranu ne vazi. jer ti kao invalid ne mozes pruziti otpor (odgovarajuci) napadacu, i stoga moras delovati preventivno.
u svakom slucaju kada bi do toga doslo, bilo bi bitno koliko si hitaca ispalio. niko ne ocekuje od tebe da budes savrseno pribran i da ga gadjas u mali prst na nozi, ali vise od 2 hica mislim da bi te stavilo iza resetaka.

p.s.
moj licni savet, koji sam dao i sebi i drugima:
ako dodjes u takvu situaciju - pucaj. sa oruzjem treba biti stalozen(koliko je to moguce) i odlucan u koriscenju. a to znaci da ako si ga isukao onda pucaj. jer, bolje je posle sedeti na robiji, iz zatvora se izadje kad tad. pogotovu sto za takvo ubistvo ne bi dobio tesku kaznu (verovatno uslovnu) s obzirom da je u pitanju prekomerna upotreba sile (u samoodbrani) a ne klasicno ubistvo. a ukoliko on tebe povredi, ili sto je jos gore, nekoga od tvojih bliznjih, ili nedaj boze ubije, onda bi se zapitao cemu oklevanje u pucanju.
sto je sigurno sigurno je, bitno je da ste ti i tvoji na sigurnom, a posle sta bude bude.

Poslednja izmena:

Back