- Poruka
- 13.156
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
A kompjuter izmislio Tjuring koji je bio gay i zbog toga mnogo propatio...
Imam da radim neki usrani popis opreme pa ne stizem. Danas kad sam dosao sa posla odmah zakucao, jedva ustao posle 3 sata spavanja.
moras preko nekog proksija. Kod javescripta je nemoguce editovati i uredjivati fajl, ali ucitati je naravno moguce.tacno je, medjutim to ima i neka ogranicenja. Ako je data.txt na web serveru u 'default' folderu fetch ce jos i da ga dohvati.
Ali nisam sasvim siguran da ce to da radi u lokalu u browseru sa lokalnim HTML scriptom. Mislim da je to nekad mozda i radilo ali se dosta hakovalo pa browseri imaju sad razna obezbedjenja da ne mogu da cure informacije.
probao - udara u cors policy
Access to fetch at 'file:///home/lj/wrk/bible.txt' from origin 'null' has been blocked by CORS policy: Cross origin requests are only supported for protocol schemes: http, isolated-app, ipns, https, chrome-untrusted, ipfs, data, chrome-extension, chrome.
moze da se potera neki staticki server iz node, pythona, bio je neki plugin server u chrome takodje. Ovo bi bila dobra tema.moras preko nekog proksija. Kod javescripta je nemoguce editovati i uredjivati fajl, ali ucitati je naravno moguce.
Samo da ti javim, da ovo radi. Probao na mom racunaru. Vrh, nisam znao da ovo moze.https://nodejs.dev/en/learn/reading-files-with-nodejs/
'fs' modul je standardna biblioteka, vec ga imas instaliranog
eksterni moduli kroz komandu 'npm'
JavaScript:const fs = require('fs'); fs.readFile('bible.txt', 'utf8', (err, data) => { if (err) { console.error(err); return; } console.log(data); });
stavis kod u b.js fajl
izvrsis sa
node b.js
Node moze fantasticno mnogo toga da uradi, eko sistem im je jedan od najbogatijih, takoreci da do sada nema za sta ne postoji neka biblioteka.Samo da ti javim, da ovo radi. Probao na mom racunaru. Vrh, nisam znao da ovo moze.
Moze li rešenje ovog zadatkaMoze. Opet C#
Parsiranje teksta
Dat je sledeći string kojim se predstavljaju podaci tri osobe:
string text = 'John.Davidson/Belgrade Michael.Barton/Krakow Ivan.Perkinson/Moscow'.
Potrebno je napraviti logiku koja će iz ovog zapisa izvući pojedinačne podatke:
Drugim rečima, potrebno je obraditi prikazani string korišćenjem metoda klase String i izvući pojedinačne podatke svake osobe. Osnovna metoda koju je potrebno koristiti jeste ona za podelu stringova na više delova.
- ime;
- prezime;
- mesto rođenja.
Dobijene pojedinačne delove (ime, prezime, grad), potrebno je iskoristiti za kreiranje objekata tipa Person. Stoga je u programu potrebno napraviti klasu Person, kao i adekvatna polja u okviru nje (ime, prezime, grad). Dakle, u klasi Person treba da postoje tri polja i konstruktor za inicijalizaciju njihovih vrednosti.
Sve objekte koji predstavljaju osobe potrebno je upakovati u jedan niz (niz treba da bude tipa Person[]). Kako biste se uverili da je sve obavljeno kako treba, na kraju je potrebno proći kroz niz objekata i ispisati podatke o osobama. Stoga je unutar klase Person potrebno da postoji i metoda za ispis podataka objekata, koja će da formira ispis u sledećem obliku:
John Davidson Belgrade
Michael Barton Krakow
Ivan Perkinson Moscow
Ukratko, tok programa treba da bude ovakav:
- dati string delite na više delova kako biste dobili imena, prezimena i gradove
- dobijene podatke koristite za kreiranje tri objekta tipa Person
- dobijene objekte tipa Person smeštate unutar jednog Person[] niza
- na kraju, prolazite kroz niz osoba i na izlazu prikazujete njihove podatke.
Moze li rešenje ovog zadatka![]()
Možete li mi pomoći da uradim 3 zadatak nije mi jasno
//Klasa i niz u kome ce biti objekti
let person = []; //U ovom nizu su ti objekti
class Person {
constructor(ime, prezime, grad) {
this.ime = ime;
this.prezime = prezime;
this.grad = grad;
person.push(this);
}
}
let text = "John.Davidson/Belgrade Michael.Barton/Krakow Ivan.Perkinson/Moscow";
let arr = []; //niz
//split metoda ti pretvara text u niz, a forEach ide kroz niz. Push ti dodaje svaki element u niz.
// replace ti menja . i / u prazan prostor
text.split(" ").forEach((person) => {
arr.push(person.replace(/[./]/g, " ").split(" "));
});
/*
rezultat ovog dela koda je ovo :
[
[ 'John', 'Davidson', 'Belgrade' ],
[ 'Michael', 'Barton', 'Krakow' ],
[ 'Ivan', 'Perkinson', 'Moscow' ]
]
Znaci niz koji se sastoji od jos tri niza.
*/
// Ovaj loop ti ide kroz nizove iznad koji su unutra niza arr
arr.forEach((el_niza) => {
let [ime, prezime, grad] = el_niza; //destrukturiranje niza.
new Person(ime, prezime, grad); //pozivanje konstruktora klase
});
/*
Nakon ovog koda output person niza izgleda ovako:
[
Person { ime: 'John', prezime: 'Davidson', grad: 'Belgrade' },
Person { ime: 'Michael', prezime: 'Barton', grad: 'Krakow' },
Person { ime: 'Ivan', prezime: 'Perkinson', grad: 'Moscow' }
]
*/
// Ovaj loop ti je loop kroz objekte koji su unutar niza person
for (let i of person) {
console.log("\n"); //dodaje prazno polje
for (let [key, value] of Object.entries(i)) { //opet destrukturiranje objekta i
console.log(`${key} : ${value}`); // lepsi ispis kljuc/vrednost
}
}
/*
Rezultat ovoga je sledece:
ime : John
prezime : Davidson
grad : Belgrade
ime : Michael
prezime : Barton
grad : Krakow
ime : Ivan
prezime : Perkinson
grad : Moscow
*/
internal class Person
{
public string Ime { get; }
public string Prezime { get; }
public string MestoRodjenja { get; }
public Person(string ime, string prezime, string mestoRodjenja)
{
Ime = ime;
Prezime = prezime;
MestoRodjenja = mestoRodjenja;
}
public override string ToString()
{
var stringBuilder = new StringBuilder();
stringBuilder.AppendLine(this.Ime);
stringBuilder.AppendLine(this.Prezime);
stringBuilder.AppendLine(this.MestoRodjenja);
return stringBuilder.ToString();
}
}
string text = "John.Davidson/Belgrade Michael.Barton/Krakow Ivan.Perkinson/Moscow";
var source = text.Split(" ");
var persons = new Person[source.Length];
for(int i = 0; i< source.Length; i++)
{
var personData = source[i].Split("/");
var imeIPrezime = personData[0].Split(".");
persons[i] = new Person(imeIPrezime[0], imeIPrezime[1], personData[1]);
}
foreach (var person in persons)
Console.WriteLine(person.ToString());
Hvala druze ,nov sam u ovome tek poceo ,iskreno vise guglam nego sto sam pisem,tek mi je 4 mesec ove IT akademije..Malo saveta za cistiji kod:
Kada god u nekoj klasi imas svojstva (properties) koja setujes kroz konstruktor, izbaci 'set', ostavi samo 'get'.
Koristeci Linq, sortiranje si mogao da obavis u jednoj liniji:
var sortedCountries = countryCcollection.OrderByDescending(item => item.Population);
A a za sam ispis, uvek preporucujem override-ovati ToString() metodu same klase, pa je posle pozivati da ti kreira string koji zelis printati.