Koriscenje ML za predvidjanje rezultata utakmica

• Začetnik teme Začetnik teme bmaxa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

bmaxa

Legenda
Poruka
70.808
Jedan moj drugar je poceo da koristi ML za predvidjanje rezultata utakmica.
Sa obzirom da je ML statisticka analiza, mislim da se na ovaj nacin mozda
moze istrenirati mreza da pogadja sa vecom verovatnocom od 50%,
i da tako moze da se "prevari" kladionica.
U detalje ne zalazim, posto me kladjenje ne zanima, ali zanimljiva
primena ML-a, koji je upravo dobar za ove stvari.

Pa kao sto si rekao, moze da digne verovatnocu sa 50% na, recimo, 55%, it to je to.
Da li tako moze da prevari kladionice?
Pa, po teoriji velikih brojeva, ako prebacio 50% u svoju korist, onda moze, ali teorija velikih brojeva kaze da mora enormno mnogo novca da ulaze (da bi bilo zagarantovano, milionske cifre).
Zato se kladionice ogradjuju od visine uloga, a imaju i diskreciono pravo da odredjenom igracu zabrane igru.

Sad, moze taj sistem da mu pomogne u jednom odredjenom opsegu da ostvar neki uspeh, ali ja govorim o apsolutnom uspehu.

To ti je kao i u kriptografiji - nema sta ne moze da se razbije, samo je pitanje kolika je cena (materijalna + vremenska), i da li ti se isplati ulozeno u ono sto dobijes ako razbijes.

Zato niko ne pravi savrsen sistem, vec samo sistem koji ima zastitu (kako kladionice, tako i kriptografija) takvu da se onom ko te napada ne isplati :)

Ja se kladim cele godine na fudbal, ko dobija i mogu reci da je to isplativa kocka, zato što bolji timovi ipak dobijaju u procentu koji dosta prevazilazi pominjanih 50%.

Ono što je nezgodno je što kladionice određuju kvote pa se ponekad ne isplati jer po mom nije dobro ni sastavljati tiket sa više od 2-3 para.

Ali ono što još igračima ide na ruku je činjenica da kvote početno određuje jedan centralni računar a njemu se dešava, da iako uzima u obzir i prosečan broj kopački koje igrači oba tima nose, da neke timove previše potceni.. E tu ih čekamo...:mrgreen:

Poslednja izmena:
Ja se kladim cele godine na fudbal, ko dobija i mogu reci da je to isplativa kocka, zato što bolji timovi ipak dobijaju u procentu koji dosta prevazilazi pominjanih 50%.

Ono što je nezgodno je što kladionice određuju kvote pa se ponekad ne isplati jer po mom nije dobro ni sastavljati tiket sa više od 2-3 para.

Ali ono što još igračima ide na ruku je činjenica da kvote početno određuje jedan centralni računar a njemu se dešava, da iako uzima u obzir i prosečan broj kopački koje igrači oba tima nose, da neke timove previše potceni.. E tu ih čekamo...:mrgreen:

Slicno radi i jedan drugar, koji je zvanicno od strane Mozzarta proglasen za najboljeg bookmakera pre par godina, tako da znam o cemu pricas.
Ali opet je to kocka, a u kocki, na kraju, najvise zaradi kazino :D

Back