Korišćenje dronova iznad turističkih lokacija u Grčkoj

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.424
Potrebna su mi iskustva ljudi koji su koristili dron u Grčkoj na odmoru. Ovo me interesuje jer sam u procesu nabavke svog prvog DJI drona mini 2.
Isti pripada prvoj kategoriji u Srbiji (ispod 250g) i nije potrebna dozvola za operatera, ali u Grčkoj iako je lakši od 250g stoji da:

"As part of the open category, drone pilots that meet the following requirements must register with the HCAA:

• If your drone has a mass of .55 lbs (250 g) or more.
  • If your drone weighs less than .55 lbs (250 g) but is capable of operating at speeds exceeding 55 mph (90 km/h).
  • If your drone is equipped with a microphone or camera and is not categorized as a toy. "
Pošto DJI ima kameru da li je zaista potrebno da se regidtruje. Ako treba ok ne bi trebalo da bude problem,ali ono što me buni je sad :

• The drone must not be flown at a height more than 400 feet above ground level.
  • You are prohibited from flying your drone near airports and heliports. The reason for this is obvious as the HCAA doesn’t want your drone interfering with the operations of manned aircraft.
  • Your drone must be within your line of sight at all times. This allows you to see what’s happening with your drone and fly properly.
  • You are only to fly your drone during daylight hours. Flying at night requires special approval.
  • You must not fly your drone over people or populated areas such as streets and parking lots. This is to prevent injury to people should your drone crash into them or fall from the sky.
  • You are prohibited from flying your drone in adverse weather conditions such as heavy rain, heavy wind, and so on.
  • You have to be reachable by phone at least 30 minutes before you take off. If possible, it’s preferred you remain reachable by phone throughout the flight.
  • If you plan to fly in multiple areas, you have to land your drone first and then move to a new location.
Konkretno da li zaista mora da se najavi let pola sata pre upotrebe drona? Ova ograničenja su mi jasna za visinu i noćno snimanje i vetar i kišu,ali ovaj deo da ne sme da se snima iznad naseljenih mesta i plaža? Pa gledam na YT ima milion klipova iznad naseljenih mesta i plaža. U čemu je stvar? Snimali a Grke nije bilo briga tj nisu ih uhvatili ili ja nešto loše tumačim?

Zaista bih bio zahvalan da mi neko prenese svoja iskustva po ovom pitanju jer mi sve ovo deluje toliko restriktivno da sam na ivici da batalim celu priču :lol:

Sve je to lepo ali je nemoguce dobiti saglasnost svakog kupaca da se snimak objavi a mislim da je ocigledno da niko ne zeli biti sniman,ne kazem da je to tvoja namera ali tu moze biti i kuca i camaca i privatnih poseda i nije pozeljno da im neko ugrozava privatnost
i ja sam tako razmisljala dok mi nije receno za telefon :mrgreen:
telefonom sada svi slikaju, snimaju i kace...dakle sto se privatnosti tice, dron koji u sustini ne prilazi toliko blizu ne ugrozava toliko naspram telefona

Pa pazi deca se brckaju gola i neko ih snima,gde to moze da zavrsi i naravno da bi se pravili blesavi kako im nije bila takva namera,ne moze se ici okolo i svakom traziti da se vidi snimak a privatnost se mora nekako zastititi
slazem se, ali kako kada svi imaju telefone fotkaju i snimaju...dron je sto se tice privatnoti mnogo manje zlo od telefona kojeg svi imaju

Sve je to lepo ali je nemoguce dobiti saglasnost svakog kupaca da se snimak objavi a mislim da je ocigledno da niko ne zeli biti sniman,ne kazem da je to tvoja namera ali tu moze biti i kuca i camaca i privatnih poseda i nije pozeljno da im neko ugrozava privatnost
Dron snima sa visine 50+ metara i sa daljine uglavnom solidne od ljudi kada se snimaju predeli i sl. Dakle šanse da se neko prepozna su jako male u praksi. Drugo je ako neko leti na 5 metara od zemlje i zuji oko glave na plaži. Te bih i ja tukao :mrgreen:

Inače svaka zemlja ima nedostupne predele za let dronova, to je normalno gde su aerodromi i vojni objekti i sl.

Nije u Grckoj ali...

Bolje proveriti gde moze da se koristi :D

Srpski travel bloger Iv Beserovac se već deset dana nalazi u Uzbekistanu, gde je zadržan zbog nedozvoljenog posedovanja drona.

Iako nije imao nikakve probleme prilikom ulaska u zemlju, kada je želeo da napusti Uzbekistan, usledio je niz neprijatnosti. I to sve zbog drona.

"Evo me u Taskentu u glavnom gradu Uzbekistana, čekam suđenje za posedovanje drona, ovde se dron smatra oružjem. Doputovao sam iz Turske, sletao sam u Urgenč, gde sam sve stvari provukao kroz skener. Prošao sam zvaničnu kontrolu. Putovao sam od Aralskog mora, preko Buhare i Samarkanda, gde su na svim železničkim stanicama bile kontrole i skeneri. Kada je trebalo da napustim Uzbekistan, videli su da imam dron koji prvog dana nisam ni skrivao. Moj dron nisam ni vozio ni koristio, jer je već od Turske bio pokvaren."
Srpski travel bloger Iv Beserovac se već deset dana nalazi u Uzbekistanu, gde je zadržan zbog nedozvoljenog posedovanja drona.
Iako nije imao nikakve probleme prilikom ulaska u zemlju, kada je želeo da napusti Uzbekistan, usledio je niz neprijatnosti. I to sve zbog drona.

https://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2022&mm=07&dd=09&nav_id=2182825

Back