Koosnivač Hall of Fame, Jan Vener, izbačen iz odbora nakon intervjua

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.254
Fondacija Rock & Roll Hall of Fame uklonila je suosnivača časopisa Rolling Stone Jana Vennera iz svog upravnog odbora, saopštila je organizacija u subotu.

Rok hol je uputio novinare na reklamnu firmu koja je u izjavi poslanoj e-poštom potvrdila da je Vener uklonjen iz odbora organizacije kojoj je pomogao da se osnuje 1983.

Vest dolazi dan nakon što je Njujork tajms objavio intervju sa Venerom u vezi sa njegovom budućom knjigom „Majstori“, koja sadrži intervjue sa muzičarima - svi belci - uključujući Boba Dilana, Mika Džegera, Džona Lenona, Brusa Springstina i Bona. Venera su pitali zašto knjiga ne uključuje intervjue sa ženama ili obojenim ljudima.

„Jednostavno nijedna od njih nije bila dovoljno artikulisana na ovom intelektualnom nivou“, citiran je Vener koji je rekao o ženama roka.

U intervjuu je izneo slična razmišljanja o crnim rok umetnicima, od kojih su neki kreirali muziku i kulturu o kojoj je Venner razmišljao i profitirao sa Rolling Stoneom.

„O crnim umetnicima — znaš, Stivi Vonder, genije, zar ne?“ Vener je rekao, prema intervjuu. „Pretpostavljam da kada koristite reč tako široku kao 'gospodari', greška je u upotrebi te reči. Možda Marvin Gaie, ili Curtis Maifield? Mislim, jednostavno nisu artikulisali na tom nivou."

Vener je u intervjuu rekao da je njegov izbor muzičara za knjigu bio „intuitivan“ i „ono što me je zanimalo“, i priznao da bi moglo biti kritika na njegov izbor.

1694929809832.png

@Jugoslav Čvarak , nisi usamljen

„Znate, samo zbog odnosa s javnošću, možda je trebalo da odem i pronađem jednog crnog i jednu ženu umetnika da uključim ovde, a koji nisu bili u skladu sa istim istorijskim standardom, samo da bih sprečio ovu vrstu kritike“, rekao je u Intervju. „Šta, shvatam. Imao sam priliku da to uradim.”

U subotu uveče, Venner je objavio izjavu u kojoj se izvinjava zbog svojih komentara.

„U svom intervjuu za Njujork tajms dao sam komentare koji su umanjili doprinos, genijalnost i uticaj crnih i ženskih umetnica i izvinjavam se svim srcem za te primedbe“, rekao je on.

Autor je rekao da predstojeća knjiga „nije zamišljena da predstavlja celu muziku i da je raznolika i važna začetnika, već da odražava vrhunske tačke moje karijere i intervjue za koje sam osećao da ilustruju širinu i iskustvo u toj karijeri.

Vener je rekao da se divi „umetnicima koji menjaju svet“ koji nisu predstavljeni u knjizi, a koje će „slaviti i promovisati dok sam ja živ“.

Njegov izdavač, Little, Brown & Company, nije odgovorio na zahtev za komentar u subotu uveče.

Vennerove primedbe u intervjuu za Njujork tajms bile su široko kritikovane.

Autorka Doni Volton nazvala je Venerove citirane reči „besnim, odvratnim, uvredljivim“.

Kreg Simor, koji sebe identifikuje kao „crnački gej muzički kritičar“, rekao je na X platformi koja je ranije bila poznata kao Tviter, da popularna muzička industrija uključuje „opresivni sistem vrednosti koji je Roling stoun pomogao da se stvori i održi“.

Pop kritičarka NPR En Pauers rekla je na X: „Sve muzičke publikacije 60-ih i 70-ih objavile su šokantno seksistički materijal u redovnoj i sve van crnačke štampe koja se bavi rasnim stereotipima i isključivanjem.

Rolling Stone je bio poznat po tome što je u početku odbijao talase muzike, od hip-hopa do elektronske dens muzike, koji su možda postojali van njegove vizije rokenrol kulture — vizije kojom obično dominira bela muzika stvorena Bejbi bumerom sa pesnička težnja i antiestablišmentski prizvuk.

Venner je osnovao Rolling Stone sa novinarom Ralfom J. Gleasonom u San Francisku 1967. godine.

Iz ovog teksta jedino mi nije jasno zašto Tina Tarner nije u toj kući slavnih, a Doli mislim da je odbila jednom. Ostale jesu OK, ali po mom mišljenju ništa strašno za njih.
Što se tiče te stalne prozivke "koliko žena, koliko obojenih", to ne treba da bude merilo. Na kraju, više ne znaju (ili ne smeju) ni da definišu šta je žena. A kriterijum "boja kože" se zove... kako ono beše... a, da, rasizam.
U subotu uveče, Venner je objavio izjavu u kojoj se izvinjava zbog svojih komentara.
I to je najveća glupost koju je uradio. Njima se ne vredi izvinjavati. To je kao "priznajem", na šta ide "A-ha!" i eto, ode on.

Cuj, Hall Of Fame hahahaha...... ajmo malo razmisliti. Ko su ti ljudi koji o icemu odlucuju i cemu oni sluze? Grupa nekakvih nebitnih ljudi sa svojim subjektivnim stavovima. Oni kao ce reci sta je sta? Ko su oni u ovome svemiru? Proslo je to doba kada su razni samoproglaseni strucnjaci ljudima prali mozak preko medija (tv, radio, casopis) sa svojim stavovima sta je koji zanar, sta spada u koji zanar i sta je dobro a sta ne, zahvaljujuci internetu.

Back