Контроверзе око Михаиловићевог унапређења

Спасоје

Primećen član
Poruka
737
Уторак, 18.11.1941. (стр.57)

..У 11 са Слободаном ушао код Симовића.

Он одмах упада у реч, и не да да довршим мисао. Ипак сам му овог пута нешто рекао...

У другом делу, о стварима у Србији, Недићу и пук. Михаиловићу, и о указу за генерала – као његовом личном акту, без владе.

Он каже да је говорио са Слободаном, Нинчићем и Креком (тј. говорио у суботу у подне, а указ је већ поднео у петак) и да није крив што нисам хтео доћи… Затим, да је то „ресорна ствар његова“.

Ту сам му морао одвратити оштро:
- То је ствар политичка и општа. То вам не признајем као право.
Он каже:
- Ви сте то покварили у двору…
- Не. То није истина. У суботу у подне устао сам од ручка да спречим у пресбироу објаву, док вам Иванковић не јави за моје мишљење, а затим отишао г. Кнежевићу да питам шта је у ствари. И тамо сам дознао да указ није још био ни потписан кад сте ви хтели да га објавите...

Уторак, 25.11.1941. (стр.60)

…Нинчић је сад донео нове чињенице. Представке за Рузвелта, Черчила, Папу, поднео је он (Симовић), обилазећи министра спољних послова. И обишао је и америчког посланика код нас, Бидла: поднео је представку Вајнанту, америчком посланику код Енглеза. Из Каира и с Истока Михаиловића титулишу генералом – што значи да је он пре указа (који није потписан) доле већ јављао ту вест

Недеља, 30.11.1941. (стр.64)

…Пре поласка у цркву случајно видео се са Краљем. Сад знам да је обавештење од др Секулића било определило Краља да се противи постављању Михаиловића за генерала – јер би то доле шкодило Михаиловићу.

Симовић, међутим, не престаје лево и десно оптуживати мене да сам ја интригом спречио тај указ…

…Међутим, у два акта која су изазвала сукоб у влади, и тежак однос са Симовићем – у питању декларације за Америку, и указа генералског за Дражу Михаиловића – Слободан и Нинчић били су прихватили оно на шта сам се ја узбунио и они потом, накнадно. У питању генералског указа Слободан је и даље остао уз Симовића. Тако ја сад изгледам бунџија по злој нарави!...

Среда, 10.12.1941. (стр.70)

У 10½ министарска седница.
…Рекао сам само:
15 дана није било седница, у време у коме се крупне ствари догађају око нас, а и код нас многе које ја, као члан владе, сазнајем на улици – пример указ о генералу Михаиловићу,…

Милан Грол, Лондонски дневник, 1941-1945, Филип Вишњић, Београд, 1990, стр.57-70.

Субота, 15.11.1941.

Опет изненађење!
Симовић написао указ којим се Драг. Михаиловић, вођ побуњеника, ,,унапређује у чин генерала“.

У подне у Клериџу, о ручку, долази Чубриловић и саопштава да шеф пресбироа треба да објави тај указ данас у 5 по п.

Објавити указ о коме ништа не зна влада и који није потписао Краљ. И указ овог значаја!

Кад сам се вратио у Харпенден, јавља ми се Нинчић. Излазим да га сретнем (у путу за проф. Суботића) и кажем му о указу за Михаиловића.

Она каже да им је Симовић саопштио, и чуди се што се ја буним. И Слободан се сагласио!

Био сам запрепашћен.

Како? Побуњеницима није још добачен ни један шињел ни пушка, ни лекарије за болесне, ни новац, а шеф им добија „унапређење“!

И све то одлуком самог Симовића?!

Нинчић каже да тај акт манифестује карактер „редовне војске“, а ја додајем:

- Под командом ове владе? И њеном одговорношћу, кад ти несрећни људи, овако остављени сами себи, буду истребљени?

И наводим разлоге против.

Од Суботића тражим Слободана. Он исто тако. Он је, изгледа под хипнозом тезе о „редовној војсци“, која ништа неће донети, а оваквом применом повлачи консеквенце непредвидљиве.

Милан Грол, Лондонски дневник, 1941-1945, Филип Вишњић, Београд, 1990, стр. 54.

Дража након овога одликован указима краља још два пута, 1942. године, у чин дивизијског па армијског генерала, а наш "Спасоје" постави дневник Грола који говори (а ништа не каже) о унапређењу из 1941. и да име теми "Контроверзе око Михаиловићевог унапређења" :hahaha::hahaha::hahaha:

какви очајнички потези фрустрираних хрвата...шокови :mrgreen:

Poslednja izmena:
Милан Грол је био људина.

:hahaha:

јесте..."доследан" човек пре свега! и не чуди што га ти као Хрват сматраш људином :lol:

До 1943. био члан Југословенске краљевске владе у емиграцији у Лондону, а после споразума Тито-Шубашић у марту 1945. као потпредседник ушао у Владу Демократске Федеративне Југославије у којој је био до августа исте године.

сад су неке ствари јасније, а? :lol:

ал опет, чему ове сплачине, која је поента?

и хоћемо ли тему о унапређењу маршала?! :D

Poslednja izmena:
Министар за социјалну политику и народно здравље од 27. марта 1941. до 9. јануара 1942.;
Министар саобраћаја од 10. јануара 1942. до 26. јуна 1943.;
Министар иностраних дела од 26. јуна до 10. августа 1943.
Потпредседник Владе од 7. марта до августа 1945.

Наравно, он је до краја остао веран Краљу Петру II, за разлику од неких других. :kafa:

Министар за социјалну политику и народно здравље од 27. марта 1941. до 9. јануара 1942.;
Министар саобраћаја од 10. јануара 1942. до 26. јуна 1943.;
Министар иностраних дела од 26. јуна до 10. августа 1943.
Потпредседник Владе од 7. марта до августа 1945.

Наравно, он је до краја остао веран Краљу Петру II, за разлику од неких других. :kafa:

:hahaha::hahaha::hahaha:

и какве везе има што је био министар здравља и саобраћаја са овом тупавом темом??? :dash: која је поента?

п.с. не мораш више да се мучиш и пишеш ћирилицом...ваљда више нема смисла...ниси раније писао па не мораш ни сад :lol:

'оће ли тема о унапређењу маршала, да ову затварамо лагано, постаје досадно? :mrgreen:

Poslednja izmena:
ма јок, тек смо почели, "Спасоје" :hahaha:

шалим се ја, тема је јако занимљива...тотални хаос :zskace: још да на нету не постоје ови укази о унапређењу у бригадног, дивизијског и армијског, лудило :D

Мислите, још увек нисте схватили да су и ти укази само производ Симовићеве самовоље?

Мислите, још увек нисте схватили да су и ти укази само производ Симовићеве самовоље?

е, ебига...ова 2 последња указа о унапређењу у чин Дивизијског и Армијског потписао краљ и Јовановић...нигде Симовића овај пут :lol:

Указ о унапређењу у чин Дивизијског генерала, бригадног генерала Драгољуба Михаиловића (1942)
https://sr.wikisource.org/wiki/Указ...игадног_генерала_Драгољуба_Михаиловића_(1942)

Указ о унапређењу у чин Армијског генерала, дивизијског генерала Драгољуба Михаиловића (1942)
https://sr.wikisource.org/wiki/Указ...зијског_генерала_Драгољуба_Михаиловића_(1942)

Указ о унапређењу у чин Армијског генерала, дивизијског генерала Драгољуба Михаиловића (1942)

МИ

ПЕТАР II

по милости божијој и вољи народној
КРАЉ ЈУГОСЛАВИЈЕ

На предлог Нашега Председника Нашега Министарског Савета

а на основи чл. 98 Закона о устројству војске и морнарице за показану и осведочену храброст и изваредне заслуге у рату против непријатеља у окупираној Отаџбини — решили смо и решавамо:

да се унапреди:

у чин ДИВИЗИЈСКОГ ЂЕНЕРАЛА, ђенералштабни бригадни ђенерал МИХАИЛОВИЋ М. Драгољуб, наш министар војске, морнарице и ваздухопловства.

Председник Министарског Савета нека изврши овај указ.

Ђ. Бр. 71
19. јанура 1942. године
Лондон.

ПЕТАР с.р.
Председник Министарског Савета и,
Министар унутрашњих послова
С. Јовановић с.р.

МИ

ПЕТАР II

по милости божијој и вољи народној
КРАЉ ЈУГОСЛАВИЈЕ

На предлог Нашега Председника Нашега Министарског Савета

а на основи чл. 98 Закона о устројству војске и морнарице за показану и осведочену храброст и изваредне заслуге у рату против непријатеља у окупираној Отаџбини — решили смо и решавамо:

да се унапреди:

у чин АРМИЈСКОГ ЂЕНЕРАЛА, дивизијски ђенерал МИХАИЛОВИЋ М. Драгољуб, наш министар војске, морнарице и ваздухопловства и начелник Штаба Врховне команде у окупираној Отаџбини.

Председник Министарског Савета нека изврши овај указ.

В.К. Бр. 709
17. јуна 1942. године
Лондон.

ПЕТАР с.р.
Председник Министарског Савета и,
Министар унутрашњих послова
С. Јовановић с.р.

него, чија је "самовоља" требала да буде, Шубашићева? :mrgreen:

п.с. како си?

Poslednja izmena:
Тако да није ни чудо што је монархија пропала, зар не?

сложићеш се да више нема смисла дискутовати...уплео си се у сопствене глупости...из глупости се улази у лажи итд...следећи пут памет у главу када се покреће нешто слично ;)

Poslednja izmena:
сложићеш се да више нема смисла дискутовати...уплео си се у сопствене глупости...из глупости се улази у лажи итд...следећи пут памет у главу када се покреће нешто слично ;)

А Ви сте још увек на овој теми која Вас, иначе, нимало не занима?

Милан Грол је био људина.

Сви су они били "људине" који за свој народ нијесу учинили ништа у тренутку кад су највише требали. Многи су му чак нањели још већу штету. Други су ћутали и нијесу ништа чинили а могли су. И сам Дража (иако скроз лош командант) њима је само био играчка у рукама за једнократну употребу.

У тој несретној "влади" није било пет људи, који су вриједили као људи и као Срби. И тих пар све што су радили за свој народ, радили су тајно и мимо владине политике.

На крају су се сви ти неспособњаковићи и улизице хтјели увалити код Тите на власт, а добили су к.

И сам Грол, никад није био начисто шта треба чинити. Радо би помогао своме народу, али како, онда би радио против "југославије"??? Тако да се ипак држао "југославије" мада често невољно (што није оправдање!!!).
Исто ко и Слободан Јовановић и остали.

Poslednja izmena:
Понедељак, 6. VII 42.

Пошто сам са Председником регулисао питање седнице за šiping (тргов. Морнарица), отишао сам мајору Кнежевићу.
- По чијем је предлогу одликован Карађорђевом звездом ппук. Дангић?
- Краљ га је одликовао…
- Како Краљ... Шта Краљ зна о Дангићу...
- Па ми смо му подносили извештаје...
- И о томе да је био у вези и с Немцима и с Недићем?
- Да, али је за нас Србе био користан…
- Ту тему остављам, али и да је тако, да ли се свака служба одликује? Да ли се разликује овај или онај посао од политике која се може водити у једном времену? И ко је за то позван да цени?

Обратио сам му пажњу на реперкусију тога одликовања, и у земљи и код Енглеза, и нарочито код Руса.

Милан Грол, Лондонски дневник, 1941-1945, Филип Вишњић, Београд, 1990, стр.155.

ал' у Босни...

А ђе ће друго него у Босни?
Па ваљда је био из Босне?:lol:

Дангић је био ријетко способан као војник уз то и лудо храбар. И сад неки политик у Лондону, међу сличним њему кукавицама које су и довеле до катастрофе, који уз то није ни к. мрдно да учини било шта за свој народ - критикује Дангића? Како одвратно.

Back