Kontrola klubova BORILACKIH VESTINA I SPORTOVA.

black crown

Aktivan član
Poruka
1.082
Da li smatrate ,da bi uvodjenjem ''Sportske inspekcije'' , ''Trenerske inspekcije'', ili ''Inspekcija kluba'', bila dobra odluka ,kojom bi se vrsila kontrola nad klubovima ,koji se bave Bor. Vestinama. A, u smislu da se suzbiju kvazi -majstori ,ili osobe koje su otvorile klub bez diplome i dokumenata,koje se danas potrebuju, radi otvaranja kluba Bor. Vestina ili sporta. ?!

Uopstena kontrola u vidu inspekcije ne. Ali moze da se izdaje neki sertifikat da se klub otvorio na osnovu drugih sertifikata koji bi bili temeljno provereni (pojas ili vec neki nivo u odredjenoj borilackoj vestini, iskustvo u toj borilackoj vestini, dodatno skolovanje ako postoji u smislu fakulteta, zavrsene vise skole, ili seminara/kursa, obavezne baze pedagogije - i sve to bilo sroceno u jedan sportski CV zajedno sa prethodnim silnim sertifikatima). Plus prakticna provera vestine tzv. majstora. Komplikuje se stvar, ali to je jedini nacin da zaustavis kvazimajstore.
Zar ih ima vec toliko da i ovaj domen treba da se regulise zakonski?

Ono što bih ja podržao iz cuga je uvođenje opšte nacionalne licence za držanje treninga kakva postoji u nekim zemljama za koje sam čuo, a verovatno i u drugima. Po zakonu tamo najmanje jedan čovek u klubu mora da ima položenu trenersku licencu, koja podrazumeva mnoga potrebna znanja od anatomije, fiziologije, prve pomoći, pedagogije, andragogije i slično a nisu specifična za veštine, sportove i stilove. I to tamo nije uvođeno naglavačke, već je propisano do kog roka mora da se pristupi edukaciji (periodično u više navrata u toku godine), do kog roka da se položi, i posle tog roka ide kontrola. Mislim da je to prava stvar.

Nema šta mnogo da izmišljamo, samo preuzmemo funkcionišući model.

Da li smatrate ,da bi uvodjenjem ''Sportske inspekcije'' , ''Trenerske inspekcije'', ili ''Inspekcija kluba'', bila dobra odluka ,kojom bi se vrsila kontrola nad klubovima ,koji se bave Bor. Vestinama. A, u smislu da se suzbiju kvazi -majstori ,ili osobe koje su otvorile klub bez diplome i dokumenata,koje se danas potrebuju, radi otvaranja kluba Bor. Vestina ili sporta. ?!

Mislim da to nece ici kod nas bar jos neko vreme Upoznata sam sa slicnim stvarima. Recimo, trener, vrhunski majstor neke BV ili sporta vec u pedesetim godinama; ko ce njega naterati da polaze nesto strucno. On je majstor svoje vestine i svi to znaju i on to zna ali ko je od zakona kompententan da oceni njegovu vestinu? Neki ego losiji majstor zidar ili lice iz kancelarije?
Druga stvar, bilo kakav da je trener, uvek moze da nadje obrazovano lice kao strucni kadar u klubu a uvek se zna ko je glavni autoritet. To su sve rupe u zakonu. Diplomu pojas ili rang imaju svi a ko ce da ih oceni, koja komisija i ko je kompetentan da oformi komisiju i clanove(majstore)? VELIKI UPITNIK.

Za ocenivanje kompetentosti u inostranstvu zaduženi savezi te veštine ili sporta. Država se u to ne meša nigde pa neće ni kod nas. Tome se neki džaba nadaju, moraće ipak da budu vidno bolji od onih koje smatraju za lošije od sebe, a vežbači sami da prepoznaju kvalitet.

Što se tiče nacionalne trenerske licence, to samo propišu i ako taj u 50-tim godinama neće da je izvadi, platiće kaznu. Ta licenca nije mnogo strašna. Oduzme nešto vremena i nešto košta, ali barem osnovni red se njome uvodi. Čim imaju nešto što im je uslov za rad, a što može lako da im se oduzme ako prave haos, svi će se drugačije ponašati. Šta znači neće? Kad je nešto zakonski propis, hoće kao bela lala. Pritom ako je neko dobar u svom poslu, većinu tih stvari već i zna ili je sa njima bio u dodiru, i kao takav lako će doći do licence.

Back