Константинова звезда?

HELENA, mother of Constantine I.
RIC50.jpg

FAUSTA, wife of Constantine I.
RIC51.jpg

Commemorative Series. AD 330-354
Constantinople mint. Struck under Constantine I, circa AD 330.

431471.jpg

Constantine I
ConstantineI-Ticinum-Overstrike-TN.jpg

Са једног форума, ово сам једино нашао...

Roman pentagram ring

-47533802060818030.jpg

Thousands of these rings were found in the Balkans. These rings are bronze and silver military rings of officers and soldiers.

But I'm sure that pentagram here is not a symbol. It is a way to"kill" the "devil" on the ring by a chisel.

All pentagrams of Constantine I are Fake.

извор: интернет страна

Дакле прстен са пентаграмом је пронађен на Балкану, али он није био симбол него начин да се убије Ђаво. :confused:
Можда је пентаграм био хришћанска амајлија? :think: Наилазио сам и на такве податке. Хришћани су у самим почецима носили пентаграм као симбол 5 христових рана, то им је била амајлија.

Али дакле не постоји Константинова звезда и све су друго нагађања. Захваљујем. :ok:

U rimskoj imperiji je bio jako razvijen kult il solis boga sunca koji je vec imao premonoteisticke crte.
Ali mozda mu su se sunce samo svidelo kao simbol kao sto simbole cesto tek posle nastanka dobiju simboliku.
Наравно јер да би нешто било симбол претходно мора бити знак. Људи знаковима дају симболику.
Али како је то у вези са темом? :) Дакле јел има опет неких назнака да је Константин користио пентаграм као свој симбол. Обзиром да је линк који је Гусар окачио истраживање корисника једног другог форума чији закључак да Константин није користио звезду је његов непоуздан суд.

Sta sad dali zvezda ili pentagram ne razumem, Konstantin je vazio za pristalicu il solis kulta, ali nikad nisam citao da je pentagram vezan za njega.
Само укуцај на гуглу pentagram in christianity и добићеш брдо текстова о томе. Наравно можеш и Константина да "поменеш" у претрази.

Само укуцај на гуглу pentagram in christianity и добићеш брдо текстова о томе. Наравно можеш и Константина да "поменеш" у претрази.

Pentagram je vazio na pocetku kao hrscanski simbol, kao sto je neko ovde napisao. 5 isusove rane, koje su kod nas 4 ali pentagram je vise zapadni simbol nego istocnoevropejski.

Pentagram je vazio na pocetku kao hrscanski simbol, kao sto je neko ovde napisao. 5 isusove rane, koje su kod nas 4 ali pentagram je vise zapadni simbol nego istocnoevropejski.
Па прочитао сам да је пентаграм користио хришћански витез Сер Гајан, ваљда се тако чита не знам.

Крст је касније преовладао код свих хришћана као симбол христовог страдања, али у сваком случају користио се и пентаграм.

Дакле није било Константинове звезде(пентаграма)?

Па прочитао сам да је пентаграм користио хришћански витез Сер Гајан, ваљда се тако чита не знам.

Крст је касније преовладао код свих хришћана као симбол христовог страдања, али у сваком случају користио се и пентаграм.

Дакле није било Константинове звезде(пентаграма)?

Kao pentagram ne ali na pocetku ima simbolike sol kulta, kulta sunca u Konstantinovoj ikonografiji, to je ta zvezda na slikama.

Ево шта ја пронађох.

Early Christians attributed the pentagram to the Five Wounds of Christ and from then until medieval times, it was a lesser-used Christian symbol. For example, the Emperor Constantine I, after gaining the help of the Christian church in his military and religious takeover of the Roman Empire in 312 AD, used the pentagram, together with the chi-rho symbol, in his seal and amulet. Prior to the time of the Inquisition, there were no 'evil' associations to the pentagram.

pentjar.gif

сајт

Back