Konformizam!

pa samog gubitka originalnosti i gledanja kroz to je dovelo zbog drustva danas....e a samo to drustvo neko visi kontrolise....to vam je ono i moda i to trendovi razni....jednostavno ljudi su bazirani na gubitak same privatnosti....i mislim da je to vec jedna podobra namestaljka....jer u kakvim uslovima i pod kakvim okolnostima mi danas zivimo ja recimo ne mogu da zamislim kako ce sutra rastati moja deca jer je vec danas bestidan sodom i gomor....samo to odbacivanje i taj poznati "IN" pokret mi vec duze vreme ide na q....mislim da je sve povezano i sve je podmetnuto kao i sama kriza koja je strefila sto znaci da recimo matorci danas gledaju da zarade za leba kako znaju i umeju a deca posto su takve okolnosti gledaju drzavu kao instituciju,i samo drustvo kao deo toga....ne znam kuda ovo vodi ali da ce se zestoko zavrsiti oce....ovakav pad morala i vrednosti jos nije vidjen....sreca pa danas jos ima i normalnih i sve kako bi se suprostavili time....

Zbog cega je konformizam kod tinejdzera toliko skocio da se razum i objektivno posmatranje drugih ljudi odbacuju kao nesto sto nije normalno?

Osobe I1 i I2 su idioti, a osoba Z je nasa zrtva.

PRIMER 1

Kod:
I1: ******, ja ne mogu da shvatim kako neko moze da slusa tako nesto.
I2: A, stvarno, nije mi jasno, zasto ne slusas isto sto i svi ostali slusaju?
I1: Ne... oni moraju da su razlikaju. Znas ono kao oni su pametniji i..

U ovom slucaju osoba Z i osobe I1 i I2 su u dobrom odnosu. Osoba Z nije sasvim snalazljiva u ovakvim situacijama pa ce prema tome pretrpeti ove komentare i mozda cak prisvojiti emocije osobe I1 i I2 jer jelte dobar odnos sa ovim osobama osobi Z je od velikog znacaja.

PRIMER 2

Kod:
I1: ******, ja ne mogu da shvatim kako neko moze da slusa tako nesto.
I2: A, stvarno, nije mi jasno, zasto ne slusas isto sto i svi ostali slusaju?
I1: Ne... oni moraju da su razlikaju. Znas oni nisu na nasem nivou.
O: Mozes da mi ispusis kur.ac.
I2: Kome bre ti ...?
....

Ovde imamo malo drugaciji odnos - osobe I1 i I2 nisu u dobrom odnosu sa osobom Z i osoba Z nije nesto narocito vezana za osobe I1 i I2. Medjutim, zbog veoma finog skolskog sistema, ove osobe moraju provoditi vreme zajedno, bez njihove dobre volje. To obicno dovodi do dosade. Dosada obicno dovodi do ovakvih situacija gde osoba Z pruza otpor osobama I1 i I2 i dobija batine.

PRIMER 3

Isto kao i primer 1 s tim sto osoba Z ume da se snadje u ovakvim situacijama. Osoba Z vec zna da neke ljude iritiraju specificna ponasanja, ali osoba Z takodje zna da kontrolise svoje emocije u ovakvim situacijama i izbegne komformizam i batine. Kako to? Recimo da je osoba Z svojim prethodnim iskustvom stekla dovoljno znanja i poverenja u nesto se ze moze nazvati "odlozeni efekat". Vecina ljudi ocekuje da se stavovi odmah promene ili da osoba odmah prizna krivicu. Osoba Z zna da je tako nesto jako tesko i veruje u "odlozeni efekat". Ta vera osobi Z omogucuje normalnu stalozenu reakciju i argumentaciju pored ostrih reci, uvreda i drugih verbalnih agresora.

Dakle, sve se svodi na komunikaciju.

Kraj.

Koji mozgovi... Pa evo vi ste sad jedna celina koja se nesvesno grupise i koja ima toliko zajednicko da je to jednako onome sto pljujete! Logicno je da cu se druziti sa osobama sa kojima ima nesto zajednicko a ne razlicito! Nekad imam nesto zajednicko sa fenserima,nekad sa metalcima a najvise sa skinsima!

au... ne znam ti ja tu dublju podelu... skinsi?! :eek:

btw, nismo mi sad ovom temom napravili podelu, već raspravljamo zašto se to dešava.

e sad, kolektiv ne prihvata drugačijeg od sebe i tu se stvara problem. a a ja se pitam šta bi sa tolerancijom? :confused:

Pa realno gledano svaki tinejdzer je konformista. I to je na neki nacin dobro. Pa sta bi bilo da svi govore sve sto misle i rade sve sto hoce... :-/ Niko ni sa kim ne bi govorio, svi bi se poubijali medjusobno.

au... ne znam ti ja tu dublju podelu... skinsi?! :eek:

btw, nismo mi sad ovom temom napravili podelu, već raspravljamo zašto se to dešava.

e sad, kolektiv ne prihvata drugačijeg od sebe i tu se stvara problem. a a ja se pitam šta bi sa tolerancijom? :confused:

Eh paaaa i ja neke ljude izbegavam ovde sa kojima nemam nista zajednicko i samo me nerviraju pa da nebi eksplodirao ignorisem ih! Neka grupa moze se osetiti ugozena od druge grupe,a da ova druga grupa ne radi prvima nista i da dodje do obracuna komotno! Evo dacu vam primer ovde! Ima dosta tinejdzera ovde koji su se odjednom poalili na nadrealistu i mimu i koji zele da budu na istom nivou kao i oni i oni na tome rade... I sad neko kad dodje prvi put ovde na forum on ce da procita par njihovih i par mojih postova i stvorice sledecu sliku e ovaj Overkill je glup ko tocak i nesto je uvek nadrkan i psuje,a ova ostala ekipa je tako pametna i nacitana... Vi radite na sebi ali i mene indirektno ugrozavate...
Malo serem al sta da se radi.... One grupe koje imaju malo onoga zajednickog sa drugima,logicno je da se nece voleti! A tinejdzeri se grupisu zajedno jer je covek drustveno bice i zajedno smo jaci i prija nam druzenje sa slicnim osobama kao mi! Nekad namerno a nekad ne svesno se ljudi grupisu jer su drustvena bica,a ovi sto misle da su individue mogu samo da im kazem da postoji more ljudi kao oni u svetu,samo sto jos nisu organizovani i da danas nema potpune individualnosti!:)

Ima dosta tinejdzera ovde koji su se odjednom poalili na nadrealistu i mimu i koji zele da budu na istom nivou kao i oni i oni na tome rade...

da se slozhimo :D
Prvo sam mislio da su to gluposti, al' je postalo strashno ochigledno :D
da ne pominjemo imena :lol:
No, ne shvatite pogreshno, bolje je i da se popale na mimu nego na cecu :lol:

nisam mogla bas sve da citam...neko je rekao da svako ima potrebu da se oseca prihvacenim u nekom drustvu...slazem se sa time,ali isto tako mislim ne treb gaziti preko svojih stavova zbog te pripadnosti...
sa puno ljudi se druzi,ali imam samo 2-3 prava prijatelja....vise i ne treba...
kod mene u skoli ima jedna grupica devojaka koje su otprilike neke bogatasice i one su "zakon"-naravno umislile..e ja sa takvim osobama ne mogu da se druzim...o izlascima sa njima da ne pricam...prvi razlog:nemamo zajednicke teme,drugi:one su bogatasice a ja ne spadam u tu grupu...ja cu da izadjem sa 300din i da mi bude dovoljno a njima ni 1000 nije...bude neprijatno,zar ne?

da je teorija, nije
vec realnost
necu s tobom o tome
jer je to gubljenje vremena
nego drzhte se teme
necemo u tom pravcu terati ovce

Hm, ima istine u celoj prici, ali mislim da je preterivanje kada se kaze da svi pokusavaju da kopiraju. Luka i Mima su oboje neverovatno inteligentni i nacitani i oni svojim nacinom pisanja uticu na dobar nacin foruma, mada ta grupa na koju se utice nisu postali klonovi, vec mislim da su samo poceli pazljivije birati reci... U sustini ovaj fenomen nije nista negativno, ljudi su imali 2 odlicna uzora, i donekle imitiranjem njih barem se nekima podigao nivo diskusije i prosirio obim recnika...

Hm, ima istine u celoj prici, ali mislim da je preterivanje kada se kaze da svi pokusavaju da kopiraju. Luka i Mima su oboje neverovatno inteligentni i nacitani i oni svojim nacinom pisanja uticu na dobar nacin foruma, mada ta grupa na koju se utice nisu postali klonovi, vec mislim da su samo poceli pazljivije birati reci... U sustini ovaj fenomen nije nista negativno, ljudi su imali 2 odlicna uzora, i donekle imitiranjem njih barem se nekima podigao nivo diskusije i prosirio obim recnika...

ti iskulira' ono moje o "drzhmo se teme"? :lol:
ta grupa na koju se utiche nisu postali klonovi, al na dobrom su putu, trenutno rade na usavrshavanju
imaju problema sa razmishljanjem, nisu toliko dubokoumni :lol:
Po teoriji ne bi trebalo biti negativno, ali ochigledno u praksi bode ljudima ochi i iritira ih, i mene izmedju ostalog, al ne hajem mnogo, sve se vidi, koliko god se chovek trudi da prikrije neke stvari
a znash shta je najgore? shto se nivo diskusije nije ni podigao, vec se podigao nivo sarkazma i ironije. A za vUkabular se slazhem.

ti iskulira' ono moje o "drzhmo se teme"? :lol:
ta grupa na koju se utiche nisu postali klonovi, al na dobrom su putu, trenutno rade na usavrshavanju
imaju problema sa razmishljanjem, nisu toliko dubokoumni :lol:
Po teoriji ne bi trebalo biti negativno, ali ochigledno u praksi bode ljudima ochi i iritira ih, i mene izmedju ostalog, al ne hajem mnogo, sve se vidi, koliko god se chovek trudi da prikrije neke stvari
a znash shta je najgore? shto se nivo diskusije nije ni podigao, vec se podigao nivo sarkazma i ironije. A za vUkabular se slazhem.

Ok, opasno me vuces za jezik, ako cemo dalje o ovome ide na PP, odbijam SPAM na svojoj prvoj temi!

Khm... kad je reč konformizmu, mislim da nije toliko važno to pripadanje nekoj grupi, zapravo to i nije sadržina konformizma, svako, po prirodi teži za prihvatanjem, osećajem ptrišpadnosti nečemu, međutim izgleda da su današnji klinci toliko devoluirali, da se u toj prirodnoj potrebi za pripadanjem potpuno isključene neke unutrašnje senzore i po difoltu rade ono što se očekuje od njih... pripadanje raznoraznim supkulturama i grupama je i poželjno za razvoj individualnosti, ali rekoh, nije mi čudna ni strašna ta asimilacija u okviru grupa, nego ta opštenarodna masovna asimilacija u gotovo svim aspektima - neke stvari, tj. većina stavri su postale MUST među tinajdžerima i ako se ne ponašaš po tom modelu onda si odmah čudak, počev od najbanalnijih stvari - šta slušaš, kako se oblačiš, dal si potregio pravu boju, u kom kafiću sediš, dal su ti krive noge... mislim teško je to nekako striktno deginisati i objasniti, u načelu svi se međusono volimo i svi smo kul, ali ako odskaćš od šablona odmah je kao - bože sačuvaj, vidio ovog...

zbog čega? ne znam, mahom iz te prirodne želje za pripadnošću, koja se pogrepno usmeri, pa suzbije neku individulanost koja baš tada treba da se razvija; a ponajviše, rekao bih, STRAHOM od odbacivanja ... a verovatno ima milion faktora koji su uticali na tu makrosliku- ekonomskih, društvenih, političkih prilika i šta sve ne... prosto su sa svih strana zaslepljeni tim nekim kvazi-idealima i modelu za "divan i veseo život" a nisu dovoljno zreli i jaki da bi izgurali svoju individualnost...

za sebe mogu da kažem da sam antikonformista, ali ne sa nekim naglašavanjem i aktivizmom, u tom smislu sam sam se "konformisao", tj. otupeo i digao ruke i od razmišljanja i od pokušaja da nekoga "prosvetljujem"...

generlno, ljudi su otupeli načisto (a možda su takvi oduvek i bili, nebitno), sve da bude instant, da bude mehanizovano, da im neko drugi pronađe rešenje i da im garantuje ako tako i tako radiš desiće se to i to... a kao da je iko ikad imao rešenje za bilo čiji problem?

Pa realno gledano svaki tinejdzer je konformista. I to je na neki nacin dobro. Pa sta bi bilo da svi govore sve sto misle i rade sve sto hoce... :-/ Niko ni sa kim ne bi govorio, svi bi se poubijali medjusobno.

Realno ili nerealno gledano, prilagodjavanje i konformizam nisu ista stvar. Prilagodjavanje je uobicajena stvar i samo prilagodjavanje ne iritira nikoga. Medjutim kada govorimo o taktickom i prisiljenom prilagodjavanju, govorimo o sasvim drugoj stvari.

Overkill:
One grupe koje imaju malo onoga zajednickog sa drugima,logicno je da se nece voleti!

Meni i nije bas logicno. Logicno je da se grupe sa malo zajednickog ne mesaju preterano, ali nije i logicno da se mrze. Sve u zavisnoti u cemu je razlika.

Mozda sam izvukao recenicu iz konteksta, ali jebi.ga sad.

Ja sam nekonformista, ali ne mogu da kažem da sam to po prirodi i da sam oduvek bila. Ne osećam želju za pripadanjem nijednoj grupi, niti me ljudi bilo gde svrstavaju. Kad bi moju najbolju drugaricu čovek pitao da li može da me svrsta u neku subkulturu, pretpostavljam da bi gledala u njega kao tele u šarena vrata.
Ali, kontam da se to vremenom shvati. Nekad sam kao mala htela da budem i rokerka, i metalka i šta ti ja znam šta.
Danas sam samo - ja.

Back