Konformizam, socijalno ucenje

Tako je. Iz toga je i proistekao argumentum ad populum, tj populisticki pseudoargument.

Zanimljivo je kako je i onaj "buntovnik" poceo da radi iracionalne radnje kako bi zadovoljio ocekivanja grupe i bio deo celine, a ne strcao, iako mu je veoma jasno da radi neku glupost, kao i oni svi.

Moc grupe, nad pojedincem. Vuce duboko korene u ono pra-doba kada si bio mrtav ako te odbaci grupa....Ne mozes sam da nadjes dovoljno hrane, ne mozes da lovis sam, lakse te samog predatori napadnu i ubiju i jos puno toga.

Evo primera danasnjijh iracionalnih radnji, mnogo ljudi to radi a ne zna zasto, niti im se to uklapa u njihovu religiju - Kuckanje u drvo.

Pogledajte video klip, pa se zapitajte sledece:

"I wonder how many illogical things we blindly do under the influence of social conformity....."
Welcome to the real Matrix :mrgreen:

Eksperiment na majmunima uspesno sproveden nad ljudima. :mrgreen: A neki se smeju majmuncicima, kao - majmunska posla, glupi su i sl. :hahaha:

Pa pazi,moguce je da su i neki ustajali iz sprdnje,a i da je ona neka strankinja koja misli da je to kultura,ko ono kad dodjete na red treba svi da ustanete,il neki drugi standardi lepog vaspitanja za koje niste znali..
A i ovo nije isto kao neke ozbiljnije stvari jer onda ces vise vremena da posvetis analiziranju akcije i da li ces da oponasas istu..

I plus nije isto dal su non stop ustajali ili samo prvi put,recimo ja bi mozda ustala samo prvi put jer ne znam sta se desava posle pitala a sto smo ustali..I ako ti neko kaze to je ovde manir tj kulturno mozda i nastavis to a radis(mda realno verovatno ne bi jer mi je glupo:lol:),msm koliko ima takvih nekih obicaja u Japanu i Kini,ustani pokloni se vamo tamo,moze isto tako da u nekom mestu da bude drugacija praxa..
Ne mozes ovako nesto sto moze da se racuna kao obrazac kulturnog ponasanja da izjadnacujes sa recimo nekim ozbiljnijim odlukama..

Mogu ja sam bRu zLi hahaha.

Cica Maco, ti bas resila da mi unistis temu m? :mrgreen:

Btw, bas u tome je i fora, sto ce svi pre ustajati i podsvesnim mehanizmom ponavljati konformisticke radnje, nego da uspostave neki socijalni odnos i priupitaju zasto se to radi, zbog cega i slicno....Vlada uvek neprimetna aliz drava socijalna anxioznost.

A tu je opet i efekat - Hej ne radi to on/ona samo nego SVI, znaci nema sta da pitas zasto, cuti i radi, aman, pogledaj to rade SVI, odakle ti hrabrosti da pitas zasto, vidis da rade svi bez pogovora. :mrgreen:

Naravno da ce se zadesiti da neko nece ustati ili ce priupitati wtf is this sh!t people? :rtfm:

Ali takvi su u standardnoj devijaciji. :mrgreen: Ostalo sve ti je ovo sto smo videli.

Lako je ovako pisati iz komforne zone, na forumu, a ko zna, mozda bi i ti i ja ustajali da smo tamo sa njima....Doduse, ja mozda i ne bih, nesto me sve mrzi u poslednje vreme a kamoli da ustajem kada zasednem, to najvise mrzim... :lol:

Ma da je samo na tom zivotinjskom nivou ponasanja bilo bi jos i dobro, kao ono kada se svi krste kada pop peva ake-pake.

Ali jos strasnije, najvise se ogleda u jeziku i tom dominantnom javnom diskursu.

Jezik je uvek kljucna stvar za sve kompleksnije ljudske radnje.

- - - - - - - - - -

Zato su kontrasi tako jbeno potrebni svakom drustvu.

Uopste cak i nije poenta da li su u pravu ili nisu, samo udaranje kontre radi kontre, to je jako potrebno da imas u zajednici.

Back