Konceptualni-Idejni dizajn

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.460
Conceptual design je:
Faza idejnog dizajna, sadrži najvrednije mogućnosti za uključivanje inherentno sigurnijih tehnologija.
Oni se mogu identifikovati studijom identifikacije opasnosti (HAZID) pomoću dijagrama toka procesa.
Evo nekoliko primera:
• Smanjite na najmanju meru: Minimizirajte opasne sirovine, međuproizvode i zalihe proizvoda.
Smanjite veličinu opreme.
• Zamena: Koristite manje opasne ili neopasne hemikalije. Koristite rastvarač sa nižom isparljivošću.
Koristite manje opasne ili neopasne medije za prenos toplote. Ako rizik padne, umesto tečnosti
koristite tečnosti. Koristite manje koncentrovane medije.
• Umereno: Identifikujte alternativne katalizatore koji efikasno rade pri nižim temperaturama ili pritisku.
Razmislite o alternativnoj hemiji koja radi u manje teškim uslovima.
• Pojednostavite: Uklonite korake procesa. Identifikujte selektivniji katalizator koji izbegava stvaranje
nusproizvoda i potrebu za koracima prečišćavanja.

Faza idejnog projekta formalno uspostavlja početnu ideju. On apsorbuje tek toliko inženjeringa
da menadžmentu pruži pouzdanu procenu verovatnih performansi, mogućeg izgleda, osnovnog razumevanja obima razvojnih napora, uključujući tržišnost, zahteve za radnom snagom i očekivane troškove.
• Estetika (važnost „dobrog izgleda“)
• Zahtevi za udobnost stanara (pritisak, toaleti)
• Ergonomija (stanari i ergonomija stanara)

Studio Hai zamislio je set čudnih klupa i sadnica na otvorenom koje će pomoći u suzbijanju
straha od propuštanja ili FOMO -a tokom pandemije koronavirusa. Nomo Fomo, skraćenica
od No More Fear of Missing Out, zbirka je zakrivljenih prepreka sa izbočenim biljkama koje
se mogu koristiti kao interaktivni uređaji za socijalno distanciranje.
studio-hai-nomo-fomo-design-sq2-411x411.jpg

studio-hai-nomo-fomo-design_dezeen_2364_col_4-852x852.jpg

Nomo Fomo-benches

Faza idejnog projekta formalno uspostavlja početnu ideju. On apsorbuje tek toliko inženjeringa
da menadžmentu pruži pouzdanu procenu verovatnih performansi, mogućeg izgleda, osnovnog razumevanja obima razvojnih napora, uključujući tržišnost, zahteve za radnom snagom i očekivane troškove.
• Estetika (važnost „dobrog izgleda“)
• Zahtevi za udobnost stanara (pritisak, toaleti)
• Ergonomija (stanari i ergonomija stanara)

Studio Hai zamislio je set čudnih klupa i sadnica na otvorenom koje će pomoći u suzbijanju
straha od propuštanja ili FOMO -a tokom pandemije koronavirusa. Nomo Fomo, skraćenica
od No More Fear of Missing Out, zbirka je zakrivljenih prepreka sa izbočenim biljkama koje
se mogu koristiti kao interaktivni uređaji za socijalno distanciranje.
Pogledajte prilog 1028089
Pogledajte prilog 1028091
Nomo Fomo-benches

To je već dizajn distance koji mogu da razumem samo do one tačke dok ne počne da isključuje dizan intime.

A dizajn distance je kič samim tim što stoji u suprotnosti sa arhetipskim potrebama čoveka kao što su bliskost i socijalizacija.

Nametanje neprirodnih normi ukratko.

island-tram-concept-design-andrea-ponti_dezeen_2364_sq-3-411x411.jpg

Ponti Design Studio stvorio je koncept autonomnog dvospratnog tramvaja sa radijalnim
dizajnom enterijera kako bi ohrabrio stanovnike Hong Konga da se bezbedno vrate u
javni prevoz nakon vrhunca pandemije koronavirusa. Firma za dizajn proizvoda-koju
je osnovao dizajner italijanskog porekla iz Hong Konga Andrea Ponti-želela je da ponudi
moderno korišćenje postojećeg javnog prevoza kako bi ga bolje prilagodila svetu nakon
Covid-19, gde je prevencija budućih pandemija ključna . "Ovo je posebno važno u gusto naseljenom gradu Hong Kongu, gde je teško postići socijalnu distancu", rekao je Ponti.
Koncept električnog tramvaja, nazvan Island, ima za cilj da ubedi ljude da pređu sa
privatnih oblika prevoza na javne, koji su postali manje omiljeni u svetlu izbijanja koronavirusa.

island-tram-concept-design-andrea-ponti_dezeen_2364_col_14-852x522.jpg

Putnici bi radijalno sedeli na „ostrvima“ postavljenim duž središta svakog sprata u vozilu, okrenuti prema spolja kako bi izbegli disanje u pravcu drugih putnika. Drveni pultovi nalik na šipke prostiru se po obodu svakog sprata i sadrže rukohvate koji omogućavaju putnicima da stoje i uživaju u prolazu dok putuju.

Evo na primer, mogu li saksijama ili bilo čime drugim da razvoje putnike u autobusima ili avionima?

Na klupi moraš da sediš sam a u kolektvnom transprtu nema problema što ti troje duvaju u vrat?
Upravo o tome su vodili računa dizajneri konceptualnog dizajna. U ovom tramvaju se
vodilo računa baš o socijalnoj distanci. Ovde se mogu voziti onoliko putnika koliko
je predviđeno i projektovano.Ipak su to samo projekti..a da li će ikad biti realizovani
to je pitanje budućnosti.

Takvi koncepti mogu samo da upetostruče troškove javnog saboraćaja čime bi on za mnoge postao neodostupan a naročito za siromašnije sredine što ih čini praktično neprimenjivim u 70% slučajeva.

Ako recimo obićan tramvaj košta 300K ovaj bi koštao 1,5M.

Takvi su koncepri mogući samo u slučaju da se dramatično smanji broj ljudi na planeti a onda možda neće ni biti potrebni onima koji ih naručuju.

Kada je reč o višem stepenu individualizacije kolektivnog prevoza skloniji sam jednom starom konceptu vagona sa odvojenim vratima za svaki kupe.

f3337aa14efe51b1798491946702014a.jpg

To bi značilo mnogo vrata ali svakako isključivanje boravka mnoštva ljudi u malom prostoru ko što bi to ovde bio slučaj:

island-tram-concept-design-andrea-ponti_dezeen_2364_col_14-852x522-jpg.1028114

Na ovim klupama bi sedelo opet mnoštvo a da ne pominjem to što bi šine za ovakvo vozilo morale biti proštirene što znači kompletnu zamenu tramvajske mreže i dizanje žica na dvostruku visinu od sadašnje.

new-car-for-london-priestmangoode-design-technology_dezeen_2364_col_6-852x1064.jpg
Novi automobil za London ima ugaonu siluetu "Gradovi rizikuju da izgube svoj jedinstveni identitet usled globalizacije glavnih aplikacija za vožnju. Hteli smo to da rešimo", rekao je kreativni direktor PriestmanGoode Dan Window.
new-car-for-london-priestmangoode-design-technology_dezeen_2364_sq-411x411.jpg

"Iako bi se naš novi koncept mogao prilagoditi bilo kojem globalnom gradu, vozilo koje vidite ovde dizajnirano je imajući u vidu London." „Ideja je da novi automobil za London živi pored postojećih gradskih transportnih ikona, poput Tubea, dvospratnog autobusa ili crnog taksija, i stvori novu ponudu koja dodaje sjajan londonski transportni pejzaž.“

Kada je reč o višem stepenu individualizacije kolektivnog prevoza skloniji sam jednom starom konceptu vagona sa odvojenim vratima za svaki kupe.

f3337aa14efe51b1798491946702014a.jpg

To bi značilo mnogo vrata ali svakako isključivanje boravka mnoštva ljudi u malom prostoru ko što bi to ovde bio slučaj:

island-tram-concept-design-andrea-ponti_dezeen_2364_col_14-852x522-jpg.1028114

Na ovim klupama bi sedelo opet mnoštvo a da ne pominjem to što bi šine za ovakvo vozilo morale biti proštirene što znači kompletnu zamenu tramvajske mreže i dizanje žica na dvostruku visinu od sadašnje.
I meni se sviđa ideja sa odvojenim kupeima..ali ovo su maštarije svetskih firmi u borbi za
prestiž.Dok bi to došlo do nas ljudi će ili izumreti ili leteti vazduhom i razgledati gradove iz visine

plex-eat-christophe-gernigon-hanging-shields-dining-coronavirus_dezeen_2364_sq-c-411x411.jpg

Francuski dizajner Christophe Gernigon predložio je koncept suspendovanih hauba od pleksiglasa koji bi trebalo da omoguće gostima da se vrate u restorane nakon vrhunca pandemije koronavirusa. Oblikovane poput velikih abažura, prozirne haube od Plek'eata bile bi okačene iznad stolova.
Ljudi bi sedeli ispod njih dok su jeli i pili, sa kapuljačama koje potencijalno smanjuju rizik od
infekcije u vazduhu.
plex-eat-christophe-gernigon-hanging-shields-dining-coronavirus_dezeen_2364_col_2-852x479.jpg

"Zamislio sam, tokom mojih noćnih kreativnih lutanja ovih meseci zatočeništva, novi način dočekivanja kupaca barova i restorana u potrazi za izlascima", rekao je Gernigon, koji se bavi dizajnom enterijera i scenografijom. "Iako bismo radije ne došli do ove tačke, bolje je razmotriti estetske, dizajnerske i elegantne alternative koje garantuju pravila društvenog distanciranja."

Pogledajte prilog 1028145
Francuski dizajner Christophe Gernigon predložio je koncept suspendovanih hauba od pleksiglasa koji bi trebalo da omoguće gostima da se vrate u restorane nakon vrhunca pandemije koronavirusa. Oblikovane poput velikih abažura, prozirne haube od Plek'eata bile bi okačene iznad stolova.
Ljudi bi sedeli ispod njih dok su jeli i pili, sa kapuljačama koje potencijalno smanjuju rizik od
infekcije u vazduhu.
Pogledajte prilog 1028146
"Zamislio sam, tokom mojih noćnih kreativnih lutanja ovih meseci zatočeništva, novi način dočekivanja kupaca barova i restorana u potrazi za izlascima", rekao je Gernigon, koji se bavi dizajnom enterijera i scenografijom. "Iako bismo radije ne došli do ove tačke, bolje je razmotriti estetske, dizajnerske i elegantne alternative koje garantuju pravila društvenog distanciranja."

Poznat mi je ovaj koncept.

Kao haube u frizeraju, ovo bi odvratilo većinu da uopšte sedne u restoran.

Meni je ovo gore od odvojenog plaćanja računa. :lol:

Poslednja izmena:
Poznat mi je ovaj koncept.

Potpuni *****, ovo bi odvratilo većinu da uopšte sedne u restoran.

Meni je ovo gore od odvojenog plaćanja računa. :lol:
Meni je najgore to što se socijalno distanciranje predviđa do beskraja.
Svi novi projekti zasnovani su na koroni kao da će nas pratiti večno.
Veruj mi da me je to stvarno šokiralo!

Meni je najgore to što se socijalno distanciranje predviđa do beskraja.
Svi novi projekti zasnovani su na koroni kao da će nas pratiti večno.
Veruj mi da me je to stvarno šokiralo!
Taj trend vidim kao deo šireg kodiranja masa.

Upravo da bi se stvorio utisak večnosti mera za koje od početka tvrdim da nisu borba protiv pandemije već zavođenje totalitarne svesti na zapadu. Istok je od toga već vakcinisan 2458. dozom. :lol:

Poslednja izmena:
face-shield-coronavirus-joe-doucet-_dezeen_2364_col_6-852x852.jpg

Njujorški dizajner Joe Doucet dizajnirao je manje "neugodan i neugledan" štitnik za lice od koronavirusa koji se može nositi poput sunčanih naočara. Doucetov konceptualni dizajn sastoji
se od zakrivljenog, prozirnog štitnika koji se nalazi ispred tamnih naočara za sunce . Minimalni
štit bi se stavio poput naočara. Dizajner je razvio štit za lice kao odgovor na pitanje:
"kako ohrabriti masovno usvajanje neželjene potrebe?". Nada se da bi ova verzija mogla
biti privlačnija opcija lične zaštitne opreme (OZO) za nemedicinske korisnike.
"Razumljivo je da će Covid-19 dugoročno uticati na to kako se ponovo bavimo svakodnevnim aktivnostima i širom sveta ", rekao je Doucet." Sve dok se ne potvrdi da je vakcinacija efikasna
i da se uvodi kroz globalni program masovne imunizacije, svi će morati da integrišu oblike društvenog distanciranja i ličnu zaštitnu opremu u naše svakodnevne rutine. "

Back