Komšić: Zašto "veliki Hrvati" iz HDZ šute o beogradskom progonu hrvatskih pilota

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548

1654104396659.png

Komšić: Zašto “veliki Hrvati” iz HDZ šute o beogradskom progonu hrvatskih pilota

1652255627-image00010-750x500.jpeg

28. maj. 2022

Nakon što je srbijansko pravosuđe odlučilo poduzeti kazneni progon protiv hrvatskih pilota tereteći ih za navodne ratne zločine 1995. godine, reagovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Naime, Tužilaštvo Srbije podiglo je ptužnice protiv penzionisanih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Danijela Borovića, Željka Jelinića, Zdenka Radulja i Vladimira Mikca uz tvrdnju kako su oni odgovorni za ratne zločine protiv srpskih civila tokom operacije “Oluja” kojom je oslobođen okupirani hrvatski teritorij.

Tereti ih se zbog napada na kolonu izbjeglica kod Bosanskog Petrovca udaljenog desetak kilometara od granice između Hrvatske i BiH te kod mjesta Svodna kod Bosanskog Novog.

Željko Komšić je naglasio da kontinuiranim podizanjem optužnica protiv ljudi koji su branili BiH, a sada kako je vidljivo, protiv onih koji su branili i Hrvatsku, beogradski režim, naglašava, nastoji izmijeniti karakter sukoba koji se vodio tokom 90-ih godina.

“Zanimljivo je da ‘veliki Hrvati’ iz HDZ-a BiH sada šute na pokušaj progona hrvatskih pilota, i Dodikovu podršku tome. Razlog njiihove šutnje zapravo je u strateškoj podršci Beograda i Dodika, HDZ-ovoj politici. Jasno je da se rukovodstvo HDZ BiH plaši svojih mentora iz Beograda više nego bilo koga iz Zagreba”, poručio je Komšić.

Važno je istaći i to da je u optužnici koju je podigla Srbija, navedeno da je u raketiranju kolone ubijeno 13 osoba od kojih je šestero djece, a navodno su 24 osobe ranjene. Srbijansko je tužitlaštvo predložilo da se hrvatskim pilotima sudi u odsutnosti.

U Srbiji su odlučili podići optužnicu uprkos činjenici da je navodni zločin počinjen na teritoriji druge države pozvavši se pri tome na univerzalnu jurisdikciju u slučaju ratnih zločina.
Podsjetimo da se oglasio i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH rekavši da podržava odluku Srbije o podizanju optužnice za Oluju, a koja se odnosi na zločine u BiH.

link

Браво за Жељка Комшића! Босански ХДЗ-овци прозивају Босанског Тита јер није као они про-усташки оријентисан, а ћуте на прогон Хрватских пилота од стране режима председника СНС-а. Какво лицемерје!

Poslednja izmena:
Dovoljno vlastitih problema.
Na kraju krajeva, zadnji put kada se Hrvatska umjesala, samo im je dodatno nastetila.
Bolje ne dirati nista.

Tad je bila kalkulantska politika, moralo je nešto da se žrtvuje, a to je bio status Hrvata u BiH. Sad kad su te kalkulacije završene, ništa ne stoji na putu da se Hrvatska direktno umeša u sve to, posebno kao članica EU. Mislim, znaš i sam da ja ne volim Hrvate (blago rečeno), ali opet imam neke ljudskosti i znam šta su oni tamo trpeli od muslimana, bukvalno su ih razvlačili na sve četiri strane sveta, mi smo spasavali ono što je preteklo.

Sta je to cudno, imas pun q ovdje na forumu kojih zabole ona stvar za RS. Oni su dobili svoje raspadom Jugoslavije, te tehnikalije po Bosni ih ne zanimaju :D

To je tužno, da ne pominjem sebično. Mada, tako je samo na forumu, a u realnosti ljudi u Srbiji čak više i ne pričaju da je neko iz Bosne, već se ustalilo ime Srpske.

znam šta su oni tamo trpeli od muslimana, bukvalno su ih razvlačili na sve četiri strane sveta, mi smo spasavali ono što je preteklo.
Sve je to meni jasno, ni ja ne bi zelio da mi Bosnjaci kroje kapu, ali neka se snadju sami.
Dobrom dijelu stanovnistva Hrvatske BiH Hrvati nisu ni u peti, ljudi su jednostavno prezaokupljeni svojim vlastitim problemima.
Na kraju krajeva, Hrvatsku kao malu clanicu EU se nista ni ne pita, to sto Milanovic laprda su lupetanja drogiranog covjeka, sve i da hoce, on nema nikakvih ustavnih ovlasti da ista ucini, jedino sto mu funkcija predsjednika omogucava je da nekaznjeno laje.

ali opet imam neke ljudskosti i znam šta su oni tamo trpeli od muslimana, bukvalno su ih razvlačili na sve četiri strane sveta, mi smo spasavali ono što je preteklo.
bukvalno pre dva sata kod mene svratio kolega Hrvat iz BiH poreklom okolina Viteza, bio je ranjen u stomak od gelera muslimanskog beztrzajca. Pijemo rakiju, psujemo balije, sve super :D

Sve je to meni jasno, ni ja ne bi zelio da mi Bosnjaci kroje kapu, ali neka se snadju sami.
Dobrom dijelu stanovnistva Hrvatske BiH Hrvati nisu ni u peti, ljudi su jednostavno prezaokupljeni svojim vlastitim problemima.
Na kraju krajeva, Hrvatsku kao malu clanicu EU se nista ni ne pita, to sto Milanovic laprda su lupetanja drogiranog covjeka, sve i da hoce, on nema nikakvih ustavnih ovlasti da ista ucini, jedino sto mu funkcija predsjednika omogucava je da nekaznjeno laje.

Milanović do sada nije ni rekao da će Hrvatska bilo šta učiniti. Čovek upozorava šta može da se desi ako se ne ispune zahtevi Hrvata u BiH, tipa da će oni proglasiti treći entitet, a onda to neminovno vodi sukobu sa muslimanima. A što se njih tiče, nikad nisu bili čak ni za poštovanje, a kamoli sada kada su sabijeni u 23 posto. Ja bih reagovao na muslimanske pretenzije ne čak ni zato što mi je stalo do Hrvata u BiH, nego iz besa što se nekakvi lojavi jadnici uopšte usuđuju da glume Boga i batinu.

bukvalno pre dva sata kod mene svratio kolega Hrvat iz BiH poreklom okolina Viteza, bio je ranjen u stomak od gelera muslimanskog beztrzajca. Pijemo rakiju, psujemo balije, sve super :D

Хрвати из средње Босне , Херцег Босне, су доста другачији ..Мате Бобан је пример , он је ,док су Хрвати убијали Србе у Хрватској, у Херцег Босни говорио да су Срби и Хрвати браћа по Христу

I ja sam imao slična iskustva, ali sa jednom Hrvaticom iz Mostara koja je otišla u Zagreb. Nju sam sreo u vozu dok sam prolazio kroz Hrvatsku, žena starija od mene nekih desetak godina, ima troje dece, ali kad smo krenuli o muslimanima, to je već otišlo u mnogo ozbiljniju scenu. Prvo što nisam mogao da verujem da se jedna žena onako izražava, neke psovke sam i ja čuo po prvi put...

Памтим оне сцене повлачења хрватских цивила и војске преко Влашића , преко српских положаја и како су били лепо примљени ..

Има једна сцена , где бака Хрватица , бежи са завежљајем неким и пита је новинар Републике Српске" од кога бежите бако ?"

Она подигне главу и рече "Како од кога , бежим од Турака синко "

Хрватки цивили су тада на најбољи начин примљени од стране српске војске .

Back