Kompoti

Manastirka

Buduća legenda
Poruka
31.761
Pravite li ih u toku jeseni i zime i na koji način?
Obično ljudi koji imaju bobičasto voće, na vreme oberu, upakuju u kese za zamrzavanje i sa dolaskom hladnijih dana i u toku zime prave kompot.
Ako ih pravite,...na koji način.Šta sve stavljate od voća i da li uopšte volite ove "zimske čajanke".
P.S. Uvaženi moderatori,...ako već postoji tema, spojite.
Hvala.

Kompot pravim od suvih sljiva i suvih krusaka,ne mogu reci da sam probo druge vrste sastojaka
Jaojjj,...ja cele zime tamanim suve šljive i smokve, ali ih tako jedem ne stavljam u kompot.
Inače,...može se napraviti od bilo koje vrste voća, ne mora sušeno. Zavisi ko šta voli.Obično stavljam ribizle, maline i crne kupine, sa malo limuna.Bude extra!
Svo voće pojedem. :njam:

Druga varijanta voća su dunje, breskve i kruške. Više volim kompot kao topli napitak, dok ga neki ljudi ohlade, procede i sipaju u tegle, koje kasnije piju. Obe varijante su zdrave i ukusne.

Pravite li ih u toku jeseni i zime i na koji način?
Obično ljudi koji imaju bobičasto voće, na vreme oberu, upakuju u kese za zamrzavanje i sa dolaskom hladnijih dana i u toku zime prave kompot.
Ako ih pravite,...na koji način.Šta sve stavljate od voća i da li uopšte volite ove "zimske čajanke".
P.S. Uvaženi moderatori,...ako već postoji tema, spojite.
Hvala.
neeee

Odrasla sam na bakinim kompotima i podsecaju me na detinjstvo. Od tada ih nisam ni pravila.
Kod nas se kompot jeo i kao salata uz meso, paprikas i tome slicno.

Najvise sam volela kompot od kruske ubedljivo a od jabuke nisam volela.

Sem toga pravili smo ga od sljiva, visanja, kajsija, tresanja...od svakog voca koji smo imali u basti.

Ocisti se voce, stavi se u tegle, stavi se secer, salicilna kiselina, voda. Zatvori se tegla. Poredja se na tepsiju, stavi u rernu da se tako kuva. Izvadi se, stavi se na toplo mesto, tj. ususka dok se ne ohladi.

Mozda sam nesto izostavila, toliko se secam.

Back