Комплекс жртве (мученика)

Dijenek

Elita
Poruka
22.033
Инспирисан једним Гоксијевим постом на мојој другој теми...

Чињеница је да постоје људи који никад не прихватају свој део договорности за проспаст неког односа и сву кривицу пребацују на другу страну правећи увек од себе жртву и страдалника.
Увек је неко њих изиграо, преварио, понизио и још што шта (пише ли се ово заједно)...

Е, сад, ја разумем да неко може једном неког да преведе жедног преко воде.
Али да му то стално раде...
Па зар није бар за толико крив што не учи из својих грешака...

Иначе, о овом типу људи имам јако негативно мишљење у смислу да мислим и верујем да су склони самозаварању и егоизму, те гомили других особина сличног усмерења.

Оно што ме занима јесте како сте се ви носили са таквим људима ако сте случајно прошли кроз везу с њима...

Чињеница је да постоје људи који никад не прихватају свој део договорности за проспаст неког односа и сву кривицу пребацују на другу страну правећи увек од себе жртву и страдалника.
Увек је неко њих изиграо, преварио, понизио и још што шта (пише ли се ово заједно)...

Иначе, о овом типу људи имам јако негативно мишљење у смислу да мислим и верујем да су склони самозаварању и егоизму, те гомили других особина сличног усмерења.

Оно што ме занима јесте како сте се ви носили са таквим људима ако сте случајно прошли кроз везу с њима...

Nešto slično sam doživela. Za sve sam bila kriva&odgovorna. Nije lepo od njih, ako si i ti kao osoba osetljiva jedan period te proganja osećaj sažaljenja i zakopava te u mestu.

pamti pa vrati sistem. sve najiskrenije i najsurovije moguće u lice reći, slagali se oni s tim ili ne. ili jednostavno ubiti ih. ili ignorisati sve i što dalje od budale.
lepo mi Komri jednom reče, 'budalu ne valja imati ni u ulici a kamoli u kući' i u pravu je :aha:

Moj bivsi.... Ja sam mu kriva sto nije iskoristio neke sanse, ja sam mu kriva sto sam upropastila brak, ja sam mu kriva sto mu prodje mladost....
S tim se ne mogu nositi... Nema tu razgovora... to je samosamosazaljenje....
Za kraj veze su uvijek oboje odgovorni.... Omjer odgovornosti vjerovatno nije jednak.... Ali nijedno nije liseno odgovornosti.

znači zaključak je da ih treba ostaviti da umru u samoći ili sa nenormalno mazohistički nastrojenom osobom pored sebe?

Па сад...
Није исто кад неко нас лично криви за своју ситуацију и кад сретнемо или знамо неког ко криви неког другог за то стање у којем се налази.

У првом случају не можемо никако помоћи.

У другоме можемо али је питање колико треба да нам је стало до тог неког да бисмо ми жртвовали своје време и снагу да бисмо њему помогли.

Свако до нас је био у ситуацији када нам је била потребна помоћ другог и обично се тада за нас жртвују блиски или они који нам желе постати блиски.
Нико осим једног није бирао да буде жртва за све али то је тема за религију, а не за овде...

mešaju mi se onda signali :think:
I sam padnem u depresiju i svašta mi se mota po glavi ali se izvučem...Teško jeste ali je moguće...Uvak nađeš nekog da ti olakša bol duševni je teži od fizičkog...Mnogi nažalost nemaju nikoga ko će im pomoći...Ponekad je bolje i kroz šalu pričati o nečem ozbiljnom više to znači nego uvlačiti se u priču što je bilo ovo ili ono...Sa osmehom sve prihvatiš.Zato ja njih ne mogu da osudim jer znam da i mnogo naizgled ''uspešni'' i nasmejani ljudi pate od teških depresija i sumnji.

Meni uvodni post u opšte ne liči na kompleks žrtve nego na opredeljenje nekoga da se predstavlja kao žrtva, znači smišljeno i sa ciljem..a to ipak nije isto..jer da neko ima kompleks žrtve ipak bi tome predhodila neka trauma a u drugom slučaju imamo osobu koja sasvim svesno vrši tu ulogu.Što znači da ta osoba ne mora da uči na nekim greškama jer ih u principu nije ni bilo.

Takvi ljudi su jako dobri manipulatori ,poznajem par iz sire okoline i u svakoj situaciji
im je neko drugi kriv i jako dobro znaju da brane taj stav
Najcesce ignorisem,kad mi je stalo pobijam tzv.argumente i onda se ne srecemo neko vreme jer sam svedok njihove krivice

Ja sam sa takvim mučenikom živela 10 godina ... sve dok mi se nije toliko smučilo i smučio da sam to prekinula ... Uvek su mu za sve drugi bili krivi a on je jedno savršenstvo prirode ... Život sa takvim "mučenikom" je stvarno mučan ...
Slažem se sa dežurnim zvocalom od reči do reči - ti ljudi to prosto rade smišljeno i svesno i kao što reče Neodoljiva oni su samoživi, narsoidni, lenji i prosto žive u nekom svom iskrivljenom svetu.
Nažalost, treba vremena da se takvi ljudi provale i da se shvati da je njihovo ponašanje samo predstava i laž ...

Meni uvodni post u opšte ne liči na kompleks žrtve nego na opredeljenje nekoga da se predstavlja kao žrtva, znači smišljeno i sa ciljem..a to ipak nije isto..jer da neko ima kompleks žrtve ipak bi tome predhodila neka trauma a u drugom slučaju imamo osobu koja sasvim svesno vrši tu ulogu.Što znači da ta osoba ne mora da uči na nekim greškama jer ih u principu nije ni bilo.

Ako se osoba 1 zaljubi nesrecno u drugu..pokaze zaljubljenost i zbog toga bude ostavljena..jer shatro ne postoji hemija po misljenju osobe 2..ko je tu krivac?

1. Postoje ljudi koji su stvarno žrtve, jednostavno su takvi da se podređuju drugima. NJihov izbor/karakter poštujem. Ali oni ne moraju nužno da se cveljaju zbog toga.
2. E' postoje i oni koji su jednostavno bolesni i žive u tripu da su žrtve ceo život. To je veoma samodestruktivno i tim ljudima se na žalost ne piše dobro. Često su lošeg zdravlja, šjikirivi i sl. Oni se konstantno cveljaju.
3. I postoje osobe koje se namerno predstavljaju kao žrtve ne bi li imale nekakvu korist od toga. I one se non stop cveljaju. Takve osobe su ljigave do maximuma i zaslužuju da im se odseče kurchitj ili mačkica :rumenko:

Mislim da je veoma teško pomoći osobi iz tačke 2 - za koju smatram da je predmet teme jer zaista ima kompleks mučenika/žrtve. To zna biti iritantno za druge zato što nam znaju pričati o stvarima koje se i nama dešavaju pa mi ne dramimo oko toga. Veoma opterećujuće. Ja sam realan prema takvim osobama, znam ih par, grub može se reći, opušteno im kažem da se ne cveljaju jer je to bzv i ružno i da se bore a ne plachipitjkare. To ih obično ne pogodi jer to kažem onako nonšarlantno.
Predug post sve u svemu...

i time je sve receno phe..ovakiv stavom koji demonstrirate se i stvaraju takve osobe..samo znate sta..te su osobe 100 000 puta bolji ljudi od vas..

Sad ce da te okace na lomacu zbog ovoga
@tema
Ja sam jedan od takvih, smatram da su ljudi jako zli, i uvek sam primoran da se branim od svih iako ne zelim to vec samo da se volimo i sve bude u redu.... :(.. Mislim da to nije kompleks vec realnost

Ne bih se slozila da su osobe sa tim kompleksom nuzno jadne, sklone samosazaljevanju, neodgovorne.... vec veoma pametne, lukave, egoisticne, narcisoidne, pomalo lenje osobe...
Obicno sa veoma razvijenom vestinom manipulisanja sa kojom opravdavaju svoju lenjost i vlastite neuspehe..
Jednostavno idu linijom manjeg otpora..

Mislim da je ponajviše u pitanju upravo ovo.
S tim da možda ipak postoji i onaj deo što je Tsu izneo pod čini mi se, brojem 2.
Da postoje i ljudi koji zaista misle kako su ojađeni i upropašćeni od strane nekog drugog (bića/tuđe/više volje) i koji zaista žive u tom ubeđenju.
Da li postoji razliga između ta dva tipa, ne znam...

Sticajem okolnosti, vrlo dobro sam poznavala jednu takvu osobu..
Ili bolje reći, nisam poznavala ali sam se zabavljala sa njim.
I nikad mi nije postao jasan do kraja..
Da li su mu to sve samo izgovori za sopstvenu bezvoljnost, lenjost, mrtvilo ili je zaista ubeđen da mu ceo život ide uz šnjurac i da je jednostavno digao ruke od svega...

Ne znam..
Al' da je nemoguće sa takvim čovekom biti - jeste.
Bar meni bilo...

Back