Kompjuterska/Internet zavisnost?

Koliko vremena dneno provodite za kompom?

• oko 1h dnevno

• 1-3h dnevno

• 3-7h dnevno

• 7-10h dnevno

• 10h ili vise

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Hi, my name is Mike, and I'm computer/internet addict...
Ok, salu na stranu, sa razvojem kompjutera i interneta sve vise vremena provodimo ispred ekrana, ali kada koriscenje kompjutera i interneta prelazi u zavisnost?
Ja recimo svakog dana provodim oko 7 sati za kompom radeci, uceci ili nesto levo, a jedino se odvojim od kompa kad je neko drugi na njemu, kada treba nesto da se pomogne oko kuce ili uvece kada izadjem da prosetam sa drustvom, mada iskreno bi radije sedeo za kompom dok me glava ne zaboli ili nesto drugo.
Ne zanima me skoro nista drugo u zivotu osim kompa i interneta, druzenje sa pravim ljudima (a i online) zamara, jer me zesce ne zanimaju svakodnevne price i tracevi.
Evo i primer, pre neki dan vidim se sa drugarom sa kojim se nisam video par meseci i on mi prica o devojci koju je video, opisijuci je u detalje, dok ja gledam njegov HTC i razgovor je izgledao ovako otprikike.

"Sedim ja tako u kaficu i vidim je ona prolazi a meni oci ispale kad sam je video, poceo sam da balavim, itd itd itd"
A ja gledajuci u HTC:
"E koji ovo Android OS koristi? Mozes da skines nove aplikacije sa neta, samo ako uspemo da uhvatimo signal sa rutera."

Zaista me ne zanima mnogo u zivotu osim kompa i neta, sad da li je to zavisnost kao posledica 7h rada na kompu, anksioznosti ili samo drugacijih interesovanja, vi to kazite meni. Koliko vi vremena provodite za kompom i smatre li sebe zavisnicima ili ne?

uh, ja sebe smatram internet zavisnikom, a to sam skontla kad sam vratila opremu telekomu nakon godinu dana korišćenja njihovog interneta.
u jednom momentu, uhvatila sam sebe kako surfujem internetom preko mobilnog, koji ima klasičan GPRS.
pre par nedelja ostavila sam laptop kući i otišla u drugi grad gde studiram i prvo veče sam sanjala forum :zcepanje:

ali bitna stavka je što mene zanima i svet van interneta, pa tako da sad kad je lepo vreme trudim se da ga provedem napolju na vazduhu umesto pored kompa.
već mi je dovoljna zavisnost od kafe, ne bih da imam i druge vidove zavisnosti pa tako sve više smanjujem vreme provedeno na netu, što i tebi toplo preporučujem.

Ja razmisljam da otvorim privatnu praksu za odvikavanje..ono na selu nesto napravim i da dolaze puni kesha na skidanje..cepanje drva..oranje..muza koza..ima da prshti..nie mi jasno kako ljudi ne skapiraju onako usput da nema nista iza ekrana..bukvalno NIKO I NISTA a covek je drustveno bice..dokle god su ti neki drugi iza ekrana zivot se ne zivi

ja provodim puno vremena za kompom ali mislim da nisam zavisnik zato sto kad imam frku u skoli ili kad odem na duze da cuvam sestru, ili kad odem kod babe na mesec dana uopste ne pomislim na to. E sad, tu je drugi problem - baba je kupila komp sa sve ADSL-om,tetka (ciju cerku ponekad cuvam) planira da kupi lap-top u skorije vreme a u poslednje vreme svi cesce ucim uz net. OmG! Da li ja postajem zavisnik? xD
Ipak nisam zavisnik, mozda u buducnosti...
Mislim da je tvoj problem sto ne mozes da pronadjes odgovarajuce drustvo, nekog ko ima istu sferu interesovanja (onda biste zajedno bili zavisnici xD)... i ja preferiram pretrazivanje neta, citanje zanimljivih informacija i kuckanje na forumima nego cavrljanje sa "glupim" osobama...

Mislim da previše vremena provodim ispred monitora, da nekada i zaboravim na vreme. Sada i nije tako puno, kao pre nekoliko godina kada mogu reći da sam bio ovisnik o internetu.
Ponekad se pitam gde mi to vreme prođe i zašto ga nisam iskoristio na drugi način. Dovoljno mi je da pogledam samo svoj datum registracije na Krstarici pa da shvatim da sam ovde ostavio dosta svog vremena. Jesam odlazio nekoliko puta na par meseci ali sam se vraćao, kao da me je neko ili nešto vuklo nazad. Ono, šta mene najviše zakuca da sedim ispred monitora je download svega i svačega što vidim i nađem (filmovi, serije, muzika...) jednostavno se osećam kao kolekcionar i u stanju sam da satima tražim da skinem ono što želim da imam.
Srećom, prijatelji, izlasci i razne druge obaveze su čudo za odvikavanje i hvala im na tome.

Upotreba kompjutera valjda preraste u zavisnost kada se zapostavljaju obaveze (skola, posao, ljudi) zbog istog. Ja nikada nisam imao problema sa tim i uvek sam zavrsavao sve obaveze na vreme i uvek bio super djak i stizao da se druzim sa ljudima. I dan-danas sve to mogu da postignem (i postizem), nego jednostavno bi radije sedeo ispred kompa nego radio nesto drugo.
Doduse priznajem da imam elemente zavisnosti.

Kada sam bio drugi osnovne, ćale je kupio računar iz poslovnih razloga. To je bio moj prvi kontakt sa istim (i pre toga sam par puta došao u kontakt sa računarom, ali uvek na nešto kratko). Tada nisam nešto mnogo provodio vremena na njemu, a i to što sam provodio, uglavnom sam istraživao šta sve on ima u sebi, isprobavao sam razne cake i fore... Uglavnom, nisam se previše majao sa igricama. Vremenom se računar "pojačavao" po performansama, a ja sam ulazio u pubertet i nekako mi se oblast interesovanja lagano prebacila više na igranje igrica. Još kad je došao internet (mislim na ADSL, dial-up nije toliko vredan pomena), pa to nisam znao za dosta. Međutim, kako je dalje vreme prolazilo, uviđao sam da mi se sve to polako otima kontroli i počeo sam lagano da bataljujem sve to. Danas od igara igram jedino C&C Generals (i to povremeno), a na internet uglavnom jurim neke informacije od značaja. Doduše, to mi nije smanjilo vreme koje provodim za kompom, jer studiram elektroniku - računarski smer i bavim se programiranjem.

Sve u svemu, za sebe ne smatram da sam klasični kompjuterski zavisnik, ali sam zavisnik u profesionalnom pogledu, jer mi se skoro sav posao zasniva upravo na njemu. Ali bio sam jedno vreme i ja zavisnik u negativnom smislu i uspeo sam na vreme da uvidim to i da ga regulišem. Isto savetujem i tebi da pokušaš to da uradiš. Ako te zanimaju te stvari, onda iskoristi to na valjan način - upiši i ti elektronski fakultet (ili ETF, zavisi gde živiš).

Sve zavisi koliko imaš godina, i koliko je u stvari tačno to da ti radiš preko kompjutera.
Mlađi često izgovor da rade i uče preko kompjutera koriste kao argument da bi opravdali to što su zavisni od istog.

Kako uopšte možeš učiti na kompjuteru? To je nemoguće. I nemoj se ljutiti, ali zbog toga mislim da spadaš u ove gore navedene. Dokazano je da čovek ne može dugo da drži koncentraciju čitajući direktno slova sa monitora.
Takođe je dokazano i da ljudi koji previše vremena provode za kompjuterom, vremenom gube smisao za komunikaciju sa drugim ljudima.
I još nešto - kompjuter može biti jako opasan u socijalnim odnosima. Uopšte preterano potenciranje neke teme zna ljude poprilično da guši. Ja lično izbegavam ljude koji ne znaju ništa drugo, nego da pričaju o samo jednoj temi. To je za mene površnost, nezainteresovanost i nepoštovanje onoga sa kim si dobar. A ti si pokazao nepoštovanje prema svom drugu načinom na koji si skrenuo taj razgovor.

Na kraju dolazimo do zaključka da sve što je preterano ne može da bude dobro. Čak i nešto što je poprilično korisno.

Poslednja izmena:
Imam 21 god, bavim se programiranjem tako da mi je komp neophodan u ucenju i radu. Pre sam voleo da gubim vreme uz video igre, onako po 6h i vise, ali sada to vreme koristim za posao i ucenje.
Priznajem da rad za kompjuterom moze da ima svoje negativne strane (tipa smanjene socijalnih vestina, fizicke tegobe), i ja priznajem da patim od tih posledica. Inace, radije bi sedeo kod kuce, ne mora da znaci za kompom, nego ucestvovao u nekoj drustvenoj aktivnosti (mada to ja prepisujem introvertnosti). A sto se povrsnosti tice, volim sve teme koje su mi u fazi interesovanja (nevezano za programiranje/kompjutere) i rado mogu da pricam o njima, dok ostale teme koje me zamaraju (sport, estrada) mogu da diskutujem iz kurtoazije, ali ne uzivam u njima, niti gajim strast prema istima.
Meni je zavisnost kada neko visi na face-u do 3 ujutro pa sutradan ode neispavan/a na posao, ili ko zbog kompa popusta u skoli i time smanjuje svoj ucinak.
Sedenje za kompom je slobodni izbor, kao sto je konzumiranje cigareta ili alkohola, ali se potpuno slazem sa OnlyYourShadow, da sve sto je preterano ne moze da bude dobro.

Sve sto se preteruje, ne valja i nije zdravo. NIsam internet zavisnik jer znam za meru. Ponekad sam vise sati a desi se da mesecima ne sednem za njega, sem ako ne moram da prebacim neke slike sa digitalnog aparata. Pre sam ga vise koristila, sada vise nema potrebe da ga koristim toliko. N, kako sam sada vise kuci zbog zdravlja nesto, sada gledam vise sta ima na netu, jer dosta korisnih stvari skinem i naucim, sto sebi sada ne mogu priustiti u vidu knjige da je kupim ili nekog kursa, an to mislim. Mogu bez svega, pa i bez interneta. Uvek su me i moji kritikovali a i taj neko nekada da je meni net tako bitan i vazan , kao i komp. Posle sam videla, kome je sta zaista bitno i ko bez cega mogao nije i sta ko radi. Dakle, mogu i bez neta i bez kompa, nisam se ni sa cim rodila. Sve je to korisna stvar ali ako se covek malo zanese moze gadni biti i zato valja biti oprezan. :kiss:

Sve zavisi koliko imaš godina, i koliko je u stvari tačno to da ti radiš preko kompjutera.
Mlađi često izgovor da rade i uče preko kompjutera koriste kao argument da bi opravdali to što su zavisni od istog.

Kako uopšte možeš učiti na kompjuteru? To je nemoguće. I nemoj se ljutiti, ali zbog toga mislim da spadaš u ove gore navedene. Dokazano je da čovek ne može dugo da drži koncentraciju čitajući direktno slova sa monitora.
Takođe je dokazano i da ljudi koji previše vremena provode za kompjuterom, vremenom gube smisao za komunikaciju sa drugim ljudima.
I još nešto - kompjuter može biti jako opasan u socijalnim odnosima. Uopšte preterano potenciranje neke teme zna ljude poprilično da guši. Ja lično izbegavam ljude koji ne znaju ništa drugo, nego da pričaju o samo jednoj temi. To je za mene površnost, nezainteresovanost i nepoštovanje onoga sa kim si dobar. A ti si pokazao nepoštovanje prema svom drugu načinom na koji si skrenuo taj razgovor.

Na kraju dolazimo do zaključka da sve što je preterano ne može da bude dobro. Čak i nešto što je poprilično korisno.
Kako? Da li si čula ti za PDF dokumenta, onda PowerPoint prezentacije, pa silni enciklopedija-tip sajtovi...? I te kako se može učiti putem računara, a druga je priča koliko je to zapravo pravi način za učenje.

Kako? Da li si čula ti za PDF dokumenta, onda PowerPoint prezentacije, pa silni enciklopedija-tip sajtovi...? I te kako se može učiti putem računara, a druga je priča koliko je to zapravo pravi način za učenje.

Pročitati i informisati se ne znači i učiti preko kompjutera. Za učenje ti treba koncentracija. Za učenje treba da izdvojiš par sati gledanja i čitanja jedne te iste materije.
To ne može preko kompjutera, jer ne možeš dugo da gledaš u ekran.
Ili... vi možda podrazumevate pod učenjem: "učim pet minuta, a onda idem da vidim šta ima na krstarici." :)

Pročitati i informisati se ne znači i učiti preko kompjutera. Za učenje ti treba koncentracija. Za učenje treba da izdvojiš par sati gledanja i čitanja jedne te iste materije.
To ne može preko kompjutera, jer ne možeš dugo da gledaš u ekran.
Ili... vi možda podrazumevate pod učenjem: "učim pet minuta, a onda idem da vidim šta ima na krstarici." :)
Aa, pa pazi, podrazumeva se da nećeš da se maješ po internetu i da pališ igrice/filmove dok učiš (mada je kompjuter upravo zbog toga i nezgodan za učenje :D). Uostalom, da l' čitala na ekranu ili u knjizi, apsolutno je svejedno. Jedino možda brže popusti koncentracija, što kažeš, kada čitaš sa ekrana nego iz knjige, ali bože moj! A i objasni ti meni kako ti zamišljaš da ja, kao programer, učim i izučavam moju struku ne koristeći jedino sredstvo na kom se zasniva ta struka? :D

Kada oci sagore od radijacije katodne cevi nije tesko gledati u monitor :)
Elem, meni je lakse uciti "bubacke" nauke sa knjigom, licno volim da se zavalim u krevet, legnem (tesko je ipak to gradivo) i da ucim, dok recimo programiranje ili nesto slicno je nemoguce uraditi bez pomoci kompa.
Mozda ima istine da ne moze da drzi koncetraciju tako, i ne mogu da zamislim sebe da bubam nesto (istoriju neke stvari npr.) sedeci u uspravnom polozaju i buljeci u monitor, jer nisam navikao jednostavno, tu je i problem navigacije, listanja, podvlacenja itd, itd.

Ima nas koji gasimo komp kad spavamo... a ostalo vreme smo online :lol:

U isto vreme, nije nikakav problem ako 7 dana ne bih pregledao FB ili vec neku slicnu pomamu...

Posto smo vec na psihologiji, da primetim da je zavisnost od kompa/interneta u stvari jedna druga zavisnost, maskirana sa nesto tehnike. To je - zavisnost od uspeha. Ima je na milion i jedan nacin.
Sta obicno radimo na kompu? Igramo se. A zasto se igramo - pa uspesni smo u igri. Ili cavrljamo, "pecamo" :whistling: ili vec nesto trece. I najvise se igramo kad smo najuspesniji. Kad uspeh izostane - menjamo igru, da bi opet bili uspesni.

Nalazim da je neka 'doza uspeha' neophodna svaki dan. Sta ce to da bude, neka svako sebi sam odredi, to je bolji lek od mnogih drugih stvari.

Jedino je problem ako komp posluzi kao precica, jer se na kompu obicno manje radi nego sto je slucaj za druge stvari.

@Platin
Ovo zanimljivo zvuci, zavisnost od uspeha koja daje laznu (bolju) sliku o samom sebi. Ima istine u tome, mada u mom primeru ja se igram, pa na koji god nacin to bilo, iskljucivo kada mi je dosadno i kada nemam pametnija posla da radim, ili kada sam umoran pa da pustim mozak na ispasu.
Isto tako Face chat i ostali chatovi mi stoje iskljuceni mesecima ili se krijem da me ne bi uznemiravali, jedno sto me ovaj forum kvari.

Back