Kompjuter se sam restartuje

Zvezdica

Iskusan
Poruka
6.474
Kompjuter mi se sam restartuje, da li neko zna sta mogu da uradim?

Sigurna sam da nije u pitanju virus vec samo kuciste - slucajno sam ga udarila sa prednje strane i od tada je poceo kao blesav da se restartuje. Kada ukljucim kompjuter, pocne da podize sistem, ali se restartuje posle oko minut (nekad i krace). Obicno se ugasi kada ulazi u Windows.

Otvarala sam racunar i sve deluje normalno (na prvi pogled): nema pokidanih zica i sl. Ali gde bi trebalo da pogledam i na sta da obratim paznju?

Obrati pažnju na ram pločice.....
images

Izvadi je pa ponovo, ali kako treba, vrati....

Kompjuter mi se sam restartuje, da li neko zna sta mogu da uradim?

Sigurna sam da nije u pitanju virus vec samo kuciste - slucajno sam ga udarila sa prednje strane i od tada je poceo kao blesav da se restartuje. Kada ukljucim kompjuter, pocne da podize sistem, ali se restartuje posle oko minut (nekad i krace). Obicno se ugasi kada ulazi u Windows.

Otvarala sam racunar i sve deluje normalno (na prvi pogled): nema pokidanih zica i sl. Ali gde bi trebalo da pogledam i na sta da obratim paznju?
može da bude više stvari
softver
- loš windows -reinstalacija rešava problem
- zaražen komp virusom - reinstalacija
hardverski problemi:
- napajanje , zamena
- loš taster za reset - zamena
- pregrevanje procesora - moguća zamena paste i coolera na hladnjaku
- hdd kontroler ne valja -zamena matične ploče
- neispravan hdd -zamena hdd-a
to bi bilo to

može da bude više stvari
softver
- loš windows -reinstalacija rešava problem
- zaražen komp virusom - reinstalacija
hardverski problemi:
- napajanje , zamena
- loš taster za reset - zamena
- pregrevanje procesora - moguća zamena paste i coolera na hladnjaku
- hdd kontroler ne valja -zamena matične ploče
- neispravan hdd -zamena hdd-a
to bi bilo to

Ti si njoj nabrojao razloge odnosno sve moguće kvarove zbog kojih se može restartovati računar i jedan si sigurno pogodio ali njoj je sve funkcionisalo dok ga nije šutnula....

nažalost ovo ne pije vodu pogotovu zato što se resetuje pri ulasku u windows , da je to ne bi ni stizao do njega , pozz

XXX puta sam imao slučaj da se windows restartuje prilikom učitavanja drajvera i zamjenom ili vađenjem odnosno boljim kontaktom te iste memorije sam rješavao problem..Po tvojoj teoriji računar se ne može restartovati zbog loše odnosno neispravne memorije.....Naravno, ja ne tvrdim da je to 100% razlog ali od svega nabrojanog nešto jest...Pozzz

ono sa šutkom nisam video , mame mi , e pa draga skoro sam 100% siguran da je nešto na front panelu otišlo najverovatnije tasteri za reset ili za paljenje da prave stalno kratak spoj
nosi to u Servis neka ti zamene tastere ako imaju , u najgorem slučaju kupiš novo kućište , pa ti sve prebace , lično ne verujem u oštećenje matične ploče jer je to mnogo daleko od prednje strane kučišta jedino da si usled udarca otkinula nešto zakačeno pozaDI .

Moguce da je potres koji je doziveo samo koicidencija sa nastalim problemom. Ako je bio ukljucen onda je moguce da je hard doziveo sok,ostetio plocu,ako je neki tezi cooler na procesoru mozda ga je malo pomerio po lezistu,ili se neki naponski konektor pomerio pa ima prekide.
U svakom slucaju i ja sam za soluciju servisa ako ne znas sta ti je ciniti ili nemas nekoga ko bi najosnovnije stvari proverio

Evo da se javim!

U pitanju je bio onaj mali ventilator sa zadnje strane koji se nalazi u metalnoj kutiji (izvinjavam se na laickim terminima). Prestao je da radi, pa se kompjuter restartovao da se ne pregreje (moja teorija).

Elem, otvorim kuciste - a tamo tona i po prasine. Ocistim to, otvorim metalnu kutiju i proverim zice oko ventilatora. Ocistim i njega. Sve spakujem i vratim.

Kada sam ukljucila komp ventilator je radio i od tada se komp nije restartovao.

Ali da me bijes nemam pojma ni sta nije valjalo ni kako sam ga popravila.

Evo da se javim!

U pitanju je bio onaj mali ventilator sa zadnje strane koji se nalazi u metalnoj kutiji (izvinjavam se na laickim terminima). Prestao je da radi, pa se kompjuter restartovao da se ne pregreje (moja teorija).

Elem, otvorim kuciste - a tamo tona i po prasine. Ocistim to, otvorim metalnu kutiju i proverim zice oko ventilatora. Ocistim i njega. Sve spakujem i vratim.

Kada sam ukljucila komp ventilator je radio i od tada se komp nije restartovao.

Ali da me bijes nemam pojma ni sta nije valjalo ni kako sam ga popravila.
Evoi ti sada moja teorija , pošto ti je kućište bilo puno praine sve je radilo dok ga nisi šutnula , e tada je prašina popadala po svim elementima i pravila kratrak spoj negde pa ti se komp sam od sebe gasio , sada kada si ga otvorila i očistila sada opet radi normalno jer si sklonila uzročnika.
Elem ta metalna kutija je napajanje , i nedajbože da ti tamo stane taj ventilator o kome pričaš , uskoro bi se osećala paljevina tamo jer taj ventilator hladi napajanje .

e ovako, da ja iznesem moj problem. Pre par nedelja je kompijuter tako sam od sebe počeo da se restartuje. Kada sam se vratio sa odmora, nije hteo uopšte da se upali. Odneo sam ga u servis gde su me žešće zaj**ali i rekli da je došlo do tamo nekog strujnog kola nemam pojma ni ja i da je zbog toga pao windows (i ja na to da nasednem :'( :'( ) i ja onako ok i dam tim selcima 1 000 din . i komp onako radio normalno nekih 2 dana i kad ono... OPET!!!! i sad malo da opišem detalje: Pre nego što se restartuje iz zvučnika se čuje neki zvuk (nešto kao bzzzzz :) ) i onda se restartuje. ili kad neko slučajno zatrese sto, ili malo 'čukne' kućište on odmah bum. ja mislim da je hardverski problem. Može neka pomoć pošto ne bih da ga nosim u servis da me opet izlažu za nešto. :D

Lupio po napajanju, ništa. Lupio po hardu, ništa. Lupio po matičnoj ( tamo iza gde uključujem usb) i restart. Kasnije izvadim mrežni kabl i opet. Znači čim malo pipnem matičnu odma bum :)
Šta sad da radim? Nije valjda prsla matična? .

Poslednja izmena:
Hladan lem se golim okom ne vidi.Probaj da nađeš ono sočivo što koriste časovničari pa detaljno pregledaj ploču.Ako je hladan lem,videćeš napuklinu oko nožice.
Ili da nađeš dobrog i strpljivog sevisera pa da zatražiš da ti on detaljno pregleda ploču. Ja sam takav problem imao kod onog starog sony play stationa. Našao hladan lem na nožici jednog čipa sa mnoštvo nožica.Sreća što je bila nožica na ivici čipa.I ovako jedva jedva to zalemio jer tu treba specialna lemilica.
Ako ti ne nađu ništa,skupi pare za novu matičnu.Da je moja matična ja bi još probao da ga zalijem sa unutrašnje strane i sa spoljašnje strane sa tečnom plastikom nekih pola santimetara da matična ploča ne bi mogla da se savija i da kod hladnog lema ne bi gubio kontakt.Naravno ovo zadnje je pokušaj pre bacanja ploče.

e ovako, da ja iznesem moj problem. Pre par nedelja je kompijuter tako sam od sebe počeo da se restartuje. Kada sam se vratio sa odmora, nije hteo uopšte da se upali. Odneo sam ga u servis gde su me žešće zaj**ali i rekli da je došlo do tamo nekog strujnog kola nemam pojma ni ja i da je zbog toga pao windows (i ja na to da nasednem :'( :'( ) i ja onako ok i dam tim selcima 1 000 din . i komp onako radio normalno nekih 2 dana i kad ono... OPET!!!! i sad malo da opišem detalje: Pre nego što se restartuje iz zvučnika se čuje neki zvuk (nešto kao bzzzzz :) ) i onda se restartuje. ili kad neko slučajno zatrese sto, ili malo 'čukne' kućište on odmah bum. ja mislim da je hardverski problem. Može neka pomoć pošto ne bih da ga nosim u servis da me opet izlažu za nešto. :D
to bzzzzzz je najverovatnije znak da se pregreva procesor , proveri da li radi ventilator možda se pomerio hladnjak na procesoru pa se odvojio pa je ispomerao staru pastu a ona sva ispucala i nema više dobar kontakt sa podlogom i loše prenosi toplotu na hladnjak- pa se pregreva -sve se to rešava skidanjem i zamenom termalne paste između hladnjaka i procesora

to bzzzzzz je najverovatnije znak da se pregreva procesor , proveri da li radi ventilator možda se pomerio hladnjak na procesoru pa se odvojio pa je ispomerao staru pastu a ona sva ispucala i nema više dobar kontakt sa podlogom i loše prenosi toplotu na hladnjak- pa se pregreva -sve se to rešava skidanjem i zamenom termalne paste između hladnjaka i procesora

Mislim da ipak nije to, zato što sam sa starom matičnom imao problem sa pregrevanjem procesora zbog termalne paste i komp. se ugasi (zanači ne restartuje nego ugasi :D ) i tako nekih 15 min dok se ohladi. Mislim da je ipak problem sa tim lemom i da na taj način dolazi do nekok spoja ili tako nešto pa se čuje to ''bzzz'' .
U svakom slučaju, hvala svima vama na odgovorima, pokušaću da uradim to što mi je predložio pirox. Javiću vam šta sam uradio, inače ne planiram više ni dinar da ulažem u ovu kantu, za nekih 25000 se može naći solidna konfiguracija za moje potrebe.
Tako da ako vam ništa ne javim znajte da je završio negde na otpadu. :D Pozdrav!

-evo i da dodam da sad kad mi restartovao :dash: odoh u bios da proverim temperature i pisalo mi da je temperatura procesora 38 stepeni sto je ok. a i ostale temperature su bile ok.

Poslednja izmena:
Imam slican problem...Komp mi se sam restartuje,ali samo kad igram igricu(Dota 2)...Cistio sam ga skoro,nema prasine,nema mirisa paljevine iz napajanja,radio sam scan za viruse,nista posebno nije nasao...Sumnjam na hardver u koji se ne razumem nesto preterano,pa bih molio za pomoc :)

Back