Komisiona prodaja

Gotika

Ističe se
Poruka
2.476
U ekonomiju se uopšte ne razumem
Može te li mi pomoći, poznavaoci materije...trgovina i ekonomija...šta je komisiona prodaja i kako taj vid trgovine gunkcioniše
Nije baš da totalno ne znam ništa, ali dublje i opširnije u principu nemam pojma.

zar nije to kad se prodaje na primer roba koju imas a vise ti ne treba, najlakse je to kod garderobe videti. kao prodas svoje stvari komisionu a on prodaje dalje, second hand npr
u bg ima nekih radnji gde valjda zakupis policu i ostavis stvari, mozda nije samo garderoba, i das svoju cenu, oni uzmu procenat, ali ne znam detalje. ima mislim u piramidi i kod djerma, mozda jos negde. na neki nacin tome sluzi i limundo?

Jednostavno, donesu ti neki predmet i kazu da bi da ga prodaju za toliko i toliko para...Ti na to stavis tvojih 30% zarade....I prodajes predmet u radnji.

naravno, prvo ih savetujesa da li se taj pedmet MOZE prodati za toliko ili ne, a zato treba da budes DOBRO INFORMISANA.

Kada se predmet proda, javis im telefonom da dodu po pare...Ako se ne proda za mewsec dana - ili smanje cenu ili im ga vratis, a oni plate neki minimum za tvoju uslugu.

kako je sve pravno regulisano u Srbiji - ne znam.

Uglavnom smatram komision za jedan od DOBRIH MALIH POSLOVA.

Ali, bitno je da ga vodi VLASNIK, a ne zaposleni radnik.

To i nije tako komplikovano, ali Blajbi nisi ovde odavno....i devedesetih sam ja prodala jednom komisionu jaknu, neku novu, ali se meni nije sviđala...obilazila komision sa vremena na vreme...pokušao da me zavrne...jakne nema, a nema ni para...posle je dao nešto
Ako je tako...onda ok.

zar nije to kad se prodaje na primer roba koju imas a vise ti ne treba, najlakse je to kod garderobe videti. kao prodas svoje stvari komisionu a on prodaje dalje, second hand npr
u bg ima nekih radnji gde valjda zakupis policu i ostavis stvari, mozda nije samo garderoba, i das svoju cenu, oni uzmu procenat, ali ne znam detalje. ima mislim u piramidi i kod djerma, mozda jos negde. na neki nacin tome sluzi i limundo?

To sa policom NIJE OZBILJNO.

Za to treba DOBAR LOKAL i na DOBROM MESTU.

Tada je i prodaja VELIKA.

Inace vrlo je popularno u mnogim zemljama.

ja redovno ulazim u takve radnje i UVEK nesto kupim!

- - - - - - - - - -

To i nije tako komplikovano, ali Blajbi nisi ovde odavno....i devedesetih sam ja prodala jednom komisionu jaknu, neku novu, ali se meni nije sviđala...obilazila komision sa vremena na vreme...pokušao da me zavrne...jakne nema, a nema ni para...posle je dao nešto
Ako je tako...onda ok.

pa to moraju da vode ozbiljni ljudi a ne bitange.

Oni koji se jednom izblamiraju - moraju da propadnu.

Inace, komisio NE KUPUJE ROBU, on prodaje TVOJU ROBU i za to naplacuje uslugu.

To sa policom NIJE OZBILJNO.

Za to treba DOBAR LOKAL i na DOBROM MESTU.

Tada je i prodaja VELIKA.

Inace vrlo je popularno u mnogim zemljama.

ja redovno ulazim u takve radnje i UVEK nesto kupim!

- - - - - - - - - -

pa to moraju da vode ozbiljni ljudi a ne bitange.

Oni koji se jednom izblamiraju - moraju da propadnu.

Inace, komisio NE KUPUJE ROBU, on prodaje TVOJU ROBU i za to naplacuje uslugu.

Dobro....čitam na netu postoje i nekakvi ugovori....u tom slučaju, mora da postoje pravila....da li se roba u odrećenom roku, ako se ne proda vraća ili je to u dogovoru sa dobavljačem...zašto onda postoje butici?

Dobro....čitam na netu postoje i nekakvi ugovori....u tom slučaju, mora da postoje pravila....da li se roba u odrećenom roku, ako se ne proda vraća ili je to u dogovoru sa dobavljačem...zašto onda postoje butici?

Pa u buticima se prodaje NOVA, EKSKULZIVNA i SKUPA ROBA.

A u komisionoma se prodaje POLOVNA i JEFTINA ROBA.

To je razlika.

Zene jako vole da ceprkaju po staroj robi o komisionima, narocito odeci...Uvek nadju gomilu stvari za sebe.

I to po vrlo pristupacnim cenama.

Pa vlasnik robe u butiku je vlasnik objekta, a u komisionu je i dalje isti vlasnik....to teoretski jelda...
Mada ja nesto nisam siguran da je racunovodstveno bas tako....

Ne postoji osoba koja nema odece koju je kupila (ili dobila na poklon), a ne dopada joj se...

Ili se udebljela ili izmrsavila, pa joj nesto vise ne stoji dobro...

A dobro je ocuvana ili cak nova...

Tada je odnese u komision i proda za otprilike trecinu ili cetvrtinu od normalne cene...

I skoro uvek se nadje neko ko ce to da otkupi.

A vlasnik komisiona ostane sa 20-30%...

Pa u buticima se prodaje NOVA, EKSKULZIVNA i SKUPA ROBA.
A u komisionoma se prodaje POLOVNA i JEFTINA ROBA.
To je razlika.
Zene jako vole da ceprkaju po staroj robi o komisionima, narocito odeci...Uvek nadju gomilu stvari za sebe.
I to po vrlo pristupacnim cenama.

Komisiona prodaja nema nikakve veze sa time da li je roba nova ili polovna.
Komisiona prodaja predstavlja model prodaje po kome vlasnik robe preda (bez plaćanja) svoju robu drugom trgovcu koji je onda prodaje, pa kad je proda onda plati vlasniku dogovoreni iznos (uglavnom vrednost robe manje neki procenat).

Najčešće su u opticaju dva tipa komisione prodaje:
1. Gde je vlasnik robe fizičko lice a prodavac firma
2. Gde je vlasnik robe firma a prodavac druga firma

Šta se dobija komisionom prodajom? Mogućnost da date robu nekome drugome da je prodaje a taj da plati tek pošto je proda. Ukoliko se roba ne proda, može da se vrati vlasniku (dobavljaču).
Ako se koristi u varijanti firma-firma onda je najveća prednost što se PDV plaća tek po krajnjoj prodaji.

U narodu se pojam komisiona najčešće povezuje sa varijantom fizička lica-firme i polovnom/jeftinom robom.
U novinama se pojam komision najviše vezuje za malverzacije kod komisione prodaje opet u varijanti fizička lica-firme.

Osim pojma komisione prodaje, negde može da se čuje i pojam konsignacione prodaje koji se opet upotrebljava vrlo pogrešno.
Komision i konsignacija su jedno te isto što se tiče koncepta, samo što je komision od domaćeg dobavljača a konsignacija od dobavljača iz inostranstva.

Poslednja izmena:
Komisiona prodaja nema nikakve veze sa time da li je roba nova ili polovna.
Komisiona prodaja predstavlja model prodaje po kome vlasnik robe preda (bez plaćanja) svoju robu drugom trgovcu koji je onda prodaje, pa kad je proda onda plati vlasniku dogovoreni iznos (uglavnom vrednost robe manje neki procenat).

Najčešće su u opticaju dva tipa komisione prodaje:
1. Gde je vlasnik robe fizičko lice a prodavac firma
2. Gde je vlasnik robe firma a prodavac druga firma

Šta se dobija komisionom prodajom? Mogućnost da date robu nekome drugome da je prodaje a taj da plati tek pošto je proda. Ukoliko se roba ne proda, može da se vrati vlasniku (dobavljaču).
Ako se koristi u varijanti firma-firma onda je najveća prednost što se PDV plaća tek po krajnjoj prodaji.

U narodu se pojam komisiona najčešće povezuje sa varijantom fizička lica-firme i polovnom/jeftinom robom.
U novinama se pojam komision najviše vezuje za malverzacije kod komisione prodaje opet u varijanti fizička lica-firme.

Osim pojma komisione prodaje, negde može da se čuje i pojam konsignacione prodaje koji se opet upotrebljava vrlo pogrešno.
Komision i konsignacija su jedno te isto što se tiče koncepta, samo što je komision od domaćeg dobavljača a konsignacija od dobavljača iz inostranstva.

Mozda se ti ne secas, ali i u socijalizmu su postojali komisioni gde su iskljucivo PRIVATNA LICA prodavala robu!

Svuda u svetu pod pojmom KOMISIONE RADNJE se podrazumeva prodavnica koja prodaje UGLAVNOM vec koristenu robu ("koristeno, ali kao novo!").

To si PRIVATNE RADNJE.

Ja jos nikada nisam video komisionu drzavnu radnju.

To sto ti navodis je KONSIGNACIJA.

I konsignacija moze biti sa inostranom ali i domacom robom.

To si PRIVATNE RADNJE.
Ja jos nikada nisam video komisionu drzavnu radnju.
To sto ti navodis je KONSIGNACIJA.

Ja i govorim o privatnim firmama, ne znam odakle se u diskusiji uopšte i pojavljuju državne.

Zakon o obligacionim odnosima:
Član 771
(1) Ugovorom o komisionu obavezuje se komisionar da za naknadu (proviziju) obavi u svoje ime i za račun komitenta jedan ili više poslova koje mu poverava komitent.
(2) Komisionar ima pravo na naknadu i kad ova nije ugovorena.

Ima tu još par članova koji se bave komisionom prodajom, ali stvar je vrlo jasna:
* komisiona prodaja predstavja model prodaje
* nema nikakve veze da li je roba nova ili polovna
* nema nikakve veze da li je roba od fizičkog lica ili firme

Da.....zato sam i postavila temu..hvala predhodniku ..sažeto
Ovo što Blab pomije, ako nije znao, se kod nas zove...SECOUND-HAND..
I još da dodam... na njegovo, da se u buticima prodaje skupa roba....je blago rečeno, glupost.....svaka roba ima svoga kupca, tako da ima butika, koji prodaju novu robu, kvalitet, i ovakav, i onakav...i Kinezi prodaju u svojim radnjama novu robu...Vidi se da su neki izgubi iz vida svoju otadžbinu...:lol:

Poslednja izmena:
To je roba koju nabavis od dobavljaca na otpremnicu, ali ne placas pdv odmah na celokupnu kolicinu jer ti ne izdaje konacni racun,recimo 1000 artikala uzmes i evidentiras samo robno da ih imas na stanju da bi je prodavao,ali ne evidentiras finansijski, ne knjizi se.
Uglavnom na nekom mesecnom nivou javis dobavljacu sta si tacno prodao koje artikle pa ti on tek tad izda fakturu sa pdv-om za prodate artikle samo.

Da.....zato sam i postavila temu..hvala predhodniku ..sažeto
Ovo što Blab pomije, ako nije znao, se kod nas zove...SECOUND-HAND..
I još da dodam... na njegovo, da se u buticima prodaje skupa roba....je blago rečeno, glupost.....svaka roba ima svoga kupca, tako da ima butika, koji prodaju novu robu, kvalitet, i ovakav, i onakav...i Kinezi prodaju u svojim radnjama novu robu...Vidi se da su neki izgubi iz vida svoju otadžbinu...:lol:

Moguce je da je to tako danas u Srbiji.

Inace svuda u svetu u buticima se prodaje ISKLJUCIVO skupa roba.

Nista od Kineza, nego od najboljih svetskih marki.

Po buticima ne kupuje gologuzija.

Ona kupuje po obicnim radnjama

Poslednja izmena:
Grsis Blajbi, butik nije obavezno nesto ekskluzivno nego je to radnja u kojoj se prodaju ili carape, cipele, nakit, garderoba, pa i sir, vino ( ali ne zajedno).

Znaci da je svaka mala specijalizovana radnjica neki butik.

Na netu ima puno informacija o vodjenju i problemima sa komisionom radnjom pa neka postavljacica topika malo pretrazi net,
a i morala bi da se pozabavi knjigovodstvom, skladistenjem jer je to najveci problem kod te komisione robe.
I da, i knjizara ( svaka) je vrsta komisionone radnje jer svakako moraju da vracaju knjige koje ne prodaju, a svakako
da ne placaju unapred izdavacu.

Београду недостаје културан бувљак где би човек могао да продаје квалитетну половну одећу и обућу, декоративне ситнице, антиквитете, књиге и плоче.

Где ја сад то могу да урадим а да не испаднем клошарка? Нигде.

Београду недостаје културан бувљак где би човек могао да продаје квалитетну половну одећу и обућу, декоративне ситнице, антиквитете, књиге и плоче.

Где ја сад то могу да урадим а да не испаднем клошарка? Нигде.
Isto htedoh erci "renesansi" , nedostaje lep kulturiska buvljak , mani fisk.kase i ostalo.
Probaj na na onom sajtu "pomorandzino"

Back